Paylaş
Kanyonda “Sırat on Fırat” kablo hattından “Basejump” etkinliğinin başlamasını bekliyoruz.
Teknede Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) Başkanı İsmail Yücel, Kemaliye Kaymakamı Mustafa İlhan, Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Maliye Bakanlığı eski Müsteşarı, Ulaştırma eski Bakanı Hasan Basri Aktan, Kemaliyeli işadamları Mehmet Ağrikli, Müştak Ağrikli, TEMSAD Başkanı Adil Nalbant var.
İsmail Yücel, Bakan Tüfenkci’ye Kanyon’da gerili kabloyu işaret etti:
- Yükseklik 500 metrenin biraz üzerinde. Atlama tam orta noktadan gerçekleşecek. Sporcu, 150 metre kadar serbest düşüş gösterisi yapacak, sonra paraşütünü açacak.
Derken kablonun ortasına doğru ilerleyen sepeti gösterdi:
- Sayın Bakanım, “Basejump” başlıyor.
4 yabancı sporcunun havada taklalar atarak başarılı atlayışlarını izleyip, Karanlık Kanyon’dan ayrıldık. Hasan Basri Aktan, yeri gelmişken Tüfenkci’ye bir projeyi aktardı:
- Sayın Bakanım, 2006’da Erzincan, Malatya, Elazığ, Sivas ve Tunceli’yi kapsayan “Yukarı Fırat Havzası Kültür ve Turizm Bölgesi” projesi başlatmıştık. Bu konuda gerekli kararlar alınmıştı. Daha sonra yol alamadık.
Tüfenkci, Yücel’e döndü:
- Bu projeyi canlandırmak için çalışmaya başlayalım. Söz konusu illerin valileriyle bir toplantı yapıp, yola koyulalım.
Sonra bana anlatmaya başladı:
- Divriği’den Kemah’a, Battalgazi ve Arapgir’den Kemaliye’ye, Harput’a uzanan bölgeyi turizm için birlikte düşünmek lazım.
Tüfenkci, bu mesajları verirken Aktan KEMAV’ı kurdukları günleri anımsadı:
- KEMAV’ı 2003’te kurduk. 2004’te Kemaliye’de kültür turları ve doğa sporları için harekete geçtik. İlçemizdeki binaları tescil ettirip, halkı ikna yoluyla restorasyona giriştik. Halkı ikna için Safranbolu ve Beypazarı’na turlar düzenleyip, oralarda ortaya çıkan turizm potansiyelini görmelerini sağladık.
Doğa sporları etkinliklerinin ilk yaygınlaştığı günlerde ilçede yeterli konaklama tesisi olmadığını belirtti:
- Ev pansiyonculuğunu teşvik etmek için kadınlara, “Evinin bir odasını misafirlerimize açana birer nevresim hediye edeceğim, KEMAV’dan oda başına 20 lira ödeyeceğim” dedim. Bu uygulama Kemaliye’de ev pansiyonculuğuna kapı açtı.
2005’te Başaran Ulusoy başkanlığındaki TURSAB heyetini Kemaliye’ye davet ettiğini vurguladı:
- Kemaliye’yi bölgenin turizm destinasyonları arasına aldırdık. Turizm, ilçemizin bir numaralı geçim kaynağına dönüştü.
Merkez nüfusu 2000 dolayında olan Kemaliye’deki turizm hareketliliği, “Yukarı Fırat Havzası Turizm Bölgesi” projesini canlandırmanın yolunu açar mı?
KEMALİYE'DE 35 KİŞİ 10 BİN LİRAYA SİGARAYI BIRAKTI
AĞTEKS’in patronu, İstanbul Sanayi Odası meclis üyesi, Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, TÜBİTAK bünyesindeki Teydeb’in yürütme kurulunda görev aldığı bir yıllık döneme ait “hakkı huzur” ücretini biriktirdi. Biriken para 10 bin lirayı bulunca, günde 3 paket sigara içtiği günleri, o illetten terapiyle kurtulduğunu anımsadı:
- 10 bin lirayı doğup büyüdüğüm ilçem Kemaliye’deki tiryakileri de sigaradan kurtarmak için harcayacağım.
İstanbul’dan uzmanlar götürdü, 2 günlük seanslara 45 kişi katıldı. Seansların sonunda 35 kişinin sigarayı bıraktığını öğrenince mutlu oldu:
- Bu benim kişisel küçük bir sosyal sorumluluk projemdi.
'SIRAT ON FIRAT' EN YÜKSEK ASMA YÜRÜYÜŞ KÖPRÜSÜ OLACAK
KEMAV Başkanı İsmail Yücel, Karanlık Kanyon turu sırasında Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye şu bilgiyi aktardı:
- Sayın Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı döneminde Kemaliye’ye gelmiş, “Sırat on Fırat” adlı asma yürüyüş köprüsü projemize destek vermiş, proje ihalesi gerçekleşmişti. Köprü, 510 metre ile dünyanın en yükseği olacak.
Paylaş