Kapağı açıldığında içindeki içeceği 15 saniyede soğutan ambalaj 

Kendini soğutabilen biyopolimer sistem, su, süt, meyve suyu benzeri içeceklerin konulduğu karton ambalaj ya da cam şişelerde kullanılabilecekmiş.

Haberin Devamı

Edirne’den AA muhabiri Cihan Demirci’nin haberi...

Buluşu, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Selçuk Erdoğan ve öğrencileri yapmış. Tasarladıkları "Kendini soğutabilen biyopolimer ambalaj" Türk Patent Enstitüsü’nden 3 yıllık incelemenin ardından patent almış.

Şişenin herhangi bir yerine yerleştirilecek biyopolimer kit şişenin ya da karton ambalajın kapağıyla bağlantılı olarak çalışıyormuş.

Haberin Devamı

Kapak açıldığında havayla temas eden biyopolimer, yaklaşık 15 saniyede şişenin dıştan soğumasını gerçekleştiriyormuş.

Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, kendini soğutabilen biyopolimer ambalajı, malzeme dersinde gıda mühendisliği öğrencileriyle yaptıklarını anlatmış ve eklemiş:

"İnsanların her zaman her yerde soğutucu bulamayacağını düşünerek, bilhassa yazın sıcak halde olabilecek su, meyve suyu ya da bir süt şişesi olabilir, bunları anında derhal nasıl soğuturuz düşüncesiyle bu projeyi ürettik.

Çalışma prensibi çok basit. Sistem sayesinde kapak açıldığında soğuma işlemi başlayacak. Yaklaşık 15 saniye içerisinde ambalajın içindeki içecek soğuyacak.

Yaz koşullarını düşündüğümüzde, çok sıcak bir hava ama var sayalım ki aldığımız içecek soğuk değil. Tabii her yerde artık buzdolabı var ancak farz edelim ki o anda buzdolabı bulamadık. İçeceği soğutucuyla soğutmaya çalışsanız yarım ya da bir saat geçmesi lazım. Acil olarak soğuk içeceğe ihtiyacınız varsa bizim bulduğumuz ambalaj sistemi bunu yapacak.

Haberin Devamı

Öncelikle biyopolimerin kullanılabileceği cam şişe veya karton ambalajda hazne oluşturulacak. Oluşturulan bu küçük hazneye biyopolimer yerleştirilecek.

MALİYETİ DE DÜŞÜK

İçecek firmalarının haznenin konabileceği ambalaj ya da şişeler ürettirmesi gerekiyor. Ama bu hazne şişenin formunu etkilemeyecek çünkü küçük bir alan kaplayacak. Büyük bir ek maliyet de gerektirmeyecek.”

* * *

Patenti alınan buluş için içecek firmalarından üretim için teklif bekliyorlar.

Üniversiteden üretime yönelik bir başarı haberinin gelmesi, bunu öğrencilerin yapması ne güzel…

* * *

Öğrencileri ve onlara yol gösteren hocalarını kutluyorum.

Dilerim, önümüzdeki yaz aylarından itibaren bu ambalajları kullanırız.

Haberin Devamı

Okul açılışı töreni uzayınca protokol

güneşe çıktı, öğrenciler oturdu

Haber Antalya Gazipaşa’dan.

DHA muhabiri Yücel Bulut’un bildirdiğine göre yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla düzenlenen tören Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlamış.

Ardından tören Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda devam etmiş.

Konuşmalar, şiir dinletileri ve halk oyunları gösterisinin yer aldığı tören uzayınca Gazipaşa Kaymakamı Kadir Ekinci duruma müdahale etmiş.

Havanın sıcak olduğunu ve öğrencilerin sıcakta beklediğini belirten Ekinci programı kısaltırken, çocukları da protokol için hazırlanan çadırın altına almış.

Çocuklar buraya otururken, protokol ise çocukların bulunduğu yere geçerek güneşte törenin bitmesini beklemiş.

Haberin Devamı

Açılış töreni Kaymakam Ekinci'nin ilk ders zilini çalmasıyla son bulmuş.

* * *

Sayın Ekinci, bu davranışınız çocukları ve velilerini çok mutlu etmiştir.

Farkınızı, başka alanlarda da görmek istiyoruz.

Hizan’da 10 bin yabani bıttım

ağacına Siirt fıstığı aşılandı

Bitlis'in Hizan ilçesinde kırsal alanlarda yetişen ve ekonomik değeri bulunmayan yaklaşık 10 bin yabani bıttım ağacı, Siirt'ten getirilen aşılarla fıstık ağacına dönüştürülmüş.

AA muhabiri Ahmet Okur’un haberine göre, girişimi Hizan Kaymakamlığı başlatmış.

Bitlis ve Hizan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından hazırlanan proje ile ilçenin fıstık üretim merkezi haline getirilmesi hedefleniyormuş.

Haberin Devamı

İlçe Müdürü Ahmet Danacı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi’nce desteklenen projeyi şöyle anlatıyor:

"10 köyümüzde bulunan bıttım ağaçları, getirttiğimiz Siirt fıstığı aşı kalemleri ile aşılanarak üretime kazandırıldı.

İkinci yıldan itibaren her ağaç 5 kilo meyve verecek ve verimi her yıl yüzde 20 artacak. 10 bin ağaç 50 bin kilo meyve verecek.

Üreticiler fıstığın kilogramını 20 liradan satıyor. Fıstık geliri her yıl artacağından çiftçimize büyük gelir sağlanacak."

Fıstık üretimiyle ilçeye girecek paranın da önemli oranda artacağını söyleyen Danacı ekliyor:

"Bu sayede bölgenin terör olaylarıyla anılmasının önüne geçilecek. İlçenin terör olaylarıyla değil, projeyle, üretimle anılmasını istiyoruz. Bu projenin sonuçlarıyla terörün etkisi bir nebze de olsa azalacaktır."

* * *

Sayın Danacı haklı…

Terörsüz bir haber bulunca hemen köşemize aldık.

Bölgeden gelen bu iyi haber için emeği geçen herkese teşekkürler.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları