Paylaş
* Yaklaşık 20 yıldır oturduğumuz daireyi kocam, bana sormadan, benim rızamı almadan şirketi için bankaya ipotek vermiş. Bu daireye aile konutu şerhi koydurabilir miyim, ipoteğin kaldırılmasını isteyebilir miyim?
Şerife S.
Şerife Hanım, ipotek tesisine ilişkin işlemden önce taşınmazın tapu kütüğünde “aile konutu” olduğuna ilişkin bir şerh bulunmuyorsa bu durumda bankanın ipotek hakkı korunur. Aile şerhi koydurup dava açarak ipoteği kaldırma imkanınız bankanın iyi niyetli olduğu durumlarda bulunmuyor.
* Boşanma davası açacağım. Eşimin mallarını kaçırmasından korkuyorum. Malları kaçırırsa tazminatı ve nafakayı tahsil edemem. Davada malları kaçırmaması için bu mallarına tedbir koydurabilir miyim?
Hatice C.
Hatice Hanım, boşanma davası ile kazanacağınız nafaka, maddi ve manevi tazminatın tahsilini teminat altına almak için eşinizin malları üzerine tedbir konulamaz. Bunlar için başka davalar açmanız gerekiyor.
* 2013 yılının haziran ayının 15’inde nikah kıydık. Fikren ve manen hiçbir şekilde anlaşamıyoruz. Anlaşmalı olarak boşanabilir miyiz?
Fırat A.
Anlaşmalı olarak boşanabilmeniz için boşanma davasının açıldığı tarihte en az bir yıllık evli olmanız gerekiyor. Bu nedenle boşanma davası açmaya kesin karar verdiyseniz, açmak için Haziran ayını beklemeniz yerinde olacaktır.
* Eşimin beni aldatması neticesinde boşanma davası açtım. Hakim, eşime nafaka bağlamış. Bu nasıl iş, bu nasıl adalet?
Halim P.
Halim bey, eşin kusuru ne olursa olsun tedbir nafakası bağlanması gerekiyor. Tedbir nafakası bağlanırken hakim sadece eşin geliri olup olmadığına bakar. Bu nedenle hakimin verdiği karar kanuna ve Yargıtay Kararlarına uygun.
* Yasin bey, iş yerimde çalışan 6 işçi, birden bire işi bırakıp dava açtılar. Şimdi dava dilekçesi geldi, birbirlerine tanık olmuşlar. Böyle bir şey mümkün mü? Sezgin F.
Yargıtay işverene karşı davası bulunan şahısların tanıklıklarının geçerli olmayacağı görüşünde. Ancak bu tanıklık, tanıkla ispat edilecek olaylarla sınırlıdır.
* Sözleşmemin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret, izin, fazla çalışma ve genel tatil alacaklarını dava ettim. Bu haklarım ne kadar sürede zamanaşımına uğruyor?
Sedat D.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanunun 147/1 maddesine göre işçi ücretlerine ilişkin davalar 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Fazla çalışma ve genel tatil alacakları bu tür alacaklardandır. Kıdem tazminatı için ise zamanaşımı süresi 10 yıldır.
* Annem aniden 2 ay önce öldü. 300tl nafaka alıyordu. Ancak adına da bir evi vardı. Ölmeden 10 ay önce evi satmış. Sattığı kişi hiç yakınlığımız olmayan biri. Ben bu ev için dava açtım. Bu davayı kazanır mıyım?
Aysun K.
Aysun Hanım, anladığım kadarıyla evin mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla satıldığını düşünüyorsunuz. Bu düşünceniz doğru ise yani ortada gerçek bir satış yoksa davayı kazanabilirsiniz.
* Selamlar benim 7 yıldır boşanma davam sürüyor ikinci kez reddedildi dosya şu an temyizde bozulmadan dönerse bireysel başvuru yapabilir miyim? Fatma İ.
Fatma Hanım, hızlı ve adil bir yargılama yapılması bir insan hakkıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ortalama olarak 5 yıldan daha uzun süren yargılamaların bu hakkı ihlal ettiğine karar veriyordu. Yine TC Anayasa Mahkemesi de çok uzun süredir yargılaması devam eden bazı hukuk davaları nedeniyle başvurucular lehine tazminata hükmetti. Bu nedenlerle bireysel başvuru hakkınızı kullanabileceğiniz görüşündeyim.
Paylaş