Ama bu vesileyle ortaya çıkan Türk kültürünün çok hassas olduğu ve değişimi zorlaştıran bir kültürel yapıyı incelemek istiyorum.
Uzun zamandır şirketler ve okullar ile kültürel değişim çalışmaları yapmaktayım. Alçak koltuk sendromu sıkça karşılaştığım bir durum.. Nedir bu sendrom?
DEĞİŞİMİN KODLARI
Toplumsal kültür ve kurum kültürleri üzerinde yapılan çalışmalar göre değişimin olabilmesi için bir toplumda;
Sunumunu dinleme ve akşamda bir yemekte kendisiyle uzun uzun sohbet etme şansım oldu. Ertesi gün makalelerini okudum. Savları çok ilginç.
NE ZAMAN ZEKİ OLURUZ?
İlginç bir soru, değil mi? Zeki olmak duruma ve zamana mı bağlı?
Aslında evet. Zeki olmak ile zekayı etkili şekilde kullanmak farklı şeyler. Yani zeka durumsal bir performans.
Biraz yavaşlayınca köprünün korkuluklarına tırmanmış 35 yaşlarında bir adam gördüm.
(Bir olay olduğu zaman hiçbir şekilde olaya müdahale etmeyen ama sadece izleyen kalabalıkları sevmediğim için durmak istemedim. Ama arabadakilerin ısrarına dayanamayıp ben de kenara çektim. Tabii bu arada bir grup da köprüde fotoğraf çektiriyordu.)
Üç tane polis adamı ikna etmeye çalışıyordu. Aslında iki tanesi ikna etmeye çalışıyor, bir tanesi de izleyen kalabalığı dağıtıyordu.
İKNA ÇABALARI
İki hafta önce Obama’nın ve Erdoğan’ın beden dilini bu açıdan analiz etmiştim ve çok beğeni topladı.
Bugünden itibaren her salı günlük yazıma ek olarak sizden gelen bir fotoğrafı ve gündeme ait bir fotoğrafı beden dili açısından analiz etmeye karar verdim.
İstediğiniz bir fotoğrafınızı (fotoğrafta bulunan diğer kişilerin de iznini alarak) bana gönderin. Fotoğraflar arasından bir tanesini seçip analiz edeceğim. Bugün Ayşe ve Yonca’nın fotoğraflarıyla başlayalım. Sizin fotoğraflarınızı bekliyorum.
Foto Analiz 1- Ayşe Aral
YONCA
Yonca deli doludur. Her işi heyecan ve zevkle yapar. Heyecan duymuyorsa o işi zaten yapmaz. Yonca bir işte varsa ve sizi istiyorsa, o işte siz de varsınızdır. Hayır deme şansınız yoktur. Sınırları zorlar ve bunu sever. Yaratıcıdır.
Yonca, samimi ve içten yazar. Her insanı önemser. Herkesi düşünür.
Bir ortam da herkesin ne hissettiğini kestirir anlar ve hesaba katar. Duyguları tanır ve çok iyi anlatır. Hassastır.
Diğer insanlar hakkında kötü konuşmaktan.
Aslında bu sadece iş görüşmeleri değil, sosyal ilişkiler, esnaflık ve iş ortaklığı için de çok önemli.
Diğer insanlar hakkında dedikodu yapmak, zaten etik olarak kaçınılması gereken bir davranış ama iş görüşmeleri için daha da önemli.
ÖZELLİK TRANSFERİ
Kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0.15, alan dışı tercihte 0.13 ile çarpılacak.
Yani meslek liseleri kendi alanları dışında bir tercih yaparsa, puanları 0.13 ile çarpılacak.
Dezavantajlı durumdalar.
Burada tartışılan ne? 0.15 ve 0.13 kat sayıları.
Ama eğitim konusunda hiçbir zaman kalıcı çözüm üretilemiyor çünkü reformlar eğitimdeki asıl sorunların şifrelerini çözmüş değil.
ÖĞRENME Mİ EZBER Mİ?
Okullar, öğrenmeyi sağlamak için kurulmuş bir sistem; ama okullarda çok az öğrenme olduğunu biliyoruz. Okulda ne oluyor?
Ezber. Bilme. Not alma.