Yalçın Bayer

CHP siyasetinin yeni ‘kutup yıldızı’; helalleşme yok... Kılıçdaroğlu: Özel’e sahip çıkın

8 Aralık 2023
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’da açtığı çalışma ofisi adeta dolup taşıyor, randevular beş dakika ile sınırlı.

Kılıçdaroğlu her geleni dinliyor sorularına cevap veriyor, artık eskisi gibi sadece dinlemiyor! Kendisini bugüne kadar ziyaret edenlerin sayısının 10 bini geçtiği belirtiliyor.

Görüşmelerde doğal olarak Kılıçdaroğlu’nun yaptığı yorumlar da kulağımıza geliyor. Bir eski milletvekili ile görüşürken, bir soru üzerine “Genel Başkanınız Özgür Özel’e sahip çıkın; o açık ve net birisi, ancak İmamoğlu için aynı şeyi söyleyemem; dikkat edin kendisi kapalı birisi” dediği konuşuluyor.

Hatırlatalım; Ekrem İmamoğlu, kurultay sonrası bir soru üzerine Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayacağını ve helallik isteyeceğini canlı yayında söylemişti.

Aradan bir ay geçti bir gelişme olmadı. Daha da ilginci Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun telefonlarına çıkmıyormuş yakın çevresine ise “Asla bir helalleşme olmayacak öyle bir görüntü vermem” diyormuş.

Turpun büyüğü heybede; ileride demek ki kavga büyük olacak.

TÜRKİYE’DEKİ KIRIMLILARDAN YANIT

(‘PUTİN parasını verdi, Türklere cami yaptırdı’ başlıklı Kırım notları ile ilgili dünkü yazımıza yanıttır.)

Kırım

Yazının Devamını Oku

Putin parasını verdi Türklere cami yaptırttı

7 Aralık 2023
Kırım Cumhuriyeti Etnik Halklar Arası İlişkiler Devlet Komitesi’nin düzenlediği Kırım Tatarları ile Yurtdışında Yaşayan Yurttaşlar Arasındaki Bağların Güçlendirilmesi Yuvarlak Masa Toplantısı, Kırım’ın Yalta kentinde gerçekleşti.

Kafkas kökenli bir dostumuzdan bu gezinin izlenimlerini dinledik: II. Dünya Savaşı’nın kazananları Stalin, Roosevelt ve Churchill’in bir araya geldiği Kırım’ın ünlü sahil kenti Yalta’ya Soçi üzerinden ışıklarla bir kıymetli inci kolyeye andıran Kerç Köprüsü’nü geçerek geldik.

Kırım’da hayatın modern çehresi ile tarihinin restorasyon yapılarak korunması, Yalta’da hemen göze çarpıyor. Yeni geniş yollardan geçerken tarlalar sürülmüş, ekime  hazırlanmıştı. Kente girerken insanların günlük yaşamın huzuru içinde olduğunu hemen hissediyorsunuz.

Kırım’ın Rusya Federasyonu Daimi Sözcüsü Georgiy Lvoviç Muradov’un, bizleri “Kırım hepimizin evi, hoş geldiniz” diyerek karşılatması gayet hoştu. Burası Yalta; İlber Ortaylı’nın anlattığı kadar güzel gerçekten. Kültür, sanat ve tarım şehrini pek bir arada göremezsiniz.

Kırım’da çeşitli zamanlarda yaşayan ve Kırım halkının oluşumunda yer alan ana etnik gruplar; İskitler, Sarmatlar, Alanlar, Yunanlar, Gotlar, Ön Bulgarlar, Hazarlar, Peçenekler ve Çerkesler gibi halklar olduğu anlatılıyor. Orta Asya’da gelen Tatarlar ile günümüzde Kırım’ın nüfusunun yüzde 66’sı Rus, yüzde 10’u Tatar; kalan da yakın etnik gruplardan oluşuyor.

Kırım’da 2014 yılı itibarıyla 30 bin konut yapıldığını öğreniyoruz. Bu daireler beyaz eşyalı döşenmiş olarak ‘Kırım Tatarları’na tahsis edilmiş; okullar, kreşler, sağlık kurumları ve spor tesisleriyle birlikte.

Kırım’da tarımla, bağcılıkla ve hayvancılıkla uğraşanlar fazla, yeni tarım alanlarının açılması dikkat çekiyor. Tarım teknolojisi; yani makine ve ekipmanları yenilenmiş, Tarımda destekler, fonlar ve hibeler ciddi şekilde artmış.

Başka bir gelir kaynağı da deniz ve sağlık turizmi ile birlikte ‘inci tarlaları’. İnci dünyada her kadının sevdiği bir güzellik takısı.

SİMFEROPOL’DE CAMİ

Yazının Devamını Oku

Emekli en az yüzde 50 zam bekliyor

6 Aralık 2023
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kasım ayı enflasyonu yüzde 3.28, yıllık enflasyon yüzde 61.98 oranında gerçekleşti. SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisine 1 Ocak’tan geçerli verilecek zamda temel alınan 6 aylık enflasyonun temmuz-kasım dilimi beş aylık süreçte yüzde 33.66 oldu.

Memur ve memur emeklisi şimdiden yüzde 27 enflasyon farkını edindi.

Ödenecek net enflasyon farkı 3 Ocak’ta belli olacak. Ayrıca bu kitlenin maaşına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılacak.

3 Ocak’ta duyurulacak aralık ayı verisi ile memurun yanı sıra emekli aylığına son 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranı doğrultusunda yapılacak zam belli olacak. Beklentiler 6 aylık resmi enflasyonun yüzde 36-38 arasında gerçekleşeceği yönünde.

Milyonlarca dar ve sabit gelirli, 6 aylık enflasyon farkının yanında önceden olduğu gibi aylıklara mutlak refah payı eklenmesini istiyor. Aylık artışında refah payı eklenmesinden vazgeçileceği yönündeki haberlerden ötürü kaygılanan milyonlar, enflasyon farkı ve refah payı ile birlikte maaş ile aylıklara en az yüzde 40-50 arası artış yapılmasını bekliyor. Aylıklara yansıtılacak bu oranda zamla fahiş çarşı pazar fiyatlarına ancak yetişebilirler.

6 milyon emekli, eline geçen 7.500 TL’lik en düşük aylığın siyasi iradeden verdiği söz doğrultusunda günün koşullarına uygun, insanca yaşanabilir oranda artırılmasını şiddetle talep ediyor. Beklentiler Hazine yardımı yapılmadan kök aylıkların göreceli yükseltilmesi.

Emekliler, ekonomik sorunlarını duyurmak için 10 Aralık’ta Ankara’da Anıtkabir’in yanı başında Anıtpark’ta miting yapacak. 10 binlerce dar ve sabit gelirli taleplerini yüksek sesle haykıracak.

Milyonlarca emekçinin kararını merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık’ta yapacak. Dolaylı 10 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücrete yüzde 40-50 arası zam gündemde.

Yerel seçimleri gözeterek emekçi ve emeklinin talebine kayıtsız kalınmaması olası.

Yazının Devamını Oku

Turizmde farklı paketler şart

5 Aralık 2023
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un verdiği bilgiye göre, bu yılın ocak-eylül ayları arasında 45.2 milyon turist gelmiş.

2022’de 50 milyon 450 bin turist ile dünyada 4. ülke olmuşuz. Bakalım bu yıl rekor tazelenecek mi? Ancak gelecek yıllar için bazı tedbirlerin alınması gerek. Bunu biz değil, konuştuğumuz turizmciler söylüyor.

Hafta sonunda Antalya’daydık. İsviçre merkezli Avrupa’daki tur operatörü Bentour’un yıllık toplantısı vardı. Yılda yaklaşık 150 bini Türkiye’ye getirdikleri olmak üzere 200 bin turiste hizmet veren Bentour’un Avusturya, Almanya ve İsviçre’den 600’ü aşkın seyahat acentesi temsilcisini davet ettiği toplantıydı. 2023’ün performansı ile 2024’e yönelik hedefler konuşuldu. Turizmcilerin içinde Avrupalı Türklerin sayısı da hayli fazlaydı.

TURİZM 12 AY

Bentour Almanya Genel Müdürü Songül Göktaş-Rosati, 2023 sezonunda hedeflerine ulaştıklarını, turizmi hemen hemen 12 aya yaydıklarını söylüyor. Göktaş-Rosati şirketin sayılara değil kârlı büyümeye odaklandığını ifade ediyor. Bentour Yönetim Kurulu Başkanı duayen turizmci Kadir Uğur, yelken sporuna âşık biri. Birkaç yıl önce yelkenlisiyle dünya turu yapmıştı. Şu sıralarda Karayipler’de yelken açtığı için oğlu ve Bentour Genel Müdürü Deniz Uğur bilgilendirdi konuklarını.

Artık Türkçe’yi iyice güçlendiren siyasetini de öğrenmeye başlayan Deniz Uğur, çok önemli bir konuya dikkat çekti. Dünyadaki ekonomik göstergeler; gelirlerin düştüğünü, buna karşılık enerji, yiyecek, içecek (alkol) gibi her alanda giderlerin arttığını işaret etti. Bu yüzden geçen yıl aynı otelde aynı paket tura ödediği ücretin bu yıl önemli ölçüde artış göstermesinin turistleri ya tatilden vazgeçirecek ya da kalitesiz ama ucuz destinasyonlara yöneltebileceğini hatırlattı.

“İki yol var ya kaliteyi düşüreceğiz ya da her şey dahil konseptinde kategoriler oluşturmalıyız” diyen Uğur, “Kaliteyi düşürmeyeceğimize göre, ikinci yolu tercih etmeliyiz. Evet, kaliteli otellerde müthiş bir hizmet sunuyoruz. Ama turist diyor ki, ‘Ben bu hizmetlerin hepsini kullanmıyorum, neden hepsine para ödüyorum?’ Herkesin bütçesine göre farklı paketler olabilir. Örneğin premium, standart vesaire gibi” diye ekliyor.

Bentour’un gelecek yıl için çeşitlendirme açısından Kapadokya-Antalya paketlerinin artıracağı, daha iyi hizmet için Antalya’da kendi incoming şirketini kurduğu, şirket merkezi için Antalya’da beş katlı bina inşa ettirdiği, dijital alana her yıl 1.5 milyon Euro yatırım yaptığı, My Bentour adlı dijital platformda şirkete ilişkin her bilgiye ulaşabildiği de verilen bilgiler arasındaydı.

Lara’daki Miracle Resort’ta yapılan dört günlük toplantı, son gece yine geleneksel Comedy Night adlı gala gecesiyle sona erdi. Gecede acentelere ödülleri verildi, Almanya’dan özel olarak gelen ünlü Türk stand-up sanatçısı

Yazının Devamını Oku

Gümrüklerde ‘zırnık’ kaçırtmıyor... Almanya işi sıkı tutuyor

1 Aralık 2023
ÖNCEKİ akşam Almanya’dan bir meslektaşım, arkadaşım geldi. Bilgisine, sağduyusuna güvendiğim bir arkadaşımdır.

Hoş geldin faslından sonra Almanya’yı konuştuk. Alman Anayasa Mahkemesi’nin bütçe hilesini iptal etmesi üzerine Şansölye Olaf Scholz’un 60 milyar Euro açığı nasıl kapatmak istediğini konuştuk. Arkadaşım, Almanya’nın son dönemlerde değiştiğini söyledi. “Nasıl” dedim. “Bu değişiklik fark ediliyor” dedi. Uzun yıllardır orada gazetecilik yapan arkadaşım “Ara sıra olurdu; o da havalimanı dışında. Daha çok da ülkeye girişlerde gelenler gümrük idaresi görevlileri tarafından ayrıca kontrol edilirdi” dedi; “Ama şimdi ülke dışına çıkanları da kontrol ediyorlar” diye ekledi. Önceki akşam da onun geldiği havalimanında pasaport polisini geçtikten sonra dış hatların yolcu salonlarına giden koridorları gümrük görevlileri tutmuş. Herkesi tek tek sorgulamışlar. Yanınızda ne kadar para var diye sormuşlar. Hemen hatırlatalım AB ülkelerini terk ederken 10 bin Euro’nun üzerindeki para veya altın beyan edilmek zorunda. Arkadaşım “Bu kadar param yok dese dahi, şüpheli gördükleri kişiyi yakındaki bir odaya arama yapmak üzere götürdüler” diyor. Arkadaşım gazeteci refleksiyle sormuş; “Hayrola, olağanüstü bir durum mu var” demiş. “Rutin bir uygulama; ara sıra yapıyoruz” demişler. “Peki, örneğin bugün amacına ulaştı mı? Çok para götüreni tespit ettiniz mi?” diye soran arkadaşıma “Evet, sınırı aşanlar vardı” demişler. Bu da gösteriyor ki bolluk dönemi bitti. Siz bakmayın Elon Musk’ın “Bolluk çağı geliyor” demesine. Artık herkes ülke servetinin kaçak olarak ülke dışına çıkarılmasını istemiyor. Ders alabilir miyiz?

‘EN BABA BAŞKAN’DAN İLGİNÇ ADAYLIK BAŞVURUSU

SON dönemlerde ‘en baba başkan’ sloganını kullanan Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak, üçüncü kez belediye başkan adaylığını ilan etti. Genel Merkez’den ‘maksatlı’ şekilde Muğla ile Tekirdağ başkanlarının aday gösterilmeyeceği yolundaki haberlere tepki gösteren Albayrak şu ilginç açıklamayı yaptı:

“Her yer şehir sen şiirsin be Tekirdağ’ım. Alın teriyle ıslanan toprak kurumaz. Namuslu bir hikâyeniz varsa zorluklar sizi yormaz. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını yaptığımız Türkiye’nin yaşanılacak en iyi kentler listesinde zirveye ortak ettiğimiz ve ilk günkü enerji ve heyecanla makamdan değil, sokaktan yönetmek için. Çok daha güzel yarınları birlikte getireceğiz geleceğe birlikte yürüyeceğiz. Yolumuz açık, alın terimiz bereketli olsun.”

HAYRİ İNÖNÜ GERİ DÖNÜYOR

Bir önceki dönem Şişli Belediye başkanı olan Hayri İnönü aday adaylığını açıkladı. İnönü, Belediye Başkanlığı döneminde, Mustafa Sarıgül’ün başkan olduğu dönemde, belediyeye ait milyonluk taşınmazları 30 yıl süreyle kendine ait vakfa 1 TL karşılığında devretmesini kamu zararı oluştuğu için yargıya taşımış ve taşınmazların tekrar Şişli Belediyesi mülkiyetine, kamuya geçmesinin yolunu açmıştı.

EMİNAĞAOĞLU TAŞDELEN’LERE RAKİP

YARSAV

Yazının Devamını Oku

Kılıçdaroğlu, kendine 7. Genel Başkan dedi... Kılıçdaroğlu’ndan TBMM Başkanı’na çağrı

30 Kasım 2023
Eski milletvekili Sabri Ergül’ün köşemizde iki gün süreyle yayınlanan Kılıçdaroğlu’na dönük ‘Sayın Kılıçdaroğlu ne istiyorsunuz CHP’den ve bu güzelim ülkeden’ ve ‘Sabri Ergül, Kemal Kılıçdaroğlu’na soruyor: Kendi gerçeğinizi gördünüz mü?’ başlıklı yazıları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Ergül, Kılıçdaroğlu’nun kurultay sonrası yeni yönetime dönük konuşma ve tavırları yanında parti binasına yakın büro kiralamasının kurultay yönetimine karşı tavırlarını sergilerken dün Cumuhuriyet’te yayınlanan Kılıçdaroğlu’nun ‘TBBM Başkanı’na açık mektup’ başlıklı uzun mektubu dikkat çekti. Yerel seçimlere giderken ve partinin birlik ve dayanışmaya muhtaç olduğu bir dönemde sanki görevdeymiş (Genel Başkan) gibi davranmasının partide iki başlılık ve kaos yaratacağını söyleyen Sabri Ergül, “Bu siyasette alışık olunmayan bir durumdur. Görevinden çekilen bir eski genel başkan kendisini (7’nci) diyerek numaralandıramaz. CHP’nin daha önceki başkanları hiç böyle bir şey yapmadılar. Kılıçdaroğlu partiye zarar veriyor, kaybederse kendisine muhtaç kalınacağını sanıyor. Demek ki hâlâ kendisini genel başkan gibi görüyor. Aslında yeni kadrolar kendisine sık sık danışıyor, onun değerini biliyor. Kenan Evren’in 12 Eylül faşizmindeki davranışlarını, Ali Baransel’in anılarını, Yılmaz Erdoğan’ın belediye başkanlığını anlattığı filmini Kemal Bey unutmamalıdır. Hiçbir genel başkanın CHP’nin başarısızlığını istemediğini Sayın Kılıçdaroğlu bilmelidir” diye konuştu.

(Kılıçdaroğlu Cumhuriyet’teki makalesinde kendisini ‘7. Genel Başkan’ olarak numaralıyor. Ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u görevlerini layığı ile yapmaya davet ediyor. “Türkiye’de Anayasa’nın, hukukun, ayaklar altına alınmasına artık izin vermeyin, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına uyulmasının Anayasal zorunluluk olduğuna ilişkin bir çağrı yapın, vekil Atalay’ın hemen yemin etmesini isteyerek hukuksuzluğa ortak olmayın” diyor.)

ADAY ADAYI OLSAM MI, OLMASAM MI?

Malum tüm partilerde aday adayları müracaatlarını yapıyorlar. Diğer partilerden pek ses çıkmıyor ama CHP aday adaylarında sıkıntılar çok ve telefonumuz susmuyor. Serzenişleri toparlarsak, CHP Genel Başkanı değişti, kurultay süreci sancılı geçti. Dolayısı ile parti ikiye bölünmüş görünümünde. Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’i destekleyenler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişmesini doğru bulan ancak gönderiliş şeklini doğru bulmayan küskünler. Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun yanında olan kişiler ‘Aday olsak bizi yazmazlar’ diyor. Ya da İmamoğlu ile irtibat kurma şansı olmayanlar yine aday olmuyorlar. Yine Özel’in kurultay konuşmasında söz verdiği ‘Ön seçim ve Tüzük Kurultayı’nı yapmayacağını’ açıklaması, hatta Tüzük Kurultayı’nı 2024 Eylül ayına ötelemesini sözünde durmayan bir lider olarak yorumluyorlar ve aday olmuyorlar. Alevilerin birçoğu Kılıçdaroğlu’na yapılanlardan dolayı aday olmuyor. “İmamoğlu’ndan icazet almadan aday olma şansımız yok” diyorlar. Bu çekincelerden aday sayısının düşük olması dikkat çekiyor.

Hatta müracaat tarihleri uzatıldı. Bu kopuş sandığa yansırsa yerel seçimlerde seçim kazanmak hayal olabilir!

PROF. TOPRAK’IN BAĞIŞI

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Toprak’ın ailesi tarafından İBB’ye bağışlanan 60 bin eserlik arşivi, akademisyen ve araştırmacıların kullanımına açılıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek ‘Zafer Toprak Kütüphanesi ve Cumhuriyet Tarihi Araştırma Merkezi’nin tanıtım toplantısı dün Metrohan’da yapıldı.

BAKANLIK BİLGİ VERMELİ

Yazının Devamını Oku

‘Sayın Kılıçdaroğlu ne istiyorsunuz CHP’den ve bu güzelim ülkeden’

29 Kasım 2023
Ecevit dönemi eski CHP Gençlik Kolları Başkanı ve eski İzmir Milletvekili Av. Sabri Ergül, Kılıçdaroğlu’na yönelik dünkü sözlerini sürdürüyor:

1. Mevcut CHP Genel Merkezi’nin karşısında gölge genel merkez ofisi oluşturmanızdan ve yenildiğiniz kurultaydan sonra katıldığınız Kocaeli bölge toplantısında yaptığınız “Tüzük değişikliği yapılmalı ve G. Başkanı, partili üyeler seçmeli” şeklindeki konuşmanızdan anlaşılıyor ki; siz açık ara farkla kaybettiğiniz kurultayın kararlarını tanımıyor ve tekrar genel başkan ve 80 yaşında tekrar cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorsunuz.

2-Sayın Kılıçdaroğlu, partinin en yüce organı kurultayın yüksek iradesi üzerinden daha bir hafta geçmeden sizin gölge genel merkez oluşturmanız, CHP’de genel başkanlık yapmış bir lidere yakışmamıştır. Sizin, CHP’nin 2024 yerel seçimlerini kazanmasını istemediğiniz, aranan, geri dönüşü beklenen lider olmak istediğiniz algısını yaratmıştır.

3-Sayın Kılıçdaroğlu, 1991 seçimleri sonrasında, daha önce SHP’de Erdal İnönü genel başkan, Deniz Baykal genel sekreter olarak birlikte çalışan ve 1989 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir dahil pek çok belediyeyi kazanan İnönü ile Baykal ayrışmışlardı. Biz SHP Genel Başkanı İnönü muhalifleri başta Baykal, Erol Çevikçe olmak üzere adeta ikinci bir SHP Genel Merkezi’ni Cinnah Caddesi üzerindeki bir binada açmıştık. Bu fiili ikinci genel merkezin kira, personel, telefon, gezi, toplantı, araç vesaire giderlerini SHP’li düzgün bir işinsanı ile bizler aramızda para toplayarak karşılıyorduk.

CHP’Yİ KORUYUNUZ

Merhum İnönü’yü değiştirmek, Baykal’ı genel başkan yapmak için 3 kurultay toplandı. Demokratik koşullarda yapılan 3 kurultayda da İnönü kazandı, biz ve Baykal hep kaybettik.

4-SHP G. Başkanı İnönü’nün çıkarılmasına öncülük ettiği yasa ile CHP yeniden açılmış, nihayeti merhum Baykal’ı genel başkan yapmıştık. 1994 yerel seçimlerine SHP ayrı CHP ayrı adaylarla girdiler, bölündük; Ankara, İstanbul ve İzmir’de aleyhimize sonuçlar alındı.

5-Sayın Kılıçdaroğlu, sizin gölge genel merkezinizi kimler fonluyor bilemiyoruz. 60 bin TL emekli maaşıyla olmaz bu işler, yürümez o gölge ‘Genel Merkez’iniz.

55 yıllık partili olarak yaşadıklarımı, hatalarımızı içtenlikle anlattım, size ve kamuoyuna.

Yazının Devamını Oku

Sabri Ergül, Kemal Kılıçdaroğlu’na soruyor: Kendi gerçeğinizi gördünüz mü?

28 Kasım 2023
CHP 38. Kurultayı’nda ’Değişim Grubu’ lehine en etkileyici konuşmaları yapan İzmir eski  Milletvekili Av. Sabri Ergül, Kılıçdaroğlu’na diyor ki:

1) Anımsar mısınız bilemem; 22 Mayıs 2010’da Genel Başkan seçildiğinizin haftasında sizden randevu istemiş, siz de beni aynı gün kabul etmiştiniz. Sizden önceki genel başkanın parti içindeki antidemokratik uygulamalarına karşı verdiğim hukuki mücadele nedeniyle beni kutlamıştınız. “Partiyi büyütür iseniz bütün kurullar size uyar ve sizi desteklerim” demiştim. Size bir de tavsiyede bulunmuş; “Efendim, ilkokulda okur iken aldığımız karne veya şahadetname (diploma) elinizde köy kahvesinin önünden geçerken, kahvehanede oturan büyükler size hiç ‘Türkçeniz kaç’, ‘Hayat bilgisi notunuz kaç’ diye sordular mı? Sormazlar. Size de ‘Hep aritmetiğin, hesabın kaç’ diye sormadılar mı? 13 yıldır sizin konuşmalarınızı izleyen kıdemli bir CHP üyesiyim. Türkiye’ye ait ekonomik, mali, finansal bir parametreyi kâğıda bakmadan ezbere söylediğinizi hiç görmedim.

2) Büyük İnönü’den bizzat işittiğim bir sözü şöyleydi: “İnsanları bir de kudret sahibi olduklarında görünüz.” Sayın Kılıçdaroğlu, siz kudret sahibi can olarak ehlibeyt felsefesi izindeki canlar için hiçbir şey yapmadınız, sorunlarıyla hiç ilgilenmediniz. Yüce Atatürk’ün, büyük İnönü’nün, halkçı Ecevit’in CHP Genel Başkanlığı makamını 14 yıla yakın işgal ettiniz. Meydan savaşları kazanan, cephe komutanlığı ve Lozan’dan gelen çok partili yaşamda CHP’yi halkın oyu ile iki kez iktidar yapan liderlerimizin halefi olma onurunu, gururunu yaşadınız. Fakat kudret sahibi olarak kötü bir sınav verdiniz! 22 Mayıs 2010 tarihinde ‘demokratik bir tüzük yapma’ sözü verdiğiniz halde daha da antidemokratik duruma getirdiniz.

Yine söz verdiğiniz halde partide ön seçimi her yerde kaldırdınız.

3) Tüzük, program, kural tanımadan, danışmanlarınızdan yeni kurullar ihdas ederek CHP için, Türkiye için en yaşamsal konulardaki kararları ‘tek adam’ olarak aldınız. MYK üyelerini kapı kulunuz gibi kullandınız. PM üyelerini, belediye başkanlarını, doğruları söyleyen, yazan herkesi, yazar, gazeteci, akademisyenleri suçladınız, ‘karşı partilerden para alan gazeteciler’ diye yaftaladınız, gerçekleri görenlerin ‘sözlerini kesmediniz’ ama ‘partiden biletlerini kestiniz’.

4) Kurultayı açık ara farkla kaybettiniz, artık genel başkan değilsiniz! Kendi gerçeğinizi görünüz! Genel Merkez’de size her gün pembe basın bülteni çıkaran, etkili ve yetkili kıldığınız danışmanlarınızı artık lütfen dinlemeyiniz. CHP’nin yeni yönetimine muhalefet etmek için gölge CHP Genel Merkezi oluşturmuş olmanıza ilişkin görüşlerimi geçmişte benzer olayları yaşamış kıdemli bir partili olarak yarın açıklayacağım.

Seçimlerde yenildiğimizin anlaşıldığı gece “Ben buradayım, mücadeleye devam” videonuzu seyrettiğimiz andan itibaren sizi tanıyan bizler, genel başkanlığı bırakmayacağınızı anlamıştık.

Bırakmadınız, direndiniz ama yüce kurultay bıraktırmayı bildi! Ben de kıdemli bir CHP’li olarak hizmetleriniz için size teşekkür ederim. Seçimlerin üzerinden 6 aya yakın zaman geçti, bir de olağan kurultay yapıldı fakat daha hâlâ (size sorulan sorulara cevap vermediniz, yazmadınız) açıklanması gereken olaylar var. Size 6 aydır soruluyor, “CHP başka partilere benzemez, öyle şeyler CHP’de olmaz, bizim geleneklerimiz köklüdür” yollu hep aynı ve benzer şeyler söylüyorsunuz.

YARIN

Yazının Devamını Oku