Vahap Munyar

İstanbul’daki arsa parası Malatya’da fabrikayı bitiriyor

25 Mayıs 2015
İSTANBUL Sanayi Odası’nın (İSO) Malatyalı meclis üyeleri Rıdvan Mertöz, Mustafa Tecdelioğlu, İsmail Kısacık ve Mehmet Demezoğlu öncülük yaptı, oda meclisinin geleneksel Anadolu turunun adresi bu kez Malatya oldu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay önderliğindeki ekip Çetin Civata’yı gezerken, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, şu bilgiyi paylaştı:
- Tecdelioğlu ailesine bu arsayı metrekare başına 3 dolarlık altyapı bedeliyle verdik. Yani, arsa bedeli almadık.Ardından İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanlığını da yürüten Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz’e döndü:
- Rıdvan Bey de Malatya’ya yatırım kararı aldı. Kendisine uygun arsa bakıyoruz. Rıdvan Bey de arsayı bila bedel alacak. Sadece metrekare başına 10 dolar altyapı bedeli ödeyecek.Tecdelioğlu, Erensan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eren’i sıkıştırdı:
- Biz Malatya’daki yatırımdan çok memnunuz. Gel sen de burada bir fabrika kur.Bana döndü:
- Vahap Bey, sen yazarsan belki Ali Eren Malatya’da yatırıma ikna olur.Erdal Bahçıvan, şu hesabı ortaya koydu:
- İstanbul’daki arsa fiyatına Malatya’da fabrika bitiyor.İSO meclis üyelerinden biri hesabı örnekledi:
- Malatya’da 10 bin metrekarelik arsa için 100 bin dolar altyapı bedeli ödenince iş bitiyor. İstanbul’daki OSB’lerin çoğunda arsanın metrekaresi 1000 dolardan aşağı düşmüyor. Aynı büyüklükteki arsa İstanbul’da 10 milyon dolara mal oluyor.Bahçıvan, bu durumda İstanbul’da katma değeri yüksek üretimin öne çıkması gerektiğine işaret etti:

Yazının Devamını Oku

Kömürhan Köprüsü dünyanın 5’inci ‘tek ayaklı’sı olacak

24 Mayıs 2015
ADIYAMAN-Kahta-Siverek-Diyarbakır Karayolu’nu Atatürk Barajı üzerinde birleştiren Türkiye’nin en büyük “gergin eğik askılı” köprüsünden açılış töreni öncesi ilk geçişi yaparken tabelaya dikkat ettim:

- Nissibi Köprüsü, 610 metre...
Şantiyede Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bölgeye bakan yöneticilerine anımsattım:
- Köprüye “Recep Tayyip Erdoğan” adının verilmesi gündeme gelmişti. Eski Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfü Elvan, bu öneriyi Erdoğan’a sunacağını söylemişti.
- Nissibi Köprüsü, dünyada literatüre girdi. Gülsan İnşaat’ın yapımını gerçekleştirdiği köprünün inşaatı belgesel olarak yayınlanacak. Sanırım konunun bu yönü dikkate alındı.
Gülsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Gül, köprüye baktı:
- Bu köprü, yüzde 100 yerli yapım. Tasarımı, proje danışmanlığı, inşaatı, her şeyiyle Türkiye’nin bir eseri oldu.

Yazının Devamını Oku

Sinop’taki nükleer santrala Körfez’den ortak alabiliriz

23 Mayıs 2015

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İÇDAŞ Elektrik’in Çanakkale Bekirli’de yer alan termik santralının 618 megavatlık ikinci fazının açılışının ardından sohbete AK Parti döneminin enerji bilançosuyla girdi:
- Bu topraklarda ilk elektrik üretimi 1902’de gerçekleşti. 1902’den 2002’ye kadar geçen 100 yılda 31 bin 800 megavatlık elektrik üretim gücüne ulaşıldı. Bizim dönemimizde yaratılan kapasite 39 bin megavatı buldu.
Bunun yatırım bedeline işaret etti:
- 12 yılda enerjiye 60 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti. Önceden başlamışlar hariç, tamamı özel sektörün yatırımı oldu. Son 2 yıldır elektrikte arz fazlası ortaya çıktı.
Enerjide kamu yatırımlarını yasakladıklarını kaydetti:
- Nükleer santralda da buna özen gösterdik. Mersin Akkuyu Nükleer Santralı tümüyle Ruslar’ın olacak. Sinop’ta ise Japonlar işin içinde devletin olmasını istedikleri için yüzde 30 dolayında hissemiz var.
Enerji yatırımlarındaki bu tutumlarının nedenine indi:

Yazının Devamını Oku

Çin Büyükelçisi beni gördüğünde THY’nin Havana planını soruyor

22 Mayıs 2015

YILDIZLAR Yatırım Holding İcra Başkanı Hakkı Yıldız, grup bünyesindeki İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ) bayilerinin katıldığı turu vesile yapıp davet edince gittiğimiz Küba’da Türkiye’nin Havana Büyükelçisi Hasan Servet Öktem’i elçilikte ziyaret ettik.
Öktem, sohbete Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Havana uçuş planından girdi:
- Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’ya, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da mevkidaşına THY’nin talebini iletti. Yani, siyasi anlamda en üst seviyede girişimde bulunuldu.THY’nin ziyaret sonrası kendisine bir yazı gönderdiğini belirtti:
- Yazıda, “Havana uçuş planımız için Küba yönetimini yeniden yoklar mısınız?” deniyordu. Sordum, olumlu yanıt alamadım.
Küba’nın THY’ye olumlu yanıt vermemesinin nedenine girdi:
- THY, İstanbul-Havana-Mexico City uçmak istiyor. İstanbul’dan Havana’ya uçup, buradan Meksika’ya da yolcu almayı planlıyor. Dönüşte de Meksika’dan Havana’ya yolcu almak istiyor. Küba yönetimi işin bu yanına karşı çıkıyor. İstanbul-Havana uçuşuna kimsenin birşey dediği yok.Küba’yı yılda 10 bin Türk turistin ziyaret ettiğini vurguladı:
- İşin ekonomik yönünü THY yönetimi bilir ama görebildiğim kadarıyla tek başına Havana uçuşu da yeter.Yorumunu güçlendiren şu bilgiyi paylaştı:

Yazının Devamını Oku

Keşke ‘karşı masa’da daha önce otursaydım

18 Mayıs 2015

Maliye müfettişliği, İstanbul Defterdarlığı, Gelirler Genel Müdürlüğü, BDDK Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Zekeriya Temizel, CHP ile 10 yıl sonra siyasete dönüyor. Temizel, “10 yıldır ben ‘karşı masa’dayım. Şirketler kurdum, yönettim. Keşke masanın o tarafını daha önce görseydim” diyor.


BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kurulduğu 2000 yılı... Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Zekeriya Temizel’i çağırdı:
- Zekeriya Bey, BDDK başkanlığı görevini siz üstlenseniz.Temizel, düşünmeden kararını bildirdi:

Yazının Devamını Oku

Kabuklu yemişçi Japon Dışişleri’nin ‘korkma’ mektubuyla geliyor

17 Mayıs 2015

INTERNATIONAL Nut & DriedFruit (Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Birliği-INC) İcra Kurulu Üyesi Cüneyd Zapsu, 22-24 Mayıs 2015’te Antalya’da gerçekleşecek kongreye Japon delegelerden katılıma ilişkin olumlu yanıt alamayınca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na başvurdu.
Çavuşoğlu, 61 ülkeden 950 şirket sahibi, CEO ve yöneticinin katılacağı kongre için Japon delegelere yönelik mektup gönderdi:
- INC üyesi ve delegesi Japon dostlarımız Antalya’da gerçekleşecek kongreye hiç tedirgin olmadan gelebilir.
Mektup sonrası kısmen de olsa olumlu yanıt alındı:
- 40’a yakın Japon delegeden 8’i geleceğini bildirdi.
Japonlarla yazışma sürerken, bir başka “iptal” başvurusu İtalya’dan geldi. İtalya’dan bir delege, Zapsu’nun ekibini aradı:
- İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde Türkiye “gidilmesi riskli ülke”ler arasında yer alıyor. Ben kongre için ödemelerimi de yapmıştım. Bu durum “mücbir sebep” sayılır. Paramı iade edin. Antalya’daki kongreye gelemem.

Yazının Devamını Oku

‘Hafif sıklet’e geçiyorum

15 Mayıs 2015

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç 1994’ten beri şahsi işi olan Edwards’ı hedeflediği düzeye taşıyamadığını belirterek “Edwards’tan neredeyse bugüne kadar hep zarar ettim. Şimdi fiyatları daha ulaşılabilir hale getirdik” dedi.


KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, şahsi işi Edwards’ın İstanbul Akmerkez’deki yeni konsept mağazasının açılışı sırasında 1994 yılını anımsadı:
- Rumelihisarı’nda açtığımız ilk Edwards, daha “ağır sıklet” havadaydı. Fiyat yüksekti, ulaşılması zordu. Şimdi yeni konseptle “hafif sıklet”e geçtik. Yüzümüzü daha çok gençlere çevirdik. Fiyatları da daha ulaşılabilir hale getirdik.Edwards’ı ilk planladığı sırada İngiliz giyim tarzını öne çıkardıklarını vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Türkiye’ye 885 milyon Euro yatırdı, 3 milyar Euro’ya ulaştı

13 Mayıs 2015

MERCEDES-Benz’in dünyadaki en büyük fabrikası Sindelfingen’in 100’üncü yılı nedeniyle Stutgart’dayız. Bir yandan Monaco büyüklüğündeki fabrikanın bir bölümü ve Mercedes-Benz Müzesi’ni gezerken, diğer taraftan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes’i dinledik:





- Bu fabrika 1915’te uçak motoru üretimi için kuruldu. İlk otomobili 1919’da üretti. Bu yıl 20 milyonuncu Mercedes-Benz otomobili banttan indirecek.Ardından Türkiye’ye döndü:

Yazının Devamını Oku