Dün Avrupa’dan açıklanan gayri safi milli hasıl verilerindeki düşüş, Avrupa ekonomisinin de belirgin bir şekilde yavaşlama sürecine girdiğini gösterdi.
Diğer taraftan İtalya’dan açıklanan verilerin son üç haftalık gidişatına bakıldığında olumsuz durumun devam etmesi, Avrupa ekonomisinin geneli olmasa da önemli bir kısmının karşı karşıya kaldığı yavaşlama risklerini bir örnek olarak ortaya koydu. Kısacası Avrupa’da yükselen enflasyon perakende sektörünü her an daha da yavaşlatacağı gibi tüketici ve iş dünyası güveninin de azalmasına neden olabilir.
Ancak yine dün ABD’den açıklanan veriler gösterdi ki, bu ülkede son bir yıldan beri değindiğim stagnasyon konusu artık bir risk olmaktan çıkıp, sonunda gerçeğe dönüştü. Üretici fiyat endeksindeki petrole bağlı hareket eden sert yükseliş ve bu arada süre gelen ekonomik yavaşlamanın da etkisiyle gerileyen konut sektörü ve diğer perakende türevi olan sektörlerde görülen yavaşlamalar stagnasyonun artık burada olduğunu gösterdi.
Stagnasyon olunca tabi piyasa alacaksa kötünün iyisini seçti ve dün aynen böyle yaptı. Avrupa’da da durum kötüye gitmeye başlamak üzere ama henüz o noktada değil. Bu nedenle piyasa dün kötünün iyisi olan Euro’yu seçerek onu aldı. Ama aslına bakarsanız asıl aldığı Euro olduğu gibi altın oldu. Stagnasyon ortamını hayatım boyunca hiç yaşamadım. Ama olacak şey o ki, bu gibi durumlarda finansal ürünlerden talep emtialara gider. Bu nedenle borsaların yükselişi de Dolar’ın değer kazanma ihtimali de düşük kalır. Zira bakıyorsunuz, pamuk, şeker, buğday gibi önemli emtialar yükselmeye devam ediyor. Özellikle de bakır ve altın oranına (altın/bakır) bakmak gerekiyor. Bu rasyosunun altın lehine yükselişi, Dolar’ın daha da gerileyip gerilemeyeceğini gösterecek. Bunu hep beraber izleyeceğiz.
Bugün dünkü yükseliş momentumunun ardından yükselişler gelebilir ama piyasa düzeltme yapmak için nedenler bulabilir ancak aşağı yönlü hareketler çok sınırlı kalır. Düşüş beklemeyin.
Aslında her şey petrolün türevi
Dün Dolardaki değer kaybı ve petroldeki yükseliş ister istemez, altın fiyatlarının da yükselmesi için gerekli reçeteyi oluşturdu. Ama asıl neden aslında stagnasyon beklentileri oldu. Bir ekonomide stagnasyon varsa ve bu dünya ölçeğinde bir ekonomiyi etkiliyorsa, o zaman artan enflasyon ortamında altın fiyatlarındaki yükseliş daha kolay olur. Bu nedenle dün piyasa altın almaktan hiç çekinmedi.
Teknik olarak 980 Dolar hedef olsa da daha yakın vadede 971 Dolar’ın görüleceğini tahmin ediyorum. Petrol ve Dolar endeksini izleyin. Bu ikilinin hareketlerine göre altın fiyatlanmaya devam edecek.
Bugün hareket yukarı yönlü devam ederken sert düzeltmelerle karşılaşabiliriz ama yenden toparlanacaktır. Büyük resim hala yukarı.
Petrol çok güçlü
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak operasyonu devam ederken petrol fiyatları yüksek tutunmak için iyi nedenler buldu. Dün açıklanan enflasyon verileri beklentilerin çok üzerinde gelince piyasa sadece altın almadı, enflasyonu yaratan en büyük faktör olan petrol alarak enflasyona karşı korunma eğiliminde oldu.
Doların düşüşü devam edebilir ve bu da petrol fiyatlarının bir kaç Dolar daha yükselmesine nende olabilir. Bu nedenle aşağı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Ancak açıklanacak olan petrol stokları beklentilerin üzerinde olursa o zaman bir gerileme bekleyebiliriz ama bu sınırlı olur. Petrol bu hafta çok güçlü.