Yalçın Bayer

TÜRK-İŞ’in ağırlığı belli edecek... Asgari ücret 500 dolar olur mu?

13 Haziran 2023
ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu ara zam için bugün toplanıyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyonun, iki veya üç toplantının ardından 1 Temmuz - 31 Aralık arasında 6 ay geçerli olacak yeni ücreti saptaması bekleniyor.

Asgari ücret dünyada; doğrudan hükümet tarafından, hükümet ve ilgili sosyal taraflar arasında müzakere ve danışma yoluyla ya da ulusal ve sektörel toplu pazarlık yoluyla olmak üzere üç temel yöntemle saptanıyor. Türkiye’de müzakere yöntemiyle belirleniyor. Asgari ücret, 2015 yılından bu yana komisyonda dört kez oybirliği, beş kez işçi tarafının muhalefeti veya oylamaya katılmaması üzerine oyçokluğu ile saptandı. TÜRK-İŞ’in komisyondaki tutumu yeni ücretin belirlenmesinde rol oynayacak.

Emekçi, halen brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olan yeni ücretin en az 500 dolar düzeyine eşitlenmesini umuyor. Zira önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçim öncesi temmuzda asgari ücretin 500 dolar tutarında saptanacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ücretin revize edileceğini seçim öncesi duyurmuştu.

Patronlar, 500 dolara, yüksek olduğu ve işyerine yeni maliyetler getireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. İşverenler asgari ücrete 6 aylık enflasyon oranında artış yapılmasını talep ediyor. TÜRK-İŞ açlık sınırını kırmızı çizgi olarak kabul ediyor. Refah payı ile birlikte yüzde 35-45 arası zam yapılacağı konuşuluyor. Bu seçeneklere göre artış olması durumunda emekçinin eline net 11-12 bin lira geçecek. Dövizde aşırı artış olmaması halinde bu para 500 dolara denk gelecek.

Kıran kırana geçecek pazarlık sonucu asgari ücretin ne kadar olacağını emekçi merakla bekliyor. Ücret emekçi ve ailesinin insan onuruna yakışır, zorlanmadan geçineceği tutarda saptanmalı.

TBMM, STAJYER VE ÇIRAKLARIN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, partisinin ‘stajyer ve çırakların emeklilik mağduriyetini giderme’ vaadini yasa teklifi olarak TBMM’ye taşıdı. Aygun, yasa teklifinde; stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerini emeklilikte sigorta başlama tarihi olarak düzenlemenin yanı sıra geriye dönük borçlanma imkânı da getirdi.

‘GIDA STANDARTLARI HAYAT KURTARIYOR’

Yazının Devamını Oku

CHP için sözler: Yığma malzeme ile mevzi olmaz... ‘Komşular düşünüldü akrabalar unutuldu’

9 Haziran 2023
CHP - siyaset üzerine yazmaya devam edeceğiz.

Okurlarımız bizden bunu bekliyor. Partinin yeni organlarında görev alanlar kimler, bunlar tanınmak isteniyor. Görülüyor ki örgütlerde kısa sürede bir hareketlenme başladı. Kurultay ve belediye başkanlıklarında aday gösterilecekler şimdiden sahneye çıkar gibiler... AKP’yi belli noktalarda ‘taklit’ eden tavırlar dikkat çekiyor. ‘Sosyal ağı’ güçlü, sıkı ve işlevsel bir örgüt yapısının, CHP’lilerin dikkatini çektiğini anlıyoruz. Özellikle de ‘muhtarlık’ sisteminin daha ciddiye alınacağını...

Bir dostumuz CHP için şöyle bir eleştiri getirdi:

“Komşular düşünüldü, akrabalar unutuldu.”

Ne kadar doğru bir söz... CHP, Altılı Masa’daki iki veya üç parti için nasıl ‘eşit’ ya da ‘imtiyazlı’ muamele yapar, o haklar nasıl verilir? Parti içinden o partilerin kazanımları için yapılan eleştirilere niye suskun kalınır! Bir partilinin şu sözlerine ne demeli:

CHP’NİN UNUTTUĞU PARTİLER

 “CHP’nin asıl açmazı şudur; Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce’yi, CHP’den önceki dönem Beylikdüzü’nden aday gösterilen, oy çalma iddiasıyla başkanlığı kaybeden ve yargıya giden şimdiki AP Genel Başkanı Vecdet Öz’ü, Kılıçdaroğlu ile görüşerek masaya davet bekleyen BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ı, günlük siyasi yazılarıyla Kılıçdaroğlu’nun gözünün içine bakıp eleştiren Doğru Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu’nu ve de Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ı görmezden gelen Kılıçdaroğlu’nun hiç pişmanlığı yok mudur? Bu partilerin Deva, Gelecek, Saadet Parti kadar hatırları olmaz mı?

Mustafa Sarıgül son anlarda hatıra geldi; yaptığı çalışmalarla Erzincan’a bir vekillik kazandırdı. Ve dün de partisini CHP’ye kattı. Herşey son anda mı akla gelir?

BİR BELGESEL VE TÜZÜK

Yazının Devamını Oku

Napolyon ne der: ‘Liderler 2 kez ölür’

8 Haziran 2023
CHP kulisleri: Kurultay tarihinin ucu neden açık

CHP’de seçimlerden sonra temmuz ayında kurultay toplanacaktı. Ancak bir anda durum değişti, ilçe ve il kongrelerinden sonra kurultayın sonbahara bırakıldığı anlaşıldı. Demek ki kurultaya yeni kadro ile gidilecek, taban yenilenecek yani... Bu, genel başkana nasıl bir güç verecek? Peki kurultay tarihinin ucu neden açık bırakılır? Eskiden böyle bir şey olur muydu?

- Belli ki burada ince bir taktik güdülüyor. Peki, Kılıçdaroğlu neyi amaçlıyor?

Kafalardaki soru:

CHP’de siyaset yapanların neredeyse yarısı aş ve işlerini belediyelerden sağlıyorlar. Örgütler belediyelerin elinde. Veya örgütler belediyelerin elinde ağırlıklı olarak duruyor. Belediye başkanının himayesinde ve bu yolla partiye bakıyorlar. Buna ‘besleme siyaset’ denebilir mi?

- O belediye başkanları, ilçe daha sonra da il kongrelerinde ‘delege pazarını’ eline geçirmiş olmaz mı? Aynen demek gerekiyor. Tabii ki bu yöntem örgütleri zaafiyete uğratıyor, eski kavgalı örgütler kalmıyor. Mücadele kalmıyor, bunun sonucunda merkezden adaylar belirleniyor... Önseçim bile kalmadı artık.

- Bu siyaset midir? Değil tabii... Kurultayın demokratikliği kalmıyor, eski kadrolar nedeniyle gençler partiye giremiyor, gelmiyor. Kapıdan girilemiyor.

KILIÇDAROĞLU OYALIYOR

- Bu manzarayı görünce kulislerde

Yazının Devamını Oku

Doğa ve canlı yaşamı

7 Haziran 2023
Hayvanat bahçelerinin kıymetini bilmek

ANTALYA’da Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Hayvanat Bahçeleri Çalıştayı’nı izleyeceğimizi geçen hafta haber vermiştik. Antalya, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri hayvanat bahçelerinin ve ayrıca özel Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin sorumlularını tanıdık, dinledik. Ne kadar güzel doğal yaşam parkları oluşturduklarını öğrendik. Anne-babaların bu bilgileri izlemeleri lazım. Yeryüzü tüm canlılarındır, hayvanların da yaşama hakkı olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Hayvan dostlarımızın doğal yaşam alanlarını kentler ve betonla işgal ettik. Şimdi de işkenceler ederek onları öldürüyoruz. Hayvanat bahçeleri bir koruma alanı oldukları kadar insanları duyarlı olmaya çağırıyor, onlara sevgi sunuyor. Hayvanlara işkence yapanlara karşı onları korumak, kollamak ve rehabilite etmenin, bunu resmi kurum ve kuruluşların çatısı altında yapmanın ne kadar gerekli olduğunu; gezdikçe çocukların şefkat duygularını ne kadar geliştirdiklerini daha iyi anladık. Bunu görevi olarak üstlenen belediyeleri kutlamak gerekiyor.

Bu kurumları ilk kez Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek bir araya getirdi.

Bizi Büyükşehir’in Doğal Yaşam Parkı’nda, ABB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Seda Özel ile parkın başındaki veteriner hekim Şube Müdürü Aygül Arsun karşıladılar. İki kadının başarılı çalışmaları hemen dikkat çekiyor. Böcek güzel bir mesaj verdi: “Parkımızda hayvanları yoksun bırakmak değil korumak gayesiyle çalışıyoruz. Doğa bir hazinedir. Hayvanlar giderse, ormanlar giderse insan gider, hayat biter!” Belki de bu sözleri bizden çok anlayan ‘Antalyalı’ Ruslar ve Ukraynalılardı; parkın o kadar çok ziyaretçisi vardı ki bizler hayret ettik. Nerede bizim annelerimiz ve çocuklarımız, diye sorduk. Kepezaltı’nda, Orman İdaresi’nden kiralanmış olan 569 dönüm alan üzerinde 126 türde 1.400 hayvana ev sahipliği yapıyor. Doğal Yaşam Parkı ağaç kaplı, içeride su göletleri, küçük şelaleler, çocuklara yönelik macera parkı ve oyun grupları, 50 bin metrekarelik piknik ve mesire alanı var; tek yasak ateş yakmak! Hayvan türlerini sorduk, bildiklerimizin hemen hepsi vardı; aslandan kaplana, zürafaya kadar... Yürüyüş ve bisiklet parkurları, parkın etkinlik yapılacak mekânları arasında yer alıyor. Doğal Yaşam Parkı’nda doğada yaralı olarak bulunan hayvanların tedavisi yapılarak yeniden doğaya salınıyor. Bu bir devlet görevi... Üretim/üreme fazlası olan bazı hayvan türlerinin satışı da yapılabiliyor.

Yarın: Diğer hayvanat bahçeleri...

8 MİLYON AĞAÇ KADAR KATKI

YEŞİL hidrojenden batarya depolama sistemlerine, rüzgâr ve güneş enerjisinden atıksu arıtma sistemlerine 30’dan fazla ülkede enerji çözümleri sunan YEO Teknoloji, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde daha yaşanılabilir bir dünya için akıllı enerji teknolojilerine dikkat çekiyor. Enerjisini sürdürülebilir bir dünya için harcayan YEO Teknoloji, 2022’de tamamında 150 MW’ın üzerinde güneş enerjisi santralıyla 8 milyon ağaç dikimine eşit oranda emisyon azaltımı sağladı. Yani, çevreyi koruyarak da enerji sağlamak mümkün...

SEÇİMLERİ MACARİSTAN ÜZERİNDEN OKUMAK

Yazının Devamını Oku

Doğal kaynaklarımızı kaybediyoruz

6 Haziran 2023
‘5 Haziran ahlanacak, vahlanacak gün değildir’

DERELERİN Kardeşliği Platformu (DEKAP) sözcüsü Ömer Şan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yapılan açıklamada “5 Haziran kutlama değil, mücadeleyi örme ve örgütlenme günüdür...On yıllardır doğaya, suya, toprağa, iklime ve doğaya vahşice saldırılmaktan bıkılmadı” dedi.

DEKAP adına sözcü Ömer Şan tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Artık torbalara giren, çeşitli kanun ve bunlara bağlı yasa ve yönetmeliklerde yapılan değişiklikler gibi birçok düzenleme ve Torba Yasalara ilişiklenen maddeler, doğal yaşamın olduğu gibi iklimin ve çevrenin ölüm fermanını hazırlıyor. Yargı süreçleri, hukukun üstünlüğü ve bilimsel çalışmalara karşı sürdürülen bu baskı ve engellemelerle adeta, doğanın, hukukun, bilimin ve hatta demokrasinin katline ferman hazırlanıyor” denildi.

HES’lerle birlikte taşocakları, maden aramaları, deniz dolgusu ve yayla yolları gibi konulara da dikkat çekilen DEKAP açıklamasında şunlar kaydedildi:

- Ülkemizin eşi benzeri olmayan yeşilini, biyolojik zenginliğini, toprak ve su varlıklarını; tarihi, sosyal, kültürel değerlerimizi oluşturduğumuz, üreterek var ettiğimiz, geçmişimizden geleceğe taşımak için emanet aldığımız doğal yaşam alanlarımızı korumaya ve bu uğurdaki mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz.

- Bugün en hissedilir şekilde etkilerini yaşadığımız, değişen iklimlerin oluşturduğu seller, fırtınalar, eriyen buz dağları hafife alınıyor! Hava, toprak ve su kirliliği, erozyon, ormansızlaşma, asit yağmurları, radyasyon, radyoaktif kirlilik ve heyelanlar, yaşamı korkulu bir rüyaya dönüştürüyor. Doğal varlıklarımız, geri gelmemek üzere yok ediliyor.

SU TİCARİ MAL DEĞİLDİR

- DEKAP, tüm canlıların yaşam kaynağı olan suyun, salt enerji kaynağı, para kazanma aracı, alınıp satılan bir meta olarak görülmesi ve ticarileştirilmesini reddediyor. Canlı yaşamı var eden suyun beslediği ekosistemleri yok eden HES’ler, yenilenebilir temiz enerji kaynağı olarak görülemez! Yaşamın bitme noktasını ifade eden ‘can suyu’ kavramı kabul edilemez. Bütün dere ve vadiler, doğal yaşam alanları koruma altına alınmalıdır.

- Doğu Karadeniz’de yaylacılık da yok edilecektir. Bizim için 5 Haziran kutlanacak, ahlanıp vahlanacak gün değil, mücadeleyi örme ve örgütleme günüdür! İklimin ve çevresel döngülerin krize sokulduğu günümüzde, toprağımıza ve suyumuza, havamız ve meralarımıza, ormanlarımıza, tüm yaşam alanlarımıza sahip çıkacağımız, mücadeleyi ortaklaştıracağımız günlerdir bugünler!”

Yazının Devamını Oku

Evdeki düşman: Kirli hava

2 Haziran 2023
Orhan Bursalı yönetiminde haftalık çıkan ‘Herkese Bilim Teknoloji’ dergisinde, dünyanın uzun süredir konuştuğu ve öneriler sunduğu ev içindeki kirli hava konusu gündeme getirildi.

Bilim özellikle pandemi koşullarında bu konuyu inceledi ve evlerde hastalıkları teşvik eden çok kötü hava kalitesi olduğunu saptadı.

İç mekânlardaki hava kalitesi, trafiğin en yoğun olduğu saatlerdeki dış hava kirliliğini aratmayacak kadar kötü olabiliyor. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada yaklaşık 4.2 milyon insan kapalı mekânlardaki hava kirliliğine bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Neyseki evinizde yapacağınız birkaç basit değişiklikle havayı temizleyebilirsiniz.

Giysilerden yatak şiltelerine, halılara kadar pek çok eşyada bulunan sentetik boyalar, yeni uçucu organik bileşikler ve nano ölçekli tozlar evlerimizdeki havayı giderek kirletiyor. Çapı O.1 mikrometreden küçük parçacıklar akciğerlerden kan dolaşımına geçerek, organlarda birikim yapıyor ve inflamasyonu tetikliyor.

GÜNÜN SÖZÜ

“ZAFERLERİN babaları çoktur, yenilgilerin ise hemen hiç yoktur” Julius Caesar

DEVELİ 111 YAŞINDA'DEVELİ’

Yazının Devamını Oku

CHP ve HDP’den ‘amatörce uygulamalar’

1 Haziran 2023
ESKİ HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Halkımıza layık bir politika ortaya koyamadık. Aktif politikayı bırakıyorum” dedi, kendi adına halkımıza layık bir politika ortaya koyamadıkları için içtenlikle özür dilediğini bildirdi.

Yani HDP’nin seçim sürecinde yönettiği politikayı ‘amatörce’ buluyor.

İlginç...

HDP’nin eski kadroları, ilk turda cumhurbaşkanı adayı çıkarılması gerektiğini söylüyorlardı.

Seçim sonuçları da bunu doğrularken; 2018’e göre HDP’nin oyu yüzde 11.7’den 8.8’e düştü.

Aslında cumhurbaşkanı adayı çıkarmamakla, Millet İttifakı’na destek verelim derken zarar verdiler. Kılıçdaroğlu da bu hesabı doğru yapamadı. Erdoğan bunu yakaladı ve doğal olarak kullandı.

Bunları göz önüne alırken, Demirtaş ise mücadeleyi cezaevinden sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bıraktığını duyurdu. Bakalım nasıl tepkiler doğacak...

TİP’İ DE UNUTMAYIN

TİP

Yazının Devamını Oku

Tütün yerine kenevir

31 Mayıs 2023
Tütüne değil gıdaya ihtiyacımız var

Türk TORAKS Derneği MYK Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün üreticisi olan büyük firmaların tıbbi kenevir üretimi yapan firmayı satın aldığına ve amaçlarının uzun vadede esrar kullanımını yaygınlaştırmak olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “Esrar ya da marihuana gibi isimler ile de bilinen kenevir de tütün gibi bağımlılık, hastalık, sakatlık yapan bir bitkidir. Ülkemizde Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır ve bu kanunda TMO ilaç üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği ve/veya işlenmesi görevi verildiği belirtilmiştir. TMO, Bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde kenevir yetiştiriciliğini kendisinin yapabileceği gibi, gerektiğinde gerçek veya tüzel kişilere de yaptırabileceğini açıklamıştır. Ancak bu durum biz sağlıkçıları kaygılandırmaktadır. Çünkü şu anda keyif için esrar satılan ülkelere de bu ürün ilk olarak tıbbi gerekçelerle sokulmuştur. Ayrıca 4 büyük sigara firmasının tıbbi marihuana firmasını satın aldığı ve bir sigara firması yöneticisinin ‘Kenevir şirketin geleceği ama şimdilik tütün ve nikotin alternatifleriyle zarar azaltma uygulaması yapıp ürün değişikliği sağlıyoruz’ dediği bilinmektedir.”

Türk TORAKS Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Dr. Fatma Arslan “Dikkat, verimli topraklar elimizden gidiyor ve çok ihtiyaç duyulan gıda mahsullerini yetiştirmek için kullanılamıyor. Halbuki bizim tütüne değil, gıdaya ihtiyacımız var” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

DEMEDİ demeyin. Her zaman olduğu gibi; Atatürk ile kalın. Cumhuriyet ile kalın. Bilimle kalın. Akılla kalın. Hoşça kalın.”       Levent KIRCA

DEPREM VE SEL BASKINLARINA KARŞI YENİ BİR GENEL MÜDÜRLÜK ÖNERİSİDEPREMDEN sonra sel ve su baskınları ülkemizin en büyük sorunu olmuştur.

Önleyici tedbirleri hızla almamız gerekir. Bu amaçla yeniden oluşturulması düşünülen AFAD Başkanlığı’na bağlı ‘Kırsal Dönüşüm Genel Müdürlüğü’ kurulmalıdır.

Söz konusu Genel Müdürlük, sel ve su baskınlarına karşı su havzalarının direncini artırabilecek Kırsal Dönüşüm Projesi’ni uygulamakta tek yetkili kurum olmalıdır.

Yazının Devamını Oku