Mısır’a 50 milyon $’lık yatırıma asıldı Avrupa’da marka almaya soyundu

Haberin Devamı

AHMET Hamdi Kadiroğlu ve oğlu Mustafa Kadiroğlu’nun 1952’de İstanbul Zeytinburnu’nda temelini attıkları Elvan Grubu’nun Sakarya’daki Balaban Gıda fabrikasını gezerken Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, 2014’te attıkları iki adıma işaret etti:


Mısır’a 50 milyon $’lık yatırıma asıldı Avrupa’da marka almaya soyundu


- Geçen yıl tek hat üzerinde dünyada önde gelen kruvasan tesisini Eskişehir’de kurduk. Şimdi ürettiğimiz kruvasanın yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Geçen yıl ekim ayında da Balaban Gıda’yı satın aldık.
Fabrikayı Balaban Gıda Genel Müdürü Veysi Oruç, grup şirketlerinden Cici Çikolata’nın Genel Müdürü Mustafa Arslan ve Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya ile birlikte gezerken “waffle” hattını gösterdi:
- Balaban Gıda’yı aldıktan sonra buraya 30 milyon dolarlık yatırımla 3 yeni tesis ekledik. Türkiye’nin ilk waffle seri üretim tesisini buraya kurduk. Bir Hollanda-Belçika klasiği olan Caramel Waffle’ı Türkiye’de ambalajlı olarak ilk biz üretmeye başladık.
Veysi Oruç, üretimin boyutuna değindi:
- Ayda 30 milyon adet waffle üretme kapasitemiz var.
Hidayet Kadiroğlu, grup cirosunu paylaştı:
- 250 milyon dolar dolayında grup ciromuz var. İstanbul, Sakarya, Eskişehir, Manisa ve Mısır’da üretim yapıyoruz. 110 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 85’ini ihracat geliri oluşturuyor. Bünyemizde 2 bin 500 kişi istihdam ediyoruz.
Üretim noktaları arasında Mısır’ı da sayınca, yatırımın ne zaman yapıldığını sorduk:
- Mısır’daki fabrikanın inşaatı 2 yıl önce bitti. Üretime de yeni başladık. Orada unlu ürün ağırlıklı üretim yapıyoruz. Yatırım da sürüyor. Mısır’a yatırımımız 50 milyon doları bulacak. Mısır’da yerel ortağımız yüzde 33 hisseye sahip.
- Türkiye-Mısır ilişkilerinin en gergin olduğu dönemde bu yatırımı yapmaktan çekinmediniz mi?
- Halklar arasında bir sorun yok. Colin’s, Taha Grubu, Temsa, Ülker orada üretim yapanlar arasında. BİM’in 300 mağazası var. Mısır’ın 80 milyonluk nüfusu ve Afrika ülkelerine gümrüksüz satış fırsatı oraya yatırım yapmamızda önemli rol oynadı.
Ardından 2023’te grup olarak 1 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini vurgulayıp ekledi:
- Yurtiçinde ve dışında şirket-marka alımı konusunda fırsatlara bakıyoruz. Şeker Fabrikaları özelleşirse ilgileneceğiz. Avrupa’da 100 yıllık bir markayı bünyemize katmak için yürüttüğümüz görüşmelerde sona çok yaklaştık. Belki de bu yıl alım gerçekleşir.
Alacakları Avrupa markasının kendilerine yapacağı katkıyı kilo başına ihracatla örnekledi:
- Şu anda bizim kilo başına ihracat değerimiz 2.5-3 Euro düzeyinde. Söz konusu markayı alırsak, ihracat fiyatımız anında ikiye katlanacak.
Yatırım için sırada Hindistan’ın olduğunu paylaştı:
- Aslında Hindistan’daki partnerimiz arsayı alıp yatırıma başladı bile. Biz, Mısır’daki işlerimizi 2 yılda oturtup, sonra Hindistan’a odaklanmayı düşünüyoruz.
Elvan Grubu, yatırımları, şirket-marka alımları ile önümüzdeki dönemde adında epey söz ettirecek gibi görünüyor...

Haberin Devamı

Azerbaycan’da 17 yıl üretim yaptık

Haberin Devamı

ELVAN Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, yeni yatırım ve şirket-marka alımlarından söz ederken Azerbaycan’da üretim işini bıraktıklarını anlattı:
- Azerbaycan’da tam 17 yıl üretim yaptık. Geçen yıl oradaki çikolata tesisimizi yerel bir gruba, bisküviyi de yabancılara satıp, üretimden çıktık. Oradaki üretimde kârlılık odağımızdan sapmalar başlamıştı. Ancak, ürünlerimizle pazarda varız.

Duygusal istikrar


HİDAYET Kadioğlu, iş yapma biçimi ve bakış açılarını şöyle özetledi:
- Biz “duygusal istikrar”la yola devam ediyoruz. İyi zamanda aşırı açılmadan, kötü zamanda içimize kapanmayıp büyümeyi sürdürüyoruz. Son 5 yıldır grubumuz yılda yüzde 25 büyüyor.
O sırada İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasıyla ilgili bilgi geldi:
- Daha önce 3 şirketimiz “İkinci 500”e girerdi. Şimdi Elvan Grubu olarak “İlk 500”e 289’uncu sıradan girdik.
İhracat ligine de değindi:
- TİM’in “İlk 1000 ihracatçı” listesinde 102’nci sıradayız.

Yazarın Tüm Yazıları