Vahap Munyar

Fitili nevresim ve 20 lira ateşledi turizm öne çıktı

30 Haziran 2017
ERZİNCAN Kemaliye’deki (Eğin) Karanlık Kanyon’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte teknedeyiz.




Kanyonda “Sırat on Fırat” kablo hattından “Basejump” etkinliğinin başlamasını bekliyoruz.

Teknede Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) Başkanı İsmail Yücel, Kemaliye Kaymakamı Mustafa İlhan, Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Maliye Bakanlığı eski Müsteşarı, Ulaştırma eski Bakanı Hasan Basri Aktan, Kemaliyeli işadamları Mehmet Ağrikli, Müştak Ağrikli, TEMSAD Başkanı Adil Nalbant var.

Yazının Devamını Oku

'Yerlilik' tutmadı diye hemen ceza kesmenin kimseye faydası yok

26 Haziran 2017
GEÇEN yıl Türkiye’deki 3 GSM operatörü Turkcell, Vodafone ve Avea, 4.5G ihalesinde yarışırken, şartnamedeki bir madde, söz konusu şirketlerin yöneticilerinin aklına takıldı:

- Yatırımlarda ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl 40, üçüncü yıl yüzde 45 yerlilik oranı tutturulacak.

Cenevre’de “The World Summit on the Information Society Forum”da (WSIS-Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi) Türk Telekom’un “Kapsayıcı İş Modeli”ni anlattığı panelin açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan’la sohbet fırsatı yakalayınca bu konuyu açtık:

- 4.5G yatırımlarında öngörülen yerlilik oranı tuttu mu? Tutmadıysa ne düzeyde kaldı?

Gülümsedi:

Yazının Devamını Oku

280 milyon Euro’luk kongre merkezi bitti, Kongo ‘Nişan’ı taktı

25 Haziran 2017
SUMMA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, Kongo’nun başkenti Brazzaville’de kongre merkezi projesi için 2015’te imza attığında, bana da aktardığı sözleşmedeki bir ayrıntı dikkatimi çekti:

- 280 milyon Euro’luk projenin 84 milyon Euro’sunu Kongo devleti doğrudan karşılayacak. Türk Eximbank, projeye 196 milyon Euro’luk destek verecek.

Türk Eximbank’ın verdiği desteğin anlamı şuydu:

- Proje için Türkiye’den 196 milyon Euro’luk malzeme alımı yapılacak.

Bora, geçen pazartesi sabahı aradı:

- Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş’un katılımıyla Kongo’ya gidiyoruz. 14 ayda yüzde 100 Türk malzeme ve ekipmanıyla yaptığımız kongre merkezinin açılışı var. Sizi de bekliyoruz.

- Ne zaman gidiyorsunuz?

- Bugün öğlenden sonra.

Brazzaville’ye gidemedim,

Yazının Devamını Oku

Kıdemde geri adım

23 Haziran 2017
Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, Kıdem Tazminatı Fonu’na ilişkin “İşverenler başlangıçta fon konusunda istekli görünüyordu. Ben de o nedenle çalışma başlatıp konuyu gündeme getirdim. İşçi tarafı, ‘Kıdem Tazmimanı Fonu, bizim için grev sebebidir’ dedi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) da istemediğini açıkladı” diye konuştu.

İSTANBUL Sanayi Odası’nın (İSO) önde gelen iki meclis üyesi Kemal Akar ve Serdar Urfalılar, birlikte plan yaptı, daveti gönderdi:

- İSO Meclisi üyesi arkadaşlarımızı sahur buluşmamıza bekliyoruz.

Buluşmaya bir gün kala, ek mesaj gitti:

- Sahur buluşmamıza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katılıyor.

Müezzinoğlu, sofraya geçmeden önce istihdam kampanyasıyla ilgili son bilgileri paylaştı:

- 2016’da yaşanan sıkıntılı dönemde yükselen işsizlik oranını aşağı çekmek için ocak ayında 1 milyon istihdam seferberliği başlattık. Sayın Cumhurbaşkanımız devreye girdi, “1 milyon yetmez” dedi. Şubat ayında hedefi 1.5, hatta 2 milyona çıkardık. İşsizlikte düşüş başladı. Haziran sonunda belki de işsizlik oranı tek haneye iner.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sofrada Kıdem Tazminatı Fonu konusunu açtı:

- Sayın Bakanım, Kıden Tazminatı Fonu’nun kurulması bizim açımızdan önemli. Fon kurulursa sistem daha kayıtlı, düzenli, disiplinli hale gelir.

Yazının Devamını Oku

Vatandaş 3.5 milyar dolarlık yatırım yapacak açılışı bana yaptıracak

19 Haziran 2017
ÖNCEKİ akşam İstanbul Tarabya’daki Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın medya gruplarının sahipleri, genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları, TV program yapımcı ve sunucularından oluşan ekiple iftarı var.

Oruçlar açıldı, grup grup akşam namazı kılındı, çaylar içildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktı. Erdoğan, medyanın geçmişi ve bugününü değerlendirdiği konuşmasının sonuna doğru, o günkü görüşmelerinden birini aktardı:

- Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi. Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş. Bana, “Yeni fabrikamızın açılışını siz yapar mısınız?” diye sordu. Tabi, bu soru beni uçuruyor...

Ardından söz konusu yatırımcıya verdiği yanıtı paylaştı:

- Gökten ne yağar ki, yer kabul etmez...

Erdoğan, bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5’lik büyümeyi anımsatıp, sürdürdü:

- Ekonomide ciddi bir sıçrama yaşıyoruz. İhracatın bu yıl 155 milyar doları aşacağının işaretleri var. 2017 çok farklı olacak.

2023 hedeflerine işaret etti:

Yazının Devamını Oku

Turgut Özal Tıp Merkezi’ne ikinci konukevini yapacak

18 Haziran 2017
GEÇEN yıl kasım ayı başları, Malatya İnönü Üniversitesi... Akademik yıl açılış töreni sonrası Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte Rektör Prof. Ahmet Kızılay’ın odasındayız...

Odada Malatya Valisi Mustafa Toprak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatyalı İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, Malatya Eğitim Vakfı eski Başkanı Şaban Taçyıldız ve Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Hakan Parlakpınar var.

Rektör Prof. Kızılay, MİAD Başkanı Akdaş’a döndü:

- Derneğinizin öncülüğünde Malatyalı işadamlarının katkılarıyla Turgut Özal Tıp Merkezi’ne yapılan Konukevi çok büyük bir boşluğu dolduruyor. İlçe ve köylerden, Malatya dışından gelen hasta yakınları burada konaklıyor. Hastane bahçesi ve banklarda uyumaktan kurtuluyor.

Konukevi’nin önemini anlattıktan sonra ekledi:

- Ancak, mevcut Konukevi yetersiz kalıyor. Yanına yeni bir Konukevi daha yapmak gerekiyor. Orada müsait arsamız var. Yeni Konukevi için de desteğinizi bekliyoruz.

Akdaş, hemen olumlu yanıtı verdi:

- Sayın Rektörüm, yeni Konukevi için kaynak bulma görevini üstleniriz. Kısa sürede de çözüm buluruz.

Yazının Devamını Oku

‘Ucuz internet’e kapıyı ‘geleceğe yatırım’la açtırdı

16 Haziran 2017
TÜRK Telekom’u 2006-2011 döneminde yöneten Paul Doany, geçen yıl eylül ayı sonunda kuruma yeniden CEO olarak döndüğünde, 2011-2016 dönemini gözden geçirdi, gruba bağlı TTNet’in “İnternetle Hayat Kolay” projesini inceledi.

O projeden yola çıkarak düşündü:

- “Port transmisyon” adlı fiyatlama sistemi 2 yıl boyunca tartışılmış. Ortak noktada buluşmak zaman alır. En iyisi “ucuz internet”e yönelmek.

Şirketin hakim konumu, fiyatın istedikleri düzeye indirmeyi engelliyordu:

- “Ucuz internet” için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu (BTK) ikna edecek formül bulacağız.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın kapısını aşındırmaya başladı:

- Sayın Başkan, Türkiye’de interneti hiç kullanmayan 1.8 milyon hane var. Fiyatı indirerek o haneleri de kapsama alanına çekmeliyiz.

Sayan, mevzuatı anımsattı:

- Fiyatı indirmeniz mevzuata aykırı olur.

Yazının Devamını Oku

İthal hammaddeyle Türkiye’de üretilen çelik yerli olmaz mı

12 Haziran 2017
MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döneminde Türkiye’deki demir-çelik üretimiyle ilgili bir rapor hazırlattı. Sektörü topladı, rapordan çıkan mesajı paylaştı:

- Ülkemizde demir-çelik üretimi ağırlıklı hurda ithalatına dayalı yürüyor. Türkiye, hurda demir-çelik ithalatında dünya lideri. Tüm tesisler cevhere dayalı üretime geçse, madeni ithal de etsek, cari açıkta 2.5 milyar dolarlık iyileşme sağlanabiliyor.

Sektör temsilcileri dönüşümün kolay olmayacağını savundu:

- Ülkemizde cevherden üretim yapan Erdemir, İsdemir gibi tesisler başlangıçta devlet eliyle kurulmuştur. Özel sektörde 1 milyar doları bu dönüşüme yatıracak şirket pek çıkmaz.

DEİK’e bağlı Türkiye-İrlanda İş  Konseyi’nin organizasyonuyla Dublin’e giderken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuyla ilgili şu düşüncesini paylaştı:

- Demir çelik şirketleri, yüksek fırın yatırımına tek başlarına güçlerinin yetmeyeceğini düşünüyor. Cevhere dayalı üretim ithalat faturasını düşürecekse, Türkiye Varlık Fonu, özel sektörle ortaklaşa bu yatırıma girebilir. Mevzuatı buna uygun.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ile sohbet ederken Işık ve Zeybekci’nin mesajlarını anımsattım, önce Osmangazi Köprüsü serzenişini paylaştı:

- Osmangazi’de yüzde 37 Türkiye üretimi çelik kullanıldı. Gerisi ithal edildi. Oysa, yerli çelik kullanımı yüzde 85’e çıkabilirdi.

Umudunu Çanakkale 18 Mart Köprüsü’ne bağladı:

Yazının Devamını Oku