Dün açıklanan veriler Avrupa’da yükselen Euro’ya rağmen enflasyonun artmaya devam ettiği göstermesi bile Euro’nun faizlerinde azaltma ihtimalinin oldukça azalttı.
Diğer yandan AMB yetkilileri de artan enflasyonist ortam karşısında faizlerin indirilmemesi gereğini dile getirirken, FED başkanı Bernanke’nin faz indirimlerinin devam edeceğini ve hatta Dolar’la ilgili herhangi bir hedef belirlemiş demesi faiz indirimlerinin devamını ve bu arada da Dolar’daki gerilemenin FED için şu noktada önemli olmadığını vurgulaması, 1.50’yi kıran paritenin beklentisini 1.56 yaptı.
Benim beklentim paritenin çok uzak olmayan bir zaman içinde 1.56’yı hak ettiği yönünde. Ama tabi bu arada eğer Avrupa’da faizlerin düşmesine neden olabilecek sürpriz Euro olumsuz gelişmeler olursa ki bunlar büyümedeki aşırı gerileme olabilir veya enflasyonda sürpriz gerileme beklentileri olabilir, o zaman paritenin yükselişi yerini düzeltmeye bırakır.
Kısa vadeye bakacak olursak, bugün ABD’den açıklanacak istihdam ve gayri safi milli hasıla verileri önemli. Bu iki verinin Dolar olumsuz gelebilecek olması gün içinde paritenin yükselmesine neden olur ama ben bugün bu iki veri Dolar olumsuz açıklansa da aşağı yönlü düzeltmelerin geleceğini ve paritenin düşebileceğini düşünüyorum. Kısacası bugün GSMH düşük gelebilir ve parite yükselebilir ama sonrasında gerileme gecikmeyecektir. Örneğin 1.5190 seviyesinde ulaşırsa, o zaman kısa vadeli olarak 1.5230 seviyesinde stop çalıştırmak suretiyle 1.4980 hedefiyle açığa satış yapılabilir.
Zayıf dolar, güçlü petrol altına rekor getirdi
Aslına bakarsanız dünyadaki altın alışları bana anlamsız gelmeye başladı. Öyle ki madem enflasyon yükseliyor o zaman alını almak yerine petrol alınır, bakır alınır ya da işe yarayacak bir şey alınır. Ama alınmıyor mu diye sorarsanız evet alınıyor ama ekonomilerin yavaşlayacağının düşünüldüğü bir ortamda hammadde almak elbette riskli olacaktır. O halde altını yükselişine neden olan tek faktör, stagnasyon riski olunca altının yükselişi mantıklı oluyor. Zaten bu nedenle de altın artık petrolün bir türevi demeye devam ediyorum. Bugün stagnasyona neden olan faktör yüksek enerji maliyetleri ve bunun devam ediyor olması. Yani birileri ekonomiyi öldürmeye çalışırken bunu altını yükseltmek için yapmıyorlar elbette. Dünya ekonomisinde yaşanan son durumlar oldukça rahatsız edici olduğundan kimse bindiği dalı kesmek istemeyecek ve petrol fiyatları bir şekilde gerileyecektir ama bu bugün olsa da enflasyon gecikmeli olarak açıklandığı için etkileri önümüzdeki aylarda da devam edebilir. Yani altının gideceği daha bir 980 Dolar var. Ancak bu sene içinde altında çok sert bir düşüş gelebilir o da ya 980’den ya da 1010’dan gelir.
Bugün Dolar’ın bir miktar daha düşebileceğine bağlı olarak gün içinde yeni rekorlar gelebilir ama satışlar gecikmeyecektir. Dolayısıyla yatay bir gün olabilir.
Önce düşer sonra yükselir
Yükselen petrol stokları, petrol fiyatlarının rekor kırmasından sonra gün içinde gerilemesine neden oldu. Petrol stoklarındaki yükseliş yavaşlayan ekonomik ortamda devam edebilir çünkü o zaman petrol fiyatları hem talep azlığı hem de arz fazlasıyla düşer ve ABD enflasyonu indirmek için rahat bir nefes alabilir. Benim aklımdaki senaryo bu. Bu sayede de altın fiyatları geriler ve hisse senetleri değer kazanarak Dow Jones belki 13200’e kadar ulaşabilir. Bu arada da Dolar yukarı yönlü bir düzeltme yapmış olur. Dediğim gibi bu aralar her şey petrolün türevi ve petrolün düşüş senaryosu bu dediklerimin gerçekleşmesine neden olabilir.
Bugün de petrol fiyatları satış baskısında kalır ama TSK2nın Kuzey Irak operasyonu nedeniyle yukarı hareketler gün sonunda ya da yarım gelebilir. Bugün petrol aşağı yarın yukarı olabilir.