Paylaş
Aydolu A.
- Eşlerin sahip oldukları mal varlıkları üzerinde, evlilikleri süresince tasarruf etme hakları bulunmaktadır. Bu kural kişisel malları için olduğu kadar evlilik birliği içinde edinilmiş malları için de geçerlidir. Yani eşiniz kendi adına kayıtlı olan aracı istediği gibi kullanabilir, kiralayabilir, satabilir. Bu eşyadan sizin de makul şartlarda yararlanma hakkınız bulunmaktadır.
- Eşimle 4 yıl kadar önce anlaşmalı olarak boşandık. Mahkeme kararı sonucunda oğlum için ayda 200 lira iştirak nafakası ödenmesine karar verilmişti. Şu anda eşim 350 lira ödüyor. Bunun artırıldığına dair resmi bir karar olması için ne yapmalıyım?
Serap C.
- Boşanma kararının verilmesiyle birlikte hakim, velayet, nafaka ve eşlerin birbirlerinden olan maddi-manevi tazminat alacakları hakkında da karar verir. Bu verilen kararlarda talebe göre nafakanın ÜFE oranında artırılmasına karar verilse de ülkemizde yaşanan reel enflasyona göre bazen nafakaların miktarının yetersiz hale geldiği görülmektedir. Bu durumlarda nafakanın artırılması için Aile Mahkemesine dava açmak gerekmektedir.
- Zorunlu olarak yapılmış bir evliliğimizde yaklaşık 2 yıl doldu. Bir yaşında erkek bebeğimiz var, bu bebek annede mi kalır babada mı?
Jülide S.
- Çocukların velayeti düzenlenirken bazı durumlar göz önüne alınır. Bunlardan en önemlilerinden biri de çocuğun yaşıdır. Genel olarak 3 yaşından küçük çocuğun, anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu düşünülmekte ve bu nedenle eğer anne yönünden çocuğun gelişimini tehlikeye sokacak bir durum yoksa, küçük çocuğun velayeti anneye bırakılmaktadır.
- Eşim hem benden hem de babasından nafaka alıyor. Bu kanuni mi?
Ferhat A.
Herkes yoksulluğa düşecek usul ve füruuna yardım etmekle yükümlüdür. Eşinizin de sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla evlenmeden önce babasına dava açarak yardım nafakası almaya hak kazandığı, evlendikten sonra da bu nafakanın ödenmesine devam edildiği anlaşılıyor. Eğer eşinizin sizden aldığı nafaka yoksulluktan kurtulmasına yetmeyecek miktarda ise babasından nafaka almaya devam edebilir.
- Selam, benim kayınçomun eşini annesi evine götürdü. Giderken tüm altınları da aldılar. Geri dönmesi için evlerine gittik, ancak geri dönmedi. Resmi olarak 3 ay önce evlendiler, ancak fiili olarak evliliklerinin 26. gününde evi terk etti. Altınlar kime ait, mahkemeye başvursak altınları geri alabilir miyiz?
Ali Rıza O.
- Ali Rıza Bey, evliliklerde fiili olarak evlilik, resmi olarak evlilik şeklinde bir ayrım bulunmamaktadır. Eşler evlenme dairesinde nikah kıydıklarından itibaren evli sayılmakta ve Medeni Kanun’un tanımladığı hak ve borçları yükümlenirler. Altınlar konusunda da şöyle bir ayrım bulunmaktadır: Genel olarak Yargıtay altınların kime takıldıysa o kişiye ait olmasına karar vermektedir, bununla birlikte bazı durumlarda erkeğe takılan altınlar da kadına bağışlanmış sayılmaktadır. Bu nedenle düğün CD’si ve sonrasındaki olaylara göre altınların kime ait olduğuna karar verilir.
- Hiçbir gelirim ve üzerime kayıtlı gayrimenkulüm yok. Mal beyanında bulunmalı mıyım? Bulunmazsam ne olur?
Ayşe H.
- Ayşe Hanım, icra ve iflas yasasına göre eskiden mal beyanında bulunulmaması suç olarak kabul ediliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi ekonomik suça ekonomik ceza olacağı görüşüyle cezayı içeren maddeyi iptal etti. Bu nedenle mal beyanında bulunmama suçu ortadan kalkmış bulunmaktadır.
Paylaş