Yalçın Bayer

ADD ulusun hizmetindedir

18 Mayıs 2023
19 Mayıs 1919 sabahı Atatürk ve bir avuç insan, ‘Ya İstiklâl Ya Ölüm!’ karar ve parolasıyla başlattı bağımsızlık güneşini zapt etme yürüyüşünü Samsun’dan.

3 yıl, 3 ay, 22 gün sonra İzmir’de güneşi zapt eden bu kutlu yürüyüşün 104. yılında, yazık ki milletçe yine iç ve dış bedhahlarla boğuşuyoruz. Emperyal güçler ve işbirlikçileri ülkemizi bölme çabalarını sürdürüyorlar. Kimi zihinler işgal altında. 

Evet, sorun çok belki, ama “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” diyen Mustafa Kemal’in askerleri olarak alabildiğine umutluyuz. Doğru önderlik, doğru kadrolar ve doğru yol haritası ile tüm sorunları aşacağımıza inancımız tam. Bu yolda; hiç yanılmayan ve kandırılmayan, değişmez önderimiz Atatürk’ün rehberliğine, başarısı kanıtlı Kemalizm’in doğruluğuna, ulusumuzun bağımsızlık aşkına ve laik Cumhuriyet bağlılığına, 104 yıl önceye göre daha eğitimli ve zengin insan kaynağımıza, kahraman kadınlarımıza, vatansever gençlerimize ve 342 şubesi, 55 temsilciliği, on binlerce üyesiyle Kemalizm’in namus sesini bir sis çanı gibi yurdumuz semalarına asarak ‘Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne ulaşma kararlılığındaki Atatürkçü Düşünce Derneği örgütümüze güveniyoruz.

Bizim 19 Mayıs 1919’dan bugüne kadar yaptıklarımız, yapmakta olduklarımız, gelecek tasavvurlarımız ve devrimlerimizin esası, Kemalizm prensipleridir.

Ulusal bağımsızlık savaşçıları için yurdun her köşesinde kurulan Müdafaa-i Hukuk ve Reddi İlhak cemiyetleri nasıl umut ışığı olmuşsa, bugün de ADD günümüz Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olma bilinci ile Atatürk’ten aldığı görevinin başında, ulusunun hizmetindedir.

Atatürkçü Düşünce Derneği

GÜNÜN SÖZÜ

Millet İttifakı 2. turdan önce kararsız seçmenleri kendine çekebilecek bir söylem geliştirmeli, Sinan Oğan ve Muharrem İnce ile temas kurup gerekli adımları atmalıdır.” Zülal KALKANDELEN

19 MAYIS’TA, 1919 KİŞİYLE ‘TEKİRDAĞ KARŞILAMASI’

Yazının Devamını Oku

CHP’nin belediyeci ‘ünlü eleştirmen’i Hüseyin Sağ soruyor: ‘Seçim sonucu niye böyle oldu?’

17 Mayıs 2023
Temel Karamollaoğlu ‘bilge adam’, Akşener ‘Asena’dır, Davutoğlu ‘Hoca’dır, Babacan ‘birikimli’dir, Yavaş, İmamoğlu ‘yiğit’tir.

“Birleşe birleşe kazanacağız”; peki kiminle birleşildiğinin bir önemi yok mudur? ‘Millet İttifakı’ birleşenleri Kılıçdaroğlu’nun arkasında durmadı, birleşmedi, oy vermediler! CHP’nin politik tüm değerlerini rafa kaldırdınız, yine inanmadılar.

‘Hırka-i Şerif’, cami, umre dediniz, konuşmalarınıza “Allah’ın izni, inşallah” diyerek başladınız. Alevi köyleri dahil her köye “bir imam” dediniz, inanmadılar. CHP listelerine ne kadar sağcı, dinci, ülkücü varsa koydunuz, inanmadılar. İttifak üyeleri, Belediye Başkanları ayrı ayrı miting yaptılar, gene de tutmadı. Doğrusu sizin yaptığınız mitinglerde sadece halkı selamlamaları yeterliydi; olmadı. Hepsi CHP üzerinden reklamlarını yaptılar. Hayatlarında böyle kalabalıklar göremezlerdi! CHP’nin düzenlediği mitinglerde “Bir oy Kemal’e, bir oy Meral’e” dediler, bir itirazda bulunmadınız. Mitinglerde CHP’ye direkt oy istemediniz, kimse de istemedi! Sinan Ateş, Muhsin Yazıcıoğlu, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Menderes’i sık sık andınız, Atatürk, Ecevit, İnönü, Baykal’dan söz etmediniz. ‘Kurt’ işareti yaptınız ama insanlar bu konuda samimi olduğunuza inanmadılar.

Daha da önemlisi, CHP MYK üyesi milletvekillerinden tek eleştiri gelmedi, hepsi her kararınızı doğru buldular, onayladılar ve listelere girdiler.

Siz parti içinde bir tartışma başlarsa gerçek yüzlerini göreceksiniz onların. ‘Sol Havuz Medyası’nda, yazılı ve görsel basın dahil, yazar ve yorumcuların bir kısmının büyük transfer ücretleri aldıkları yazıldı. Para içinde yüzenlerden tek bir eleştiri gelmemesi ilginç değil mi, onlar hep gaz verdiler. Dincileri, ülkücüleri gazete ve TV’lerde parlattılar. Türkiye’nin kurtarıcıları olarak lanse ettiler; hatta öyle ileri gittiler ki, stüdyolarda “Tek başımıza 400 milletvekili çıkarıyoruz, Anayasa’yı değiştiriyoruz” diye konuştular. Bari yarısı tutsa... ‘Gazcılar’, mesleklerinin gereği olarak üzerlerine düşen, yanlışları söyleme ve eleştiri haklarını kullanmadılar. Neden!

“Sen büyüksün” dediler. Bazı sanatçılar -ne yazık ki Alevi olanlar ağırlıkta- masada bulunan, daha önce selam vermeyecekleri Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu, Akşener’e itiraz etmediler, sonra da “Sivas Ellerinde” türküsünü söylediler. Bolca konserlere çıkıp ödemeleri aldılar! Alevi dernek ve vakıfları, ADD, ÇYDD vb. gibi dernek ve vakıflar tek bir eleştiri getirmediler. Masadaki sağcı, dinci, ülkücüleri desteklediler. “Şimdi eleştiri zamanı değil, hepsi kabulümüzdür” dediler.

Velhasıl diyeceğim şudur (gerçi artık iş işten geçti): Etrafınızdaki, başta vekillerden, sözde gazetecilerden ve her yaptığınıza “evet” diyenlerden, sizi ‘gaza’ getirenlerden uzak durmanızı öneririm.

Zaten seçimden sonra hepsi istifa edip partilerine dönecekler, Altılı Masa ortaklarından uzak durmanıza gerek yok, onlar bırakıp gidecek. Çok yazık oldu, büyük bir fırsat kaçtı.

Sizi her konuda eleştirenler olmalı. Ben eleştirdim diye

Yazının Devamını Oku

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'na ağır eleştiriler... Meclis’te muhafazakâr ve sağcı sayısı 400’ü buluyor

16 Mayıs 2023
CHP’li kesimlerden eleştiriler alıyoruz. Bir grupla konuşurken şu ağır eleştirilerde bulundular: “Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu, DP gibi partilerin oy oranı çok düşük, vizyonları Altılı Masa’ya hâkim ama bunların toplumda ne karşılığı vardır?” diye çıkıştılar. Bu sözleri, BBC’ye konuşan, ABD’deki Berkeley Üniversitesi’nden öğretim üyesi ve yazar Prof. Cihan Tugal’e atfen söylediler.

Bu partilerin seçim öncesinde harcadıkları emeklere teşekkür eden partili grup, “Ama ortada bir çarpıklık mı yoksa beceriksizlik mi var, anlaşılmıyor. Ama şunu söylemek gerekiyor. Millet İttifakı TBMM’de beklediği sandalye sayısına ulaşamadı. Buna göre ne dememiz gerekiyor?” diye soruyor.

İDEOLOJİDEN SAPMALAR

Sakarya’dan tecrübeli siyasetçi Bülent Akkar da çeşitli uyarılar yaptı, seçime bu partilerle girilmesinin anlamsız olduğunu belirtirken “Emin olun, CHP tek başına girseydi daha başarılı olurdu, ideolojisinden sapmalar olmazdı” diye konuştu.

TBMM’DE MUHAFAZAKÂR VE SAĞCI SAYISI 400’Ü BULUYOR

Akkar, aldığı bir istihbaratı da bildirirken, “Meclis’e bakalım, bunu CHP çevreleri söylüyor” diyor ve devam ediyor:

“Sağ ve muhafazakâr kesimli Meclis üyelerinin sayısının 400’e ulaştığı biliniyor mu? CHP açısından iyi bir durum değil. Enver Aysever’in söylediklerini dinlediniz mi? 20 dakikalık videoyu lütfen izleyin. Neler yaptıklarını göreceksiniz. Tuncay Özkan’ın yaptığı herkesin tepkisini çekiyor. Bunları herkesin bilmesini isterim.”

MİLLET İTTİFAKI İŞLEMEDİ

Prof. Dr.

Yazının Devamını Oku

Seçim notları: Heyecan ve endişe var 30 milyon oy yok

15 Mayıs 2023
Etiler’de, öğleden sonra oy kullandığımız sandığımıza gittik; arabamızı park edemedik, girdiğimiz okulda şaşırtıcı bir kuyruk vardı.

Yıllardır aynı okulda oy kullanırız, bu kadar kalabalık görmedik. Yarım saat kuyrukta bekledik. Esasında vatandaşlar oylarını sorunsuz kullanıyordu, ama seçmen listesinin büyüklüğü yüzünden zarfa sığmamasından ve ‘mühür mürekkebi’ konusu olmadığından sıkıntı yaşanıyor ve oylama işleminin uzamasına neden oluyordu. Seçmenlerden başka, sınıflarda görevli seçim heyetinin inanılmaz ‘heyecanı’ hissediliyordu. Okulumuzda 10 seçim sınıfı vardı; ortalama seçmen sayısı 300’ün üzerindeydi.

Gazeteye gelirken, bir TV kanalının siyasal araştırmacısı Erdoğan’ın kazanacağını iddialı şekilde söyledi ve “Ben 50 yıllık seçim araştırmacısıyım” dedi. Zaten bunu iki haftadır konuşmalarında aktarıyor, aksini iddia edenleri mahcup edeceğini iddialı şekilde söylüyordu. Bu konuda TV’ler seçim yayınına başladığında, CHP’li bir okurumuz seçim sonuçlarını sorarken “Kılıçdaroğlu için dip dalgayı bekle” dedi. Onun dediği Çankaya, Kadıköy, Bakırköy ve Şişli gibi ilçelerin oylarıydı. Saat 20.00’lerde Erdoğan’ın bazı yerlerdeki oyları hâlâ önde gidiyordu. CHP’liler arasında bir düş kırıklığının hâkim olmaya başlaması moralleri kırıyordu. Zorlu bir sayım sürecine mi giriliyordu? Taburenin beklenen üç ayağından biri kırılmayacak mıydı; yapılan manipülasyonlar bekleneni vermeyecek miydi? AK Parti ciddi bir oy kaybına mı uğrayacaktı, Altılı Masa’nın mensupları ile CHP’nin bu kadar harcama ve çabası boşuna mı gidiyordu? Bunlar daha sonra tartışılacak konular.

O anda şöyle düşünüyorduk; geçmişten hiç tecrübe edinilmemiş olduğunu söylemek gerekiyordu.

Evet, daha geç saatlerde iki tarafın da morali bozuluyordu. Ama ne taşkınlık vardı ne de küfür ve kavga... Demokrasi adına olumlu bir gelişme olarak sayılıyordu bu saatlerdeki heyecan ortamı...

Anadolu Ajansı’nın yayınları kamuoyunun tepkisine neden olurken, AKP’nin oy oranlarının baştan yüzde 57 ile başlaması CHP’lilerin tepkisini çekiyordu. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun oyunun önde çıktığı sandıklara AKP örgütlerinin YSK’da itiraz etmesi, tepkileri daha da artırıyordu. Bu durum, AKP çevrelerinden “Bu hissedilen bir durum değil” diye karşılık buluyordu. Yani kimsenin “Biz öndeyiz” diye konuşmaması gerekiyor, hiç olmazsa manipülasyondan uzak durup ‘demokrasi’ adına sonuçları kabul etmek en doğrusu değil midir?

Ankara ve İstanbul BB Başkanları Yavaş ve İmamoğlu, vatandaşlara bilgi ve ‘moral’ vermek için 4’üncü kez ekrana çıkarak “Hükümet ciddi bir düşüşte. Kimse biz öndeyiz demesin! YSK’ya başvurarak gereksiz itirazlar yapılması, yeni senaryolar üretmek ve CHP’lilerin moralini bozmaya dönüktür. Merak etmeyin, her şey çok güzel olacaktır” dediler.

Evet, ‘ıslak imza’yı takip edeceğiz ama CHP’nin beklentisi olan 30 milyon oy nerede? CHP, milletvekili sayısını nasıl düşürdü?

İkinci tur ufukta görünürken itirazların sonuçları geç saatlerde belli olacak.

Yazının Devamını Oku

İYİ Parti’nin 3 kentteki 5’leri

13 Mayıs 2023
Yeter Söz Milletin köşemizde Parlamento’da grubu bulunan, CHP’nin ittifak ortağı  İYİ Parti’nin listesini dün köşemizin yoğunluğumuzdan veremedik. Kendilerinden özür dilerken, bugün listeyi veriyoruz.

- İstanbul 1. Bölge:  Nimet Özdemir, Burak Akburak, M. Cihan Paçacı, Baver Miroğlu, Dursun Çolak.

- İstanbul 2. Bölge: Mehmet Satuk Buğra Kavuncu, Salim Ensarioğlu, Bahattin  Bahadır Erdeme, Ece Güner, Hatice Ceren Yılmaz.

- İstanbul 3. Bölge: Ersin Beyaz, Seyithan İzsiz, Ayşe Sibel  Yanıkömeroğlu, Şükrü Kuleyin, Celal Karıpınar.

- Ankara 1. Bölge: Koray Aydın, Ahmet Eşref Fakıbaba, Kevser Ofluoğlu, Yetkin  Öztürk, Mine Baş.

- Ankara 2. Bölge: Adnan Beker, Sedat  Aksakallı,  Uğurhan Ferudun Berat Tiryaki, Fatma Özkan, Muharrem Beşir.

- Ankara 3.  Bölge: Yüksel Arslan, Prof.  Dr.  Kürşad Zorlu, Fatih Koca, Sevin Çağlayan, Tamer Kayaalp.

- İzmir 1. Bölge: Dursun Müsavat Dervişoğlu, Ümit Özlale, Öztürk Keskin, Ülkü Doğan, Ali Topçu.

-

Yazının Devamını Oku

Genel başkanlar onları Meclis’te görmek istiyor... 3 büyük kentte ilk 5’ler

12 Mayıs 2023
Pazar günkü milletvekili yarışında adayların kim olduğu kadar hangi sırada bulundukları da büyük önem taşıyor.

Zira yüzlerce adaya karşılık Meclis’e sadece 600 milletvekili girebiliyor. Bu vekiller de partilerin aldıkları oy oranlarına göre belli oluyor. Örneğin geçen seçimlerde, yaklaşık 20 milyon nüfuslu İstanbul’dan Meclis’e 98 milletvekili gitti. Bu kişiler de parti listelerinin üst sıralarında yer alan isimlerden oluşuyor. Özellikle Ankara, İstanbul, İzmir’de ilk 5 sıraya giren vekillerin Meclis’e gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Hal böyle olunca, parti genel başkanları, ilk 5’e Meclis’e mutlaka götürmek istedikleri en yıldız isimleri yerleştiriyor. AKP, CHP kesin olmakla birlikte İYİ Parti, MHP, Yeşiller ve TİP adaylarından bazılarının ilk iki-üç sıralarda yer alabilmeleri bekleniyor.

İstanbul’daki üç seçim bölgesinin birinci sırasında AKP’den Murat Kurum, Süleyman Soylu ve Numan Kurtulmuş yer alırken, CHP’de ise bu isimler Oğuz Kaan Salıcı, Namık Tan ve Engin Altay olarak öne çıkıyor. CHP’nin en yüksek oy aldığı İzmir’de, geleneksel olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeri olan 1. Bölge 1. Sıra’da ise KHK ile işine son verilen siyaset bilimci Yüksel Taşkın yer alıyor. Marmara Üniversitesi’ndeki akademik kariyerinin sekteye uğramasının ardından CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Taşkın, Meclis’e gidecek garanti isimlerin başında geliyor. CHP’nin garantiye aldığı bir diğer isim de İstanbul 2. Bölge 1. Sıra’dan aday gösterdiği eski İsrail ve ABD Büyükelçisi Namık Tan. CHP ve AKP’nin İstanbul’da üç bölgede 10 ve üzerinde vekil çıkarması bekleniyor.

İlk beşte yer alan adaylar şöyle:

İSTANBUL

İstanbul 1. Bölge

AKP: Murat Kurum, Erkan Kandemir, Hasan Turan, Müşerref Pervin Tuba Durgut, Hulusi Şentürk.

CHP: Oğuz Kaan Salıcı, Gamze Akkuş İlgezdi, Fethi Açıkel, Gökhan Günaydın, Birol Aydın.

TİP:

Yazının Devamını Oku

‘Bütün camiler güzeldir’ denir, işte örnek bir cami daha yarın açılıyor... Levent’e bir güzel cami

11 Mayıs 2023
Levent Cami Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk’ün önceki gün gönderdiği davette şöyle diyor: “Sayın gönüllümüz, İstanbul Beşiktaş Levent semtinde yaptırdığımız Barbaros Hayrettin Paşa Camimizi 12 Mayıs 2023 Cuma vaktinde ibadete arz edeceğiz. Sizlerin de aramızda olmanız bizleri mesrur edecektir. Muhabbetlerimizle.”

Açılış hazırlıkları son iki ayda hayli hızlı bir tempoda sürdürülen cami, 17 Nisan’da Kadir Gecesi açılacaktı, ancak tören cuma namazı nedeniyle yarına bırakıldı. Cuma namazına en az 20 bin cemaatin katılması bekleniyor. Geçen hafta camiyi Ahmet Bayraktar ile ziyaretimizde bizlere Dernek Başkanı Ergin Külünk eşlik etti. Ergin Külünk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok önem verdiği 63 bin kişilik Büyük Çamlıca Camisi’nin yapımında da şimdiki yapımda olduğu gibi ‘abilik’ yaptığını söyledi ve görevi yaklaşık 3 yıl sürdü.

MÜKEMMELLİKLER

Camideki inanılmaz güzellikleri sağlayanların; Ferhat Kurlu (Hattat), Mustafa Çelebi (Tezyinat), Abdullah Oğuzhanoğlu (Nakkaş), Mehmet Gürsoy (Çini) olduğu bildirildi.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilen, ‘yaşayan hazineler’den sayılan Gürsoy’un eserlerinin tümünün tasarım olduğu ve Kütahya, İznik ve İstanbul’da imal edildiği öğrenildi.

Dernek başkanı Külünk’le sohbet ederken ilginç şeyler öğrendik.

KLASİK VE MODERN CAMİLER

Camiler mimari bakımdan “modern ve klasik” olarak ikiye ayrılıyormuş. Bir başka ayrım da “Mimar Sinan’dan önce ve sonra” şeklinde uygulanıyormuş. Mimar Sinan’la beraber Anadolu’da cami mimarisi üslubunun oluştuğu da vurgulanıyor. Karacaahmet’teki Şakirin Camisi ve Taksim’deki Taksim Camisi ‘modern’ sınıfından sayılıyor. Bir örnek verirsek, Şişli Camisi 1950-60’lar yapımını içeriyor. “Yeni yapıların ecdadımızın yaptığı tarihi camilerden örnek alındığını” söylüyor Külünk. “Bugünkü cami mimarlarının Sinan üslubunu yansıtırken, Selçuk çizgilerini kullandığını söylemek gerekiyor. Bir de kubbeli camilerimiz var. Onlara, Şehzade, Süleymaniye ve Selimiye’yi örnek gösterebiliriz” diyor.

Mühendis

Yazının Devamını Oku

Buğdayda taban fiyat bekleniyor

10 Mayıs 2023
Buğdayda Çukurovalı üretici taban fiyat bekliyor. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, buğday taban fiyatının en az 9.5-10 lira olması gerektiğini açıkladı. Çukurova’da buğday üretim maliyetinin kiloda 8 lirayı bulduğu belirtiliyor. Bu bakımdan Barut, “Üreticinin eline geçmesi gereken fiyat 9.5 ile 10 lira arasında olmalıdır. Aksi durumda verilecek düşük fiyatlar buğday üreticisini çok zor duruma sokacaktır” dedi.

Çukurova’da hasadı yaklaşan buğday tarlasında konuşan Ayhan Barut, “Ülkemizin en erken buğday hasadı Çukurova’da yapılıyor. 15 Mayıs itibarıyla bölgemizde buğday hasadı başlayacak. Hasat başlayacak ama ortada buğday taban fiyatıyla ilgili hiçbir açıklama yok. Belirsizlik sürüyor” diye konuştu.

Son 21 yılda 90 milyon tonun üzerinde ithal buğday için 25 milyar dolar ödendi. Bu hasat döneminde de TMO buğday ithalatına devam ediyor. Üretici ise acil olarak taban fiyatı bekliyor. Barut, “Hasadın yaklaştığı bugünlerde üreticilerimizi tedirgin etmekten kurtarmak için maliyetin üzerinde fiyat açıklanması lazım” diye konuştu.

BUSH VE DERVİŞ’İN OYUNU

Irak’ın işgali amacıyla (Irak’ın işgalinde İncirlik ve Güneydoğu’da Amerikan birliklerinin yerleşmesi konusunda), Ecevit-Bush görüşmesi sonrasında Türkiye’de baş döndürücü siyasi gelişmeler olmuş, ABD’nin “Ecevit’i tasfiye” senaryosu yaşama geçirilmişti. Çok sayıda yerli oyuncunun da sahne aldığı “Ecevit’i tasfiye” senaryosunda başrol Kemal Derviş’in olmuştu. Ecevit’in, Irak’ın işgali talebine karşı yanıtı hep “Hayır” olmuştu.

Uluç GÜRKAN - DSP eski Milletvekili

FATİH BUCAK: ‘YA HERRO YA MERRO’

Bağımsız milletvekili adayı olurken bile hiçbir partiye sığınmayan, Urfa Siverek halkından biri olan, yani ben, çiftçi-işadamı Fatih Bucak gibi olsun, derim. Kendimi ayrıntılı anlatmak istemem. Benim için farklı profil çizebilirler. Kimi ‘Dürüsttür, cesurdur, kellesi gitse hak yemez, hakkını yedirmez, gariban babası, kimsesizlerin kimsesidir’ der. ‘Herkese eşit mesafededir, kendisine 7-24 saat ulaşılır. Babasıyla, atasıyla gurur duyar’ diye ekleyebilirler.

Bu ülkede yönetenlerin yönetilenlerden daha cahil olmasından, adaletsizlikten, rant peşinde koşanlardan, devleti soyanlardan bıkmış; şana, şöhrete, paraya, güce, mevkiye ihtiyacı olmayan bana, bunları sağlayan memleketimin, insanımın sesi olmak, onların mücadelesini ve kavgasını Meclis’te yapmak için adayım.

Yazının Devamını Oku