Yalçın Bayer

Tütün yerine kenevir

31 Mayıs 2023
Tütüne değil gıdaya ihtiyacımız var

Türk TORAKS Derneği MYK Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün üreticisi olan büyük firmaların tıbbi kenevir üretimi yapan firmayı satın aldığına ve amaçlarının uzun vadede esrar kullanımını yaygınlaştırmak olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “Esrar ya da marihuana gibi isimler ile de bilinen kenevir de tütün gibi bağımlılık, hastalık, sakatlık yapan bir bitkidir. Ülkemizde Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır ve bu kanunda TMO ilaç üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği ve/veya işlenmesi görevi verildiği belirtilmiştir. TMO, Bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde kenevir yetiştiriciliğini kendisinin yapabileceği gibi, gerektiğinde gerçek veya tüzel kişilere de yaptırabileceğini açıklamıştır. Ancak bu durum biz sağlıkçıları kaygılandırmaktadır. Çünkü şu anda keyif için esrar satılan ülkelere de bu ürün ilk olarak tıbbi gerekçelerle sokulmuştur. Ayrıca 4 büyük sigara firmasının tıbbi marihuana firmasını satın aldığı ve bir sigara firması yöneticisinin ‘Kenevir şirketin geleceği ama şimdilik tütün ve nikotin alternatifleriyle zarar azaltma uygulaması yapıp ürün değişikliği sağlıyoruz’ dediği bilinmektedir.”

Türk TORAKS Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Dr. Fatma Arslan “Dikkat, verimli topraklar elimizden gidiyor ve çok ihtiyaç duyulan gıda mahsullerini yetiştirmek için kullanılamıyor. Halbuki bizim tütüne değil, gıdaya ihtiyacımız var” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

DEMEDİ demeyin. Her zaman olduğu gibi; Atatürk ile kalın. Cumhuriyet ile kalın. Bilimle kalın. Akılla kalın. Hoşça kalın.”       Levent KIRCA

DEPREM VE SEL BASKINLARINA KARŞI YENİ BİR GENEL MÜDÜRLÜK ÖNERİSİDEPREMDEN sonra sel ve su baskınları ülkemizin en büyük sorunu olmuştur.

Önleyici tedbirleri hızla almamız gerekir. Bu amaçla yeniden oluşturulması düşünülen AFAD Başkanlığı’na bağlı ‘Kırsal Dönüşüm Genel Müdürlüğü’ kurulmalıdır.

Söz konusu Genel Müdürlük, sel ve su baskınlarına karşı su havzalarının direncini artırabilecek Kırsal Dönüşüm Projesi’ni uygulamakta tek yetkili kurum olmalıdır.

Yazının Devamını Oku

Kılıçdaroğlu, değişimin startını MYK’da verecek | CHP’de neler olacak

30 Mayıs 2023
İletişimbilimci Dr. Ali Haydar Fırat bazı TV’lerde seçim sonuçları konusunda özetle şöyle konuşuyor:

“CHP’nin milletvekili listeleri toplumun geniş kesiminde karşılık bulmadı. Bu listelerin hazırlanmasında ve seçim kampanyasının iletişimi sürecinde Kılıçdaroğlu’nun yanında olanlar maalesef iyi bir sınav veremediler. Kampanya sürecinde de medya planlamasında da birtakım yerlere para aktarıldı. 

Parti tabanında, Sayın Kılıçdaroğlu’nun kampanya ekibinde yer alan isimlere büyük tepkiler oluştu. Elbette Kılıçdaroğlu bunu değerlendirecektir.”

ÇARPICI BİLGİLER

İzmir’den yayın yapan ‘Gazete Kritik’te CHP kulislerine dönük ilginç bilgiler yer alıyor. Kılıçdaroğlu, ikinci turun ardından demokrasi mücadelesini sürdürmeye destek isteyerek “Sizin hakkınızın yenmesine müsaade edemezdim, etmedim” dedi. Ancak başka kaynaklara göre, MYK’da revizyon hazırlığı yapacağı söylentilerinin ağırlık kazandığı belirtiliyor.

MYK’da Muharrem Erkek, Ahmet Akın, Bülent Kuşoğlu, Faik Öztrak, Veli Ağbaba ve Gülizar Biçer Karacan dışındaki isimlerden tasfiye edileceklerin olabileceğinin gündeme geldiği öne sürülüyor. Buna karşılık MYK’ya yeni girmesi beklenen isimler arasında ise Gökhan Günaydın, Gökan Zeybek, Aysu Bankoğlu, Orhan Sarıbal, Yunus Emre ve Ali Mahir Başarır’ın olabileceği belirtiliyor.

Bu gelişmelerle birlikte Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlık’a devam edeceğinin sinyalini de verdiği öne sürülüyor.

Bu arada Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin yeni MYK’da yer bulabileceği bekleniyor. Mansur Yavaş’ın da değişimden yana tavır sergilediği dikkat çekiyor.

MARKETLERDE RAFLAR SİGARA DOLU

Yazının Devamını Oku

AK Parti ve CHP oylarını artırdı ama bu hesap başka türlü... CHP’nin boyu yetişmiyor

29 Mayıs 2023
Gazeteye gelirken, TV’lerde genellikle sonuçlar akmaya başladığında haber yasağının kalkması isteniyordu.

YSK Başkanı Ahmet Yener, arada bir açıklamaya yapıyor; ancak ‘tartışma’ konusu olabilecek bir tavrı görülmüyordu.

Ekranlarda ağırlıklı olarak “Nefes nefese bir yarış” veya “Başa baş yarış” yazıları dikkat çekiyordu.

Kanalların birinde “Kılıçdaroğlu her iki kişiden birinin oyunu almış gibi görünüyor” deniliyordu.

Bu arada sosyal medyada seçim ve sandık güvenliği konusunda eleştiriler ortaya atıldı; “Islak imzalı belgeler”, “milletvekilleri saldırıya uğradı”, “Sandıklar manipüle edildi” iddiaları...

Ve ilk başta Kılıçdaroğlu’nun önde görünmesi, CHP çevrelerinde ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılandı... Ama bu konuda aşırı bir heyecan yoktu.

O zaman saat 19.05’i gösteriyordu.

Ata İttifakı’ndan “Biz zor gün dostuyuz” mesajı veriliyordu.

Bize çekilen bir mesaj,

Yazının Devamını Oku

Un bir felsefedir, değeri çok iyi bilinmelidir

26 Mayıs 2023
Girne’de un üreticilerinden Türkiye’nin ekonomisini içeren gıda, üretim, dış satışlar, kuraklık ve yağışlar üzerinde hep izlediğimiz konuları dinledik.

Bu konularda uzman tarımla ilgili akademisyenleri ilgi ile izledik. Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, “İyi ki son yağışlar düştü” diye söze girerken, TUSAF’ın ne kadar güçlü olduğunun altını çizdi, Türkiye’nin sorununun ‘kuraklık, savaş ve göçler’ olduğunu vurguladı. Tezcan’ın ‘özgün’ sözleri:

- Türkiye, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda tahılın dünya pazarlarına akması için ‘tahıl koridoru’nu güvenli tutmaya çalışıyor.

- Ülkemizin dokuz yıldır aralıksız dünya un ihracatında lider olduğunun çok önemli olduğunu bilmeliyiz. Ancak bu kolay değil; ağır riskleri de var. Bir de şunu görüyoruz, pazarlama yaptığımız ülkelerde ‘teşekkür’ ile karşılanmamızın yanında, ‘güvenli ülke’ olduğumuzu da bildirmek isteriz.

NERENİN BUĞDAYI DEĞERLİ

- En çok ihracatı Irak’a yapıyoruz. Kendi fabrikalarını kurmaya çalıştı ama kaliteyi yakalayamadılar. Bu iş bir sanat; değirmencilik ile biz sanat icra ediyoruz, pazarda un dendiği zaman ‘Türk unu’nun bir marka olduğunu iftiharla söyleyebiliriz.

- Üretimimizde halkın tercihlerini de dikkate alıyoruz. Buğdayın başta bulgur, ekmeklik, böreklik, baklavalık, bisküvilik olarak ve gıdada çeşitli malzemelerde kullanım yerleri çok önemlidir. Bu ürünlerimizi doğrudan tüketiciye değil ara sektörlere veriyoruz, onların istedikleri nitelikte ürün yapıyoruz. Brezilya’ya bile gönderiyoruz. Onlar makarna ağırlıklı un tüketiyorlar, biz onlara da uygun gönderiyoruz. Mardin, Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa’daki toprakların nefaseti çok farklı.

- Önceden ürettiğin yerde tesis olması önemliydi, artık ihracat tarafında limana yakınlık önem arz etmeye başladı. Piyasa şartları büyüme ve küçülmeyi sağlıyor.

GEN BANKAMIZ GÜÇLÜ

Yazının Devamını Oku

Un sanayicilerinin Girne zirvesine bereket yağdı

25 Mayıs 2023
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), gelenek haline getirdiği 17’nci Uluslararası Kongre ve Sergisi, bu yıl Kıbrıs’ın incisi Girne’de yapıldı.

Federasyon Başkanı Haluk Tezcan’ın davetiyle katıldığımız toplantılar serisinde buğdayın Türkiye için ne kadar önemli olduğunu anladık, bir yandan da ‘yavru vatan’da neler oluyor gözlemledik.

Öncelikle, buğdayın konuşulacağı zirveye yağmuru da beraberimizde getirdik, mayıs ayında yağan yağmur bereket. Kıbrıslı çiftçiler sevinirken, ekibimiz içinde Girne’de denize girmeyi hayal edenler fena yanıldı. Giren yok mu? Var. Ukraynalı, Rus, İngiliz... Ekipten sadece bir kişi cesur çıktı, soğuk suya ayağını değdirdi Meliha Okur.

ERCAN’A KAÇINCI AÇILIŞ

Ne zaman Kıbrıs’a gelsek KKTC’nin tek havayolu kapısı, Ercan Havalimanı’nın yeni terminalinin açılışı için bir tarih verildi. Kaçıncı açılış, ben de unuttum. “Açılmıştır herhalde, bu defa yeni piste ineriz, yeni binadan geçeriz” diye düşünürken, yine eskisiyle karşılaştık. Hürriyet’in Kıbrıs Temsilcisi meslektaşımız Ömer Bilge’ye, “Yeni terminal malzemeleri ve binası üzerinde ambalajları bile duruyor, ne oldu açılış?” diye sorduk. “Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen ay açacak denildi, Kahramanmaraş depremi elektrik aksamının temin edilmesini aksattı, açılış yine ertelendi” cevabı verdi. Yani seçimden sonra ‘inşallah!’...

SEÇİM TRAFİĞİ

Kongrenin ikinci günü yollarda bir trafik curcunası, yine Ömer’e sordum: “Nereye gidiyor bu insanlar?”

Dün, yurtdışı seçmenlerin ikinci tur oy kullanmalarının son günüymüş. Resmi rakamları da aldık. 142 bin 111 kayıtlı seçmen Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyor ve ilk turda katılım oranı yüzde 59.1 olmuş. Yurtdışı seçmenler içinde en yüksek katılım oranı. İkinci turda da benzer bir performans bekleniyor. Malum, Kıbrıs’ta toplu ulaşım yok, herkesin bir aracı var. Başka ülkelerde vatandaşlarımız temsilciliklerde oy kullanırken, KKTC’de Türkiyeli seçmenler 3 merkezde, Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta spor salonlarında oy kullandı, çünkü spor salonlarının otopark alanları geniş.

Seçim trafiği pazar gününe kadar bitmeyecek. KKTC’de adreslerini taşımamış on binlerce seçmen yaşıyor. Coğrafya yakın olunca,

Yazının Devamını Oku

Türkiye unda liderliği bırakmıyor

24 Mayıs 2023
1000’den fazla değirmen sanayicisi Girne’de toplandı

DOKUZ yıldır üst üste şampiyon olan dünyanın en büyük un ithalatçısı Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan diyor ki: “Hayalim, Türkiye’nin kendi buğdayıyla un ihracat şampiyonu olması.”

Hedeflerini biraz açarak anlatmak istiyoruz.

KKTC Girne’de Türkiye’nin un sanayicileri, Türk değirmencileri demek istiyoruz. Çünkü biz, küçük yaştan beri un kuran tesislere değirmen diyoruz; ancak şimdi günde bin tondan fazla buğday kıran tesislerimiz var; artık bunlar ‘sanayi’ grubu olarak adlandırılıyor.

Federasyonun 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi de dikkat çekti.

Son iki yılda yeni yatırımlarıyla dikkat çeken Samsunlu Eren Günhan Ulusoy’un yerine, son yapılan kongrede Egeli Haluk Tezcan seçildi. Dün yeni başkanlarıyla bir araya gelen un sanayicileri başkanları Tezcan ile tanıştılar ve yemek yediler. Yerli sanayicilerden başka, yabancı sektör temsilcileri ile 22-25 Mayıs tarihlerinde Girne’de ETS’nin Elexus Otel’inde bir araya geliyorlar. Etkinliklerin ilkinde “Üretimde Teknolojik Dönüşümler ve Küresel Riskler” konusu tartışıldı. Birçok öğretim üyesi de bu toplantılarda bulundular.

Tezcan konuşmasında, üretimde teknolojik dönüşümler ve küresel riskler üzerinde durdu ve taban fiyatın çiftçiyi mağdur etmemesinin, ama sanayiciyi de kollamasının gerektiğini söyledi.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal gazetecilerle yaptığı sohbette, dünya sofralarında Türk ununun önemli bir yer edindiğini belirterek “9 yıldır birinciliği kaptırmadığını” söyledi. Uncular ise buğday fiyatının piyasa şartları oluştuktan sonra açıklanması gerektiğini söylediler. 598 adet un fabrikası bulunuyor ve bu işletmeler yılda yaklaşık 30 milyon ton üretim kapasitesine sahip olunmasının büyük başarı olduğunu belirtiyorlar.

Ancak şunu da ekliyorlar:

Yazının Devamını Oku

CHP’ye çalışan partisi, ittifak kadar oy getirdi: Sarıgül şaşırtıyor

23 Mayıs 2023
Her gazeteci, her seçim döneminde bir şekilde Mustafa Sarıgül’le mutlaka karşılaşır ya da bir şekilde telefonla da olsa konuşur.

Bu seçimde en sona kalan gazeteci biz olduk, Erzincan’a gitmeye vakit bulamadık. Onun yakın dostu, yarı hemşerisi sayılan Zekai Erdem’le dün karşılaştık. O anda oğlu Emir Sarıgül’le telefonla konuşurken, muhabbete biz de katıldık. Ona ‘Mustafa Sarıgül’ün ikizi’ diyorlarmış, baba-oğul doğuya, hem de Türkiye’de pek olmadık şekilde tam dalmışlar. Her ikisinin de ekipleri varmış; oğul köyleri, baba da ilçeleri taramış bir aylık kampanya süresince, kendilerine küçük oğul Ömer de katılmış zaman zaman. Anlattığı şeyleri not almakta zorlandık. Erzincan’da tüm okullarda öğretmen, polis, jandarma, esnaf ziyaretlerini birkaç kez taramışlar. Sarıgül’e göre, okul kütüphaneleri, taksi durakları, muhtarlıklar onarılmış, gereken camilerin halıları yenilenmiş, parti için afişler bastırılmış, kahvaltılar verilmiş. Sarıgüller ve ekipleri kentte ev tutmuşlar, hizmetlerini buradan yürütmüşler, otellerde kalmışlar. Ne kadar harcadınız deyince, Emir, “Abi böyle bir soru olmamalı, kampanyası dün olmadı ki, babamın 20 yıllık ‘siyasi yatırımı’ var. Onun dokunmadığı kişi yoktur, örnek bir çalışma yürütür. Dünyada pek örneği yoktur. Bu çalışma modelini zaten o uygulamaya başladı önce. Erzincan’dan, onu bırakın, çevre Erzurum, Van, Mardin, Diyarbakır’da, Kilis gibi kentlerden elini uzak tutmaz. Babam dün Sivas ve Erzurum’u taradı, sırada Sivas, Tokat, Yozgat ve Erzincan var sonunda. Babam dün de Diyarbakır’a hareket etti, cumartesi günü Erzincan’a dönecek. Biz bütün hareketimizi Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’na göre planlıyoruz” dedi.

CHP’de böyle, daha doğrusu siyasette böyle bir seçim çalışması görmedik.

Siyaset deyince, para, kadro ve siyasi tecrübe diye biliriz. Biliyorsunuz Sarıgül’ün Türkiye Değişim Partisi var, doğu ve güneydoğu bölgesinde gayet iyi örgütlenmiş; bu bakımdan Genel Merkez’ce görevlendirilmiş olduğunu anlıyoruz.

Bu modeli yakından takip eden Kılıçdaroğlu, partisinde sıkı bir operasyon yaptığında nerelerde yanlışlar yaptığını daha iyi anlayacaktır.

KARAMAN YENİDEN VEKİL

Seçimde Mustafa Sarıgül 56 bin oy, AK Parti adayı eski TCDD Genel  Müdürü ve YKB olan Süleyman Karaman 60 bin oy aldı. Karaman, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 1994’de İETT Genel Müdür Yardımcılığı, İsfalt, İston, Beltur’da görevlerde bulunmuş, Türk Telekom, TTNet ve Türksat’ta Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştı. KaramanBinali Yıldırım’ın hemşerisi diye biliniyor.

GÜNÜN SÖZÜ

14

Yazının Devamını Oku

19 Mayıs’ta Atatürk’ü anıyoruz ‘Yürüyenler asla yorulmaz’

19 Mayıs 2023
"GENÇLER, cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız.” (Mustafa Kemal Atatürk)

104 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan doğan güneş, bir bağımsızlık simgesi olarak ülkenin her karış toprağına yayılmıştır. Biz bugün de Samsun’dan aldığımız meşaleyi taşımaya, bağımsızlığımız ve Cumhuriyetimize sahip çıkmaya devam ediyoruz.

“Ey Büyük Atatürk; açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.”

19 Mayıs hürriyetimizin, çağdaş ve laik Cumhuriyet’in temel taşlarının atıldığı şanlı bir gündür.

Bu şanlı günün 104. yılında Atatürk’ün vatan kadar kıymet verdiği Türk Gençliği; Bu ülkenin umudu sizlersiniz, bizler bu umuda sahip çıkmak, gençlere aydınlık bir gelecek yaratmak için Cumhuriyet’e ve Atatürk ilkelerine daha büyük kararlılıkla sarılacağız.

Bugün Cumhuriyet’le, laiklikle vedalaşmak isteyen zihniyete karşı en büyük güç, ulusun birlik ve beraberliğidir. Türk ulusu, Atatürk’ün önderliğinde kenetlenerek kendi kaderine el koymuş, ulusal Kurtuluş Savaşı ile var olma mücadelesi vermiştir.

19 Mayıs’ta emperyalist işgalcilere karşı başlatılan ulusal kurtuluş mücadelesi bugün, Cumhuriyet’in kazanımlarına, Atatürk adına, Atatürk ilkelerine, milli varlıklarımıza, vatan topraklarımıza, sınır kapılarımıza düşmanca yaklaşanlara karşı devam ediyor.

“Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda Cumhuriyetimize, gençlerimizin, çocuklarımızın aydınlık geleceğine sahip çıkmaya, durmadan, yılmadan yürüyeceğimize ant içiyoruz.

Atamızın dediği gibi:

Yazının Devamını Oku