Paylaş
O projeden yola çıkarak düşündü:
- “Port transmisyon” adlı fiyatlama sistemi 2 yıl boyunca tartışılmış. Ortak noktada buluşmak zaman alır. En iyisi “ucuz internet”e yönelmek.
Şirketin hakim konumu, fiyatın istedikleri düzeye indirmeyi engelliyordu:
- “Ucuz internet” için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu (BTK) ikna edecek formül bulacağız.
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın kapısını aşındırmaya başladı:
- Sayın Başkan, Türkiye’de interneti hiç kullanmayan 1.8 milyon hane var. Fiyatı indirerek o haneleri de kapsama alanına çekmeliyiz.
Sayan, mevzuatı anımsattı:
- Fiyatı indirmeniz mevzuata aykırı olur.
Doany, ısrar etti:
- İnmeyi planladığımız fiyat bize başlangıçta para kazandırmayacak. Biz bu adımı “geleceğe yatırım” gibi düşünüyoruz. Fiyatı indirelim, hiç internete girmeyeni de kapsayalım. O haneler 2-3 yılda normal tarifeye geçer.
Doany, “ucuz internet” planını başta Turkcell, Vodafone ve D-Smart olmak üzere sektörün diğer oyuncularıyla da paylaştı:
- Türkiye’de geniş bant hat toplamı 8.9 milyon. 3.7 milyon sabit telefonu olmayan hane var. İptal edilen hat toplamı 5 milyon. Geniş bant penetrasyon oranı yüzde 47. En az yüzde 70 olmalı. Data artık çok önemli. Dataya sadece mobil ile sahip olamayız. Mobil ile müşteri başı 3-5 GB kullanım gerçekleşir. Kabloyla 20 GB’lik paketin her eve girmesi sağlanabilir.
Planı netleştirdi, BTK Başkanı’na sunum yaptı:
- Biz 20 GB internet paketi fiyatını 14.95 lira planlıyoruz. Bu paket mobilde olsa fiyatı 100 lirayı aşar. Ortalama bir mobil müşterisi ayda 20 lira fatura öder. Hanede 2.5 kişi olsa, aylık fatura 50 lira olur. Bizim planla aynı hane 14.95 liraya 20 GB’lik pakete erişir. Paketi tüm sektöre açarız.
Doany ile Cenevre’de “The World Summit on the Information Society Forum” (WSIS) sonrası konuştuk. BTK ve sektörle 5-6 aylık görüşme maratonunun ardından Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın “ucuz internet”i nisan ayında Kars’ta açıkladığını kaydetti:
- Başlangıçta Türkiye’nin coğrafi olarak yüzde 70’ini temsil eden kentler program dahilindeydi. BTK ikna oldu, büyük şehirleri de kapsama girdi. “Ucuz internet”
7 haftadır devrede. Küçük operatörlere pozitif ayrımcılık yaptık. Tüm sektörü kucaklayan bu paket, internetin yaygın kullanımına fırsat yaratacak.
Sosyal medya yasaklarının sıkça gündeme geldiği Türkiye’de “ucuz internet” önemli bir adım olacak...
CENEVRE’DE ‘KAPSAYICI İŞ MODELİ’Nİ ANLATTI
TÜRK Telekom, Dünya Telekomünikasyon Birliği (ITU), UNESCO, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) düzenlediği “Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi 2017”ye (WSIS) “Kapsayıcı İş Modeli”ni anlatmak üzere davet edildi.
Zirve kapsamındaki “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Gerçekleştirilmesinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri İçin Kapsayıcı İş Modelleri” panelinin açılışında BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan konuştu. UNDP İstanbul Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi’nden Tiina Turunen’in yönettiği panele Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Zeynep Gürhan Canlı ve HABİTAT Derneği Genel Müdürü Başak Saral katıldı.
Doany, “İnternetle Hayat Kolay”ı örnek gösterdi:
- İnterneti hiç kullanmamış 30 bin kişiye ulaşıldı.
SUUDİ TELEKOM’UN ELİNDEKİ HİSSELER 3.5 MİLYAR $’A ÇIKTI
TÜRK Telekom CEO’su Paul Doany’ye şirketin büyük hissedarı Suudi Telekom’un borç ödeme planını sorduk, yanıta şöyle girdi:
- Aralık ayından beri bu konu üzerinde çalışıyorlar. Yeni bir teklife odaklandılar.
Şirketin değerine dikkat çekti:
- 2016 sonbaharında şirkete döndüğümde Otaş’ın elindeki yüzde 55’lik Türk Telekom hisselerinin değeri 2.8 milyar dolardı. Bugün o hisseler 3.5 milyar dolar. Otaş’ın ödemesi gereken borç miktarı ise 4.3 milyar dolar.
Türk Telekom’un yükselişte olduğunu savundu:
- Bu hisseleri alan çok mutlu olacak.
YÜZDE 30-40 YERLİLİK ABD’DE BİLE TUTMAZ
PAUL Doany’ye sektöre getirilen “yerlilik kuralı”nı anımsattık, şu yorumu yaptı:
- Önce yerlilik içeriği belirlenmeli. Brezilya’da bu oran yüzde 10. Bugün yüzde 30-40 yerlilik kriterini sadece Çin karşılayabilir. ABD ve Almanya bile karşılayamaz.
ULAK’ı anımsattı:
- Aselsan ile Netaş işbirliği yaptı, yerli baz istasyonu ULAK ortaya çıktı. İlk aşamada savunma projesiydi. Yerli baz istasyonu savunma alanında kullanılabilir.
Paylaş