O dönem, met değnek oyununda yenilen takım, yenen takıma yapımı oldukça zor ve meşakkatli olduğu için bir ceza niteliğinde met helva çekiyormuş.
Helvanın üretiminde sadece un, yağ ve şeker kullanıyormuş.
Helvanın üretimi için öncelikle bir kazanda şeker kaynatılıyormuş.
Kaynayan şeker, özel tepside soğutulduktan sonra özel bir makinede
Habere göre, Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden olan ve yemeklerde salça, sos ve baharatlara alternatif kullanılan domates unu sofralarda yerini alacakmış.
Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yürütülen projeyle, merkeze bağlı Hankendi köyünde kadın çiftçiler yetiştirdikleri domatesleri kuruttuktan sonra öğütüp un haline getiriyormuş.
Bu toz
Hadim ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan, "İlçemizde yetişen, kendine has aroması, rengi ve kokusu ile diğer türlerden ayrılan gök üzümden, kuru üzüm yapılmaktadır. Diğer kuru üzümler güneşte kurutulduğundan dolayı siyah renkli olurken, ilçemizin üzümleri gölgelik alanlar veya evlerin çatı aralarında kurutulduğu için yeşil renklidir" diyor.
Toroslarda bir vadi üzerine konumlanan, Konya'ya 125 kilometre uzaklıktaki Hadim ilçesi, kirazı ve çileğinin yanı sıra üzüm ve pekmezi ile de ünlüymüş.
Farklı aroması nedeniyle oldukça ilgi gören
AA muhabiri Ömer Erim Baştımar’ın haberine göre, Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, "Zararlı böceklerle mücadelede kullanılacak cihaz dünyada bir ilk. Başvurumuz sonucunda Türk Patent Enstitüsü de cihazımızı tescilledi" diyor.
Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Korhan Enez ise şu bilgiyi vermiş:
"Daha önce de böcek yakalayan cihazlar tasarlanmıştı ama o cihazlarda zararlının tuzağa yakalanma anındaki koşullar tam olarak belirlenemiyordu.
DHA muhabiri Tuncel Yılmaz’ın haberine göre, Stevya Derneği Başkanı Selahattin Güvenç ile Memleketçi İşadamları Derneği (MİSİAD) Balıkesir Şubesi Başkanı ve Stevya Derneği'nin kurucularından Kamil Tutmaz, yıllardır Stevya bitkisini ekonomiye kazandırabilmek için yoğun bir çaba harcıyorlarmış.
ÇAYKUR tarafından Karadeniz'de fabrika kurulması en çok onları memnun etmiş.
Burhaniye'deki Stevya fidanı üreticilerinin bu sayede ekonomik kazanç sağlayabileceklerini söylüyorlar.
İşin parasal yöne bir yana iddiaya göre sağlık açısından da önemi varmış.
AA muhabiri Murat Yolcu’nun haberine göre proje yürütücüsü Ferdi Alakuş, yaptığı açıklamada, geçen yıl elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünden mezun olduğunu ve öğrenciliği döneminde arkadaşlarıyla birlikte çeşitli alanlarda robot teknolojisine uygun olarak bir çok ürün geliştirdiklerini söylemiş.
Mezun olduktan sonra, daha endüstriyel robotlar yapmaya karar verdiklerini aktaran Alakuş, bu amaçla 5 mühendis arkadaşı ile SDÜ Göller Bölgesi Teknokent'inde bir firma kurmuşlar.
Genç mühendisler daha önce yaptıklarını elektrikli araçlar ile robot sistemlerini birleştirerek, telefondan yönlendirilebilen, hastanelerde çeşitli hizmetlerde kullanılabilecek robotik bir araç tasarlamışlar.
Bakanlık projeye 100 bin liralık "
Edirne’den AA muhabiri Cihan Demirci’nin haberi...
Buluşu, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Selçuk Erdoğan ve öğrencileri yapmış. Tasarladıkları "Kendini soğutabilen biyopolimer ambalaj" Türk Patent Enstitüsü’nden 3 yıllık incelemenin ardından patent almış.
Şişenin herhangi bir yerine yerleştirilecek
Sivas’ta 150 ton ‘Pezik turşusu’ kuran çiftçi
Pezik pancarı Sivas'ın yöresel ürünüymüş.
Yaklaşık 2 aylık büyüme döneminden sonra pancar, dikim tarihine göre temmuz, ağustos, eylül veya ekimde hasada hazır hale geliyormuş.
Bugünlerde de turşu kurmak için kazanlar kaynıyormuş.