Dünyada milyonlarca Türkiye'de ise on binlerce kişiyi etkiliyor. Zamanla hastaların görme yetilerini tamamen kaybetmelerine yol açıyor. Bu hastalığın tedavisi ise en azından şimdilik ne yazık ki yok. Peki neden oluyor ve en çok kimlerde görülüyor?
#Sağlıkİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adını veriyoruz. Kataraktın en temel nedeni yaşlanmak… Ama bebeklerde bile katarakt izlenebiliyor. Kimi faktörler katarakt oluşma riskini artırıyor. Eğer bu faktörlerden korunabilirsek, katarakt riskimizi artırmamış oluruz.
#KataraktMUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yatalak annesi Halise Özdemir’e (89) tek başına bakan, görme engelli Rafiye Özdemir’in (63) yardım çağrısına duyarsız kalınmadı. Halk arasında ’tavukkarası’ olarak bilinen gece körlüğü ’retinitis pigmentosa’ hastalığına yakalanan ve zamanla görme yetisini tamamen kaybeden Özdemir ile annesine yardım eli uzatıldı. Belediyeye ait ambulans ile hastaneye götürülen yaşlı kadının genel kontrolleri yapılırken, tek odalı derme çatma evinin ise tadilatının yapılacağı bildirildi.
#Halise ÖzdemirKök hücre tedavisi birçok hastalığın tedavisinde uygulanabilmektedir ve bu sebeple birçok hastaya da ümit olmaktadır. Peki bu süreç nasıl işler? Algoloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, kök hücre tedavisi sürecini anlattı.
#Kemik İliği Nasıl Alınırİnsanın dünyasını karartan ve toplumda 3 bin ile 5 bin kişiden birinde rastlanan tavuk karası hastalığı gözün içindeki rod adı verilen hücrelerin bozulması nedeniyle oluşuyor. Halk arasında “tavuk karası” tıptaki adıyla “Retinitis Pigmentosa” rahatsızlığı, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor. Göz Hastalıkları ve Vitreo Retinal Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu, tavuk karası hastalığına dair önemli bilgiler veriyor.
#Tavuk KarasıOzon tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ümit Yalçın, “Ozon tedavisi, canlanan bağışıklık sistemi etkisi ile mikropları öldürerek enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci arttırır, eklem ağrılarında ve kas rahatsızlıklarında iyileşme sağlar, beyin fonksiyonlarını ve hafızayı kuvvetlendirir, ferahlatıcı etkisiyle depresyon ve anksiyete tedavisinde olumlu etkisi vardır” dedi.
#Ozon TedavisiOzon tedavisi hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Ümit Yalçın, “Ozon tedavisi, canlanan bağışıklık sistemi etkisi ile mikropları öldürerek enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci artırır, beyin fonksiyonlarını ve hafızayı kuvvetlendirir, ferahlatıcı etkisiyle depresyon ve anksiyete tedavisinde olumlu etkisi vardır” dedi.
#Ozon Terapisi1991 doğumlu olan Can Kırca, doğuştan halk arasında bilinen adı ile tavukkarası hastalığıyla dünyaya geldi. Doğduğu günden beri sadece çok az bir ışık gören Kırca, hayatı boyunca hiçbir şeyi net ve tam renkleri ile göremedi; ancak doğuştan gelen görme engelinin hayatını engellemesine izin vermedi.
#Engel