Okan Aybar

Euro / Dolar neyi bekliyor?

5 Mart 2008
Paritede son günlerde yaşanan yükselişler; Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonu hedefleyen para politikasının Euro faizlerinin düşmeye devam edeceği beklenen Dolar faizleri yanında güçlü kalacağı beklentisiyle gerçekleşmişti.
Dün açıklanan verilere bakıldığında Dolar’ın gerilemesine bağlı olarak yükselsen emtia fiyatları, özellikle petrol fiyatlarının, Avrupa ekonomik büyümesini de zorlamaya başladığı görülüyor. Bu durumda Avrupa’dan açıklanacak olan bunan sonraki veriler eğer olumsuz açıklanmaya devam ederse o zaman Avrupa’daki büyüme beklentilerinin yerini yavaşlamaya bırakabileceğini düşünebiliriz.
 
Bu arada Çin ekonomisinin de yavaşlamaya başlayacağının öncü göstergeleri, Çin’in bakır stoklarının artmasıyla da kendini gösteriyor. Bunları bir araya getirdiğimizde, bugün Avrupa ekonomik büyümesinin Çin’e yapılan ihracatlarla ayakta durduğunu düşünecek olursak, bugün yarın gerçekleşmese de, Euro’nun da zayıflama dönemine girmeye uzak olmadığımızı düşünüyorum.
 
Kısa vadede Euroda bir yükseliş olursa bu tamamen Doların zayıflığından kaynaklanacaktır. Bu nedenle bu hafta içinde özellikle tarım dışı istihdam verilerini yakından takip etmek gerekiyor. Kanımca, Cuma gününe kadar paritede aşağı yönlü baskılar gelebilir ancak asıl hareket Cuma günü açıklanacak verilerle kendisini gösterecektir.
 
Altında beklenen düşüş oldu. Şimdi ne olur?
 
Altın fiyatlarının 980 Dolar civarına gelmiş olması, beklediğimiz düzeltmenin de gelmesine neden oldu ve dün altın fiyatları gerileyen petrol fiyatlarıyla birlikte düştü. 980 Dolar seviyesinin dünkü seviyesi aslında yüksekti çükü eğer dün de 980 Dolar üzerinde kapanış olsaydı bu hafta sonuna kadar altın 1030 olurdu. Böyle bir oluşumun çapraz piyasalara bakıldığında oluşması pek beklenmeyen bir şey olduğu için, örneğin petrol fiyatları düşerken ve Dow Jones endeksi düşerken altının bir miktar gerilemesi gerekir.
 
Bugünlerde hisse senetlerinde ve petrolde dalgalanmalar olabilir. Bu nedenle altın fiyatlarında da dalgalanmalar olacak. Ben dünkü gerilemenin ardından çok fazla bir düşüşün devam edeceğini düşünmemekle birlikte 952 Dolar seviyesine karda geriledikten sonra yeniden 980 Dolar seviyesine yükseleceğini tahmin ediyorum.
 
OPEC ve stok beklentileri petrolü düşürdü
 
Son haftalarda belirgin bir şekilde yükseliş gösteren petrol stokları, OPEC’in petrol üretimini artırabileceği beklentisiyle birleşince petrol fiyatlarında sert bir düşüşün yaşanmasına neden oldu. Açıklanacak olan stokları ve OPEC kararını iyi takip etmek gerekiyor. OPEC bana kalırsa üretimi artırmayabilir. OPEC’in belirttiğine göre arz zaten yüksek ve petrolün değer kazanması Dolar’ın değersiz kalmasından kaynaklandığı söyleniyor. Ancak duruma bir de Avrupa açısından bakıldığında Euro daha ne kadar yükselecek? Bu nedenle Avrupa da petrol fiyatlarının bir miktar gerilemesinden faydalanacaktır. Çok fazla bir gerileme hareketi beklemiyorum. Kısa vadede düşüş olur ama yeniden toparlayarak 102 Dolar’a karda yükselebilir. Asıl gerileme için hala erken.,
Yazının Devamını Oku

Dolara destek nerede?

3 Mart 2008
Dört sene önce, parite 1.18’den 1.36’ya çıkarken Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, ihracatımız olumsuz etkilenecek diye tepki gösterirken, bugün Euro / Dolar paritesi 1.52’lere dayanıp hedefini 1.56 olarak belirlemişken, Avrupa’dan bir ses seda çıkmıyor.
Sadece bu bile Euro / Dolar paritesinin yukarı hareket etmesine neden olabilecek bir şey.
 
Diğer taraftan son açıklanan ekonomik verilere bakıldığında AMB yetkilileri üzerinde faiz indirimi konusundaki baskılar azalırken, ABD cephesinden açıklanan ekonomik göstergeler yeni faiz indirimlerinin gelebileceğini gösteriyor. Bu durumda Euro / Dolar paritensin yukarı yönlü hareketi oldukça açık gözüküyor ama peki Doları kurtaracak bir faktör yok mu? Yoksa Doların akıbeti Euro’nun ellerinde mi?
 
Şu anki görünüme bakacak olursa, Dolar olumlu bir gelişme yok. Bu durumda paritedeki gerilemeler teknik olan kısa vadeli geri çekilmelerden öteye gitmeyebilir. Eğer enerji fiyatlarında bir gerileme yaşanırsa o zaman Dolar bir miktar destek bulabilir ama bunun dışında Euro’nun zayıflaması kolay oluşmayacak.
 
Avrupa’dan faiz kararı ve sonrasında yapılacak açıklamaların olacağı bir haftaya girerken, bugün Avrupa’dan açıklanacak satın alma müdürleri endeksi ve yarın açıklanacak gayri safi milli hasıla verileri önemli. ABD’den bugün açıklanacak olan ISM endeksi (Tedarik Yönetimi Enstitüsü Endeksi) hafta sonuna doğru açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi açısından önemli. Eğer Dolar olumlu açıklanacak olursa bugün ir miktar geri çekilmeler olabilir ama bu çekilmeler kısa vadeli kalıp yerine yeniden yükselişler olacaktır. Asıl yön hafta ortasından önce belli olmaz ama öyle görülüyor ki bu hafta içinde Euro / Dolar paritesi yeni rekorlar kırabilir.
 
Yeni hedef 1030, ama ana hedef 980 ulaşıldı
 
Dolar düşmeye, faizler düşmeye ve petrol yükselmeye devam ettikçe altın fiyatlarında da yükseliş durmaksızın devam ediyor. Geçen hafta ön görülen 981 Dolar hedefi bu sabah itibarıyla Asya piyasalarında nihayet ulaşıldı. Genellikle bu gibi durumlar, kur piyasalarındaki  Dolar düşüşünün bir tepkisi olarak gelişmiş olduğundan bugün altın fiyatlarında aşağı yönlü geri çekilmeler ABD açılışıyla birlikte gelebilir.
 
Eğer bu olmazsa, yani altın fiyatlarında aşağı yönlü geri çekilme olmazsa o zaman, bu yeni hafta içinde altın belirgin bir aşağı yönlü düzeltme yapmadan önce 1030’a kadar yükselmek isteyecektir.
 
Ben bakır, petrol ve diğer bazı tarımsal ürün fiyatlarındaki yükselişlerin de altın fiyatlarını yakından ilgilendirdiği için altının yavaşlayan bir hızla da olsa yükseleceğini düşünüyorum.
Yazının Devamını Oku

Faizler aşağı, euro yukarı

29 Şubat 2008
Dün Bernanke’nin açıklamalarına bakıldığında FED’in düşünüldüğünden daha da fazla faiz indirimi yapmaya hazırlandığını gösterdi.
Ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın devam ettiği söylemesinden önce açıklanan veriler de bunu teyit etti ABD’nin gayri safi milli hasılasındaki düşüş, istihdamdaki yükseliş ve artan enflasyonun kişisel tüketimi azaltıyor olması paritenin 1.52’ye dayanmasına neden oldu.
 
Sadece bu da değil, aynı zamanda Avrupa’dan açıklanan verilere bakıldığındaysa, ABD’nin aksine Avrupa’da faizlerin yükselmesine neden olacak gelişmeler yaşandı. Perakende sektörü yeninden büyümeye girip bir de açıklanan istihdam verileri işsizliğin azaldığını gösterince Euro’nun yükselişi kaçınılmaz görünüyor.
 
FED’e dönecek olursak, Bernanke’nin önceki gün yaptığı ilk konuşmasında, Dolar’la ilgili şu ya da bu hedefimiz yok demiş olması bence FED’in Dolar’ın değerini bırakmış olduğunu ve bunu fazla umursamadığı gibi bir izlenim yarattı. Bu nedenle 1.50’nin sert bir şekilde kırılmış olması ve dünkü gelişmeler pariten aşağı yönlü düzeltmelerinden sonra yukarı gitmeye devam edeceğini gösteriyor. 1.56 şu an itibarıyla hedef ama bugün ABD’den açıklanacak enflasyon verileri çok önemli. O da şu yüzden:
 
FED başkanı Bernanke yine dünkü yaptığı konuşmada; enflasyonun düşmeye başlayacağını ama eğer enflasyon yükselmeye devam ederse gereken önlemleri almaktan kaçınmayacağını belirtti. Bunun anlamı, FED faiz indirimleri sonrasında hemen artırmaya da başlayabilir ama tabi bu şu anda fiyatlanmıyor. Gerçi uzun vadeli faizlerle kısa vadeli faizleri karşılaştırdığımızda getiri eğrisinin faizlerin yeniden yükseleceğini gösteriyor olması bu durumu destekliyor. Bu nedenle şu an içinde bulunduğumuz Dolar’daki düşüş dalgası önümüzdeki birkaç senenin son düşüşü olabilir.
 
Dünkü senaryo devam ediyor
 
Bir yandan enflasyonun düşeceğinin FED tarafından söyleniyor olması, diğer yandan açıklanan enflasyon verileri, yükselen enerji ve gıda fiyatlarıyla birlikte enflasyon düşüşünün nasıl olabileceğini de düşündürmüyor değil.
 
Dün yine Dolar’ın gerilemesi ve petrol fiyatlarının yeni rekorlar kırması, altının da yükselmesine neden oldu. Eğer Euro bugün 1.5250’nin üzerinde kapatırsa, önceden belirttiğim 981 Dolar hedefine ulaşılabilir. Zira 970 Dolar ara hedefi ulaşıldı ve geçildiği için 981 Dolar hedefi şimdi daha yakın ve kolay.
 
Yükselişin devamı gelebilir
 
Dün petrol fiyatları gün içinde beklediğimiz gibi önce geriledi ancak hafta sonuna girmeden önce öyle bir yükseldi ki yeni rekorlara imza attı. Bir yandan Dolardaki gerileme olası enflasyon beklentilerini yükseltirken, diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak operasyonu petrol piyasasında tedirginliğin artan bir şekilde devam etmesine neden oluyor. En son Türkiye’nin Kuzey Irak’tan çekilmeyle ilgili bir takviminin olmamasını söylemesi gerilimin artmasına neden olunca petrol fiyatları yükselmeye devam etti. Fiyatlar bugün de bir miktar yükselebilir.
Yazının Devamını Oku

Paritede hedef 1.56

28 Şubat 2008
Dün açıklanan veriler Avrupa’da yükselen Euro’ya rağmen enflasyonun artmaya devam ettiği göstermesi bile Euro’nun faizlerinde azaltma ihtimalinin oldukça azalttı.
Diğer yandan AMB yetkilileri de artan enflasyonist ortam karşısında faizlerin indirilmemesi gereğini dile getirirken,  FED başkanı Bernanke’nin faz indirimlerinin devam edeceğini ve hatta Dolar’la ilgili herhangi bir hedef belirlemiş demesi faiz indirimlerinin devamını ve bu arada da Dolar’daki gerilemenin FED için şu noktada önemli olmadığını vurgulaması, 1.50’yi kıran paritenin beklentisini 1.56 yaptı.
 
Benim beklentim paritenin çok uzak olmayan bir zaman içinde 1.56’yı hak ettiği yönünde. Ama tabi bu arada eğer Avrupa’da faizlerin düşmesine neden olabilecek sürpriz Euro olumsuz gelişmeler olursa ki bunlar büyümedeki aşırı gerileme olabilir veya enflasyonda sürpriz gerileme beklentileri olabilir, o zaman paritenin yükselişi yerini düzeltmeye bırakır.
 
Kısa vadeye bakacak olursak, bugün ABD’den açıklanacak istihdam ve gayri safi milli hasıla verileri önemli. Bu iki verinin Dolar olumsuz gelebilecek olması gün içinde paritenin yükselmesine neden olur ama ben bugün bu iki veri Dolar olumsuz açıklansa da aşağı yönlü düzeltmelerin geleceğini ve paritenin düşebileceğini düşünüyorum. Kısacası bugün GSMH düşük gelebilir ve parite yükselebilir ama sonrasında gerileme gecikmeyecektir. Örneğin 1.5190 seviyesinde ulaşırsa, o zaman kısa vadeli olarak 1.5230 seviyesinde stop çalıştırmak suretiyle 1.4980 hedefiyle açığa satış yapılabilir.
 
Zayıf dolar, güçlü petrol altına rekor getirdi
 
Aslına bakarsanız dünyadaki altın alışları bana anlamsız gelmeye başladı. Öyle ki madem enflasyon yükseliyor o zaman alını almak yerine petrol alınır, bakır alınır ya da işe yarayacak bir şey alınır. Ama alınmıyor mu diye sorarsanız evet alınıyor ama ekonomilerin yavaşlayacağının düşünüldüğü bir ortamda hammadde almak elbette riskli olacaktır. O halde altını yükselişine neden olan tek faktör, stagnasyon riski olunca altının yükselişi mantıklı oluyor. Zaten bu nedenle de altın artık petrolün bir türevi demeye devam ediyorum. Bugün stagnasyona neden olan faktör yüksek enerji maliyetleri ve bunun devam ediyor olması. Yani birileri ekonomiyi öldürmeye çalışırken bunu altını yükseltmek için yapmıyorlar elbette. Dünya ekonomisinde yaşanan son durumlar oldukça rahatsız edici olduğundan kimse bindiği dalı kesmek istemeyecek ve petrol fiyatları bir şekilde gerileyecektir ama bu bugün olsa da enflasyon gecikmeli olarak açıklandığı için etkileri önümüzdeki aylarda da devam edebilir. Yani altının gideceği daha bir 980 Dolar var. Ancak bu sene içinde altında çok sert bir düşüş gelebilir o da ya 980’den ya da 1010’dan gelir.
 
Bugün Dolar’ın bir miktar daha düşebileceğine bağlı olarak gün içinde yeni rekorlar gelebilir ama satışlar gecikmeyecektir. Dolayısıyla yatay bir gün olabilir.
 
Önce düşer sonra yükselir
 
Yükselen petrol stokları, petrol fiyatlarının rekor kırmasından sonra gün içinde gerilemesine neden oldu. Petrol stoklarındaki yükseliş yavaşlayan ekonomik ortamda devam edebilir çünkü o zaman petrol fiyatları hem talep azlığı hem de arz fazlasıyla düşer ve ABD enflasyonu indirmek için rahat bir nefes alabilir. Benim aklımdaki senaryo bu. Bu sayede de altın fiyatları geriler ve hisse senetleri değer kazanarak Dow Jones belki 13200’e kadar ulaşabilir. Bu arada da Dolar yukarı yönlü bir düzeltme yapmış olur. Dediğim gibi bu aralar her şey petrolün türevi ve petrolün düşüş senaryosu bu dediklerimin gerçekleşmesine neden olabilir.
 
Bugün de petrol fiyatları satış baskısında kalır ama TSK2nın Kuzey Irak operasyonu nedeniyle yukarı hareketler gün sonunda ya da yarım gelebilir. Bugün petrol aşağı yarın yukarı olabilir.
Yazının Devamını Oku

Stagnasyon teyit edilince

27 Şubat 2008
Dün Avrupa’dan açıklanan gayri safi milli hasıl verilerindeki düşüş, Avrupa ekonomisinin de belirgin bir şekilde yavaşlama sürecine girdiğini gösterdi.
Diğer taraftan İtalya’dan açıklanan verilerin son üç haftalık gidişatına bakıldığında olumsuz durumun devam etmesi, Avrupa ekonomisinin geneli olmasa da önemli bir kısmının karşı karşıya kaldığı yavaşlama risklerini bir örnek olarak ortaya koydu. Kısacası Avrupa’da yükselen enflasyon perakende sektörünü her an daha da yavaşlatacağı gibi tüketici ve iş dünyası güveninin de azalmasına neden olabilir.
 
Ancak yine dün ABD’den açıklanan veriler gösterdi ki, bu ülkede son bir yıldan beri değindiğim stagnasyon konusu artık bir risk olmaktan çıkıp, sonunda gerçeğe dönüştü. Üretici fiyat endeksindeki petrole bağlı hareket eden sert yükseliş ve bu arada süre gelen ekonomik yavaşlamanın da etkisiyle gerileyen konut sektörü ve diğer perakende türevi olan sektörlerde görülen yavaşlamalar stagnasyonun artık burada olduğunu gösterdi.
 
Stagnasyon olunca tabi piyasa alacaksa kötünün iyisini seçti ve dün aynen böyle yaptı. Avrupa’da da durum kötüye gitmeye başlamak üzere ama henüz o noktada değil. Bu nedenle piyasa dün kötünün iyisi olan Euro’yu seçerek onu aldı. Ama aslına bakarsanız asıl aldığı Euro olduğu gibi altın oldu. Stagnasyon ortamını hayatım boyunca hiç yaşamadım. Ama olacak şey o ki, bu gibi durumlarda finansal ürünlerden talep emtialara gider. Bu nedenle borsaların yükselişi de Dolar’ın değer kazanma ihtimali de düşük kalır. Zira bakıyorsunuz, pamuk, şeker, buğday gibi önemli emtialar yükselmeye devam ediyor. Özellikle de bakır ve altın oranına (altın/bakır) bakmak gerekiyor. Bu rasyosunun altın lehine yükselişi, Dolar’ın daha da gerileyip gerilemeyeceğini gösterecek. Bunu hep beraber izleyeceğiz.
 
Bugün dünkü yükseliş momentumunun ardından yükselişler gelebilir ama piyasa düzeltme yapmak için nedenler bulabilir ancak aşağı yönlü hareketler çok sınırlı kalır. Düşüş beklemeyin.
 
Aslında her şey petrolün türevi
 
Dün Dolardaki değer kaybı ve petroldeki yükseliş ister istemez, altın fiyatlarının da yükselmesi için gerekli reçeteyi oluşturdu. Ama asıl neden aslında stagnasyon beklentileri oldu. Bir ekonomide stagnasyon varsa ve bu dünya ölçeğinde bir ekonomiyi etkiliyorsa, o zaman artan enflasyon ortamında altın fiyatlarındaki yükseliş daha kolay olur. Bu nedenle dün piyasa altın almaktan hiç çekinmedi.
 
Teknik olarak 980 Dolar hedef olsa da daha yakın vadede 971 Dolar’ın görüleceğini tahmin ediyorum. Petrol ve Dolar endeksini izleyin. Bu ikilinin hareketlerine göre altın fiyatlanmaya devam edecek.
 
Bugün hareket yukarı yönlü devam ederken sert düzeltmelerle karşılaşabiliriz ama yenden toparlanacaktır. Büyük resim hala yukarı.
 
Petrol çok güçlü
 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak operasyonu devam ederken petrol fiyatları yüksek tutunmak için iyi nedenler buldu. Dün açıklanan enflasyon verileri beklentilerin çok üzerinde gelince piyasa sadece altın almadı, enflasyonu yaratan en büyük faktör olan petrol alarak enflasyona karşı korunma eğiliminde oldu.
 
Doların düşüşü devam edebilir ve bu da petrol fiyatlarının bir kaç Dolar daha yükselmesine nende olabilir. Bu nedenle aşağı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Ancak açıklanacak olan petrol stokları beklentilerin üzerinde olursa o zaman bir gerileme bekleyebiliriz ama bu sınırlı olur. Petrol bu hafta çok güçlü.
Yazının Devamını Oku

Euro'nun kaderi Çin'e bağlı

26 Şubat 2008
Dün ABD’den gelen konut satışları verisi, ev satışlarının peşi sıra altıncı ay düşmeye devam ettiğini gösterdi. Ancak verinin olumsuzluğu beklentiler kadar kötü olmadığı için bu durum Dolar olumlu algılandı.
Diğer yandan benim asıl dikkatimi çeken ve bir süre önce de, yani 2 sene önce, Çin yetkililerinin söyleyip de aklımda kalan bir olayı birbirine bağlayarak düşündüğüm bir fikir oldu. Hemen bu sizinle paylaşayım:
 
İki sene önce FED eski başkanı Greenspan’in ve o zamanki Hazine bakanı John Snow, Çin’e Yuan’ı (Çin para birimi) değerlendirmesi için baskılar yapmak üzere toplantılar gerekleştirirken, Çin yetkilileri Yuan’ı esneteceğini ancak bu esnekliği Euro için daha çok kullanacaklarını söyledi. Ben de o zamanlar bu durumunu teknik olarak nasıl yapacaklarını düşünürken, o zaman Avrupa mallarını daha mı çok alacaklar ve bu da Avrupa ekonominsin Euro değer kazansa da olumsuz etkilenmemesini mi sağlayacak diye düşünmüştüm. Nitekim öyle oldu. 2 sene önce Euro / Dolar paritesi 1.2’li seviyelerdeydi. Bu gün 1.48’lerde. Ama hala ihracata devam ediyor. O zamanlar 1.30 olsa ihracat durur diye konuşuluyordu. Şimdi gelin dün Trichet ne dedi bunu düşünelim:
 
Trichet: “Avrupa ekonomisinin büyümesi, Asya’nın dinamizmine bağlı.” Yani Trichet, “Euro yüksek olmasına rağmen eğer Çin büyümeye devam edip bizden mal alabiliyorsa, bizim fabrikalarımız çalışır, hane halkımız para kazanır ve bu şekilde ekonomimiz büyüyebilir.” demek istiyor:
 
Daha geçen hafta açıklanan verileri konuşurken, Çin yetkilileri, Çin ekonomisinin ilk defa bu sene büyümede yavaşlama olabileceğini söyledi. Bütün bu parçalar gösteriyor ki eğer Çin yavaşlarsa o zaman Avrupa mal satamaz, Euro düşer.
 
Bugün Almanya’dan IFO endekslerini ve ABD’den konut fiyatları ve enflasyon verilerine dikkat edin. Almanya’nın IFO’su olumsuz, ABD’nin konut satışlarındaki düşüş yavaşlayabilir. 1.4870’i yukarı kırmadıkça aşağı baskı artar, 1.4780’nin altında düşüş hızlanır.
 
Merkez Bankaları yeniden altın satarsa
 
2000 yılının Ekim ayı civarındaydı ve ben bu işlere New York’ta daha yeni başlamıştım. Bir sabah bir haber geldi ve Avustralya Merkez Bankası altın satışlarını durdurduğu ve alıma geçeceği söyleniyordu. Yine o günlerden bir tanesinde İsviçre Merkez Bankası da aynı şekilde bir açıklama yaptı derken bunu Avrupa Merkez Bankası takip etti. O zamanlar için çok sert olabilecek bir hareketler altın fiyatları iki üç seans içinde 256 Dolar’dan 312 Dolar’a kadar yükselince bu piyasaların asıl ne kadar sert olduğunu o zaman bir müşterimizin 5000 Dolar’a aldığı opsiyon sözleşmelerinin, 450 Bin Dolar olduğunda görmüştüm. Altın fiyatlarının 252 Dolar’dan 950 Dolar’a kadar süregelen hareketin başlangıcına birebir şahit olmuştum. Acaba şimdi de düşüşün başlangıcına mı şahit olmak üzereyim diye düşünüyorum. Nedenini söyleyeyim:
 
Bugünlerde IMF’nin altın rezervi satmasından bahsediliyor. Tabi ki eğer içinde bulunduğuz enflasyon sürecinde çok uzak olmayan bir zaman sonra,, yaklaşık 10 ay sonra faizlerin yeniden yükselmeye başlayacağını düşünürsek, ki bu yükseliş daha da uzun vadeyi kapsar, o zaman da altın fiyatlarının gerilemesinden daha çok bahsederiz.
 
Eğer bu satış baskısının devam edeceğini bekleyeceksek, IMF kervanına merkez bankasının da katılması gerekir. Benim tahminim bu sene içinde artık altın fiyatlarının yükselişinin yavaşlayabileceği. Bunu derken hemen bu seviyelerden düşeceğini söylemiyorum. Teknik olarak altın çok güçlü ve bu sene görebileceği bir 980 seviyesi hala var ama onun daha üzerini beklemiyorum. Eğer bugünkü hareket yükselişle kapanmazsa yarına kadar 919 Dolar seviyesi ulaşılabilir.
 
 
Yazının Devamını Oku

Zayıf dolar politikası nereye kadar?

25 Şubat 2008
Sekiz seneden beri düşen Dolar, bugüne kadar ABD’ye Çin’le rekabet etmesini sağlarken, Irak savaşı nedeniyle ve üretim kapasitesinin ABD’nin dışına çıkmasıyla birlikte ülkenin cari açıklarında görülen kaçınılmaz artışı yavaşlatmaktan bir işe yaramadı.  Bugünlerde dünya ekonomisi Asya ve Okyanusya üzerinden büyümeye devam ederken, son zamanlarda Avrupa ve ABD kıtalarındaki büyümelerde belirgin yavaşlamalar olduğunu görüyoruz. Ama daha 6 ay öncesinde kadar bu iki kıtada da büyümenin devam ettiğine şahit oluyorduk. Şimdi dünya ekonomisinde Çin’de dahi yavaşlamalar bekleniyor. En hızlı büyüyen Okyanusya ülkeleri bile yakın bir zamanda bugünkü büyümenin aksine yavaşlamayla karşı karşıya gelmek üzereler.
 
ABD’nin bugün karşı karşıya kaldığı durum sadece büyümeyle ilgili değil. Aynı zamanda enflasyon olmaya da devam ediyor. Ancak aynı sorunu ABD’nin dışındaki ülkeler için değerlendirdiğimizde, bu durum daha az sorun çünkü o ülkelerin para birimleri özellikle Dolarla satılan enerji maliyetlerinin ABD’deki kadar hızlı yükselmemesine neden oluyor.
 
Şimdi ABD’de bir sorun var. Enflasyon… Ama ipotek kredileri batıkları yüzünden oluşan ve daha yakın vadeyi ciddi bir şekilde etkileyen likidite sorunları da mevcutken ABD bu iki sorunla nasıl baş edecek?
 
Bunun bendeki cevabı şu:
 
FED’in kısa vadede faiz oranlarını çok sert bir şekilde düşürmesi, kısa vadeli sorun olan likidite sorununu ortadan kaldırmak içindi. Çünkü bu sorunun bir an önce çözülüp kontrol edilemeyen petrol fiyatlarının yarattığı enflasyon sorununa orta vadede çözüm bulması gerekiyor. Hazır dünya ekonomisi yavaşlarken enerji maliyetleri düşebilir ama buna da bel bağlamak istemeyeceklerinden bir süre sonra Doları yeninden değerlendirebilirler. Ama faizlerin likidite sorunlarına bağlı olarak düşüşü, bunu engellemeye devam edecektir. Dolayısıyla FED enflasyon mücadelesine devam etmedikçe Doların değer kazanmasını beklememek lazım.
 
Enflasyon varsa altın daha gider
 
ABD’de ve Avrupa’da da kısmen görülse de bu iki kıtada görülen likidite sorunlarına bağlı olarak azalma eğilimde olan faizler ve enflasyon beklentileri stagnasyon beklentilerini körüklerken, altın fiyatları Dolar ve Euro’ya karşı yükselme eğiliminde kalmaya devam ediyor. Özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişlere son derece bağlı olarak hareket eden altın bu hafta içinde petrolle birlikte hareket etmeye devam edebilir.
 
Diğer yandan bakır ve aynı zamanda gıda fiyatlarındaki yükselişler de enflasyon beklentilerinin artmasına neden olduğu sürece altın fiyatlarının yeni rekorlar kırmaya devam edeceğini beklemek mantıklı olur.
 
Bakır fiyatlarındaki yükseliş ekonomik faaliyetlerdeki yükselişin habercisi olduğundan bu durum özellikle hisse senedi borsa endekslerinin de güçlenmesine neden oluyor. En son hafta sonuna girerken örneğin Dow Jones endeksi gün içinde çok düşükken hafta sonuna girerken çok sert bir alım dalgası sonrasında haftayı belirgin bir yükselişle kapattığı için bu durum altın için de olumlu. Diğer yandan gıda fiyatlarındaki yükselişler zaten enflasyona direk etkisi olduğu için altın olumlu kalmaya devam ediyor.
 
Petrol fiyatlarında bu hafta belirgin bir gerileme olmayıp eğer 97 Dolar’ın altında kapanışlar olmazsa, o zaman altın fiyatlarının düşmesini beklemeyin. Altın güçlü ve 932 Dolar’ın altında kalmadıkça düşmeyecek. Benim beklentim hafta içinde yeni rekorlar kırılabilir ama 930 Dolar’a doğru bir düzeltme olabileceğini tahmin ediyorum. Hafta içinde 955’in üzerinin 1 sent bile görülmesi 963 Dolar’ın da görülmesini geciktirmeyecektir.
Yazının Devamını Oku

Dikkat edilmesi gereken bir şey var

22 Şubat 2008
Önceki gün FED tutanaklarını bekleyen piyasalar, tutanakların açıklanmasıyla FED’in faiz indirmeye devam edebileceği yönünde piyasa algılaması yarattığını görmüştük.
Ancak FED fund vadeli işlemlerin fiyatlarına bakacak olursak piyasanın 50 baz puanlık faiz indiriminin olasılığı yüzde 50. Bu durumda asıl olan FED’in Mart ayındaki toplantısında 25 baz puan indirim yapma ihtimali daha güçlü. Zaten son iki haftadan beri açıklanan verilere bakıldığında ABD’de enflasyon yükselmeye devam ediyorken, bazı FED yetkilileri de öyle eskisi kadar faiz indirimine yönelik açıklamalarda bulunmuyorlar. Durum bu olunca faizlerin aşağı yönlü baskısı zayıf kalabilir ki bu da Dolar’ın değer kaybetmesini bir miktar yavaşlatabilir.
 
Bunu belirttikten sonra dün açıklanan verilere bakıldığında durum tam tersini gösteriyor. Yani öncü göstergeler ve Philadelphia FED imalat sektörü endeksi gerileyerek oldukça kötü bir resim çiziyor. Diğer yandan istihdam verileri de hem düşük açıklandığı gibi bir önceki haftanın iş başvuruları 10 bin kişi yukarı yönlü revize edildi.
 
Öyle görünüyor ki Euro’nun Dolar karşısındaki yükselişi kaçınılmaz ama bu oldukça zahmetli bir şekilde olur. Yani bir gün çıkar ertesi gün düşer, sonra düştüğü yerde bekler ve sonrasında yavaş yavaş yine çıkar şeklide zor yükseliş dönemi olabilir. Tıpkı Dolar / Yen paritesinde olduğu gibi. Dolar / Yen paritesi grafiğine bakacak olursanız çok zahmetli bir yükseliş dönemi oldu son üç haftada. Ayı durum Euro / Dolar paritesinde de olabilir.
 
Altın çok güçlü
 
Dün petrol fiyatlarındaki geri çekilmeden önce, yukarı baskının devam etmesi ve Dolar’ın geri çekilmeye devam etmesi, altın fiyatlarının yeni rekorlar kırdıktan sonra petrolle birlikte geri çekilmesine neden oldu.

Lütfen 930’un altına gerilemedikçe altında aşağı yönlü hareket beklemeyin çünkü altın dünya piyasasındaki gelişmeler nedeniyle oldukça güçlü. Bakır fiyatları ve sanayi tarım ürünleri, örneğin şeker, pamuk fiyatları çok güçlü.

Özellikle şeker ve bakır fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi altın fiyatlarının sadece yükselmesine neden oluyor. Diğer emtialar dünyada zaten yükselmişti ve bunun etkilerini de altının 900 Dolar’ın üzerine çıkmasıyla zaten gördük. Örneğin buğday ve diğer tahıl fiyatlarının hepsi çok güçlü hareket ediyor. Diğer yandan Dolar’ın gerileme süreci de devam ederken, ancak petrol fiyatlarını 95 Dolar’ın altına geri çekilmesi durumunda ve altın fiyatlarının da 930 Dolar’ın altına inmesiyle fiyatlarının düşmesinden bahsedebiliriz.
 
Petrol primi 30 dolar’a çıktı
 
Dün petrol fiyatları yeni rekorlar kırarken açıklanan petrol stoklarındaki yükseliş, petrol fiyatlarının gün içinde geri çekilmesine neden oldu ama düşüş 98 Dolar’da sınırlı kaldı.

Petrol fiyatlarının yükselmesine neden olan nedenler, Venezüella’nın petrol arzı keseceği beklentileri, ABD’de bir rafinerideki patlamanın üretimi yavaşlatması ve OPEC’in petrol üretimini kısmak konusunda adım atmak istemesiydi. Bunların hiç biri petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmuş değil ama sadece risk oluşturması bile petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
 
Petrol fiyatları yükseliyorsa yükseliyordur. Birileri petrol alıyordur, çünkü alıyordur. Yani durum hiçbir şekilde açıklanamıyor. Petrolde su an 30 Dolar prim var.
Yazının Devamını Oku