Yasin Girgin

Bir eşin malını diğer eş kullanabilir mi?

12 Haziran 2014
Eşlerin her ikisinin de arabası varsa bu arabaların her biri ortak yaşam alanına girer mi?

Aydolu A.
- Eşlerin sahip oldukları mal varlıkları üzerinde, evlilikleri süresince tasarruf etme hakları bulunmaktadır. Bu kural kişisel malları için olduğu kadar evlilik birliği içinde edinilmiş malları için de geçerlidir. Yani eşiniz kendi adına kayıtlı olan aracı istediği gibi kullanabilir, kiralayabilir, satabilir. Bu eşyadan sizin de makul şartlarda yararlanma hakkınız bulunmaktadır.

- Eşimle 4 yıl kadar önce anlaşmalı olarak boşandık. Mahkeme kararı sonucunda oğlum için ayda 200 lira iştirak nafakası ödenmesine karar verilmişti. Şu anda eşim 350 lira ödüyor. Bunun artırıldığına dair resmi bir karar olması için ne yapmalıyım?
Serap C.

- Boşanma kararının verilmesiyle birlikte hakim, velayet, nafaka ve eşlerin birbirlerinden olan maddi-manevi tazminat alacakları hakkında da karar verir. Bu verilen kararlarda talebe göre nafakanın ÜFE oranında artırılmasına karar verilse de ülkemizde yaşanan reel enflasyona göre bazen nafakaların miktarının yetersiz hale geldiği görülmektedir. Bu durumlarda nafakanın artırılması için Aile Mahkemesine dava açmak gerekmektedir.

- Zorunlu olarak yapılmış bir evliliğimizde yaklaşık 2 yıl doldu. Bir yaşında erkek bebeğimiz var, bu bebek annede mi kalır babada mı?
Jülide S.

- Çocukların velayeti düzenlenirken bazı durumlar göz önüne alınır. Bunlardan en önemlilerinden biri de çocuğun yaşıdır. Genel olarak 3 yaşından küçük çocuğun, anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu düşünülmekte ve bu nedenle eğer anne yönünden çocuğun gelişimini tehlikeye sokacak bir durum yoksa, küçük çocuğun velayeti anneye bırakılmaktadır.

Yazının Devamını Oku

Nafaka iptal olur mu?

5 Haziran 2014
Eşim, boşanma davasında eski eşine 30 bin lira kaybetti. Bu miktar faiz ve masraflarıyla 43 bin lira oldu.

* Eşim, bu borç için eski eşine babasından kalan 85 bin lira değerindeki evi verdi. Eşimin 2 çocuğu eski eşinin yanında kalıyor ve bu çocuklar için 450 lira nafaka ödüyoruz. Bu nafaka tutarının iptali için dava açabilir miyiz? Heder A.

Heder Hanım, eşinizin eski eşine ödediği nafakalar anladığım kadarıyla çocukları için ödenen bir para. Kanuna göre nafakalar yoksulluk, yardım ve iştirak nafakası olarak üçe ayrılıyor. İştirak nafakası yani çocuklar için ödenen nafakayı iptal etmeniz anlattığınız olaylara göre mümkün görünmüyor.

* Boşanma davasında 2B durumunda henüz tapusu alınmamış yerler hakkında da eşlerin bir pay talebi olabilir mi? Yunus K.

Parayla ölçülebilir değeri olan her şey tapusu olsun ya da olmasın mal paylaşımı davasına konu olabilir. Eşler tapusu olmayan 2B durumundaki yerlerdeki haklarını isteyebilirler.

* Eşimin beni aldatması sebebiyle boşanma davası açtım. Boşanma davası açmam sebebiyle eşimin ailesi tarafından saldırıya uğradım. Olaylardan sonra eşimin karakolda verdiği ifadeden hamile olduğunu öğrendim. Akabinde benim iznim olmadan dolaylı yollardan çocuğu aldırdıklarını öğrendim. Karşı tarafın nafaka, tazminat gibi talepleri oldu, alabilirler mi? Önder Ç.

Boşanma davaları, Türk Medeni Kanunu’nda sayılmış çeşitli nedenlerle açılabilir. Bu nedenlerin en başta geleni eşin zinasıdır. Zina, eşin açacağı boşanma davasında özel bir sebep olarak sayılmıştır. Eşinizin zinasını ispatlamanız durumunda boşanma davasında nafaka ve tazminat alamayacağı söylenebilir.

* 2005 doğumlu yeğenimin annesi ve babası 6 yıl önce boşandılar. Boşanma davasında tek önem verdiğimiz şey çocuğun bizimle yani annesiyle kalmasıydı. Bu nedenle mahkemede nafaka talebinde bulunmamıştık. Boşanmadan sonra babayla yeğenimiz tek tük görüştü. Bir baba olarak 9 yaşındaki çocuğuna tek bir çorap dahi almadı. Çocuğuyla ne görüşüyor ne de maddi destekte bulunuyor. Baba memur, herhangi bir maddi sorunu da yok, ancak çocuğu yok sayıyor. Nafaka talep edebilir miyiz? Saniye R.

Genellikle eşler boşanmanın kısa sürede tamamlanabilmesi için anlaşmalı boşanma yolunu seçiyorlar. Ancak boşanmayı anlaşmalı olarak sağlayabilmek için kendi haklarının yanında çocuğun haklarından da vazgeçiyorlar. Zaman içinde verdikleri bu kararın yanlış olduğunu görerek pişman oluyorlar.

Yazının Devamını Oku

Kiralarda artış sınırı var mı?

29 Mayıs 2014
Bir kooperatifin sosyal tesisinde hizmet amaçlı çay ocağı işletiyorum.

* Kiracıyım, kiralarımıza rayiç bedelin çok altında olduğu söylenerek yüzde 85 oranında zam yapmamızı istiyorlar, zam yapmaz isek sözleşmemi tek taraflı feshedeceklerini söylüyorlar. Bu durum kanuni mi? Osman K.

Konut kiralarındaki artış 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile ÜFE artış oranlarını geçmeyecek şekilde düzenlenmişti. (Borçlar Kanunu madde 344) Bu hükümde kira artış oranlarının önceki yılın aynı ayına göre artış oranında mı yoksa son 12 aylık ortalamaya göre mi artış yapılacağı konusunda bir hüküm bulunmuyor. Önceki Borçlar Kanunu döneminde artış oranı son 12 ayın artış oranında uygulanıyordu, ancak TÜİK’in yeni Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Kullanıcıları Rehberi’nde bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kira artış oranı olarak kullanılacağı belirtildi.
Öte yandan yeni Borçlar Kanunu’na 6217 sayılı Yasa ile eklenen Geçici 2. maddeye göre iş yeri kira artışları 1 Temmuz 2020 tarihine kadar serbest bırakıldı. Buna göre iş yeri kira artışlarında sözleşmede yazan oranlar ÜFE oranlarını aşsa dahi aynen geçerli olmaya devam edecek.

* Yasin bey, boşanma davam var, mahkeme benim lehime tazminat verdi. Eşim bu parayı ödememek için kararı temyiz etti, ben temyiz etmedim. Dosya Yargıtay’dan gelene kadar boşanmak istemiyorum deme hakkım var mı? Ayrıca eski eşimin görüştüğü biri var, sadakat bağlılığı söz konusu mudur ve boşanma bitse de mal paylaşım davası sürdükçe biz evli mi sayılıyoruz, yoksa yeniden evlenme hakkımız var mıdır? Meltem K.

Boşanma davalarında ve tüm davalarda yargılamanın her aşamasında dosyanızdan feragat etme hakkınız bulunuyor. Bu feragat karşı tarafın kabulüne bağlı değil. Öte yandan dosyanızın işlemden kaldırılmasını da isteyebilirsiniz, bu işlemden kaldırılma (geri alma) karşı tarafın kabulüne bağlıdır. Her iki durumda da dosyanız hakkında talep sonucunuzun reddine karar verilmesi gerekiyor.
Eski eşinizin görüştüğü kişiye gelince: Öncelikle belirtelim ki eski sıfatı için boşanma kararının kesinleşmesi gerekiyor. Bu kararın kesinleşmesine kadar eşiniz olarak kalmaya devam edecek. Dolayısıyla aile hukukundan kaynaklanan hak ve sorumluluklar da boşanma kararının kesinleşmesine kadar devam edecek. Sadakat yükümlülüğü de bunlardan biridir. Mal paylaşım davası ise boşanma kararının kesinleşmesinden ya da eşler arasındaki kanuni mal rejiminin sona ermesinden sonra görülen bir tasfiye davasıdır, bu davanın sürmesi evlilik birliğinin devam ettiği anlamına gelmemektedir.
Yeniden evlenme için kadının 300 gün beklemesi ya da mahkemeye başvurup bekleme süresinin kaldırılmasını istemesi gerekiyor.

* Ben bir kamu görevlisiyim. Bir şirketin patronu ile elemanı kendi aralarında telefonla görüşmüşler. Bu görüşmeler sırasında bazı işlemler ile ilgili olarak benim adım geçmiş ve bana belli miktarda para verdiklerini konuşmuşlar. Bu telefon görüşmeleri nedeniyle hakkımda ceza davası açıldı ve rüşvet iddiasıyla görevi kötüye kullanmaktan 2 yıl 1 ay ceza aldım. Benim dışımda kendi aralarında yaptıkları telefon konuşmaları delil olur mu, bundan ceza almam doğru mu? Mithat G.

Yazının Devamını Oku

Yeni çıkan yasalar kadının yanında mı?

22 Mayıs 2014
Memur olarak çalışan 14 yıllık evli biriyim. Eşimin bana ve aileme karşı saygısızlıkları oluyor.

* Engelliyim, eşim engelimle dalga geçip ağza alınmayacak laflar söylüyor. Yaşım 10 yaş daha büyük olduğu için bana ‘ihtiyar’ diye hakaret ediyor. Yeni çıkan yasaları bana karşı koz olarak kullanıyor. ‘Kanun benden yana, nizam benden yana, senin donuna kadar alırım’ gibi sözler söylüyor. Evde huzur vermiyor. Elbiselerimi ütülemiyor, yemek vermiyor. Bu yaşadıklarım göz önüne alındığında, bir erkek olarak davayı ben açarsam durumum ne olur. Serdar K.

Serdar Bey, kamuoyunda bilindiğinin aksine, boşanma davalarını erkek ya da kadın tarafın açmasının bir önemi bulunmamaktadır. 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanunumuz, kadın ve erkek eşitliğini getirmiştir. Bununla birlikte boşanma davasını açan kişi, evlilik birliğini sürdürmesini kendisinden beklenmeyecek hale getiren olayları ispatlamakla yükümlüdür. Yani önemli olan davayı açmak değil, iddiaları ispatlamaktır.
Sizin durumunuzda, size ve ailenize karşı hakaretler, engelli olmanızla ilgili sözler, yemek vermeme gibi hakaretler evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının kabulüne elverişli fiillerdir.
Öte yandan her ne kadar 6284 sayılı kanunun başlığı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi ise de uygulamada hakimler gerçeği araştırmakta ve mağduru kadın-erkek olarak ayırmamaktadır, zaten mantıklı olarak düşünürseniz bir cinse pozitif ayrımcılık yapılması evrensel hukuk ilkelerine de aykırı olacaktır. Bu nedenle boşanma davası açmaya karar verdiyseniz açın.

ALDATAN EŞE BOŞANMA DAVASI

* Eşimin beni aldattığını yakaladım, oturduğumuz ev annesinin üstüne benim gidecek bir yerim yok 6 yaşında oğlum var elimde kanıtlar da var. Ne olacak bilmiyorum ne yapacağımı bilmiyorum eşim ayrılmak ve sevgilisiyle evlenmek istiyor kızla eşim arasında 22 yaş farkı var kız da annesi de biliyor evli olduğunu. Ne yapıyım bana bir yol gösterin. Nesrin K.

Nesrin Hanım, Medeni kanunumuza göre eşler, evlilik devam ettiği sürece birbirlerine karşı sadakatle yükümlüdürler. Bu sadece bizim kanunumuzda değil çok eskiden beri var olan hemen hemen tüm kültürlerde bu şekilde uygulanmaktadır. Öyle ki, aldatan eşten boşanmanın mutlak bir talep olduğu dahi söylenebilir.

Yazının Devamını Oku

İş kazası kader değildir

15 Mayıs 2014
Soma’daki kaza yüreğimizi yaktı. Yüzlerce kişi, evine ekmek parası götürmek için girdiği yerin altında hayatını kaybetti.

Yüzlerce ailenin ocağına ateş düştü.
İş kazası kader değildir. Kaçınılmaz değildir. İş kazası mutlaka bir ihmalin, o zamana kadar önlem alınmamış bir sebebin sonucudur. Tersanelerde, madenlerde, karayollarında ölmenin de bu milletin kaderi olmadığına inanıyorum.
Hayatını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, kederli ailelerine sabır diliyorum. Allah taksiratlarını bağışlasın.

* * *

* Dedesine bakması karşılığı toruna tarla bağışlamış. Dede vefat etmiş tapu bozulur mu? Necmi E.
Ölünceye kadar bakma vaadi, bir kişinin diğer bir kişiye, kendisine bakılması karşılığı olarak bir malını vermeyi taahhüt etmesidir. Kişinin ölmesi ile vermiş olduğu mal terekesine geri dönmez, mal karşılığı ölünceye kadar bakmayı vaadeden kişinin bakım borcu sona erer.

* Merhabalar, eşim bana boşanma davası açtı. Benim sorum şu: ben açtığım karşı davada, eşimin akrabasıyla yaptığı ve bana hakaretlerini içeren telefon görüşmesi kaydını delil olarak sunabilir miyim, aile mahkemesi bunu delil olarak kabul eder mi? teşekkür ederim. Hakan Ö.

Hakan Bey, aile mahkemelerinin işleyişi ceza mahkemelerinden, ticaret mahkemelerinden, asliye hukuk mahkemelerinden biraz daha farklıdır. Çünkü aile mahkemelerinde görülen özellikle boşanma davalarında hukuken birbiri ile aynı kişi -eş- olarak kabul edilen kişiler arasındaki anlaşmazlıklar çözülmeye çalışılmaktadır. Durum böyle olunca davada kullanılabilecek deliller de diğer davalardan farklı olmaktadır.

Yazının Devamını Oku

Maddi-manevi tazminatta zaman aşımı kaç yıl?

8 Mayıs 2014
2007 yılında eşimden boşandım. Çocuğum yok. Maddi ve manevi tazminat kazandım ama hala bir kuruş almadım.

Şu an yeniden evlendim. Acaba bu konuda zamanaşımı olur mu, maddi ve manevi tazminatı alabilir miyim? Emine Y.

Emine Hanım, sizin durumunuzda zaman aşımı 10 yıldır. Bu nedenle 2017 yılına kadar davada kazandığınız maddi ve manevi tazminatı icra yoluyla tahsil edebilirsiniz.

Sadece eşimin sözlü beyanıyla 2 ay evden uzaklaştırma cezası aldım. Şimdi eşimle barışmak istiyorum ama görüşemiyorum. Korkum bu süre dolduğunda 2 ay daha uzatabilir mi, yani ben eşimle görüşemiyorum. Bu da beni çok üzüyor. Lütfen bir cevap yazar mısınız? Teşekkürler. Sabri T.

Sabri Bey, 6284 sayılı kanunla düzenlenen eşlerin korunması, tedbir niteliğinde bazı yaptırımları içeriyor. Kamuoyuna yansıyan bazı olayların verdiği heyecanla, hukuk mantığına ters, karşı taraf dinlenilmeden karar alınabilecek şekilde bir kanun çıkarıldı. Diğer yandan, hiçbir eşin ortada bir şey yokken eşi aleyhine mahkemeye başvurup evden uzaklaştırılmasını istemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu da kanunun bu şekilde düzenlenmesinin gerekçelerinden birini oluşturuyor. Eşiniz, bu 2 ayın sonunda yeniden başvurarak uzatma talep edebilir.

Eşimle ayrı şehirlerdeyiz. Bu süreçte ayrı şehirlerde dava görülür mü? Yoksa bir araya gelmek mi lazım? Emre G.

Boşanma davası iki ayrı şehirde görülmez, sadece bir tane dosya açılır. Bu dosya eşlerin herhangi birinin ikametgahı mahkemesi ya da eşlerin son 6 ay oturdukları yer mahkemesi olabilir. Boşanma davası ilk olarak kim açarsa onun olduğu yerde görülür. Ancak, tanıkların bu şehre gitmeleri gerekmez, bulundukları şehirdeki Aile (Asliye Hukuk) Mahkemesi’nde ifade verebilirler.

Merhaba, maddi durumum buna imkan vermediği için avukatsız olarak boşanma davası açmak istiyorum. Boşanma sebeplerim de darp, hastane raporu, şiddet, hakaret, manevi yıpranma ve bunalıma kadar bir çok neden var. Daha önce mahkemeye sunduğum bir dilekçem var ama çocuk ve annemin hasta olmasından dolayı durdu, herhalde 5 sene olmuştur. Bu dilekçeyi mahkemede tekrar kullanabilir miyim? Eğer kullanamazsam internetteki boşanma davası dilekçe örnekleri dava açmak için yeterli mi? Pelin H.

Pelin Hanım, bundan 5 yıl önce boşanma davası açmak için kullandığınız dilekçeyi yeniden kullanamazsınız, çünkü davayı takip etmemekle o dilekçede iddia ettiğiniz olayları affetmiş sayıldınız. Boşanma dava dilekçesi her kişi ve olay için yeniden özel olarak yazılmalıdır. Bu nedenle internetteki örnek boşanma davası dilekçeleri yeterli olamaz.

Yazının Devamını Oku

Oğlumun göbek adını sildirmek istiyorum

1 Mayıs 2014
Merhaba Yasin Bey, eşimle uzun süredir ayrı yaşıyorum.

* Oğluma evlenirken eşimi mutlu etmek için onun soy ismi olan Efe’yi ikinci isim olarak koydum. Şimdi bu ikinci ismi sildirmek istiyorum. Henüz boşanmadık bu yüzden sanırım eşim olmadan bu işlemi yapamıyorum. Boşandıktan sonra oğlumdaki Efe ismini sildirebilir miyim? Velayetini annesi alacak muhtemelen nasıl bir yol izleyebilirim yardımcı olmanızı rica ederim. Şimdiden çok teşekkür ederim. Demir Y.

Demir Bey, rahatsız edici bir ismin değiştirilmesi elbetteki mümkündür. Ancak sizin durumunuzda, oğlunuza doğarken verdiğiniz ikinci ismin oğlunuzu değil de sizi rahatsız etmesi söz konusu. Bu isim değişikliği davasını boşansanız da yapamazsınız.

* 8 yıldır benimle görüşmeyen, bana hakaret ve ölüm tehditlerinde bulunan, şikayetim üzerine lehimde koruma kararı çıkarılan oğluma yardım nafakası bağlandı. Yapabileceğim bir şey var mı? Adem H.

Medeni Kanun’un 364. maddesine göre “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.” Ancak sizin olayınızda belirttiğiniz şekilde oğlunuzun aile bağlarının kendi kusuru ile temelinden sarsılmasına neden olduğunu ve bu nedenle aile birliğinin sağladığı hak ve yükümlülüklerin ortadan kalktığı görüşündeyim. Diğer yandan hakaret ve ölüm tehditlerinde bulunan oğlunuzun yardım nafakası talep etmesi Medeni Kanun’un 2. maddesine de aykırıdır. Adem bey, eğer karar henüz kesinleşmedi ise temyize gitmenizde yarar görüyorum.

* Eşimle 4 yıllık bir evliliğim var. Boşanma davası açmak istiyorum. Nedeni ise: Artık kocamı sevmiyorum, istemiyorum. Zamanında istemediğim bir evlilikti ama mecbur kaldım ve evlendim. Kocamdan nefret ediyorum. İki erkek çocuğum var. Boşanma davası açmak istiyorum. Açsam boşanabilir miyim ve çocuklar bende mi, babasında mı kalır? Bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim. Feza T.

İki insanın bir araya gelerek hayatlarını birlikte sürdürmek istemeleri kadar, bu ortak hayatı sürdürmek istememeleri, ayrılmaya karar verilmeleri de doğal bir süreç. Medeni Kanun’umuza göre bir evliliği sona erdirmek için eşinizle anlaşmalı, anlaşamıyorsanız evlilik birliğini sürdürmenizin beklenemeyeceği durumları ortaya koyarak bunları ispat etmelisiniz. Yani sadece, ben eşimi artık sevmiyorum demek tek taraflı olarak boşanmayı sağlamıyor.
Velayet konusuna gelince: Çocukların yaşlarını yazmamışsınız. Çocuklar 12’den büyükse hakim hangi ebeveynde kalmak istediklerini çocuklara sorar. Küçüklerse, iki taraf da velayeti istiyorsa, çocukların yaşına, cinsiyetine, eşlerin sosyal durumlarına göre bir inceleme yapılır. Genelde küçük çocukların anneye bırakıldığı doğrudur.

* Emekliyim, şirket ortaklığımdan dolayı şirketin SGK’ya olan borcu var ve benim maaşıma kesinti uygulanmış, nasıl kaldırtabilirim kesintiyi? Hüseyin E.

Yazının Devamını Oku

20 yıllık dairemizi kocam ipotek vermiş

24 Nisan 2014
Yaklaşık 20 yıldır oturduğumuz daireyi kocam, bana sormadan, benim rızamı almadan şirketi için bankaya ipotek vermiş.

* Yaklaşık 20 yıldır oturduğumuz daireyi kocam, bana sormadan, benim rızamı almadan şirketi için bankaya ipotek vermiş. Bu daireye aile konutu şerhi koydurabilir miyim, ipoteğin kaldırılmasını isteyebilir miyim? Şerife S.Şerife Hanım, ipotek tesisine ilişkin işlemden önce taşınmazın tapu kütüğünde “aile konutu” olduğuna ilişkin bir şerh bulunmuyorsa bu durumda bankanın ipotek hakkı korunur. Aile şerhi koydurup dava açarak ipoteği kaldırma imkanınız bankanın iyi niyetli olduğu durumlarda bulunmuyor.

* Boşanma davası açacağım. Eşimin mallarını kaçırmasından korkuyorum. Malları kaçırırsa tazminatı ve nafakayı tahsil edemem. Davada malları kaçırmaması için bu mallarına tedbir koydurabilir miyim? Hatice C.
Hatice Hanım, boşanma davası ile kazanacağınız nafaka, maddi ve manevi tazminatın tahsilini teminat altına almak için eşinizin malları üzerine tedbir konulamaz. Bunlar için başka davalar açmanız gerekiyor.

* 2013 yılının haziran ayının 15’inde nikah kıydık. Fikren ve manen hiçbir şekilde anlaşamıyoruz. Anlaşmalı olarak boşanabilir miyiz? Fırat A.
Anlaşmalı olarak boşanabilmeniz için boşanma davasının açıldığı tarihte en az bir yıllık evli olmanız gerekiyor. Bu nedenle boşanma davası açmaya kesin karar verdiyseniz, açmak için Haziran ayını beklemeniz yerinde olacaktır.

* Eşimin beni aldatması neticesinde boşanma davası açtım. Hakim, eşime nafaka bağlamış. Bu nasıl iş, bu nasıl adalet? Halim P.
Halim bey, eşin kusuru ne olursa olsun tedbir nafakası bağlanması gerekiyor. Tedbir nafakası bağlanırken hakim sadece eşin geliri olup olmadığına bakar. Bu nedenle hakimin verdiği karar kanuna ve Yargıtay Kararlarına uygun.

* Yasin bey, iş yerimde çalışan 6 işçi, birden bire işi bırakıp dava açtılar. Şimdi dava dilekçesi geldi, birbirlerine tanık olmuşlar. Böyle bir şey mümkün mü? Sezgin F.

Yazının Devamını Oku