Yeni çıkan yasalar kadının yanında mı?

Memur olarak çalışan 14 yıllık evli biriyim. Eşimin bana ve aileme karşı saygısızlıkları oluyor.

Haberin Devamı

* Engelliyim, eşim engelimle dalga geçip ağza alınmayacak laflar söylüyor. Yaşım 10 yaş daha büyük olduğu için bana ‘ihtiyar’ diye hakaret ediyor. Yeni çıkan yasaları bana karşı koz olarak kullanıyor. ‘Kanun benden yana, nizam benden yana, senin donuna kadar alırım’ gibi sözler söylüyor. Evde huzur vermiyor. Elbiselerimi ütülemiyor, yemek vermiyor. Bu yaşadıklarım göz önüne alındığında, bir erkek olarak davayı ben açarsam durumum ne olur.
Serdar K.

Serdar Bey, kamuoyunda bilindiğinin aksine, boşanma davalarını erkek ya da kadın tarafın açmasının bir önemi bulunmamaktadır. 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanunumuz, kadın ve erkek eşitliğini getirmiştir. Bununla birlikte boşanma davasını açan kişi, evlilik birliğini sürdürmesini kendisinden beklenmeyecek hale getiren olayları ispatlamakla yükümlüdür. Yani önemli olan davayı açmak değil, iddiaları ispatlamaktır.
Sizin durumunuzda, size ve ailenize karşı hakaretler, engelli olmanızla ilgili sözler, yemek vermeme gibi hakaretler evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının kabulüne elverişli fiillerdir.
Öte yandan her ne kadar 6284 sayılı kanunun başlığı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi ise de uygulamada hakimler gerçeği araştırmakta ve mağduru kadın-erkek olarak ayırmamaktadır, zaten mantıklı olarak düşünürseniz bir cinse pozitif ayrımcılık yapılması evrensel hukuk ilkelerine de aykırı olacaktır. Bu nedenle boşanma davası açmaya karar verdiyseniz açın.

Haberin Devamı

ALDATAN EŞE BOŞANMA DAVASI

* Eşimin beni aldattığını yakaladım, oturduğumuz ev annesinin üstüne benim gidecek bir yerim yok 6 yaşında oğlum var elimde kanıtlar da var. Ne olacak bilmiyorum ne yapacağımı bilmiyorum eşim ayrılmak ve sevgilisiyle evlenmek istiyor kızla eşim arasında 22 yaş farkı var kız da annesi de biliyor evli olduğunu. Ne yapıyım bana bir yol gösterin.
Nesrin K.

Nesrin Hanım, Medeni kanunumuza göre eşler, evlilik devam ettiği sürece birbirlerine karşı sadakatle yükümlüdürler. Bu sadece bizim kanunumuzda değil çok eskiden beri var olan hemen hemen tüm kültürlerde bu şekilde uygulanmaktadır. Öyle ki, aldatan eşten boşanmanın mutlak bir talep olduğu dahi söylenebilir.
Boşanma davasının açılmasıyla mahkeme, eşlerin geçinmesine ve barınmasına ilişkin önlemleri vakit geçirmeden tedbiren almalıdır. Her ne kadar kanunda mahkemeler kendiliğinden bu kararı alır dese de uygulamada bu yönde bir talebin arandığını görmekteyiz.
Eşin annesinin evinde oturuyor olsanız da bu konut aile konutu niteliğindedir, bu sebeple mahkemeden boşanma davasının sonuçlanmasına kadar eşin annesinin konutunun diğer eşe ve müşterek çocuklara kullanımına tahsis edilmesi istenebilir.

Haberin Devamı

Sizin durumunuzda evliliğinizin sona ermesine yol açan eşinizin birlikte olduğu kadın aleyhine de manevi tazminat davası açabilme hakkınız bulunmaktadır.

TAZMİNAT ÖDENMEZSE NE OLUR?

* Mal davası sonucunda mahkemenin kararı 62 bin TL satılmış olan evden 2 bin TL de takılan altınlardan ödeme çıkarttı. ben asgari ücretle çalışan biriyim bunu ödemediğim takdirde üstüme kayıtlı hiçbir şey yok sadece asgari ücretim var ödemediğim takdirde neler olur öğrenebilir miyim acaba?
Selçuk B.

Selçuk Bey, ödenemeyen icra borçları nedeniyle hapis yatmak bir çok durumda ortadan kalkmıştır. Sanıyorum sizin de asıl mesele ettiğiniz nokta bu olmalı. Ekonomik suça ekonomik ceza kuralı gereğince açılan davada kaybettiğiniz miktar sizin maaşınızın 1/4'üne haciz konulması, ev eşyalarınızın haczi ve benzeri şekillerde tahsil edilir.

Yazarın Tüm Yazıları