Yalçın Bayer

CHP’de aday seçimi kavga çıkartır

5 Ocak 2024
Özgür Özel, bu tertiplerin üstesinden nasıl gelecek?

CHP’de yerel seçimlerle ilgili çok şey yazıyoruz, biz de şaşıyoruz, bu kadar ‘malzemeli’ bir parti olur mu diye. Bize en çok CHP’lilerin kızdığını biliyoruz. Ama ahlaklı, düzgün ve ilkeli bir gazetecilik anlayışı içinde bunları gündeme getirmek zorundayız, belki vazgeçerler diye. Fakat öyle bir şey görmüyoruz, sizin değişim dediğiniz şey bu tablo mudur? Genel Başkan Kılıçdaroğlu niye gitti, onun çok sevdiği Özgür Özel getirildi o zaman. Şikâyet edilen konuları sizler yapıyorsunuz şimdi!

Bu seçimde aday belirlemede bir eleme yapılamıyor, herkes gene ahbap-çavuş ilişkileri içinde, bu particilik midir? İsimleri sıralamak istemiyoruz.

Önseçim sözü niye yerine getirilmiyor?

FATURA AĞIR OLUR 

Göstermelik ‘eleme’ oyunlarına niye başvuruluyor? CHP’ye ‘tek seçicilik’ yakışmıyor. Bunun faturasının ağır olacağını bilinmiyor mu? Hem ayıp hem yazık. Partililer ve delegeler, köşemize sorunlarını yağdırıyor; “CHP’ye bunlar yakışmıyor” diye özetlenecek şikâyetlerde bulunuyorlar.

Muğla ve Tekirdağ başta olmak üzere birçok büyükşehir ve illerde, hatta ilçelerde şaibeli kişilere ‘ölçme-tarama-seçme’ görevi veriliyor. Başvuru sayısının çokluğuna karşılık üç kişi seçiliyor, onlar ‘ankete’ sokuluyor. Böyle bir yöntemle sağlıklı bir seçim olmuyor. Genel Merkez’den istenen ‘ayarlı’ kişiler ‘taramaya’ sokuluyor. ‘Muameleci’ diye adları çıkan isimleri biz teşhir edersek utanılmaz mı?

CHP Parti Meclisi dün İstanbul’da toplanıp 250’ye yakın aday ismi açıklayacaktı.

Yapılamadı, çünkü İstanbul’daki bazı ilçelerdeki isimler yüzünden kavgalar çıktı; sosyal medyaya bir bakın neler yazıldı? Genel Merkez kaynıyor. İtiraz eden edene, torpil için ayar yapmak isteyenler, sahte anketler çıkaranların kimse kulağını çekemiyor mu?

Yazının Devamını Oku

Muğla’da 11 milletvekili belediye başkan adaylığına başvurdu: Ballı börek yarışı

4 Ocak 2024
Muğla’nın eski milletvekilleri, şimdi de belediye başkan aday adaylığı için sahaya çıktılar.

Muğla’da belediye başkanlığına heveslenen eski milletvekillerinden beş CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adayı olurken, AK Parti’den de iki eski milletvekili aday adaylığını koydu. Milas’a CHP’den üç, AK Parti’den de bir eski milletvekili adaylığa başvurdu.

Büyükşehire aday adayı olan eski milletvekilleri şöyle:

◊ CHP’den Prof. Dr. Nurettin Demir (24, 25 ve 26. Dönem), Akın Üstündağ (26. Dönem), Mürsel Alban (27. Dönem), Süleyman Girgin (27. Dönem), Burak Erbay (27. Dönem).

◊ AK Parti’den Yelda Erol Gökcan (27. Dönem), Hasan Kökten 5.5 aylık (7 Haziran 2015, 25. Dönem).

MİLAS ADAYLARI

CHP’den Milas adayları: Fahrettin Üstün (22. Dönem), Fevzi Topuz (23. Dönem milletvekili; 1989-1994 ve 1999-2004, 2004-2007 Milas Belediye Başkanlığı), Suat Özcan (27. Dönem).

AK Parti Milas adayı Mehmet Yavuz Demir (27. Dönem).

‘HEP BİZ SEÇİLELİM’

Yazının Devamını Oku

İşte Bahattin Yücel

3 Ocak 2024
Türkiye’nin lokomotifi turizm ise turizm bölgelerine yakın birini ister misiniz?

Muğla bir dünya şehri. Bodrum’u, Marmaris’i, Fethiye’si, Göcek ve Milas’ı ile bir dünya şehri. Coğrafyası ve kıyıları ile öyle. Her bölgesi bir marka. Bu ölçeği, doğayı, markalarını ve iklimini, yatırımlarını anlayacak, bu beklentilere cevap verecek çok nitelikli bir büyükşehir başkanı gerekiyor bölgeye.

Bu sıkıntılı süreçte aday çokluğu dikkat çekiyor. Örneğin Bodrum’da 25, Muğla’da 10, Milas’ta 8 aday var.

Bize ‘fısıldanan’ isim Bahattin Yücel... Yerellik ilgisi, uluslararası ilişkiler, sektör içinden gelmiş olması, siyasi geçmişinde gösterdiği performansla, örneğin casinolara karşı takındığı tutumla ‘ilk akla gelmesi gereken kişi bu’ dedik biz.

Kendisine CHP’den bir heyetin giderek teklifte bulunacağı konuşuluyor.

Kendisi de hiç beklentisi olmaksızın, Antalya, İstanbul, Marmaris, Bodrum gibi turizmin öne çıkan bölgelerinde panellere katılarak belediye başkanlarına ‘fahri danışmanlık’ yaparak duyduğu sorumluluğu yerine getirmeye çalıştı. 

Fakat bu isim belediye başkanı olarak akla gelmedi.

Bahattin Yücel’i kolundan tutun ve konuşun...

HANİ NAMUS SÖZÜ; ÖNSEÇİM

Yazının Devamını Oku

Yeni yılın başarılı ve mutlu geçmesi dileğiyle... SSK ve Bağ-Kur emeklisi üzüldü, memur emeklisi bir ölçüde sevindi... Emekliye refah payı kaçınılmaz

2 Ocak 2024
DANANIN kuyruğu 3 Ocak’ta kopuyor.

Milyonlarca memur ve emeklinin maaşı ile aylığına yeni yılın ilk 6 ayı için yapılacak zam TÜİK’in yarın açıklayacağı TÜFE oranı ile netleşecek.

2023’de ekonomide yaşanan olumsuzluk, hayat pahalılığı, ateşi düşürülemeyen yüksek enflasyondan ötürü hayli yoksullaşan, satın alma gücü süratle dibe vuran sabit ve dar gelirli yeni yıla sevinçle girebilmek için göreceli zam bekliyor. Temmuz-Kasım sürecinde TÜİK’in TÜFE oranı yüzde 33.65 oranında gerçekleşti. Yarın açıklanacak veri ile son 6 aylık enflasyon belli olacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları 14 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklisini üzerken, 2.5 milyon dolayındaki memur emeklisini bir ölçüde sevindirdi. Yılmaz, memur ve memur emeklisine enflasyon farkı ve yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammı ile yüzde 50 zam verileceğini belirtirken, işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığında salt 6 aylık enflasyon oranında artış yapılacağını açıkladı.

Buna göre maaşı yüksek kitleye yüzde 50, 7.500 lira ve üzerinde aylığa talim eden gariban SSK ve Bağ-Kur emeklisine ise yüzde 40’a yakın artış yansıtılacak. Yılmaz’ın açıklaması korunaksız emekli, dul ve yetimi oldukça üzdü.

Eğer maaş ve aylık artışı böyle olursa fark daha açılacak, eşitsizlik derinleşecek. Yüksek zammı fazlasıyla hak eden, toplumun en alt gelirine sahip SSK ve Bağ-Kur emeklisi eşit ve adil zam için 6 aylık enflasyon farkının yanında mutlaka refah payı ödenmesini talep ediyor.

Cevdet Yılmaz, işçi, esnaf ve çiftçi emeklisine temmuzda göreceli zam verileceğini ve aylıkların iyileştirileceğini açıklasa da hayat pahalılığı altında en çok ezilen 14 milyona yakın kitlenin temmuza dek bekleyecek gücü yok. Yeni yılla birlikte iğneden ipliğe her şeye zam yağmuru başladığı dikkate alınırsa emekliye refah payı kaçınılmaz hale geliyor. Yeni yılın ilk zammı Ankara ve birçok ilde ekmek fiyatında 1 TL artış oldu. Siyasi irade emeklinin refah payı istemini dikkate almalı.

Emekli yeni yılda aylıkları yüzde 35’e düşürülen karma sistemden vazgeçilerek 2000 yılı öncesi gibi aylık bağlamada katsayı ve gösterge sistemine dönülmesini, büyümeden pay verilmesini, 2000 yılı sonrası emekli olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayacak intibak yasasının çıkarılmasını, sağlık hizmetinden alınan katkı payının sonlandırılmasını, vergi iadesi yerine aylığın yüzde 4-5’i kadar verilen ek ödemenin yüzde 8-10’a yükseltilmesini bekliyor.

Şükrü KARAMAN

Yazının Devamını Oku

Erhan İşözen ‘Ben Beşiktaş’a aday olmayı beceremedim’... Bir sanatçıdan siyasetçilere dersler

29 Aralık 2023
Dünkü köşemizdeki yazılar arasında ‘Akbabalar beklemede’ başlıklı bölümde bir isimde hata yaptık.

Erhan İşözen’i, CHP Milletvekili Tekin Bingöl’ün kardeşiyle iş arkadaşı diye yazdık. Her iki isimden de özür dileriz, olay doğru değil. Konunun mahiyeti saygın bir mimar olan İşözen, ‘Bir Semtin Arayüzü’ başta olmak üzere Ortaköy’ü yazan, bunun dışında 20’ye yakın kitap yazan, Beşiktaş’ın kirletilmesine isyan eden bir akademisyen, sanatçı, yazar-çizer... “Beşiktaş’a aday olmak gerçekten onurlu bir görev. Ancak bunun hak etme kriterleri ağır olmalı. Genel Başkan’ın istediği liyakate uygun, bilgili, kültürlü olmalı” dedi.

Hayalini kurduğumuz kent değerlerini korumaya, hayalini kurduğumuz kalkınmayı kent mekanlarına, kamusal alanlara getirmeye, her gün yanımızda olan depreme, çözüm bulmaya çalıştık. Projeler çizdik Beşiktaş’ın emekli mahallelerine, kentin kalbi çarşıya, tarihi Ortaköy’e. Dereboyu’ndaki sokaklara, Arnavutköy’e, Boğaziçi köylerine... Başaramadık!

Kendimi çok sorumlu hissediyorum, olmadı! Bizim kuşak maalesef değişimin gücünü yanlış anladı. Dinamonun gücünü ateşleyecek bir değer çıkaramadı, olmadı. Kiminle konuşsam, gazeteciler, esnaf, akademisyenler, halktan insanlar, hocam bu semtte ne çok eser verdin yazdın, çizdin, fazla yorma kendini dedi. Bu semtin başkanı çoktan belli bilmiyor musun? Önce onu getirenleri terk etti, sonra yanında delegeleriyle karşı tarafa geçti. Yorma kendini, başkan belli, gelirsen yanımıza, yeniden adaylığın garanti denildi, bilmiyor musun? Acıyan gözlerle bakıldığını görür gibi oldum bize de boşu boşuna, yazıp çizmek konuşmak düşmüş yazık olmuş. En son haberi olanmışız.”

- Peki başkan nasıl olmalı?

“Kimin ne yaptığını, hangi projenin iyi, hangisinin balon, hangisinin çalıştığını kestirebilmeli, kimine dur, kimine devam diyebilmeli. Şehirciliği, planlamayı, ekonomiyi, gelecek bilimini iyi bilmeli. Uzayıp gider bu böyle. Bir sürü insan aday olarak çıkıyor şu günlerde, ben bu listeyi uzattıkça uzatırım ama kimse kusura bakmasın. Beşiktaş’a belediye başkanı olmak o kadar kolay değil. İstanbul’un kalbi Beşiktaş elden gidiyor. Bunun farkında olmalı. Neleri yapıp neleri yapamayacağını bilmeli. Kaynaklarını, parasını nereye harcadığını, elemanlarının nasıl çalıştığını iyi bilmeli. Açıkçası herkesin gönlünde böyle bir başkan yatıyor. Ben öyleyim diyen biri varsa buraya yazıp kendini tanıtabilir. Sözüm söz sonuna kadar yanında olacağım, onun için hangi ilçede olursa olsun. Saygılar.”

BODRUM’UN SUSUZLUĞUNA ÇARE OLACAK MI?

MUĞLA SU İNİSİYATİFİ KURULDU

Muğla

Yazının Devamını Oku

‘Her önüne gelene silah ruhsatı verilmemeli’

28 Aralık 2023
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 5 yıl içinde 120 vatandaşın yorgun mermi isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gürer, son yıllarda artış gösteren yorgun mermi isabet etmesi sonucu ölüm olaylarını, İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer, önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Son 5 yılda yorgun mermi isabet etmesi sonucu yaralanan veya yaşamını yitiren vatandaşlarımızın sayısal dağılımı yıllara göre nasıldır? Kaç kişi kolluk kuvvetlerimiz tarafından tespit edilip hakkında yasal işlem uygulanmıştır? Bu konuda ne gibi önlemler alınmaktadır?”

Gürer’in önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ateşli silah kullanmak suretiyle işlenen kasten öldürme ve taksirle öldürme suçu kapsamında uygulanacak yaptırımların 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde düzenlendiğini belirtti. Yerlikaya, yorgun mermiye bağlı olarak son 5 yılda meydana gelen asayiş olaylarında 120 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 6571 şüpheli şahıs hakkında ise yasal işlem yapıldığını açıkladı. Gürer ise son yıllarda ülkemizde silahlanma oranında ciddi bir artış gözlendiğini belirtti.

SİYASET VE ADAYLAR

- CHP’de aday adayları öyle kolaycı ki, seçilmesi çantada keklik yerlerde; 50-60 aday var, zor yerler için adaylığa soyunan yok. Neden Altındağ, Mamak veya Sincan için aday değilsin diyen yok!

- ESKİ DSP ve Galatasaray’da aday adaylıkları yaşayan sanayici Ali Fatinoğlu’nun, İYİ Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacağı konuşuluyor, diğer bir aday ise milletvekili Buğra Kavuncu.

AKBABALAR BEKLEMEDE

- BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Rıza Akpolat, adaylığını ‘garanti’ gördüğünden olsa gerek hakkındaki soruları yanıtlamak gereğini duymuyor; aynı İmamoğlu gibi. Bize diyorlar ki “Bunları yazmanızın hiç kıymeti yok, kimsenin al gülüm-ver gülüm anlayışından ötürü rahatsızlık duyduğu yok, yazık size.” Bu yetmezmiş gibi şimdi de Beşiktaş’a son gün dilekçe veren Erhan Naci İşözen adaylığa soyunmuş. Kendisine ‘adaylık’ önerisini, milletvekili Tekin Bingöl önermiş; neden mi? İşözen, Tekin Bingöl’ün müteahhit kardeşi ile ortakmış. “Olayın gerisini bekleyin” dediler.

Hırsız akbabalar neyi taşırlar, neyi dağıtırlar? Akrabalar, yandaşlar nasıl korunur?

Yazının Devamını Oku

CHP aday şaşkınlığı yaşıyor

27 Aralık 2023
CHP’nin İstanbul ilçe belediye başkan adayları büyük bir heyecan içinde belli olmaya başladı.

Bugün yapılacağı açıklanan İmamoğlu’nun lansmanının önceki akşam 5 Ocak’a ertelendiği belirtildi. Üzerinde karar verilemeyen bazı isimlerin tespiti için zaman kazanmak istendiği öğrenildi. CHP Parti Meclisi tarafından İstanbul ilçelerinde adaylıkları netleşen ama PM toplantısı sonrasına bırakılan ilçelerden bazı isimler Damga Gazetesi’nde yer aldı.

Kadın adaylar yine istenilen oranda yer bulamadı. Aynı şekilde hakkında birçok şaibe bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile akrabası Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in, Erdoğan Toprak’ın yakınları olarak listelerde yer alması dikkat çekti. Bu iki ismin İmamoğlu’nun tercihi olduğu öne sürülüyor

Beyoğlu: İnan Güney, Tuzla: Eren Ali Bingöl, Şişli: Emrah Şahan, Çekmeköy: Hüseyin Avni Sipahi, Silivri: Bora Balcıoğlu, Beşiktaş: Rıza Akpolat, Beylikdüzü: Mehmet Murat Çalık, Büyükçekmece: Hasan Akgün, Maltepe: Onursal Adıgüzel, Sultanbeyli: Ayhan Koç, Kartal: Gökhan Yüksel.

Bakırköy, Esenyurt, Avcılar, Kadıköy, Sarıyer gibi kritik ilçeler için aday adayları ve diğer siyasi parti yetkilileri ile yoğun çalışmalar sürüyor.

TEKİRDAĞ’I BÜYÜTÜYORUZ

TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Dev yatırımlar, örnek projeler ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleştirilen çalışmaları ile ilimizi geleceğe taşıyan TBB, Tekirdağ’ın kaderini değiştirecek projelere start verdi; kaliteli hizmet vizyonunu bir kez daha ortaya koydu” açıklamasını yaptı. TBB bünyesindeki Süleymanpaşa-Altınova sınırları içinde yer alan, planlama ve imar uygulaması işlemleri tamamlanan yaklaşık 14.5 hektarlık alanda yeni konut yapımına başladıklarını duyuran Albayrak, “Tekirdağ’ı büyütüp geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. 

ŞEHİT DEĞİL HAİN

BTP

Yazının Devamını Oku

İşçi ve Bağ-Kur emeklisi üvey evlat mı... Makas giderek açılıyor

26 Aralık 2023
Satın alma gücü hızla gerileyen milyonlarca emekli yeni yılda aylıklara yapılacak zammı umutla bekliyor.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın 55. Maddesi uyarınca işçi ve Bağ-Kur emekli aylığına yılda iki kez son 6 aylık enflasyon oranında ocak ve temmuzda zam yapılıyor. Memur emeklisi maaşına memurlar adına bağlanan toplu sözleşme zammı ile 6 aylık enflasyon farkı yansıtılıyor.

Emeklinin birine toplu sözleşme zammı verilirken, diğerinin bu haktan yoksun bırakılması vicdanları incitiyor. Eşitsizlik doğal olarak hoşnutsuzluğa yol açıyor. Yıllardır uygulanan bu sistemden ötürü 7.500 lira aylık alan işçi ve Bağ-Kur emeklisi ile bu tutarın altında eline para geçen dul ve yetim sürekli mağdur oluyor. Her zam döneminde işçi ve Bağ-Kur emeklisi ile memur emeklisi arasındaki makas giderek açılıyor.

Yasada yapılacak düzenleme ile emeklilerin büyük çoğunluğunu oluşturan SSK ve Bağ-Kur’luların da toplu sözleşme zammından yararlanmaları sağlanmalı.

Yakınmalara neden olan ayrımcılığı gidermek için 2000 yılı sonrası emekli olanları kapsayacak yeni intibak yasası mutlaka çıkarılmalı.

YENİ DÜZENLEME

16 milyonu aşkın emekliye 2024 yılının ilk altı ayı için yapılacak net zam oranı 3 Ocak’ta duyurulacak, TÜİK enflasyonu ile belli olacak.

Temmuz-kasım dönemini kapsayan beş aylık süreçte TÜFE oranı yüzde 33.66 oldu. Beklentiler aralık enflasyonunun yüzde 3-4, son 6 aylık verinin de yüzde 37-38 aralığında olacağı yönünde.

Ocakta toplu sözleşme zammı ile birlikte memur emeklisi maaşında yüzde 50 oranında artış olacağını

Yazının Devamını Oku