Torosların "gök üzümü" tavan arasında kurutularak "yeşilleniyor" 

Üzümün güneşte kurutulduğunu biliyorduk ama Konya'nın Toros dağlarında kurulu ilçesi Hadim'de durum farklıymış.

Haberin Devamı

Hadim ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan, "İlçemizde yetişen, kendine has aroması, rengi ve kokusu ile diğer türlerden ayrılan gök üzümden, kuru üzüm yapılmaktadır. Diğer kuru üzümler güneşte kurutulduğundan dolayı siyah renkli olurken, ilçemizin üzümleri gölgelik alanlar veya evlerin çatı aralarında kurutulduğu için yeşil renklidir" diyor.

Toroslarda bir vadi üzerine konumlanan, Konya'ya 125 kilometre uzaklıktaki Hadim ilçesi, kirazı ve çileğinin yanı sıra üzüm ve pekmezi ile de ünlüymüş.

Haberin Devamı

Farklı aroması nedeniyle oldukça ilgi gören gök üzüm, iklimi ve toprak özellikleri bakımından üzüm yetiştiriciliğine uygun, yüksek rakımlı ilçeye bağlı Yağcı Mahallesi'nde üretiliyormuş.

"Mikroklima" iklime sahip mahallede, 100 hanenin yaklaşık 90'ı üzüm üretimi yapıyormuş.

Toplanan gök üzümler hazırlanan gölgelik alanlarda veya evlerin tavan aralarına gerilen tellerin üzerine salkımlar halinde asılarak kurumaya bırakılıyormuş.

Yaklaşık 1 ay süren kuruma süresi sonrası işlenmeye hazır hale gelen ürünler, ev halkı tarafından salkımlarından ayrılarak, tüketime hazır hale getiriliyormuş.

İlçe halkı, hafız ali ve ekşi kara cinsi üzümlerden de"Aladağ pekmezi" üretiyormuş.

Tarım müdürü İşcan pekmez konusunda iddialı:

"İlçemizde kaynatılan pekmezde, üzüm dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılmaz.

Haberin Devamı

Bu nedenle çoğu yerde yapılandan çok farklıdır.

Pekmezimizin diğer illerde taklit edildiğini ve 'Aladağ pekmezi' diye satıldığını öğrendik. Bu sahteciliktir.

Aladağ pekmezi sadece Hadim'de yapılmaktadır.

Vatandaşlarımızdan bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz."

* * *

İş geldi, yetiştirilen ürünlere coğrafi işaret almaya.

Daha önce başka yörelerde bunun örneklerini gördük.

Alan yerler çok.

Şimdi sıra Hadim’lilerde…

Elazığ’da en ‘Hoş’ üzümün hasadı

başladı, sofralarınızda yer açın

Geçen hafta sonu Tekirdağ yakınlarındaki bir bağ evinde bağ bozumu sonrası verilen yemeğe katıldım. Üretilen üzümler sofralık olmadığı için tatları konusunda iddialı değillerdi.

Haberin Devamı

Ancak AA muhabiri Ramazan Kaya’nın haberine göre Türkiye'nin en iri salkımlı üzümlerinin yetiştirildiği merkezlerden biri olan Elazığ'ın Hoş köyünde bağ bozumuyla sofralar tatlanmış.

Keban Barajı'nın kenarında bulunan, toprak ve iklim yapısı üzüm yetiştiriciliğine uygun olan merkeze bağlı köyde, başta Ağın, Şilfoni, Öküzgözü, Köhnü ve kırmızı olmak üzere birçok tür yetiştiriliyormuş.

Bağları ile tanınan köyde, asırlardır üzüm yetiştiriciliği yapan üreticiler, bağ bozumunun başlamasıyla gelen siparişleri yetiştirmeye çalışıyormuş.

Toplanan üzümler, Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiliyormuş.

Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan şu bilgiyi veriyor:

Haberin Devamı

"Toprak yapısı ve iklim üzüm yetiştiriciliğine uygun.

Hoş köyü ve civar köylerde yaklaşık 35 bin dekar alanda üzüm yetiştiriciliği yapıyoruz.

Yıllık yaklaşık 60 bin ton civarında üzüm üretiliyor.

Tabii ki Hoş üzümü, değişik aroması ve iri salkımlı albenili olması sebebiyle bütün Türkiye sofralarında yerini alıyor.

Bir başka özelliği de diğer bölgelerde üzümlerin bittiği dönemlerde piyasaya çıkması.”

40 yıldır üzüm üreticiliği yaptığını söyleyen Hüseyin Tarkuş da “Üzüm hasatı iklim koşullarına bağlı olarak kasım sonuna, don olana kadar devam ediyor. Yağmura karşı bağların üstüne branda çekiyoruz. Kasıma kadar üzümümüz bulunuyor" diyor.

* * *

Bilenler biliyor ama biz bugün sizlere Gök ve Hoş üzümlerini tanıtmış olduk.

Haberin Devamı

Bu tatlar hepimizin ortak değeri.

Tüm üreticilere bol kazanç diliyorum.

Bilgisayar mühendisinin güneş

enerjili bisikleti 40 km yol gidiyor

Bu köşeyi okuyanlar yenilenebilir enerji konusuna özel önem verdiğimi bilir. Gelen farklı haberleri daha geniş kitlelere ulaşsın, emek verenlere destek olsun diye yayınlarım.

Malatya’dan Orhan Yoldaş’ın gönderdiği de bu türden bir haber.

* * *

Malatya'da bilgisayar mühendisi Mustafa Nurmuhammet'in geliştirdiği güneş enerjisiyle çalışan bisiklet görenlerin ilgisini çekiyormuş.

İnönü Üniversitesi’nde görevli olan Nurmuhammet, çocuğuyla keyifli vakit geçirmek için tasarladığı bisikletin kendisini yorması üzerine bisiklete elektrikle çalışan motor monte etmiş.

Çocuğu için bisikletin arkasına taktığı römorkun üzerine de hem çocuğunu güneşten korumak hem de motorun enerjisini güneşten almak amacıyla panel yapmış.

Bisikletin güneş enerjisi sayesinde 40 kilometre yol gidebiliyormuş.

Bisikleti ilgi odağı olan Nurmuhammet, tasarladığı bisikletin tüm aşamalarının ihtiyaç üzerine ortaya çıktığını söylemiş.

Önceki yıl 3 yaşındaki çocuğuyla yapabileceği ve keyifli vakit geçirebilecekleri bir etkinlik düşündüğünü, bunun üzerine bisikletinin arkasına römork yaptırdığını belirten Nurmuhammet, böylece çocuğuyla bisiklete binmeye başladığını belirtmiş.

Bisiklete monte ettiği motoru bin liraya aldığını söyleyen Nurmuhammet, "Paneller yaklaşık 600 lira, aküler 400 lira, römorkun kendisi de 400 liraya mal oldu.

Bisikletim çok fazla ilgi görüyor. Bir bakan bir daha bakıyor. İnsanlar gördükleri zaman maliyetini, menzilini ve nereden aklıma geldiğini soruyor" demiş.

* * *

Sayın Nurmuhammet kararlı.

Bisikletini biraz daha geliştirip şehirlerarası seyahat yapmak istiyor.

Kutluyor, başarılar diliyorum.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle..

Yazarın Tüm Yazıları