Iklim Değişikliği haberleri sayfasında Iklim Değişikliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10939 Iklim Değişikliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İsviçre'deki ve Belçika'daki bilim insanları, dünyadaki buzulların yarısının yüzyılın sonuna kadar erimiş olacağı uyarısında bulundu. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
#Bilim İnsanlarıBilim insanları, COP29 Zirvesi sonrası küresel ısınma konusunda kritik uyarılar yaptı. Uzmanlar, emisyonlardaki artışın 2030-2050 yılları arasında iki derecelik ısı artışına yol açabileceğini ve bunun küresel felakete neden olabileceğini belirtti.
#İklim Değişikliğiİngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarAntarktika’da yer alan ve ‘Kıyamet Buzulu’ olarak bilinen Thwaites Buzulu, beklenenden çok daha hızlı eriyor. Uzmanlar, son yıllarda giderek daha da artan bu çökmenin dünya genelinde büyük felaketlere yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki Thwaites Buzulu tamamen çökerse bizleri neler bekliyor?
#Küresel IsınmaDünyanın iklimi değişiyor ve bu durumun üzücü sonuçları, belki de bir dönüşüm ve restorasyon sürecine kapı açacak. Akdeniz sahillerimiz, sadece Türkiye’de değil, birçok yerde su altında kalmaya aday. Türkiye kıyıları, zaten mevcut nüfusun ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanıyor. Dolayısıyla, bu kıyıları yeni inşaatlarla işgal etmek bir yana, var olan yapıların bir kısmını dahi ortadan kaldırmanın yollarını aramalıyız.
#İklim Değişikliğiİklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim DegisikliğiBuzulların erimesi, küresel ısınmanın en çarpıcı etkilerinden biri ve bu süreç, sadece deniz seviyelerinin yükselmesiyle değil, aynı zamanda antik virüslerin gün yüzüne çıkmasıyla da ilişkili. Yapılan son çalışmalara göre ise Çin’in batısındaki Tibet Platosu’nda yer alan Guliya Buzulu’nun derinliklerinde 1700'den fazla antik virüs keşfedildi. Peki bu virüsler Dünya’yı nasıl etkiliyor? İnsanlarda salgın hastalıklara neden olabilir mi?
#İklim DegisikliğiAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim Değişikliğiİklim değişikliği, çevresel sorunların ötesinde UNESCO Dünya Miraslarını da tehdit ediyor. Climate X’in yeni araştırmasına göre küresel ısınma; sel, kıyı erozyonu, heyelan ve fırtınalar gibi doğal afetlerle tarihi ve kültürel yapıları ciddi şekilde tehlikeye atıyor. İşte yapılan araştırmaya göre 2050’ye kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan yerler…
#Seyahatİklim değişikliği giderek daha belirgin hale geliyor ve Almanya’da ani fırtınalar ile şiddetli yağmurlara yol açacağı öngörülüyor. 2023 yılından itibaren okyanus sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşması, Akdeniz’de benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşanması, Avrupa kıtasını doğrudan etkiliyor. Bu artan okyanus sıcaklıkları, Almanya’da kasırga ve sel riskini ciddi şekilde artırıyor.
#AlmanyaPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank HummasıAntalya’da 40 yıl önce yetiştirmek için girişimde bulunulan ve başarısızlıkla sonuçlanan kahve bitkisi, iklim değişikliğiyle yetiştirilebilir hale geldi. 2 yaşındaki fidanların 1 yıl sonra meyve vermesi ve üretici için muz bitkisine alternatif olması hedefleniyor.
#AntalyaYeni bir araştırma, yüksek ve düşük sıcaklıklara bağlı felç nedeniyle yarım milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyanın ısınmasıyla bu sayının daha da artması bekleniyor. Peki iklim değişikliği nasıl oluyor da felç ile bağlantılı hale gelmeye başladı? İşte detaylar…
#İklim DeğişikliğiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, ormansızlaşma ile bölge afetselliğinin arttığını belirterek, “Yangınlar, fırtına, sel gibi doğal afetler ve bilinçsiz tarım arazisi oluşturma, kontrolsüz ağaç kesimi, yapılaşma amacıyla ormanlık alanların yok edilmesi, bölgede heyelan ve toprak hareketliğine davetiye çıkarıyor. Karadeniz’de özellikle son 50-60 yılda kızılağaçlar sökülmüş ve yerine çay bitkisi dikilmiştir. Bu bazıları için çok olumlu görülebilir ancak eğimi yüksek olan Karadeniz'de bu faaliyetler için ormanların tahrip edilmesi heyelan gibi tehditlerin çoğalmasına neden oluyor" diye konuştu.
#Karadenizİklim değişikliği, ani sıcaklık değişiklikleri, sel, kasırga ve kuraklık gibi daha sık görülen aşırı hava olayları; bulaşıcı hastalıkların ve virüslerin üremesi için ideal olan bir alan oluşturuyor. ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre ise dünyayı zor günler bekliyor. Çünkü virüsler atağa geçti! Bilim insanları bu durumu “Tüm dünya için kaosa neden olabilir” şeklinde yorumluyor. Peki hangi virüsler daha sık görülmeye başladı? Nasıl bir önlem alınması gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkEge Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği Üçüncü Yatırım Zirvesi’nde yine önemli mesajlar vardı. Zirvede dünya ekonomisindeki dengelerin ne kadar hızlı değiştiğinin mesajları verildi. Amerika ve Çin arasındaki güç mücadelesi, Avrupa’nın teknoloji açığını kapatma çabaları, Türkiye’nin yatırım ikliminde hukukun üstünlüğü ve güvenilir bir finansal sistemin önemi... Ancak bu meseleleri yalnızca haber başlıklarıyla geçiştiremeyiz; hayatımıza dokunan yönleriyle anlamaya çalışmalıyız.
#1Gündemde yer alan kreşler kapanıyor mu sorusu milyonlarca çalışan ebeveyn tarafından merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den kreşlerin kapatılması ile ilgili açıklamada bulundu. Ardından bir açıklama da Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan geldi. Kurum iddialara net bir şekilde yanıt verdi. Peki, kreşler kapanıyor mu, kreşler kapatılacak mı? İşte, illi Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den kreşlerin kapatılması açıklaması...
#KreşlerMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Belediyelere gönderdiğimiz yazı kreşlerle alakalı değildir, kreşle alakalı olamaz. Kreşler bizim bakanlığımızın yetki ve sorumluluğumuzun alanı dışındadır. Bizim herhangi bir belediyeye kreşi kapatın, ya da şu kritere göre açın gibi bir şey söyleme durumumuz yoktur. Toplumu manipüle etmek için söylüyorlar, yalan söylüyorlar. Bizim bahsettiğimiz ana okulları ve ana sınıfları ile ilgili yazıdır." dedi. Konu ile ilgili paylaşımda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise "Ortada kreşlerin kapatılmasına ilişkin bir karar ve yazı yoktur. Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin başvurusu üzerine aldığı “Belediyeler anaokulu açamaz.” kararı vardır. Yavuz hırsız, ev sahibini bastıramayacaktır." dedi.
#Milli Eğitim BakanıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman ziyaretinde 6 Şubat depremlerinde evi yıkılan 3 çocuk babası sınıf öğretmeni Şemsettin Güler’i yeni evinde ziyaret etti. Bakan Kurum, meslekte 34 yılını dolduran ve “başöğretmenlik” ünvanını alan Güler’in Öğretmenler Günü’nü kutlayarak, “Ev yapılır, yol yapılır, alt yapı yapılır, hastane yapılır ama eğitim vermek, bir insanı yetiştirmek hepsinden daha değerlidir. Allah sizden razı olsun. Tüm öğretmenlerimizin gününü tebrik ediyoruz, iyi ki varsınız” dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman ziyaretinde 6 Şubat depremlerinde evi yıkılan 3 çocuk babası sınıf öğretmeni Şemsettin Güler’i yeni evinde ziyaret etti. Bakan Kurum, meslekte 34 yılını dolduran ve “başöğretmenlik” ünvanını alan Güler’in Öğretmenler Günü’nü kutlayarak, “Ev yapılır, yol yapılır, alt yapı yapılır, hastane yapılır ama eğitim vermek, bir insanı yetiştirmek hepsinden daha değerlidir. Allah sizden razı olsun. Tüm öğretmenlerimizin gününü tebrik ediyoruz, iyi ki varsınız” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanıTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#Tekirdağ29. BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP29) gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele edebilmelerine yardımcı olmak üzere 2035 yılına kadar “yılda 300 milyar dolar finansman sağlaması hedefi” konusunda anlaşmaya varıldı.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordum." dedi.
#COP29Son yıllarda yediğimiz besinlerin iyi olmamasının bir sebebi de artık kullandığımız toprağın verimli olmaması. Toprağı iyileştirmek için yapılan tarıma rejeneratif yani onarıcı tarım deniyor. Bu metodolojinin ülkemizdeki önemli uygulayıcılarından biri olan Veteriner Anne markasının kurucusu veteriner hekim Merve Bektaş’la konuştuk.
#ToprakHacettepe Üniversitesi, plastik kullanımının olumsuz etkilerine dikkat çekmek için yerleşke içerisinde “Termos Kampanyası” başlattı. 15 kilogram plastik atığı toplayan ilk 400 öğrenciye termos bardak hediye edileceğini dile getiren Dr. Dilara Tüfekçioğlu, “Tabir i caizse yerleşkede plastik atık avcıları geziyor adeta” dedi.
#Hacettepe Üniversitesi Sürdürülebilir Yerleşkeler KoordinatörlüğüÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremde yıkılan Hatay’da ticaretin kalbinin attığı Tarihi Uzun Çarşı, Kemalpaşa Caddesi ve Kurtuluş Caddesi’ni yeniden ayağa kaldırıyor. Geçici prefabrik çarşıya taşınan esnaf önümüzdeki yıl yeni iş yerlerine kavuşacak.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, yurda dönüşte uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. İBB ve ABB'ye yönelik soruşturmayı değerlendiren Erdoğan, "Eğer bir yanlış yapmışlarsa bunun bedelini ödeyecekler, bundan kimse rahatsız olmamalıdır." dedi. Erdoğan, Biden'ın füze kararı ile ilgili " Tüm bunlar bölgeyi ve dünyayı yeni ve büyük bir savaşın eşiğine getirebilir." ifadelerini kullandı. Asgari ücret konusunda da açıklama yapan Erdoğan, "Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul’u kentsel dönüşümle güçlendirmek vatandaşlara her türlü kolaylığı sağlıyor. Güngören’deki Şişecam Blokları da 1,5 yıl gibi kısa bir sürede Kentsel Dönüşüm Başkanlığı koordinesinde TOKİ’nin de inşa güvencesiyle yeniden yapıldı.
#Murat Kurumİsviçre'deki ve Belçika'daki bilim insanları, dünyadaki buzulların yarısının yüzyılın sonuna kadar erimiş olacağı uyarısında bulundu. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
#Bilim İnsanlarıHava sıcaklıklarının düşmesinin ardından Kasım sıcakları yani pastırma yazının ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Halk arasında kırkikindi yağışları, kocakarı soğukları ve pastırma yazı şeklinde adlandırılan birçok hava olayının şiddeti iklim değişikliği nedeniyle etkilendi. Pastırma yazı bazı yıllar hiç yaşanmazken bazen de yılda birden fazla olan pastırma sıcakları görüldü. Bu sene de kasım ayında beklenen hava sıcakları yaşanmadı. Peki, bu sene pastırma sıcakları ne zaman, hangi ayda? Pastırma yazı başlayacak mı? İşte, ayrıntılar.
#Pastırma Yazı 2024ABD'nin Utqiagvik kasabasının sakinleri, her yıl şu dünyada çok az kişiye nasip olan bir tecrübe yaşıyor. Kasabada güneş bir gün batıyor ve haftalar boyunca doğmuyor. Güneş dün yine son kez battı ve doğduğunda ülkede başkan dahil her şey değişmiş olacak. Peki bu koşullarda hayat nasıl geçiyor? Sonu gelmeyen bir karanlıkta yaşamak insanları nasıl etkiliyor?
#Kutup GecesiAntalya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalık yaratmayı amaçlayan projesi, Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından 248 bin 400 Euro hibe ile desteklenmeye hak kazandı. “Antalya’da İklim Değişikliği ile Daha Etkili Mücadele İçin Dijital Uygulamalar” adlı proje, Nürnberg Belediyesi iş birliğiyle hayata geçiriliyor.
#AVRUPADAN HABERBilim insanları, COP29 Zirvesi sonrası küresel ısınma konusunda kritik uyarılar yaptı. Uzmanlar, emisyonlardaki artışın 2030-2050 yılları arasında iki derecelik ısı artışına yol açabileceğini ve bunun küresel felakete neden olabileceğini belirtti.
#İklim DeğişikliğiMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yeşil ekonomiye geçişi destekleyen eğitim stratejisi geliştirme, yeşil istihdam fırsatları yaratma ve çevreye duyarlı sektörlerde iş gücünün yetkinliğini arttırma; üretmeye çalıştığımız yeni modelin önemli başlıkları arasında” dedi.
#Yusuf Tekinİskandinav ülkeleri Norveç, Finlandiya ve İsveç, İkinci Dünya Savaşı esnasında yapılan "kriz anlarına hazırlık" kitapçıklarını vatandaşlarına sundu. Kitapçığın, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın değişen seyrine göre yakın zamanda güncellendiği belirtildi.
#Rusya-Ukrayna