Dün ABD’den gelen konut satışları verisi, ev satışlarının peşi sıra altıncı ay düşmeye devam ettiğini gösterdi. Ancak verinin olumsuzluğu beklentiler kadar kötü olmadığı için bu durum Dolar olumlu algılandı.
Diğer yandan benim asıl dikkatimi çeken ve bir süre önce de, yani 2 sene önce, Çin yetkililerinin söyleyip de aklımda kalan bir olayı birbirine bağlayarak düşündüğüm bir fikir oldu. Hemen bu sizinle paylaşayım:
İki sene önce FED eski başkanı Greenspan’in ve o zamanki Hazine bakanı John Snow, Çin’e Yuan’ı (Çin para birimi) değerlendirmesi için baskılar yapmak üzere toplantılar gerekleştirirken, Çin yetkilileri Yuan’ı esneteceğini ancak bu esnekliği Euro için daha çok kullanacaklarını söyledi. Ben de o zamanlar bu durumunu teknik olarak nasıl yapacaklarını düşünürken, o zaman Avrupa mallarını daha mı çok alacaklar ve bu da Avrupa ekonominsin Euro değer kazansa da olumsuz etkilenmemesini mi sağlayacak diye düşünmüştüm. Nitekim öyle oldu. 2 sene önce Euro / Dolar paritesi 1.2’li seviyelerdeydi. Bu gün 1.48’lerde. Ama hala ihracata devam ediyor. O zamanlar 1.30 olsa ihracat durur diye konuşuluyordu. Şimdi gelin dün Trichet ne dedi bunu düşünelim:
Trichet: “Avrupa ekonomisinin büyümesi, Asya’nın dinamizmine bağlı.” Yani Trichet, “Euro yüksek olmasına rağmen eğer Çin büyümeye devam edip bizden mal alabiliyorsa, bizim fabrikalarımız çalışır, hane halkımız para kazanır ve bu şekilde ekonomimiz büyüyebilir.” demek istiyor:
Daha geçen hafta açıklanan verileri konuşurken, Çin yetkilileri, Çin ekonomisinin ilk defa bu sene büyümede yavaşlama olabileceğini söyledi. Bütün bu parçalar gösteriyor ki eğer Çin yavaşlarsa o zaman Avrupa mal satamaz, Euro düşer.
Bugün Almanya’dan IFO endekslerini ve ABD’den konut fiyatları ve enflasyon verilerine dikkat edin. Almanya’nın IFO’su olumsuz, ABD’nin konut satışlarındaki düşüş yavaşlayabilir. 1.4870’i yukarı kırmadıkça aşağı baskı artar, 1.4780’nin altında düşüş hızlanır.
Merkez Bankaları yeniden altın satarsa
2000 yılının Ekim ayı civarındaydı ve ben bu işlere New York’ta daha yeni başlamıştım. Bir sabah bir haber geldi ve Avustralya Merkez Bankası altın satışlarını durdurduğu ve alıma geçeceği söyleniyordu. Yine o günlerden bir tanesinde İsviçre Merkez Bankası da aynı şekilde bir açıklama yaptı derken bunu Avrupa Merkez Bankası takip etti. O zamanlar için çok sert olabilecek bir hareketler altın fiyatları iki üç seans içinde 256 Dolar’dan 312 Dolar’a kadar yükselince bu piyasaların asıl ne kadar sert olduğunu o zaman bir müşterimizin 5000 Dolar’a aldığı opsiyon sözleşmelerinin, 450 Bin Dolar olduğunda görmüştüm. Altın fiyatlarının 252 Dolar’dan 950 Dolar’a kadar süregelen hareketin başlangıcına birebir şahit olmuştum. Acaba şimdi de düşüşün başlangıcına mı şahit olmak üzereyim diye düşünüyorum. Nedenini söyleyeyim:
Bugünlerde IMF’nin altın rezervi satmasından bahsediliyor. Tabi ki eğer içinde bulunduğuz enflasyon sürecinde çok uzak olmayan bir zaman sonra,, yaklaşık 10 ay sonra faizlerin yeniden yükselmeye başlayacağını düşünürsek, ki bu yükseliş daha da uzun vadeyi kapsar, o zaman da altın fiyatlarının gerilemesinden daha çok bahsederiz.
Eğer bu satış baskısının devam edeceğini bekleyeceksek, IMF kervanına merkez bankasının da katılması gerekir. Benim tahminim bu sene içinde artık altın fiyatlarının yükselişinin yavaşlayabileceği. Bunu derken hemen bu seviyelerden düşeceğini söylemiyorum. Teknik olarak altın çok güçlü ve bu sene görebileceği bir 980 seviyesi hala var ama onun daha üzerini beklemiyorum. Eğer bugünkü hareket yükselişle kapanmazsa yarına kadar 919 Dolar seviyesi ulaşılabilir.