Vahap Munyar

Sete-Paris hattına yerleşti Elysee’de ‘zirve’ye katıldı

27 Mart 2016
EKOL Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, bir süre önce Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan davet aldı:

- 22 Mart 2016’da Elysee Sarayı’nda “Strategic Attractiveness Council” (Stratejik İlgi Çekenler Konseyi) buluşması yapılacak. Konsey’de dünyanın çeşitli ülkelerinden Fransa’da iş yapan 26 şirketin başkan ve CEO’ları olacak. Söz konusu 26 kişi arasında siz de varsınız. Konsey buluşmasına katılmanızı bekliyoruz.

 

 

Davetli şirketler listesine baktı:
- Samsung, Toyota, Novo Nordisk, Kingfisher, Siemens, Amazon, Fedex, Qatar Airways...
Davet edilen işadamlarının ülkelerine göz gezdirdi:

Yazının Devamını Oku

İthal kömüre sıcak bakmıyorum yerlide ‘cazibe’ sağlanacak

26 Mart 2016
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin gezisinin son durağı Shangai’da Nükleer Mühendislik, Ar-Ge ve Tasarım Enstitüsü’nü ziyaret etti, güneş enerjisi şirketleri Trina, Yingli, Shunfeng Clean Energy ve HT-SAAE’nin temsilcileriyle görüştü.

Albayrak, DAP uçağı ile Shangai’dan İstanbul’a dönerken, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Safa Uslu’nun katıldığı geziyi değerlendirdi:

 

 

- Nükleerden kömüre, rüzgârdan güneşe kadar enerjinin tüm dallarını kapsayan verimli bir seyahat yaptık. Çin’in 115 bin megavat rüzgâr, 30 bin megavat güneş, 26 bin megavat nükleer enerji kapasitesi var. Nükleerin payı giderek artıyor. Pekin, Qingdao ve Shangai’da sıcak, yararlı görüşmeler yaptık.

Türkiye’nin enerjide portföy çeşitlendirmeye ve denge kurmaya ihtiyacı olduğunu belirtti:
- Örneğin yerli kömüre dayalı termik santrallardan elde edilen elektrik, tüm kurulu gücün yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu düşük, artması lazım. Öncelik yerli kaynağımızı daha fazla değerlendirmek olacak.

Yazının Devamını Oku

Nükleerin kalbinde

24 Mart 2016
ABD’li Westinghouse Electric Company ile birlikte Türkiye’nin 3’üncü nükleer santralının yapımına talip olan Çinli SNPTC, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve heyetine Haiyang’daki santrallarının kapısını açtı.

Şirket temsilcileri Albayrak’a yaptıkları sunumda, “Arkamızda ABD ve Çin’in güçlü desteği var. Türkiye’ye teknoloji transferi yapar, santral için lokal üretim yapmasına sıcak bakarız”dedi.


HÜKÜMETİN 3’üncü nükleer santral için ABD-Çin ortaklığıyla görüşmelere başladığına ilişkin ilk haberlerden biri, Westinghouse’un Kasım 2014’teki açıklamasıyla gündeme geldi:


- Türkiye, ABD’li Westinghouse Electric Company ve Çin devlet şirketi State Nuclear Technology Corporation (SNPTC) 3’üncü nükleer santral için görüşmelere başladı.
Westinghouse, açıklamasında şu ayrıntının altını çizdi:


Yazının Devamını Oku

Yerli kömür için ‘Süper Termik’ ve ‘Özelleştirme’ formülü devreye giriyor

22 Mart 2016
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile Bakanlık Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Safa Uslu’yu taşıyan DAPA uçağı, önceki gece 01.00’de Ankara Esenboğa’dan havalandıktan 8 saat sonra Pekin’e indi.

Albayrak, Çin gezisinin ilk saatlerinde Türkiye’nin elektrik üretimindeki mevcut kapasitesini ortaya koydu:






Yazının Devamını Oku

Arsayı 22-23 kat diye aldı, ‘siluet’le üst sınır 17’ye indi

20 Mart 2016
CANNES’daki (Fransa) gayrimenkul fuarı MIPIM’de Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’la stantları gezerken “Büyükyalı” projesinin tanıtıldığı bölüme girdik. Konsorsiyumun lideri Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, ilk kez MIPIM’de vitrine çıkardıkları projeyi anlatmaya başladı:

- Büyükyalı, 4 mahalle bir semtten oluşuyor. İçinde 1500 kişilik cami, 32 derslikli ilköğretim okulu var.

 

Kazlıçeşme’deki arazide yer alan mevcut yapıların restorasyonla nasıl dönüştürüleceğine örnek verdi:
- Şurası eski tank bakım atölyesi. Restore edip alışveriş ve yaşam alanına dönüştürüyoruz. Burası sadece Büyükyalı’da yaşayanlara değil, herkese açık olacak.
Arsayı Emlak Konut’tan hasılat paylaşımı formülüyle aldıklarını anımsattı:
- Proje tamamlandığında değeri 4.2 milyar liraya çıkacak. Emlak Konut’a buradan 1 milyar 560 milyon lira hasılat payı vermeyi ihalede taahhüt etmiştik.
Yanındaki konsorsiyum ortakları Ziylan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan ile Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Edip Yenigün’ü işaret ettim:

 

Yazının Devamını Oku

‘Harabat’ ve Sümbül Ağa New York’ta sahne alıyor

19 Mart 2016
HARVARD Unıversity ile College of the Holy Cross & Emerson College öğretim görevlisi, Boston’daki Dünya Vakfı’nın Başkanı Türk müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol’un “Vecd” adlı eseri geçen yıl Grammy finalinde yarışınca karşısına yeni fırsat çıktı:

-  Carnegie Hall ve American Composers Orchestra, bana yeni bir orkestra eseri sipariş etti. Ayrıca bu eserin içinde udum ve sesimle de solist olarak yer almamı istediler.

Sanlıkol, “Eserin içinde Türk müziği etkilerinin olmasını bekliyorlar” diyerek kolları sıvadı:
- Grammy’de finale kalan “Vecd” adlı eserim Türk tasavvufunun yoğun etkilerini taşıyordu.
Yeni eser için Bektaşi literatürüne göz atmaya başladı:
-  Türk tasavvuf ekolleri içinde kendimi en çok özdeşleştirdiğim duruş, İstanbullu Bektaşi dervişlerininkidir.
Önce Neyzen Tevfik’i yeniden inceledi:
- Neyzen Tevfik benim kahramanımdır. Ancak, bu kez onun nevi şahsına münhasır tavrı tam olarak aradığım meşrep değildi.

Yazının Devamını Oku

24 proje yaptım hiç imar değişikliği peşinde koşmadım

17 Mart 2016
İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO) Londra ve Paris arasına oturttuğu 685 metrekarelik çadırla damgasını vurduğu Cannes’daki (Fransa) gayrimenkul fuarı MIPIM’i Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik’le birlikte gezdik.

Balıkesir’den Ordu’ya, Antalya’dan Hatay’a, Kocaeli’nden Beyoğlu’na kadar belediyelerin tanıtım çabalarıyla öne çıktığı fuara 3 kez katılan Nef, bu kez ziyaretçi kategorisinde kalmayı yeğlemişti. İstanbul’daki bazı büyük projelerin yer aldığı stantları gezerken aşırı yüksek bina yarışı olmadığını görünce Timur’la imar-emsal değiştirme konusuna girdik.

 

Timur, kendi konumundan yola çıktı:
- İstanbul’da 24 proje yaptık, hiç imar ve emsal değişikliği peşinde koşmadık. Parsel bazında imar değişikliğini zorlamayı vatandaş ve kentleşme politikaları açısından doğru bulmuyoruz.
Ardından şu noktanın altını çizdi:
- İstanbul’un imar ve emsal artışlarına elbette ihtiyacı var. Ama bunun tek tek parsel bazında olmaması gerekiyor. Ada ve bölge bazında, master plana dayalı değişiklikler yapmak daha doğrudur. O zaman kim, hangi bölge ve adada ne tür bina yapabileceğini bilir.

Yazının Devamını Oku

Pakistan’da ‘Anadolu’ atağı

13 Mart 2016
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, büyük hissedarı oldukları Coca-Cola İçecek (CCI) ile Pakistan’a 2008’den bu yana 500 milyon doları aşan yatırım yaptıklarını belirterek, “Ülkedeki 6’ncı tesisimizi 70 milyon dolara Multan’da açtık.

Gelecek 3 yılda 200 milyon dolar daha yatıracağız” diye konuştu.

 


 

 

COCA-Cola İçecek’te (CCI) yüzde 50’yle büyük hissedar olan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Pakistan’ın Multan kentindeki şişeleme fabrikasının açılışında yatırımlarını özetledi:
- 2008’den bu yana Pakistan’a 500 milyon doları aşkın yatırım yaptık. Multan’daki tesis, ülkedeki 6’ncı şişeleme fabrikamız. 8 yıl önce bu ülkenin geleceğine güvenerek geldik. Doğru adım attığımızı gördük. Gelecek 3 yılda 200 milyon dolar daha yatıracağız.

Yazının Devamını Oku