BUGÜN bayramın ikinci günü. Bayrama yakışan eğlenceli bir konuda yazı yazmayı düşünüyordum. Ama, bayram tatilinde bile Yargıtay’a gidip dosya yetiştirmeye çalışan yargı mensuplarının halini bildiğim için bu kez sözü onlara bırakmak istedim. Hak aramak için kapısını çaldığımız Yargıtay, hak arar duruma geldi. Nasıl mı?
Yargıtay neredeyse kilitlenme noktasında. Artık dava dosyalarını koyacak bir santim yer bile kalmadı. Sayısı 1.5 milyona ulaşan dosyalardan başlarını kaldıramayan daire başkanları bayram öncesi Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’e gidip, "Dosyalara bir yer bulun" ricasında bulundular. Başkan Gerçeker de çareyi binadan önce dava
dosyalarını taşımakta buldu.
YOL VE GÜVENLİK SORUNYargıtay’a, Anayasa Mahkemesi’nin yeni binasının yanında Ahlatlıbel’de arsa tahsisi yapıldı. Ancak, bürokrasi aşılıp binaya bir türlü başlanamadı. İşte bu arsanın yanında Ahlatlıbel’deki, Adalet Akademisi’nin altındaki yere önce Yargıtay’ın dava dosyaları taşınacak.
Yargıtay şimdi hangi dava dosyaları gidecek, hangileri kalacak, dosyalar Kızılay-Ahlatlıbel arasında yaklaşık 15 kilometre nasıl gidip gelecek, dosyaların güvenliği nasıl sağlanacak diye çalışma yapıyor. Bayramını kutlamak için gittiğim Başkan Gerçeker, yargının içindeki durumu anlatırken, bakın başka neler anlattı:
YARGI BAYRAM YAPMIYOR
"Herkes bayramda dokuz gün tatil yapacak, benim arkadaşlarımın çoğu gelip eksik kararlarını tamamlayacak, dosya okuyacak. Cumartesi, pazar bayram tatil demeden çalışıyoruz. Tetkik hakimleri çalışacak yer bulamadıkları için evlerine dosya götürüyorlar. Evde çalışmak özel hayat bırakmayan bir konudur. Yargının bu fedakarlığının artık görülmesini istiyorum. İnsan üstü çabayla çalışıyoruz, ama bu kadar dosyanın altından kalkmak mümkün değil.
En dikkat çekici şey şu. Ekonomik mali suçlar korkunç arttı. Elektrik hırsızlığından gelen dosya sayısı 100 bini aştı. Sahtecilik, dolandırıcılık, hırsızlık, Çek Yasası’na muhalefet suçları patladı. Onbinlerce dosya zaman aşımına giriyor. Üzülüyoruz. Elimizden birşey gelmiyor. Dava sayısı 1.5 milyonu buldu. İşyükü her yıl yüzde 25 artıyor.
DOSYALARA EL ARABASIYargıtay’da bu yüzden dava dosyalarını koyacak yer kalmadı. Ahlatlıbel’de Adalet Akademesi’nin altında bir yer varmış orayı bulduk. Dosyalar oraya gidecek. Dosyalar nasıl gidecek hangisi gidecek, çalışmalar sürüyor. Dosyaların gelip gitmesi ve güvenliğin sağlanması için çözüm aranıyor.
Yargıtay bugün üç ayrı binada hizmet vermekte. Dosyalar binalar arasında en ilkel koşullarda el arabasıyla taşınıyor. Dosyaları koyacak, hakimlerimizi ve kalem personelini oturtacak yer kalmadı. Hakim alsak, oturtacak yer yok, eleman yok. Kaliteli eleman bulamıyoruz. Bilgi işlem merkezine eleman alıyoruz. Gelen eleman ücret çok düşük olduğu için kaçıyor.
BÜROKRASİYİ AŞAMIYORUZBinaya sığamıyoruz. Arsa tahsisi tamam, bürokrasiyi aşamıyoruz. Bu bina yapılırsa, Yargıtay tarihinin beşinci binası olacak. Eski binayı da uygun şekilde değerlendireceğiz. Yargıtay üyelerimizin üstlendikleri görev ve sorumluluğa görevin saygınlığına uygun çalışma ortamı yok. Mevcut binamız ve fiziki koşullar had safhada yetersiz durumda.
Yargıtay’ın işyüküne, bina ve personel sorununa acil çözüm şart. Yargının kabahati yok bu bilinsin istiyorum. Bu konu toplumu ilgilendiren bir sorun haline geldiği için geriye bırakılacak ikinci üçüncü plana atılacak bir hali kalmadı.
2008-2009 adli yıl açılış konuşmasının büyük bölümünü yargının sorunlarına ayırdım, ama Türkiye’de çok hızlı gündem değişiyor, bu ciddi sorunlar diğer konuların gölgesinde kalıyor. Ben artık yargının bu sorunlarına bir çözüm bulunsun istiyorum."
Dosya sayısı 2 milyona gidiyor
GERÇEK’in verdiği rakamlara göre de Yüksek Mahkeme tarihinde, ilk kez temyize gelen toplam dosya sayısı Başsavcılıkta bekleyenler ve devir edilenlerle birlikte bir milyon 500’bine dayandı. Bu dosyaların yaklaşık 600’bini işyükü yüzünden karara bağlanamadan gelecek yıla devredilecek. Bu durumda, Yargıtay’ın 2009 yılındaki işyükü 2 milyon dosya gibi akıl almaz bir rakama ulaşabilecek. Temyizde karara bağlanamayan binlerce dosya zamanaşımı nedeniyle ortadan kalkacak. Bu da yine suçlulara yarayacak.
Yargının hak aramak zorunda kalmadan ve gönül rahatlığıyla tatil yapabildiği tüm toplum için daha güzel bayramlar dileğiyle. Bayramınız kutlu olsun...