Uğur Cebeci

İşkence testinde ölümsüz oyun

15 Mayıs 2011
Uçuş Test Mühendisi Serdar Çora, patlama sesinin ardından gözlerini açtığında artık uçağın kokpitinde değildi. 4 bin metre yüksekte, koltuğuna bağlı olarak serbest düşüyordu. Paraşütünü açmaya çalışırken aklı uçaktaydı: Önde oturan Test Pilotu Murat Özpala hayatta mıydı? KT-1 eğitim uçağına ne olmuştu?

Tarihler 9 Şubat 2011’i gösterirken Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesislerinde rutin bir iş günü yaşanıyordu. 11-008 kuyruk numaralı Kore tasarımı KT-1 uçağı imalat hattından çıkmış, ilk test uçuşuna hazırlanıyordu.

Toplam iki buçuk saat sürecek uçuşa, Test Pilotu Murat Özpala ile Uçuş Test Mühendisi Serdar Çora çıkacaktı. Limitler zorlanacak, KT-1’in standartlar içinde olup olmadığı, 3 bin 200 parçadan oluşan uçağın tüm sistemlerinin uyumu kontrol edilecekti.

Her şey yolunda görünüyordu. Önde uçan Test Pilotu Murat Özpala, motoru çalıştırdı. Akıncı Üssü’nün pistinden kalktıktan sonra, Ayaş İlçesi yakınlarındaki tecrübe sahasının üzerine geldi. Uçağın sistemleri tek tek kontrol ediliyordu. Verileri, arkada yani normalde öğretmen pilotun oturduğu koltuktaki Uçuş Test Mühendisi Serdar Çora tutuyordu. Herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştı.

SIRA TERS VİRİLDE

Kalkıştan yaklaşık bir buçuk saat sonra sıra en kritik hareket olan ters virile gelmişti. Yani uçak terse geçecek, etrafında dönerek burgu hareketi yapacaktı. KT-1’in yakıtı azalmış ve hafiflemişti. İrtifa 6 bin metreydi. Uçak saatte 407 kilometre hızla uçuyordu. Pilot Özpala tüm test uçuşlarında yaptığı gibi, önce etrafı kontrol etti. Harekete başlayacaklarını Serdar Çora’ya bildirdi.

Yazının Devamını Oku

Pervaneler jet motorundan dışarı çıkıyor

8 Mayıs 2011
Yolcu uçakları, 2025’ten itibaren pervaneli motorlara geri dönüyor. Propfan adı verilen tasarımda, pervaneler motorun üzerinde yer alacak. Uçaklar çevreyi yüzde 70 daha kirletecek. Yakıt tasarrufu ise yüzde 30’a çıkacak.

İŞTE YENİ TASARIM MAKET UÇAKLAR

Wright Kardeşlerin ilk uçağı ‘Flyer’ pervaneliydi. Uzun yıllar uçaklar pervane kullandı. Sonra havacılıkta bu motorlar geri planda kaldı. Pervaneler, tasarımı nedeniyle saatte 700 kilometre hızın üzerine çıkamıyordu. Ayrıca oluşan titreşim ve gürültü, yolcu konforunu da düşürüyordu.

Çok hızlı ve uzun menzilli uçabilmek için jet motor teknolojisi öne çıktı. Aslında jet motorunda da pervaneler var. Ama ‘Blade’ adı verilen bu küçük pervaneler daha doğrusu paller, motor içinde yer alıyor. Yani biz jet motoruna baktığımızda içinde gördüğümüz küçük paller aslında bir pervane görevi yapıyor.

PAZAR HAKİMİ JETLER

1950’lerden itibaren jetler pazara hakim oldu. Günümüze kadar da tasarımlar bu yönde gelişti. Jet motorlu uçaklar hem çok sattı hem de daha verimli oldu. Yine de havacılıktaki daha ekonomik motor arayışları sürdü. Son yıllarda çevre faktörü de ciddi bir sorun olarak gündeme geldi. Hem çevreyi daha az kirleten hem de ekonomik yani daha az yakıtla daha fazla verim sağlayan motorlar için yıllardır araştırmalar yapıldı.

İlk olarak 1980’lerin başında NASA tarafından geliştirilen propfan teknolojisi üzerindeki çalışmalar yoğunluk kazandı ve dışında pervaneleri olan bir jet motoru ortaya çıktı. Adı, ‘Propfan’ olan bu motorlar yeni nesil yolcu uçakları tarafından 2025’ten itibaren kullanılmaya başlanacak. 

İKİ TASARIM BİRLEŞTİ

Sistem basitçe pervaneli turboprop ile jet motor teknolojisinin birleşmesinden oluşuyor. Motorun ana yapısı, jetle aynı. Temel prensip olarak önden alınan hava yüksek basınçla yakılıyor. Ancak oluşan güç, motorun dışına alınan ve pervane görevi gören pallere veriliyor. Çok hafif ve dayanıklı kompozitten imal edilen pervaneler dönerek uçağın uçmasını sağlıyor.

Yazının Devamını Oku

Hayatınızın pilotu olun 7 bin Euro’ya gönlünüzce uçun

1 Mayıs 2011
Sadece 30 metrelik bir düzlükten havalanıp dilediğiniz yere çok ucuza uçmak ister misiniz? 7 bin Euro yani yaklaşık 15 bin liraya donanımıyla birlikte satın alabileceğiniz motorlu yamaç paraşütüyle bu hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşte en ucuz uçmanın yolu.

Havacılığın en ucuz dalı olan yamaç paraşütü, son yıllarda büyük ilgi görüyor. Sayıları hızla artan kulüplerde çok sayıda sporcu gökyüzüyle özgürce buluşuyor.
Ancak uçuş için bir yükseltiden atlamak, irtifaya çıkmak için de rüzgarları takip etmek, termik gibi yükselen hava akımlarını yakalamak gerekiyor. Pilotaj bilgisi, tecrübe ve iyi bir meteorolojik şartta uzun süre havada kalabilirsiniz. Ama bunlarla uğraşmak istemiyorsanız, motorlu yamaç paraşütü sizi bekliyor. İstediğiniz yerden, rüzgar limitleri içinde havalanabilirsiniz.

Sırtta taşınan motorun gücüne ve pilotun ağırlığına bağlı olarak saatte 60 kilometre hıza çıkabiliyor. Kalkış için 30, inişteyse 150 metrelik düzlük yeterli. Havada 4-5 saat rahatlıkla kalabiliyor. Motor saatte ortalama üç litre yakıt harcıyor. Kullanılan yakıtsa otomobil benzinine yüzde iki oranında yağ eklenerek hazırlanıyor. Ek yakıt depolarıyla havada kalış süresi uzuyor.

Eğer motoru sırtınızda taşımak istemezseniz, üç tekerlekli ‘trike’ olarak adlandırılan sistemleri tercih edebilirsiniz. Trike, aynı zamanda daha az fizik gücüne sahip kadın veya ağırlığı 100 kilogramı geçen pilotlar tarafından tercih ediliyor. Kalkış ve inişi kolaylaştırıyor. Uçuşu daha emniyetli hale getiriyor.

NE KADAR EMNİYETLİ

Motorlu yamaç paraşütü havacılığın en ucuz dalı olmasına rağmen eğitim almadan, yeterli tecrübeye sahip olmadan uçmaya çalışmak kazalara yol açıyor. Hatta zaman zaman yaşanan ölümlü olaylar, motorlu veya motorsuz yamaç paraşütlerinin ‘emniyetsiz’ olarak tanınmasına neden oluyor.

Yazının Devamını Oku

Uçakta ranzalı yolculuk başlıyor

24 Nisan 2011
Özellikle uzun menzilli uçuşlar, giderek daralan ekonomi koltukları nedeniyle birçok yolcu için kabus haline dönüşüyor. Saatlerce hareket edemeyip, doğru düzgün uyumadan uçaktan inen yolcu, jetlag’in de etkisiyle günlerce kendine gelemiyor. Tasarımcı Emil Jacob, bu sorunu ortadan kaldırmak için ‘ranzalı uçak’ konsepti sunuyor

Ne güzel, daha ucuza uçuyoruz. Gelecekte belki de İstanbul’dan New York’a 200 Euro ödeyerek gidebileceğiz. Avrupa hatlarında kampanyalarla fiyatlar 75-80 Euro’lara kadar düşüyor. ‘Low Cost’ denilen daha ucuz taşıyıcılarsa bu fiyatların da çok altına iniyorlar. Bazen öyle kampanyalar oluyor ki, 1 Euro’ya bilet almak bile mümkün. Ama beraberinde uçaktaki konforumuz da giderek düşüyor.
Rekabeti kıran kırana hale getiren havayolu şirketleri aynı uçaklarla, aynı kabinde daha çok koltukla uçmak istiyorlar. Koltuk yapıları inceliyor. Yepyeni bir teknolojiyle incecik koltuklar sayesinde koltuk aralıklarının da genişleyeceğini sanıyorduk ama öyle olmadı. İncelen koltukların yarattığı alanlara yeni koltuklar ilave edilmeye başlandı.
Özellikle ucuz taşıyıcılar, ekonomi sınıflarını dayanılmaz hale getirdiler. Artık uzun boylu yolcular değil, orta ve kısa boylu yolcular, iki koltuk arasında sıkışarak oturuyor. Önlerindeki tepsiyi açtıklarında tepsinin bir kenarı göbeklerine değiyor. Hatta biraz kilolu olanlar, göbeklerini içeri çekmek zorunda kalıyor. Hele hele öndeki koltukta oturan yolcu koltuğunu biraz yatırdığında arkadaki yolcu mengeneye sıkışmış gibi oluyor. Bu durum bir saatlik uçuşlardan başlayarak 2-4 saatlik uçuşları bile dayanılmaz hale getiriyor.
Koltuklar arasında hareket edemeyen bacaklar, ekonomi sınıfı sendromunun yarattığı tehlikeyi doruğa çıkarıyor. Hareketsizlikten kaynaklanan kan pıhtılaşması gibi sorunlar büyük tehlike yaratıyor. Dar koltuk aralıklarında yolcuların ruhu sıkılıyor, öfkeleri artıyor, uçuşları zehir oluyor. Havayolu taşımacılığına kinleniyorlar.

YİNE DE DAHA FAZLA YOLCU İSTENİYOR

 Havayolu şirketleri, uzun menzilli uçaklarında first ve business class koltuklarını genişletiyor. Farklı ara hizmetler sunuyorlar. Bunları yaparken bir yandan da ekonomi sınıfını giderek sıkıştırıyorlar.

Yazının Devamını Oku

THY Irak'ı dünyaya bağlayacak

17 Nisan 2011
Türk Hava Yolları, Irak’ta büyümek üzere düğmeye bastı. Bağdat ve yeni açılan Erbil’den sonra Necef, Musul ve Basra’ya da seferler başlayacak. Irak dünyaya THY ile İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan bağlanacak.

UĞUR CEBECİ - KOKPİT / FOTOGALERİ

Irak pazarında etkinliğini artırmak üzere harekete geçen Türk Hava Yolları’nın yeni uçuş noktası Erbil oldu. Haftada iki gün salı ve cumartesi karşılıklı yapılan seferler, mayısta her güne çıkıyor.

Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetiminin başkenti olan Erbil, petrol yataklarıyla hızla zenginleşiyor. Etraf şantiye halinde. Ekonomide Türk şirketleri önemli rol oynuyor. İnşaatlardan sokaktaki dönerciye, hatta bakkallardaki yiyeceklere kadar birçok ürün Türkiye’den geliyor. Sokaklarda İbrahim Tatlıses şarkıları çalıyor.

Lufthansa, Avusturya, Etihad, Royal Jordan, FlyDubai hemen buraya sefer başlatmışlar. Atlasjet de İstanbul’dan haftada beş gün uçuyor. THY, Irak Sivil Havacılık Otoritesi’nden uçuşlarını her güne çıkarmak için izin bekliyor. Mayıs ayı ortasından itibaren Erbil uçuşlarının artmasıyla beş sefer İstanbul’a, ikisi de Ankara’ya yapılacak.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun hedefi günlük iki uçuşa çıkıp bu yıl 60 bin yolcu taşıyabilmek. Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar tüm noktalara bağlantı sunan Erbil’i Necef, Musul ve Basra izleyecek.

VERGİLER İNMELİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile uçakta hoş bir sohbet imkânı buldum. Türkiye’de havacılığın gelişmesi için özellikle tek motorlu uçaklar, sportif hava araçları için uygulanan vergilerin yüksekliğinden söz ettim. Bakan da ilgileneceğini söyledi.

Yazının Devamını Oku

Aileler uçakta özel yer istiyor

10 Nisan 2011
Kabinde ağlayan çocuklar... Ne yapacağını bilemeyen aileler ve durumdan rahatsız olan diğer yolcular... Araştırmalar, çocuklarıyla uçanların yüzde 59’unun uçakta sadece ailelere hizmet veren özel bir bölüm oluşturmasını istediğini ortaya koyuyor Çocukla uçmak birçok aile için kabus. Normalde sakin bir çocuk, uçağa bindiğinde huysuzlanmaya başlıyor. Ağlama krizlerine giriyor. Uçuş sırasında çocuğu yerine oturtmak, kemerini bağlamak imkansızlaşıyor. Yabancı bir ortam, etrafta değişik insanlar, hareket edememek minik yolcuları hemen etkiliyor. İniş-kalkışta değişen basınç, bebeklerin basıncı dengeleyememeleri nedeniyle acı vermeye başlıyor. Gribal enfeksiyon, bu acıyı tetikliyor.
Artık aileler uçuş öncesinde havayollarının hangi hizmetleri sunduğunu yakından takip ediyor. Çocuk mönüleri, kabinde verilen oyuncakların yanı sıra uçağa öncelikli biniş, eğlence sistemlerinde özel kanal sayısı gibi detaylar önem kazanıyor. /images/100/0x0/55eb028ef018fbb8f8a51a0e

Hatta aileler uçakta first-business gibi ayrı bir bölüm istiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada, çocuklu veya çocuksuz yolcuların yüzde 59’unun bu fikri desteklediğini ortaya koyuyor. Ayrı bir kabin olmasa da çocuklu aileleri bir arada oturtma fikrine havayolu şirketleri farklı hizmetler sunarak sıcak bakıyor.

ÇOCUKLU YOLCULAR NE İSTİYOR

Çocuklu aileler, detaylara önem veren havayollarını tercih ediyor. Birçok internet sitesi havayollarını çocuk dostu olup olmadıklarına göre puanlandırıyor.

YAN YANA OTURMAK: Aileler en çok birlikte oturabilmeye önem veriyor. Bazı şirketler, rezervasyona göre uçakta ailelerinin oturabilecekleri koltukları check-in sisteminde ayırıyor.

BİNİŞTE ÖNCELİK: Uçak dolmadan, insanları yerinden kaldırmadan koltuklarına oturmak, eşyalarını baş üstü dolaplarına yerleştirebilmek çok önemli. Çocuklu yolcular uçaktan en son inmeyi tercih ediyor.

UZMAN KABİN EKİBİ: Çocuklu yolcuların uçakta en büyük yardımcıları özel eğitimli kabin memurları. Bazen ağlayan çocuğu susturmaktan onları oyalamaya kadar eğitimli ve tecrübeli kabin memurları havayolu tercihinde önemli rol oynuyor.

ÇOCUK YEMEKLERİ: Havayolları ikramda çocuklar için özel seçenekler sunuyor. Genellikle köfte, patates kızartması gibi minik yolcuların tercih ettiği yiyeceklerden oluşan mönüleri rezervasyon sırasında havayoluna bildirmekte fayda var.

HEDİYELER: Uçakta çocukları oyalamak çok önemli. Bebek veya kız-erkek çocuklar için havayolunun hazırladığı oyuncaklar büyük ilgi görüyor. Çocukların yaşları büyüdükçe uçak maketi daha fazla hoşlarına gidiyor. Anne-babalar, havayollarından bu tür oyuncakları çeşitlendirmesini istiyor.

EĞLENCE SİSTEMİ: Özellikle uzun uçuşlarda her koltukta bulunan ekranlar çocukların zaman geçirmesinde çok önemli. Farklı yaşlara göre hazırlanan çizgi film veya kanallar, çocukların hemen ilgisini çekiyor. Çocuğun meşgul olması anne-babayı rahatlatıyor.

EN BÜYÜK SORUN BİRLİKTE OTURAMAMAK

Birçok aile uçuşları sırasında önceden check-in işlemini yapmıyor. Havalimanına geldiğinde check-in kontuarındaysa pencere ve koridor taraflarının internet üzerinden yapılan işlemler sayesinde hemen kapılması aileleri zor durumda bırakıyor. Çocuk, anne ve babaya farklı yerler verilmek zorunda kalınıyor.
Uçağa binildiğinde kabin memurları aileyi birlikte oturtmak için uğraşıyor. Diğer yolculara rica ediyor. Acil çıkış kapılarının bulunduğu koltuklar çocuklu yolculara verilmiyor. Kurallar gereği burada oturacak yolcunun tahliye sırasında çıkış kapısını açması ve diğer yolculara yardımcı olması gerekiyor.
Böyle bir sorunla karşılaşmamak için check-in işleminizi havalimanına gelmeden internetten yapmaya çalışın. Bunu yapamıyorsanız, havalimanına erken gelin.

NE YAPMALI

Çocuğunuz için hazırlayacağınız çantaya fazladan yedek kıyafet alın. Rötar, bağlantılı seferlerde uçak kaçırma gibi oluşabilecek ekstra beklemelerle her an karşılaşabilirsiniz.

Havalimanına nasıl gideceğinizi, güvenlikten geçişinizi çocuğunuza anlatın. Uçaklar hakkında bilgi verin.

Sıvı kuralları nedeniyle yanınıza alacağınız su, mama gibi yiyeceklerin 100’er milimetreden daha büyük kaplara koymayın.

Çocuğunuzun kendisi yürüyebilecek ve küçük bir çanta taşıyabilecek yaştaysa ona özel bir bavul hazırlayın. Ne çok hafif ne de çok ağır olsun. İçine onların her an kullanabileceği oyuncakları koyabilirsiniz. Bu aynı zamanda çocuğun sorumluluk duygusunun oluşmasını da sağlayacaktır.

Havalimanında beklerken çocuk odalarından yararlanabilirsiniz. Artık tüm havalimanlarında bu tür hizmet veren odalar bulunuyor.

Terminalde çok dikkatli olmakta fayda var. Çocuğunuzu bir anda gözden kaybedebilirsiniz.

Uçağa binmeden önce ve uçuş sırasında enerji veren şekerli ürünlerden kaçının.

Çocuğunuzun uyku saatlerine göre uçak bileti almakta fayda var. Ancak uçağa binmeden önce sersemleyen, uyumak isteyen bir çocuk etrafı daha çok rahatsız edebilir.

Çantanız içinde çocuğunuzun daha önceden görmediği sürpriz bir oyuncak veya kitap olsun. Zor durumunuzda bu kurtarıcınız olacaktır.

Uçakta çocuğunuzu oyalamak için bol resimli kitaplar, yap-boz gibi oyuncaklar bulundurmayı unutmayın.

Mümkünse cam kenarında oturtun. Etrafı seyretmesini sağlayın.

Eğer çocuğunuzun altını değiştirecekseniz, kabin memurlarından yardım isteyin.

Uçakta Duty Free mağazası açılıyor

Hamburg’ta yapılan Expo Kabin Ekipmanları Fuarı’nda yeni teknolojiler sektörün beğenisine sunuldu. En büyük ilgiyi Kore Havayolları’nın A380’de açacağı gümrüksüz satış mağazasının bire bir ölçekli modeli çekti. Kablosuz eğlence sistemleri, ince koltuk tasarımları öne çıkarken yeni ürünler yakın zamanda kabindeki yerini almaya başlayacak.

A380’E MAĞAZA: Kore Havayolları, Airbus’tan teslim alacağı iki katlı yolcu uçağı A380’de Duty Free mağazası açacak. Özel sertifikasyona sahip olan raflar, iniş-kalkış veya türbülans sırasında ürünleri emniyetle tutuyor. Kore, uçaktaki Duty Free mağazasından ciddi gelir bekliyor.

OBEZ YOLCUYA ÖZEL KOLTUK: Şişmanlığın hızla yaygınlaşmasıyla birlikte koltuk tasarımcıları obez yolcular için özel dizaynlar yapıyorlar. Yeni nesil geniş gövdeli uçaklarda orta koltuklar için ayrı kol koyma yerleri olacak.

OTOMATİK TROLEY: SkyMax tarafından tasarlanan troley, sıcak-soğuk 30 farklı içecek taşıyabiliyor. Kabin memurları tek bir düğmeye basarak çok hızlı servis yapabiliyor.

KONDİSYON BİSİKLETİ: Lufthansa Teknik, özel iş jetleri için kabinde kullanılabilecek özel bir kondisyon bisikleti tasarladı. Uzun uçuşlar yapan işadamlarından büyük ilgi gören bisiklet çok hafif.

NURUS DÜNYA PAZARINDA

Havalimanı terminallerinde yolcu koltukları ve ofis tasarım pazarına üç yıl önce giren Nurus, geçtiğimiz günlerde Kopenhag’da yapılan Uluslararası Terminal Fuarı’nda ürünlerini sergileyen tek Türk şirketi oldu. Uluslararası pazarda bu konuda ilk 10 firma arasına giren Nurus, bekleme koltuklarının yanı sıra havalimanları için geliştirdiği kafe-bar ve ofis tasarımları yapıyor. Şirketin ürünleri Antalya, İstanbul Sabiha Gökçen ve Türkmenistan’da Türkmenbaşı Havalimanı’nda kullanılıyor.
Nurus, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rus Cumhuriyetleri ve Balkanlar’da yeni havalimanı projelerine hazırlanıyor.
Yazının Devamını Oku

Saati 400 dolara özel jetle uçun

3 Nisan 2011
Yeni nesil hafif iş jetleriyle Türk Havacılığı’nda kişisel uçak dönemi başlıyor. Örneğin İstanbul’dan Antalya’ya bir saatlik uçuş için koltuk başına ortalama 400 dolara, yani dört kişilik jet için 1600 dolardan başlayan fiyatlarla dilediğiniz zaman istediğiniz yere uçabileceksiniz.

Havayollarının tarifesi toplantı saatinize uymuyor... Aktarmalı uçuşlarda terminalde beklemekten sıkıldınız... Veya gideceğiniz yerin hemen yakınındaki kısa piste sahip meydana havayolu uçakları inemiyor...

Bu dertler Türkiye’de hizmete girmeye başlayan yeni nesil hafif iş jetleriyle tarih oluyor. Cessna Ciatiton Mustang, Eclipse, Embraer Phenom 100, Honda Jet gibi uçaklar düşük maliyetlerle uçuyor. Ortalama fiyatları 2.3 milyon dolardan başlayan çift motorlu jetler, işadamları için ekonomik çözümler sunuyor. Zamanı paraya çeviriyor.

Kabini dört yolcu alacak şekilde tasarlanan uçaklar, tek pilota sertifikalı. Menzilleri batıda Viyana, doğuda da Tahran’a kadar uzanıyor. 700-800 metrelik pist uzunluğu iniş-kalkış için yeterli. Bu uçakların kabin ölçüleri diğer jetlere göre biraz daha küçük. Ama uçuşlar en fazla 2-2.5 saat sürdüğü için, birçok yolcu için sorun olmuyor.

PAZAR 100 UÇAK

Yapılan araştırmalar, önümüzdeki 10 yıl içinde sadece Türkiye pazarında hafif iş jeti ihtiyacının 100 uçağa kadar çıkacağını ortaya koyuyor.

Bu uçakların en büyük özelliği düşük uçuş maliyetleri. Hava taksi şirketleri bir saatlik uçuş için ortalama 1600 dolardan başlayan fiyatlar istiyor. Yani koltuk başına maliyet 400 dolara düşüyor.

Ancak hava taksi şirketleri eğer yolcu tek yön uçacaksa uçağın dönüş ücretini de talep ediyor. Yani bir saatlik uçuş karşılığında fiyat 3 bin 200 dolara çıkıyor.

Eğer uçak gidilen yerde bekleyecekse, her gün için genellikle bir uçuş saati ücret isteniyor. Amerika ve Avrupa’da hizmet veren NetJet gibi uygulamalarda filo çok büyük olduğu için yıllık 100-200 saat blok satın alma yapan işadamlarına bu kural uygulanmıyor. Sürekli dolaşan uçaklar yeni müşterilere yönlendiriliyor. Maliyetler düşürülüyor. Bu tür yapıların Türkiye’de kurulmasıyla benzer uygulamaların hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yazının Devamını Oku

Uçakta en çok kavga kol koyma yerinde çıkıyor

27 Mart 2011
Orta koltukta oturuyorsunuz. Her iki kol koyma yeri de sağınızdaki ve solunuzdaki yolcu tarafından kapılmış. Veya dirsek kavgası başlamış. Yandaki yolcu zorla bu yeri ele geçirmeye çalışıyor. Kol koyma yeri kimin hakkı?

Sıkışan koltuk aralıkları... Hiç tanımadığınız insanla omuz omuza saatlerce uçmak... Giderek kalabalıklaşan uçaklar...
Yolcuların uçuş sırasında stres oranı hızla artıyor. Ters bir hareket hemen tartışmaya dönüşüyor. Kavga çıkıyor. Ön ve arka sıradakiler de bu kargaşaya katılıyor. Çoğu zaman mesul kaptan pilot, uçağa polis çağırmak zorunda kalıyor.
Olay havadaysa, uçuş emniyeti tehlikeye giriyor. Pilotlar ‘divert’ ediyor. Yani bulundukları noktaya en yakın meydana inmek zorunda kalıyorlar. Taraflar birbirlerinden şikayetçi oluyor. İş mahkemeye kadar gidiyor.
Tüm bunların arkasında uçuş sırasında değişen yolcu psikolojisi yatıyor. Havalimanına giderken trafikte yaşanan stres, terminalde güvenlik kontrolleri, check-in bankosunda, uçağa binişte uzun beklemeler yolcunun psikolojisini olumsuz etkiliyor.

YOLCU BENCİLLEŞİYOR

Yerine oturan yolcu yaşadıklarının da etkisiyle hemen bencilleşiyor. Kendini uçağın sahibi zannediyor. Davranış bozuklukları sergiliyor. Yani ödediği bilet parasıyla kendisine verilen alanları zorluyor, diğer koltuklara doğru yayılıyor.
İki koltuk kolunun da kendisine ait olduğunu, ayaklarını öne istediği gibi uzatıp koltuğunu sormadan, insanları rahatsız ederek yatırabileceğini düşünüyor. Dizlerini öndeki koltuğa dayıyor. Karşısındaki yolcunun koltuğunu yatırmasını engelliyor. Kimisi de kollarını iki koltuğun arasından arkaya doğru sarkıtıyor. Ayağınıza çarpan kolla uykunuzdan zıplıyorsunuz.

Yazının Devamını Oku