- Neden Türkiye?
Jimenez, yanıta nüfustan girdi:
- Türkiye’nin genç nüfusu hem üretim, hem de tüketim açısından önemli. Dinamik nüfus, uluslararası şirketler için cazibe oluşturuyor. Genç nüfus, Türkiye’nin itici gücü ve uzun yıllar öyle olacak. Ayrıca Türkiye’de orta sınıf büyüyor ve gelişiyor.
Coğrafi konuma dikkat çekti:
- Türkiye’nin lokasyonu da önemli ve öyle olmaya devam edecek. Dünyada kaç ülkenin böyle bir coğrafi konumu var?
Türkiye’nin bugüne kadar güzel başarı öyküleri yazdığını belirtti:
- Türkiye’nin başarı öyküleri yazmaya devam edeceğine inanıyoruz. Bazen bir kağıda çok yakından bakınca iyi okuyamaz, net göremezsiniz. Konjonktürel olan ile yapısalı birbirinden ayırarak bakmalıyız. Olup bitenlere biraz bu gözle, yukarıdan bakarak değerlendirebilirsek, Türkiye’yi çok daha iyi anlayabiliriz.
Paneli izleyen bir Türk işadamı
- Savunma sanayi teknolojileri geliştirmesinde ABD ile işbirliğine açığız. Geleceğin teknolojilerine birlikte imza atalım.
ABD gibi gelişmiş ülkelerin tavrına değindi:
- “Bizim teknolojimiz var, transfer edelim” diyorlar. Ben, “Teknoloji transferi” deyimini sevmem. Teknolojiyi ortak geliştirmekten yanayız.
Teknoloji geliştirmede işbirliğinin önemine işaret etti:
- Teknolojinin bundan sonraki aşamalarında kimse tek başına hareket edemez.
Konuşması bitince Prof. Demir’den verdiği mesajı örneklerle açmasını istedik. Eskişehir’deki ikinci büyük ortağı General Electric (GE) olan TEİ’den (Tusaş Motor Sanayii A.Ş.) örnek verdi:
- Helikopter motoru geliştirme konusunda GE ile işbirliği yapacaktık. GE, önce “Tamam” dedi. Sonra “Kısıtlama”ları gündeme getirdi. Biz de GE’nin bu tavrına karşı çıktık.
“Kısıtlama”
- GLİ’nin sektöründe öncü adımlarını, büyüme potansiyelini gördük. EBRD, GLİ’ye değer katabilir. Ayrıca, GLİ’yi önümüzdeki dönemde halka açacağız.
GLİ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şirketi Borsa İstanbul’da halka açmayı planlamış, son dakikada geri çekmişti. EBRD’yle sohbet sırasında bunun gerekçesini şöyle açıkladı:
- Aslında 1.8 milyar liralık talep geldi. Ancak, hedeflediğimiz hisse fiyatı oluşmadı, vazgeçtik.
17 Mayıs 2017 Çarşamba sabahı saat 08.00’de London Stock Exchange (Londra Borsası) Global Ports Holding (GPH) için düzenlenen törenle güne başlarken Kasım 2015’teki sohbeti anımsadım. GLİ, halka açıldığı yer Londra Borsası olunca Global Ports Holding’e dönüşmüştü.
GPH CEO’su Emre Sayın, önce halka açılma oranını paylaştı:
- GPH’nin yüzde 33.2’si halka açıldı.
EBRD’nin payını merak ettim,
- Türkiye lisansörümüz Zen, dünyada en fazla satış yapan ikinci büyük perakendecimiz oldu.
2016’nın Türkiye için zor yıl olduğunu anımsattı:
- Buna rağmen son 2 yılda Türkiye’de satışlarımız iki kattan fazla arttı. Bunda Zen’in büyük katkısı var.
Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, Lussier’i dinlerken düşündü:
- Forevermark’ın Türkiye lisansörlüğünü 3 yıl önce üstlendik. 60 mağazamızla 405 mağazası olan ABD’li şirketi geride bırakmış olduk.
Geçen yıl sattıkları tek taş adedini gözden geçirdi:
- Türkiye’de 2016’da 24 bin adet tek taş satışı, bizi dünya ikincisi yapmış oldu.
- Ülkemizdeki Mobileye adlı otonom sürüş teknolojileri sağlayan şirket, kısa süre önce 15.3 milyar dolara Intel’e satıldı. Bütün endüstriler fizikselden dijitale geçiyor. İsrail’in bu konuda gücü var. Gelin yeni sayfa açalım, inovasyon ve tekonolojide işbirliği yapalım.
İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Eli Kohen de, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, beraberindeki önde gelen Türk iş dünyası temsilcileri ve Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Mekin Mustafa Kemal Ökem’i kabulünde aynı örneği anımsatıp sürdürdü:
- İsrail bir inovasyon ülkesi. 300’den fazla uluslararası şirketin Ar-Ge merkezi burada.
Şimon Perez’in bir sözünü anımsattı:
Ahlborn, “Yeni nesil rayötesi sistem” olarak tanımlanabilen teknolojiyi tanıtırken yolculuk süresi açısından uçak ve trenle karşılaştırmalar yapıp ekledi:
- Sayın Cumhurbaşkanı, uçak da değiliz, tren de değiliz.
Erdoğan, gülerek sordu:
- Tam olarak nesiniz o zaman?
İSRAİL’in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi aradı:
- İstanbul’da ülkelerimiz arasındaki ticareti, işbirliğini artırmaya dönük bir buluşma yapalım.
Na’eh, İstanbul’daki toplantıda ikinci dileğini dile getirdi:
- Güçlü bir Türk iş dünyası heyetini Tel Aviv’de görmek istiyoruz.
TİM, 120 kişilik heyeti oluşturmak için kolları sıvadı, Büyükekşi de Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar Öğüt gibi isimleri bizzat arayarak heyete katılmalarını sağladı.
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Mekin Mustafa Kemal Ökem, dün sabah Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez’in yer aldığı Türk iş dünyası heyetini İsrail tarafına tanıtırken heyecanını paylaştı:
- 10 yıldır Türkiye’den bu boyutta bir heyet İsrail’e gelmemişti.
- Üretim bantları çok basit görünüyor. Bu şirketi bilir misiniz?
- İhracat ağırlıklı çalışırlar. Ürünleri çok başarılı.
Ardından Şölen Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban’a kulak verdim:
- ABD’ye yönelik 25 milyon dolarlık ihracat bağlantısı yaptık.
Geçen hafta Şölen’in CEO’si Elif Çoban’ın davetiyle Gaziantep’e gittim. Tura eski tesislerinin bulunduğu 2. Organize Sanayi Bölgesi’nden (OSB) başladık. 14 yıl önce gezdiğimiz fabrikanın önünde durduk, Elif Çoban anlattı:
- Bu OSB’de 2’si depo olmak üzere 6 binamız vardı. Toplam alan 100 bin metrekareyi buluyordu. Hepsini tek çatı altında topladık. 4’üncü OSB’de 120 bin metrekarelik kapalı alan yaptık. Yeni tesise 600 milyon lira yatırım yaptık.
O an sektöre ilk girdikleri 1989 yılını anımsadı: