Yalçın Bayer

EYT’yi bir günle kaçıranlar miting yapıyor

19 Ocak 2024
BİR gün farkla EYT yasasından yararlanamayan, çalışmaya devam eden SSK ve Bağ-Kur’lular kademeli emeklilik düzenlemesinin hayata geçirilmesini bekliyor. Anımsanacağı üzere 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanlar, yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için 3 Mart 2023’te yürürlüğe giren 7438 sayılı yasa ile emeklilikte yaş sınırı kaldırıldı.

Yasa ile 8 Eylül 1999 öncesi çalışma yaşamına atılanlara emeklilik olanağı tanınırken, 9 Eylül sonrası işe girenler bu haktan yoksun bırakıldı. Yani 9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar açısından emeklilik koşulları arasında derin uçurum ve eşitsizlik oluştu. Sosyal devlet uygulamasına aykırı yasal uygulama vicdanları incitti.

Bu durum bir gün farkla emekliliği kaçıran ve uzun yıllar çalışması gerekenlerin tepkisine yol açtı. Düşünsenize 8 Eylül 1999’da işe başlayanlar yasadan yararlanıp hemen emekli olabiliyor. 8 Eylül’den bir gün, bir ay sonra çalışmaya başlayanlar kapsam dışı bırakılıyor.

Buna göre erkekler 17 yıl, kadınlar 20 yıl çalışıp emekliliğe hak kazanacak. 8 Eylül’den önce sigorta girişi olanlar 43 yaşında emekli olabilirken, yasayı bir günle kaçıranlar emeklilik için 60 yaşına dek beklemek zorunda kalacak.

9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olup da EYT yasasından yararlanamayanlar hak arayışlarını sürdürüyor, siyasi iradeye çağrıda bulunuyor. Bu doğrultuda 5 bin üyesi olan Emeklilikte Adalet Derneği, 15 Ekim’deki ilk mitingin ardından 21 Ocak’ta İstanbul- Kartal’da ikinci kez miting yaparak, seslerini bir kez daha duyurmaya çalışacak. Onların isteği kademeli emeklilik sistemine ilişkin yasanın bir an önce çıkarılarak haksızlığın giderilmesi. Bakalım hükümet seslerini duyacak mı?

Bu arada 7438 sayılı EYT yasasından yararlanıp emekli olan 5 milyona yakın kişiden hâlâ aylıkları bağlanmayanlar var. Onlar da bir an önce işlemlerin hızlandırılarak aylıklarına kavuşmak istiyor. Zira hayat çok pahalı ve ivedi paraya gereksinimleri var. Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“Özçelik-İş Sendikası ile Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasındaki toplu sözleşmeyi yüzde 99 gibi rekor bir ücret artışıyla imzaladık.” (ÖZÇELİK İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci)

ADAY KRİTERLERİ NEDİR

Yazının Devamını Oku

İşçi ve Bağ-Kur emeklisi hâlâ yüzde 7 oranında alacaklı

18 Ocak 2024
MİLYONLARCA SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5 ek artış verilerek aylıklara toplam yüzde 42.60 oranında zam yapıldı. En düşük aylık yüzde 33.33 artışla 7.500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı. Kök aylıklarda artış yapılmayacak, aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak.

TÜİK verileri doğrultusunda memur ile memur emekli maaşına yüzde 49.25, işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığına yüzde 37.57 oranında artış yapılacaktı. Zam oranındaki derin ayrımcılık büyük tepkilere yol açtı.

9 Ocak 2024’te ‘Emeklinin gözü Erdoğan’da’ başlıklı yazımızda milyonların sesine tercüman olmuştuk. Tepkiler ve yakınmalar karşısında hükümetten beklenen yüzde 12’lik zam yerine ancak yüzde 5 ek zam çıkabildi. Umutlar yine temmuz ayına kaldı; bu durumda işçi emeklisi, memur emeklisine göre yüzde 7 daha alacaklı bulunuyor. Her iki grubun maaş eşitlenmesi temmuz ayında bekleniyor.

ÇÖZÜM İNTİBAK YASASI

Hayat pahalılığı karşısında yüzde 42.60’lık zam ne denli yeterli olabilir? Radikal çözüm, aylıkları düzenleyecek yeni intibak yasası.

Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“İran, Pakistan’dan sonra Azerbayacan’a, Türkiye’ye füze saldırıları yapar mı? Çok yeni, çok tehlikeli bir kapı açıldı. İran, hızla İsrailleşiyor!” 

İbrahim  KARAGÜL

Yazının Devamını Oku

Özgür Özel’i ‘ön seçim’ kurtarır

17 Ocak 2024
CHP’nin Çankaya, Kadıköy, Beşiktaş, Ataşehir, Bakırköy, Maltepe, Konak, Karşıyaka ve Çeşme’de aday belirleme heyecanı had safhada

CHP’nin güçlü olduğu kent merkezlerinde ön seçim olacak mı?

Örneğin Çankaya’da ön seçim olacak mı? Aynı şekilde Kadıköy’de, Konak’ta, Karşıyaka’da, Bornova’da, Beşiktaş’ta, Maltepe’de, Ataşehir’de, Sarıyer’de, Çeşme’de, Urla’da ön seçim mi sorusu da gündeme getiriliyor. Seçmen sayısı iki bin-üç bini geçmeyen Alpullu veya Büyükmandıra’da değil buralarda ön seçim yapılırsa anlamlı olur.

CHP kimi kandırıyor? Ön seçim yapacaksanız CHP’nin kalesi olan yerlerde ön seçim yapın.

Bizi arayan CHP’liler, CHP Genel Başkanı Özgür Özel kurultayda ön seçim sözü verdi; sözünü tutsun diyorlar. Artık klasik soru oldu; “Özgür Özel sözünü tutacak mı?”

Yine bizi arayan CHP’liler, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Belediye Meclis üyeleri içinde ön seçim sözü verdiğini hatırlatıyorlar. CHP meclis üyelerini belirlemede ön seçim yapacak mı?

Yapacaksa hangi ilçelerde yapacak biran önce açıklanmasını bekliyorlar.

İBRE SOYER’E DÖNÜYOR

CHP’de İzmir’de ibre

Yazının Devamını Oku

Demedi demeyin

16 Ocak 2024
2019’da sadece 13 bin 729 oy farkla galip gelen CHP, seçime bu kez Millet İttifakı desteği olmadan giriyor.

Bu ise aradaki farkı çok geriye çeken büyük bir handikaptır. Cumhur İttifakı blok halinde zaiyat vermeden giriyor. CHP’nin kimden, nasıl ve hangi aklı aldığını bilemem! Bildiğim bir şey var ki o da bizlerin telefonlarına cevap vermedikleri ve son seçimlerde sadece İstanbul’da aldığımız 50 binin üzerindeki oyu önemsemedikleridir.

Bana şimdi diyeceksiniz ki “Hocam siz yine de destek verin.” O iş öyle olmuyor maalesef! Seçmen partisini resmen ilan edilmiş bir birliktelik içinde görmediğinde oy vermiyor kardeşim. İttifak görüntüsü, katılan parti oylarının dışında sinerji oylarını beraberinde getiriyor. Sizler bizleri değil bunu göremeyen ya da görmek istemeyen CHP yönetimini ikaz ediniz. Zira bizler tüm iyi niyetimizle gerekeni yaptık.

Ne yazık ki kazanma ihtimalimiz olmazsa dahi ülke genelinde seçime katılmak zorundayız. Çünkü aksi halde hukuken bundan sonraki seçimlere katılma hakkımızı kaybederiz. Aynı şey CHP’nin araması gereken diğer partiler için de geçerlidir. Başta CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel olmak üzere tüm adayların da bunu biliyor ve görüyor olması gerekirdi. Ne yapılmaya çalışılıyor anlamak mümkün değildir.

Kimse hayal görmesin. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde büyük bir hüsran yaşanacaktır.

Demedi demeyin!

Bakın huzurunuzda Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş beylere son kez çağrı yapıyorum: Bırakın televizyonlarda gereksiz tartışmaları.

Millet İttifakı bileşenlerini, Adalet Partisi’ni, Genç Parti’yi, Zafer Partisi’ni, Memleket Partisi’ni, Doğru Parti’yi, Bağımsız Türkiye Partisi’ni, Milli Yol Partisi’ni tekrar tekrar arayın, ikna edin, aday koymuşlarsa geri çektirin ve ne yapıp edip büyük bir ittifak kurun. Katılmayanı ifşa edin zira bu seçim bundan sonra müspet ya da menfi yönde olacakların önünü açacak bir kader seçimi olacaktır. Biz hazırız ve bir telefon kadar yakınız. Aksi halde sizler de aynı yere hizmet ediyorsunuz.

Tarih sizleri affetmeyecektir.

Yazının Devamını Oku

Candan Yüceer ödüllendirildi Eren Erdem fena dalga geçti

12 Ocak 2024
Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a önceki gün öğleden sonra sordum, “Durumun nedir” diye. “Candan Yüceer Hanım aday oluyor” dedi. “Ama” diye ekledi:

“Candan Hanım aday yapılırsa bu makamı kaybedeceğiz.” Çok iddialı bir söz. O anda Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı sürüyormuş; arkadaşları Kadir Bey’in moralinin çok bozuk olduğunu söylediler. Albayrak şunları da söyledi bize:

“Ben başarılı iki dönem geçirdim. Bu kez adaylığı düşünmüyordum. Ancak çevremden çok baskı gördüm. Güvendiğim bir araştırma firmasına yoklama yaptırdım.”

Birinde yüzde 45 çıkmış, daha sonra yüzde 80’li bir ifade kullandı Albayrak. Anket başarısını yakalamıştı ama buna rağmen üzüntülüydü. CHP’li büyükşehirler arasında başarısını anlatırken “Ben 6 milyar TL’lik yatırım yaptım. Belediyemizin hiçbir yolsuzluk ve usulsüzlüğü yoktur. Ciddiye alınacak iki küçük olay dışında hiçbir teftişimiz, sorgulanmamız, raporumuz yoktur. Hırsızlık ve soygun kapımızdan girmemiştir. Kesinlikle borcumuz da yoktur, hatta kasamızda paramız vardır.”

Bu ifadeleri kullanırken çok kırgın sayılırdı. Muğla Belediye Başkanı ile kendisinin ismini ‘Yenilikçiler’ hemen ortaya attılar, aday gösterilmeyecek diye. Bunların nasıl yazdırıldığını da biliyor. Tekirdağlılar ve yakın çevresi ise aday olacağını düşünüyorlardı. Aksine Candan Hanım ise aday olacağına güveniyordu, çünkü kurultaydan çok önce Özgür Özel ve ‘yenilikçi’ ekibiyle safını belirlemişti. Malatyalı hemşehrisi Veli Ağbaba ve kendisini siyasete sokan, kendisi gibi doktor olan eşinin Karslı arkadaşı Gürsel Tekin’in ve çevresinin gücüne güveniyordu.

Dr. Candan Yüceer, (biri 4 aylık) dört dönem milletvekilliğinde, üç dönem de Parti Meclisi üyeliğinde bulundu. Sağlık başta olmak üzere çeşitli komisyonlarda görev yaptı.

Önceki akşam CHP adayları duyururken, Kılıçdaroğlu’nun son döneminde medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Eren Erdem ironik bir paylaşımda bulundu.

Erdem sosyal medya hesabından, “24, 24, 26, ve 27. dönem Tekirdağ milletvekilimiz; 34, 35, 36 ve 37. dönem PM üyemiz (parti yöneticimiz) Sayın Candan Yüceer’in Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığını tebrik ederim. Partimizdeki değişimin siyasetimize kazandırdığı ‘bu yepyeni yüzler’ sayesinde değişim, Tekirdağ’dan tüm ülkeye yayılacak, partimiz CHP tarih yazacak” diye yazdı.

Yazının Devamını Oku

Kılıçdaroğlu: Özgür Özel’e sahip çıkın

11 Ocak 2024
Kılıçdaroğlu’nun Ankara’daki çalışma ofisi dolup taşıyor.

Ziyaretçilere beş dakika ile sınırlı randevu kısıtlamasını sürdürüyor. Kılıçdaroğlu konu açılırsa “Özgür Özel’e sahip çıkın” diyor. Ancak Ekrem İmamoğlu için benzer bir şey söylemiyor.

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nu İstanbul’daki tanıtım lansmanına gelmesi için cep telefonundan aradı. Ancak Kılıçdaroğlu aramalara dönmediği gibi İstanbul’daki lansmana da gitmedi. 

Kılıçdaroğlu, “Özgür Özel’e marj tanınmalı” derken, genel başkanlıkta ‘başarılı’ olacağını düşünüyor; günü ve zamanı geldiğinde, seçim süreci geçtiğinde masaya ‘yumruğunu vuracak’ dediği de çevresinde konuşuluyor. Ve onlara diyor ki:

“Özel’in babası ve annesi emekli öğretmendir. Göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Eğitim hayatı yatılı yurtlarda geçmiş. Eczacı. Rezidans merakı yok. Hatta Ankara’da evi bulunmuyor, misafirhanede kalıyor. Kızı İstanbul’da okuyor, eşi Manisa’da eczanenin başında duruyor. Partideki makamların hepsine mücadele ederek geldi.”

Kılıçdaroğlu’nun, Özgür Özel’in dürüstlüğüne inancı tam ve kendisinden yerel seçimlerle ilgili en ufak bir talebi olmamış. Tam bir K.K. tavrı değil mi?

GÜNÜN SÖZÜ

Yazının Devamını Oku

Süre biterken CHP’de bu ne toplantısı

10 Ocak 2024
Geçen hafta Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ‘yüzünden’, Parti Meclisi’nde adayların belirlenmesi 10 Ocak Çarşamba gününe ertelenmişti.

Ancak Ankara’da bugün 16.00’da yapılacak toplantı ile ilgili gündemde ‘31 Mart tarihinde yapılacak yerel yönetimler seçimi ile bazı seçim çevrelerinde aday belirleme yöntemine dair değerlendirmeler’ ifadesi yer alıyor. Ancak bu ifade, 14 Ocak’ta Tandoğan Mitingi öncesi aday açıklamalarının ertelendiği anlamına gelmiyor mu? Ancak Genel Bakan Özgür Özel’in bu gündeme rağmen bazı isimleri gündeme getirip PM’de adaylıklarını onaylatabileceğini yorumları da kafa karıştırıyor.

Bir de şöyle bir durum var: YSK takvimine göre, “10 Ocak 2024 Çarşamba günü siyasi partilerin mahalli idareler genel seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacakları bildirmelerinin son günü; saat 17.00.”

Sıkıntılı yerlerde demek ki, bildirim yapabilmek için bir saat var!

Bakalım, sıkıntılı yerlerde Tekirdağ, Çorlu, Lüleburgaz, Edirne, Muğla, İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ilçelerinde değişlik olacak mı?

Parti üyesine güvenmeyen genel merkez olur mu?

AK PARTİ VE CHP’DE BAŞKAN VE ADAYLAR BİR ARADA

- AK Parti İBB adayı Murat Kurum ismi açıklandıktan sonra, ilçe belediye başkan aday isimleri belli olmaya başladı. AK Parti çevrelerinden verilen bilgiye göre, bazı isimler şöyle:

Ataşehir’de eğitimci

Yazının Devamını Oku

Emeklinin gözü Erdoğan’da

9 Ocak 2024
EMEKLİYE bu yılın ilk 6 ayı için yapılacak zam beklentilerin oldukça altında kaldı. TÜİK verilerine göre; TÜFE oranı aralıkta yüzde 2.93, 6 aylık yüzde 37.57, 2023 yılı için ise yüzde 64.77 oldu.

Buna göre 14 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına refah payı hariç 1 Ocak’tan geçerli yüzde 37.57 oranında artış yansıtılacak. 6.5 milyona yakın memur ve memur emeklisinin maaşına ise yüzde 15 toplu sözleşme zammı ve geriye dönük 6 aylık enflasyon farkı ile birlikte yüzde 49.25 oranında zam yapılacak.

En alt gelir grubuna sahip ve en düşük aylıkla bir ay ayakta durmaya çalışan işçi, esnaf, çiftçi emeklisi, dul ve yetimi yüzde 37.57 zam karşısında büyük hayal kırıklığına uğradı. Zira hayat pahalılığı altında ezilen bu kitle en az memur emeklisi kadar yüzde 50 artış bekliyor. Birine yüzde 50’ye yakın artış verilirken, diğerini bu oranın altında zamma layık görmek eşitsizlik ve hoşnutsuzluğu artıracağı gibi sosyal adalet ilkesine de aykırı.

Adil olmayan karma aylık bağlama sisteminden ötürü 7.500 lira emekli aylığı ile hisseleri oranında bu tutarın çok altında para alan dul ve yetim için yüzde 37.57 artışın hiçbir anlamı olmaz.

Milyonlarca dar gelirlinin hayat pahalılığı karşısında soluklanabilmesi için geçen temmuz ayında memura verilen 8.077 TL’lik seyyanen artışın emekli, dul ve yetimin taban aylığına yansıtılarak üzerine en az yüzde 50 zam yapılması gerekiyor. Anlaşılmaz tutumla memura 8 bin 77 TL seyyanen zam ödenirken, en büyük çileyi çeken emekli bu paradan yoksun bırakılmıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin hak kaybına uğramaması için aylıklarına yapılacak zam, memur emeklisinde olduğu toplu sözleşme ile saptanmalı, bunun için de emekliye sendikalaşma hakkı tanınmalı.

Beklentiler ayrım yapılmaksızın emekli aylıklarının asgari yüzde 50 oranında artırılması yönünde. Siyaset kulislerinde yerel seçimi dikkate alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimine yüzde 37.57 artış yerine refah payı ile yüzde 50 zam vereceği yüksek sesle dillendiriliyor.

Gariban emekli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelecek olası zam duyurusuna kilitlendi. Eğer beklediği haber gelmezse yine hüsranları oynayacak, yine yoksullaşacak, yine hayat pahalılığı ile boğuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuzda emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam tepkilerine karşılık görüştüğü MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye “Yılbaşında emekli aylıklarının iyileştirileceği, enflasyona ezdirilmeyeceğini” iletmişti. Sıra bu sözün karşılanmasında. Şükrü KARAMAN

MUĞLA’DA OSMAN GÜRÜN SESLERİ

D

Yazının Devamını Oku