Yasemin Boran

Dikkatler eve yöneliyor

15 Nisan 2005
Yengeç burcundaki Ay bugün Satürn’ü tetikliyor. Aynı zamanda Güneş Tutulması sırasında açığa çıkan etkiyi de canlandırıyor. Böylece duyguların derinleşmesi ve yuva, ev, aile ve bilinçaltının derinlerinde bulunan duygular önem kazanıyor. Özellikle güven ihtiyacının belirginleşmesine neden olan olaylar duyguları tetikleyebilir ve dikkatinizi evinize yöneltebilirsiniz. Günün ilerleyen saatlerinde Venüs burç değiştirecek ve yöneticisi olduğu Boğa burcuna girecek. Böylece Venüs’ün sembolize ettiği konular açığa çıkmaya başlayacak.

KİTAPLAR

Ezoterizme ilgi duyanlar, araştırmacılar ve okuma alışkanlığına sahip olan hemen herkes için kütüphanesinde bulunması gereken önemli bir sözlük. Şimdiye kadar ezoterik terminolojiyi kapsamlı bir biçimde içinde barındıran böyle bir kitap hazırlanmadı ve bunun eksikliğini kuvvetle hissediyorduk.

‘Omega Yayınları’nın hazırladığı bu sözlük ‘Helmut Werner’in çalışmasını türkçeye çevirmekle kalmayıp çok geniş bir uzman kadrosu ve Türkiye’de yayınlanmış çeşitli çalışmaları birleştirerek başlı başına çok değerli bir iş yapmış ve ortaya başarılı bir eser çıkmış. Son derece zor ve anlam karmaşasının en fazla olduğu bir alanda hem Batı, hem de Doğu ezoterizmine açıklık getiren bu sözlük aracılığı ile okuduğunuz pek çok kitap daha anlaşılır olacaktır diye düşünüyorum.

EZOTERİK SÖZLÜK

Hz.İsa’ya gönülden bağlı olan gizemli bir kadının, Mecdelli Meryem’in biyografisi olarak belirtilen ‘13. Havari’ adlı kitap ‘Gordon Thomas’ın arkeoloji ve antropoloji bilgileriyle birleşince hem bilgilendiren, hem de keyifle okunan bir kitap olarak karşımıza çıkıyor.

‘Hz. İsa’nın en sadık takipçisi olan bu kadının adı, sadık ve tutkulu, hem günahkar hem de aziz olan bir kadının imajını çağrıştırmaktadır. Detaylı araştırmalar ve bilgiye dayanan fikir yürütmeler, Mecdelli Meryem’in yaşamı hakkında canlı ve şaşırtıcı bir görüntü sunmaktadır’ diyor ‘Beyaz Balina Yayınları’ kitap hakkında.

‘Selim Yeniçeri’nin tercüme ettiği ‘13.Havari’ hem keyifle okunuyor, hem de bir dönemin duygu ve yaşam biçimi hakkında bizi bilgilendiriyor.

13.HAVARİ

‘Acı tuhaf. Acı bağırıp çağırıp kırıp dökerek aktarılabilir. Turşusu kurulup muhafaza edilebilir. Buzdolabında dondurulup korunabilir. Eğer istersek toprağa gömülebilir. Ya da içimizde ta derinlerde bir yere. Unutmayı da tercih edebiliriz. Kayıtlardan silmeyi. Ama eninde sonunda onu kilitlediğimiz yerden eskisine oranla daha zararlı, daha yok edici biçimde, hayatımızın bir döneminde tekrardan ortaya çıkıp kendini hatırlatacaktır. Belki de saklamak yerine dizginleri boşalmışçasına salıvermek daha doğrudur. Bir aşkın veya sevgilinin acısı kadar hiçbir duygu öç alma duygusu ile eldiven ve el kadar birbirinin içine oturmamıştır.’

Hakan Karahan’ın ‘Alfa’ yayınlarından çıkan ‘19’ adlı kitabının ardından ikinci kitabı ‘Azrail’ önceki kitabın devamı. Bankalar, hisse senetleri, mafya, aşk ve uzak doğu felsefesiyle bütünleşen bir macera romanı. İlk kitabı okumadıysanız bile ‘Azrail’ tek başına anlamlı. Fakat yine de her iki kitabı sırasıyla okumanızı öneririm. Hem düşündürücü, hem de eğlenceli.

AZRAİL
Yazının Devamını Oku

Kuruntulu hayallere dikkat

14 Nisan 2005
Bugün öğle saatlerinde Ay, yöneticisi olduğu Yengeç Burcuna geçiyor. Duyguların derinleşeceği ve güven ihtiyacının yükseleceğini işaret eden gökyüzünün bu konumu aynı zamanda aile, yuva ve aile büyükleriyle ilgili konuların önemli olacağını gösteriyor. Bu arada Mars’ın Neptün’ü tetiklemesi devam ediyor. Yanılgılardan kaynaklanabilecek olayların endişe uyandırması ve kuruntulu hayallerin açığa çıkması mümkün. Bu arada önemsenmeyen veya ciddiye alınmayan bazı gerçeklerin ortaya çıkması ve gerilimli duyguları açığa çıkarması mümkün.

Kendinizi kaptırmayın

Sevinç, üzüntü, heyecan, keder ve daha pek çok çeşitli duygu. Bütün bu duyguların açığa çıktığı anları düşünün ve sizi nasıl harekete geçirdiğini, isteklerinizi uyandırdığını ya da isteksizlik duyduğunuzu hatırlayın.

Kimbilir belki de şu an duygularınızı tetikleyen bir olay yaşıyorsunuz ve burada okuduklarınız tam da sizi tarif ediyor.

Her ne yaşıyor olursanız olun, önemli olan yaşamak. Ve mutluluk ya da mutsuzluk yaratan olayın ötesine geçip duygunuzu yakalamaya çalışın ve yaşayın. Çünkü bizim yaşadığımızın en büyük belirtisi, içimizde uyanan duygular...

Bu duygular bazen tahammül edilmez olabilir. Bazen çok fazla canımız acıyabilir veya öylesine büyük bir coşku hissederiz ki, yerimizde duramayız. Böylesine çeşitli duygular arasında gidip gelirken ve dalgalanırken kendimizi bu dalgalara kaptırırız.

Duyduğumuz bir haber, bütün halimizi değiştirmemize neden olacak bir duygunun açığa çıkmasına neden olabilir. Sanki o an dünyanın sonu gelmiş, bizim sonumuzmuş, duygusu uyandırabilir. Ya da aldığımız bir mektup öylesine heyecanlandırır ki, kalbimiz duracakmış gibi hissederiz ve bu sırada hiçbir şey düşünmeyiz.

İşte, bu yaşamaktır. Fakat yaşadığımızın farkında olmadan ‘yaşamak’. Ne yazık! Halbuki o sırada kendimizi yakalayabilsek, yaşadığımızı anlayacağız ve bundan büyük bir haz duyacağız. Hem de yaşadığımız duygu sert ve zorlayıcı olsa bile...

Şimdi diyeceksiniz ki, ‘üzüntü uyandıran bir duygunun keyif vermesi mümkün değil, nasıl haz duyabiliriz’

Kişi, yaşadığı duyguya kendisini kaptırdığı zaman elbette haz duyması mümkün değil. Fakat farkında olduğunuz zaman acının bile farklı bir lezzeti vardır. Tıpkı yemekte kullandığımız acı gibi. Fakat acıyı sevmeyen biri için tüm acı biberlerin tadı aynıdır ve ayırt edemez, dolayısıyla keyif almaz. Sadece ağzının yandığı ile ilgilenir. İşin püf noktası buradadır. Dikkatinizin odaklandığı nokta, ilginizin yoğunlaştığı her ne ise, orada takılı kalırsınız. Ayırt edecek hale gelmek için dikkatin daha geniş bir alana yayılması gerekir. Yani kendinizi tek bir noktaya kaptırmamanız, anlamaya çalışmanız gerekir. Elbette bu aklın işidir. Zihniniz acıya odaklanmadığı ve ne olduğunu anlamaya çalıştığınız zaman, açığa çıkan duyguyu yakalayabilir ve bundan büyük bir keyif alırsınız. Çünkü kendinizi anlamaya ve öğrenmeye başlarsınız ve bunun sonucunda kendinizi kutlarsınız. Açığa çıkan ve sizi kederlere boğan duyguyu yakalayıp kontrolünüz altına aldığınızı bilmek büyük bir keyif hali uyandırır. Sonra tüm bunların (bütün duygular) aslında yaşadığınızın işareti olduğu bilgisine ulaştırır sizi. Yaşayan, gelişen ve büyüyen varlığın geçtiği her aşamanın, zorlayıcı duyguların açığa çıkmasıyla mümkün olabildiğini anladığınız zaman kendinize ve bu duyguyu açığa çıkaran olaylara teşekkür edersiniz. Ve tabii bütün bunları ancak kendinizi kaptırmadığınız zaman yapabilirsiniz.
Yazının Devamını Oku

Haydi harekete geçelim

13 Nisan 2005
Merkür duruyor ve yarından itibaren ileri doğru hızlı hareketine başlayacak. Böylece zihinsel ve fiziksel iletişimlerle ilgili sorunlar ortadan kalkmaya başlıyor. Alamadığınız kararları uygulamak için harekete geçebilir, söylemediklerinizi ortaya koyabilirsiniz. Tabii bu arada ortaya çıkmış olan yanlış anlamaları düzeltmek için de elinize fırsatlar geçebilir. Bugün İkizler burcunda dolaşan Ay, Jüpiter, Neptün ve Mars’ı harekete geçiriyor. İyimser duygular ve çeşitli hayaller ortaya çıkabilir, idealler üzerine yoğunlaşılabilir. Seyahatler, yabancılar ve farklı ortamların oluşacağı bir gün.

MEKTUPLAR

Yıldız haritanızda duygularınızın çok yoğun olduğu görülüyor. Hayalleri sembolize eden Neptün doğum haritanızda ilişkileri sembolize eden yerde duruyor ve ilişkilerinizi idealize ettiğinizi işaret ediyor. Yani birlikte olduğunuz kişilerle ilgili hayaller kurarsınız ve sonrasında birlikte olduğunuz kişinin hayal ettiğiniz gibi olmadığını anlayıp hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz.

Şimdi duygularınız değişiyor. Özellikle hayal kurma biçiminizi değiştirmenize neden olacak olaylar sonucunda değişmeye başlıyorsunuz. Şimdiye kadar tercih ettiğiniz ilişki biçiminiz tamamen değişecek. Fakat ilişkilerinizin olmadığı bir hayat hayal etmekten vazgeçin. Çünkü siz ilişki ihtiyacı olan birisiniz. Şu sıralarda hissettiğiniz üzüntü yüzünden karamsar bir hal içinde bulunabilirsiniz. Fakat Haziran ayının ortalarından sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

RUMUZ: KALP YORGUNLUĞU



Sevdiğinizin yükselen burcu Akrep. Aranızda uyumlu bir ilişki var. Ancak şu sıralarda beklentileriniz yüzünden ilişkiniz gerilimli olabilir. Biraz makul olun ve sorunları büyütmeyin. Aslında isteklerinizi gözden geçirmeli, açık ve anlaşılır bir biçimde sevdiğinize isteklerinizi anlatmayı denemelisiniz. Hafta sonundan sonra iletişim sorunlarını çözümlemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca duygularınızı da anlatmaya çalışın. Aslında onun algılaması yüksek, fakat yanlış anlamalar yüzünden bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. İsteklerinizi yüksek sesle söylerken onun da fikirlerini ve isteklerini söylemesine izin vermelisiniz. Böylece ilişkiniz yeni bir boyut kazanabilir ve daha sıcak olabilir.

RUMUZ: KIRMIZI KURDELE



Yükselen burcunuz İkizler. Burcunuz Oğlak olduğu halde zihin faaliyetiniz son derece çeşitli çalışıyor. Değişik ortamlarda bulunmak, yeni insanlar tanımaktan keyif alırsınız. Şu sıralarda üzerinizde ciddi baskılar hissedebilirsiniz. Çünkü Satürn sizi değişime zorluyor. Özellikle bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerek. Üstelik yükselen burcunuzu tetikleyen Pluto da dış görünümünüzü değiştirmek için kuvvetli arzular uyandırıyor. Yükselen İkizler ise, ihtiyacınız olan değişiklikleri daha kolay gerçekleştirebileceğinizi işaret ediyor.

Kendinizi rahat bırakın. Şu sıralarda duygularınız karamsar olabilir. Fakat bu durum geçici. Tipinizi ve dış görünümünüzü değiştirmek isteği, düşünce ve tarzınızı değiştirmenize yardımcı olabilir. Fakat şu sıralar ameliyat olmak için pek uygun zaman değil. Mayısın ikinci yarısı arzu ettiğiniz operasyonu yaptırabilirsiniz. Aşk hayatınız ise Mayıs ayından itibaren hareketlenebilir. Bu dönem duygularınız daha olumlu olacak. İyimser duygularınızı yükseltmeyi başarabilirseniz, olaylar sizin istediğiniz yönde gelişmeye başlayacak.

RUMUZ: ASLI-AFYON
Yazının Devamını Oku

Haydi harekete geçelim

13 Nisan 2005
Merkür duruyor ve yarından itibaren ileri doğru hızlı hareketine başlayacak.Böylece zihinsel ve fiziksel iletişimlerle ilgili sorunlar ortadan kalkmaya başlıyor. Alamadığınız kararları uygulamak için harekete geçebilir, söylemediklerinizi ortaya koyabilirsiniz. Tabii bu arada ortaya çıkmış olan yanlış anlamaları düzeltmek için de elinize fırsatlar geçebilir. Bugün İkizler burcunda dolaşan Ay, Jüpiter, Neptün ve Mars’ı harekete geçiriyor. İyimser duygular ve çeşitli hayaller ortaya çıkabilir, idealler üzerine yoğunlaşılabilir. Seyahatler, yabancılar ve farklı ortamların oluşacağı bir gün.MEKTUPLARYıldız haritanızda duygularınızın çok yoğun olduğu görülüyor. Hayalleri sembolize eden Neptün doğum haritanızda ilişkileri sembolize eden yerde duruyor ve ilişkilerinizi idealize ettiğinizi işaret ediyor. Yani birlikte olduğunuz kişilerle ilgili hayaller kurarsınız ve sonrasında birlikte olduğunuz kişinin hayal ettiğiniz gibi olmadığını anlayıp hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz. Şimdi duygularınız değişiyor. Özellikle hayal kurma biçiminizi değiştirmenize neden olacak olaylar sonucunda değişmeye başlıyorsunuz. Şimdiye kadar tercih ettiğiniz ilişki biçiminiz tamamen değişecek. Fakat ilişkilerinizin olmadığı bir hayat hayal etmekten vazgeçin. Çünkü siz ilişki ihtiyacı olan birisiniz. Şu sıralarda hissettiğiniz üzüntü yüzünden karamsar bir hal içinde bulunabilirsiniz. Fakat Haziran ayının ortalarından sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.RUMUZ: KALP YORGUNLUĞUSevdiğinizin yükselen burcu Akrep. Aranızda uyumlu bir ilişki var. Ancak şu sıralarda beklentileriniz yüzünden ilişkiniz gerilimli olabilir. Biraz makul olun ve sorunları büyütmeyin. Aslında isteklerinizi gözden geçirmeli, açık ve anlaşılır bir biçimde sevdiğinize isteklerinizi anlatmayı denemelisiniz. Hafta sonundan sonra iletişim sorunlarını çözümlemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca duygularınızı da anlatmaya çalışın. Aslında onun algılaması yüksek, fakat yanlış anlamalar yüzünden bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. İsteklerinizi yüksek sesle söylerken onun da fikirlerini ve isteklerini söylemesine izin vermelisiniz. Böylece ilişkiniz yeni bir boyut kazanabilir ve daha sıcak olabilir.RUMUZ: KIRMIZI KURDELEYükselen burcunuz İkizler. Burcunuz Oğlak olduğu halde zihin faaliyetiniz son derece çeşitli çalışıyor. Değişik ortamlarda bulunmak, yeni insanlar tanımaktan keyif alırsınız. Şu sıralarda üzerinizde ciddi baskılar hissedebilirsiniz. Çünkü Satürn sizi değişime zorluyor. Özellikle bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerek. Üstelik yükselen burcunuzu tetikleyen Pluto da dış görünümünüzü değiştirmek için kuvvetli arzular uyandırıyor. Yükselen İkizler ise, ihtiyacınız olan değişiklikleri daha kolay gerçekleştirebileceğinizi işaret ediyor. Kendinizi rahat bırakın. Şu sıralarda duygularınız karamsar olabilir. Fakat bu durum geçici. Tipinizi ve dış görünümünüzü değiştirmek isteği, düşünce ve tarzınızı değiştirmenize yardımcı olabilir. Fakat şu sıralar ameliyat olmak için pek uygun zaman değil. Mayısın ikinci yarısı arzu ettiğiniz operasyonu yaptırabilirsiniz. Aşk hayatınız ise Mayıs ayından itibaren hareketlenebilir. Bu dönem duygularınız daha olumlu olacak. İyimser duygularınızı yükseltmeyi başarabilirseniz, olaylar sizin istediğiniz yönde gelişmeye başlayacak.RUMUZ: ASLI-AFYON
Yazının Devamını Oku

İlginç keşifler

12 Nisan 2005
<B>B</B>ugün Balık burcunda dolaşan Venüs, Uranüs’ü tetikliyor ve Yay burcunda dolaşan Ay, öğle üzeri Venüs-Uranüs kavuşumunu tetikleyecek. Gökyüzünün bu konumu yaratıcı duyguların açığa çıkacağını işaret ediyor. Ancak farklı isteklerin uyanacağı ve duygusal gerilimin neden olabileceği olayların da ortaya çıkabileceğini söylemeliyim. Birden bire başlayan aşklar ve sürpriz gelişmeler olabileceği gibi ilginç keşiflerin yaratacağı karışıklıklar da meydana gelebilir.

Gökcisimlerinin dönüşleri üzerine

Son derece ilginç bölümlerden oluşan küçük bir kitap. Ancak içerik açısından son derece büyük anlamlar içeriyor. Küçücük kitabın içine tam on bölüm sığdırılmış ve her bölümde yeryüzü ve gökyüzü ile bağlantılar oluşturuluyor.

Yazarı, Polonyalı gökbilimci Nicolaus Copernicus. Aslında bu kitap matematik ve astronomi bilenler için gibi görünüyorsa da başarılı bir tercüme sonucunda kolay okunan ve hatta uzay bilimlerine ve yeryüzü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya özendiriyor. Meraklılara tavsiye edebileceğim gibi aynı zamanda astronomi, astroloji ve gezegenlerin hareketleriyle ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak isteyenler için kolay okunur bir kitap olduğunu söylemeliyim.

‘Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi’ içinde yer alan ‘Saffet Babür’ün Latinceden çevirdiği ‘Gökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine’ adlı yapıtın içinden özenle seçilmiş bölümlerden oluşan bu küçük kitabı başlangıç olarak alabileceğiniz gibi konuyu bilenler için de önemli olabileceğini düşünüyorum.

Astrolojik ilişkiler

Kendinizle ilgili derin sorgulamalar içinde bulunduğunuzu anlatan mektubunuz çok karamsar duygular içinde bulunduğunuzu gösteriyor. Burcunuz Başak. Fakat Venüs Terazi burcundayken doğmuşsunuz. Üstelik Merkür, Ay ve Uranüs kavuşumu da Terazi burcunda ve mutluluğu sembolize eden noktada duruyor. Aslında bu konum sizin kendisini nasıl mutlu edeceğini bilen biri olduğunuzu ve ne istediğini bilen biri olduğunuzu gösteriyor. Fakat Satürn’ün sert etkisi kendi üzerinizde baskı oluşturduğunuzu ve güven ihtiyacınızın sizi zorladığını işaret ediyor. Şu sıralarda Jüpiter bu kavuşumu tetiklemiş ve derin sorgulamalar içine girerek mutsuzluk duygusu uyandırmış. Üstelik bu durumda ikinci çocuğa hamile olmanız da sizin anlattığınız gibi zamansız bir durum. Ancak bu karamsar duygudan uzaklaşın ve dikkatinizi bebeğinize yöneltin. Aslında size göre zamansız olabilir fakat astrolojik açıdan sizin için bebek sahibi olma zamanı. İyi duygularınızı içinizde yükseltirseniz, karamsır duygulardan tamamen sıyrılabilirsiniz.

RUMUZ: ZAMANSIZ
Yazının Devamını Oku

Yanıltıcı hayaller var

11 Nisan 2005
Boğa burcundaki Ay, sabahın erken saatlerinde Neptün’ü tetikliyor. Mars-Neptün sert etkileşimi ise aynı zamanda devam ediyor.Bu durum son derece ilginç ve etkileyici rüyaların görülebileceğine işaret ediyor. Tabii bu arada yanıltıcı hayallerin de ortaya çıkabileceğini belirtmekte fayda var. Günün ilerleyen saatlerinde ise Satürn’ü uyumlu bir etkiyle harekete geçirecek. Böylece sabır, disiplin ve isteklerin gerçekleşmesi için kuvvetli bir irade ortaya çıkacak.‘ÇOBAN YILDIZI’Seneler önce Ankara TRT’de program yaptığı sıralarda bir programına konuk olmuş ve böylece tanışmıştık Melih Kibar’la. Programın ardından İstanbul’a dönüş yolculuğunu birlikte yapmıştıkYolculuklar bir insanı tanımak için en iyi fırsattır. Bana yol boyunca müzik hayatını ve kendisini etkileyen olayları anlatırken özellikle kendisi için bir başlangıç niteliğini taşıyan olay beni de derinden etkilemişti. Bu olay aslında pek çok kişinin bildiği ‘Çoban Yıldızı’nın hikayesiydi.Aradan yıllar geçti bu arada TV8’de program yapıyordu ve beni bir kez daha konuk olarak davet etti. O sıralarda bir albüm üzerinde çalışıyordu. Program sonrasında çok kısa sohbet ettik. Tam o sıralarda Plan Tanıtımın sahibi İpet Altınay’la karşılaştığımız sırada bu albümden söz edince birlikte stüdyoya gidip Melih Kibar’ın çalışmasını dinlemeyi teklif etti. Çok sevinmiştim. Daha ‘YADİGAR’ adlı albüm piyasaya çıkmadan hem de stüdyoda dinleyecektim. Küçücük studyonun içine iki sandalye daha getirildi ve Melih Kibar sesi açtı. Her bir parçayı özenle ve büyük bir heyecanla bize dinletirken o sırada ‘işte bu Çoban Yıldızı yeniden düzenledim’ dedi. Bunu söylerken gözlerinin içi parlıyor ve heyecanını bize de yansıtıyordu. O halini unutamayacağım. Sanırım bize dinletirken kendisi de yıllar öncesine gitmiş ve Çoban Yıldızının hikayesini bir kez daha yaşamıştı. Çoban Yıldızı ‘Eurovizyon Şarkı Yarışması’nın tanıtım müziği. O sıralarda Melih Kibar, Timur Selçuk’un talebesi. Ve Timur Selçuk öğrencilerine dönüp tanıtım müziği üzerinde çalışmalarını ister. Birkaç gün sonra Melih Kibar yaptığı çalışmayı Timur Selçuk’a dinletir. Hiçbir şeyleri beğenmeyen Timur Selçuk bunun üzerine herkese döner ve der ki; ‘yarışmanın tanıtım müziği tamamdır’ Müzik tamamdır ama adı ne olacaktır? Düşünürler, tartışırlar Melih Kibar bir türlü isim beğenemez. O sırada Cavidan Tümerkan parçanın adı ‘Çoban Yıldızı’ olsun der. Melih Kibar önce bu adı hiç beğenmez. Fakat Tümerkan ısrar eder ve der ki; ‘Çoban yıldızı, yolculara yol gösteren bir yıldız. Bu eser de müzik hayatının yolunda sana yol gösterecek.’Gerçekten ‘Çoban Yıldızı’ Melih Kibar’a yol gösterici oluyor ve bütün hayatı boyunca izinden gidiyor. Üstelik Çoban Yıldızının diğer adı olan Venüs’ü’ün astrolojide aşk, sanat ve güzelliği sembolize ettiğini düşünecek olursak, Çoban Yıldızı’nın Melih Kibar ile ne derece bütünleşmiş olduğunu bir kez daha anlayabiliriz. Cumartesi günü Bebek Cami’de son yolculuğuna uğurlarken Çoban Yıldızı tüm ihtişamıyla parlıyordu.
Yazının Devamını Oku

Yeni başlangıçlar için bekleyin

8 Nisan 2005
Bugün gökyüzünün konumu son derece ilginç. Güneş Tutulması meydana geliyor. Türkiye saatiyle 23:30’da meydana gelen tutulma sırasında Venüs kavuşum konumunda bulunacak ve Satürn bu kavuşumu sert etkileyecek. Duyguların açığa çıkacağı ve şuur düzeyinde değişiklik meydana getirecek bazı olayların açığa çıkacağını işaret ediyor. Bugün yeni başlangıçlar yapmak için pek uygun bir zaman değil. Duygu ve isteklerin belirlenme zamanı.

Güneş tutulmasının etkileri

Güneş Tutulması, Ay’ın Güneşi örtmesiyle meydana gelen fiziksel bir olay. Hem Güneş. Hem de Ay’ın itim ve çekim gücünün birleşerek dünyayı etkilemesi sonucunda fiziksel etkiler meydana gelebiliyor.

Tabii bu etkilerin derecesi o sırada gökyüzünde dizilen diğer gezegenlerin konumuyla da bağlantılı olarak değişiyor. Ayrıca tutulmanın tam olması veya dünyanın apeksinin dışında kalması da etkinin gücünü belirleyen diğer faktörler. Bu sırada Ay’ın ve Güneş’in dünyaya yakınlık derecesi de etkiyi değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir ayrıntı. Ve tabii şu ana kadar yapmış olduğum bu açıklamalar tamamen fiziksel özellikler ve astronominin konusuna giriyor. Ancak astronominin değerlerinden yola çıkarak dünyanın ve üzerinde yaşayan insanların bu fiziksel olaydan nasıl etkilenecekleri ise astrolojinin alanına giriyor. Yani benim konum.

Güneş, bilinci sembolize ederken Ay ise bilinçaltını sembolize ediyor. Güneş tutulması sırasında Güneş ile Ay birleşiyor. Yani bilinç ile bilinçaltının bir arada bulunacağını, hatta tutulma sırasında bilinçaltının bilinci örteceğini söyleyebiliriz. Bunun sonucunda bilinçaltının derinlerinde yatan ne varsa bunlar görünür hale gelerek büyük bir değişim meydana getiriyor.

Elbette bu değişimin gerçek yaratıcısı insan. Çünkü bilinçaltının derinlerinde yatan korkuların görünür hale gelmesi demek, maddeye dönüşmesi yani maddi olarak meydana gelen olaylar aracılığı ile kişinin kendi korkularıyla karşılaşacağı ve değişeceği anlamına geliyor.

Daha basit bir anlatımla Güneş Tutulması; derinlere gömdüğünüz, bastırdığınız olayların yarattığı duyguların canlanacağını işaret ediyor. Artık unutmak yerine çözmek zamanın geldiğini, yani aşama yapma zamanının geldiği işaret ediyor.

Güneş Tutulması bu kez görülmediği için etkisi tam tutulmalara göre daha zayıf olacak. Fakat yine de şuur seviyesinde değişiklik meydana getirecek bazı olayların açığa çıkacağını söylemek mümkün. Özellikle tutulma sırasında Venüs’ün kavuşum yapması ve aynı anda Satürn’ün kuvvetli etkisi duyguların derinleşmesine ve görünür hale gelmesine neden olabilecek türden olayların açığa çıkacağını işaret ediyor.

Özellikle bilinçaltının derinlerinde yatan korkular uyanabilir ve korkularınızla yüzleşebilirsiniz.

Tutulmalar genellikle kişisel olmaktan daha çok kitlesel olayları işaret eder. Halkın şuur seviyesinde meydana gelecek değişikliklerin habercisi olarak yorumlanacak bu tutulmalar izlenebilir oldukları zaman daha kuvvetli bir biçimde açığa çıkacak tecrübelerin zamanı olduğunu gösterir. Fakat yine de bu tutulma, kitlesel olarak korkulan durumların ortaya çıkmasıyla değişimin meydana geleceğini işaret ediyor. İnsan korkularıyla yüzleştiği zaman artık korkulacak bir şey olmadığını anlıyor ve içinde uyanan bu anlayış duygu ve düşüncelerin değişmesini sağlıyor.
Yazının Devamını Oku

Duygular harekete geçiyor

7 Nisan 2005
Düşünceler derinleşecek ve şimdiye kadar aklınıza gelmeyen önemli ayrıntılar ve unutulmuş konular zihninizde uyanacak. Eski dostlar ve geçmişte bırakılmış konular ortaya çıkabilir ve düşünceler derinleşebilir. Öğleden sonra Koç burcunda dolaşmaya başlayan Ay, geri giden Merkür’ü tetikleyecek ve unutulmuş kişiler ve konuların bilincin derinlerinden yükselip açığa çıkmasına neden olacak. Bugün karşılaştığınız kişiler ve olaylar duyguların ve bilinçaltının harekete geçmesine neden olacak.

Dikkatinizi odaklamayı öğrenin (2)

Çevrenizde bulunan, alıştığınız hemen bütün objelerle dikkatinizi yoğunlaştırarak odaklanma çalışmasını yapabilirsiniz. Her alıştırmada kendinize farklı bir obje seçin. Her bir objeyle iletişim kurmaya çalışın. Sanki canlı bir varlıkmış gibi onu anlamaya, yapılmış olduğu maddeyi çözmeye ve doğumundan (yapılışından) bugüne kadar geçirdiği bütün evreleri düşünmeye çalışın. Ve yoruluncaya kadar bu çalışmayı sürdürün.

Dikkatinizi yönelttiğiniz obje ile iletişim kurmayı denemek ve gelişimindeki aşamaları hayal etmek dikkatinizi belirli bir obje üzerinde uzun süre tutabilmenizi sağlar. Sonraki günlerde belirli bir noktaya odaklanmak daha kolay olacaktır. Özellikle konsantrasyon bozukluğundan yakınan veya uzun süreli odaklanmayı gerektiren işler ortaya çıktığı zaman bu işi yapamamaktan yakınanlar için bu çalışma çok faydalıdır. Üstelik böyle bir çalışmayı her zaman yapabilirsiniz. Tatilde dinlenirken, deniz kıyısında güneşlenirken, otobüste giderken... Tabii bu tip durumlarda saat tutmanız mümkün değil. Fakat, burada önemli olan bu çalışmaları ne kadar çok yaptığınız... Tıpkı ne kadar çok egzersiz yaparsanız adalenizin o derece güçleneceği gibi zihinsel yeteneklerimiz de yapacağımız egzersizler nispetinde açığa çıkacaktır.

Belirli bir noktaya konsantre olmak için kendinizi zorlamaya başladığınız zaman zihinsel yeteneklerinizi de zorlamaya başlamış olursunuz, ki zorlanmadığınız sürece gelişemezsiniz, zihninizi tek bir noktada uzun süre tutmak için göstereceğiniz gayretin sonucunda dikkat, algılama, derin düşünce ve irade uyanır, açığa çıkar.

Bir noktaya dilediğimiz sürece konsantre olabilmek, irademizle zihinsel güçlerimizi kontrol altına alabildiğimizin göstergesidir.

Dikkatinizi bir noktada uzun süre tutmayı başardığınız zaman iradeniz de güçlenmeye başlar. İradenin güçlü olması demek, isteklerinizi gerçekleştirebileceksiniz, demektir...

Başarının sırrı, güçlü bir istek, güçlü bir dikkat ve güçlü bir iradeye sahip olabilmenin altında saklı. İstek, dikkat ve iradeyi ortaya çıkarabilmek ise kararlılığa bağlı. Kendinizi geliştirmek için yapacağınız kararlı bir çalışma sonucunda sahip olduğunuz gizli yetenekleriniz uyanacaktır.
Yazının Devamını Oku