İsmet Berkan

Tünelin ucunda ışık var mı?

23 Şubat 2016
SON Ankara saldırısıyla iyice belirginleşti; Türkiye karanlık bir tünelin içinden geçiyor.

Uzun süre, sadece bize ait diye avunduğumuz ‘Kürt sorunu’muz, artık düne göre çok daha karmaşık ve biraz da bizim sayemizde giderek daha da karmaşıklaşıyor, çünkü Amerika ve Rusya dahil çok sayıda uluslararası aktör de artık bu sorunun tarafı haline geldi.

 

Tabii hâlâ (veya henüz) Kürt sorununu iki parçada ele almak mümkün.


Birinci parçası, Türkiye vatandaşı olan Kürtlerin sorunları, onların eşitlik ve kimlikmücadelesi. Bu hâlâ (veya henüz) bizim iç sorunumuz; kendi kendimize çözmemiz gereken bir şey. 

 

İkinci parça ise işin silah/terör/örgüt boyutu. İşte bu boyut, artık bizim kendi kendimize çözebileceğimiz bir boyut olmaktan çıkmaya başladı ve her geçen gün daha da çıkıyor.


Yazının Devamını Oku

En büyük ulusal güvenlik sorunumuzu konuşmuyoruz bile

20 Şubat 2016
BİLMİYORUM, PTT’den gidip kendinize e-şifre aldınız mı ve www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinde herhangi bir işlem yaptınız mı?

Eğer yaptıysanız, söylediklerimi daha kolay anlayacaksınız: Bu adreste sizinle ilgili bilinmesi gereken her türlü bilgi var. SGK primlerinizin yatıp yatmadığından vergi ve trafik borçlarınıza, emlak vergilerinizi ödeyip ödemediğinizden hakkınızdaki mahkeme kararlarına, sağlık bilgilerinizden adresinize ve nüfus kayıt bilgilerinize kadar her şey...

Bunca bilginin tek bir çatı altında olması, bu web sitesiyle ilk karşılaştığım günden beri beni dehşete düşürüyor. Bu sitenin ve oradaki verilerimizin, yani her Türk vatandaşıyla bu ülkede kayıt altında olan yabancıların her türlü kişisel bilgilerin güvenliği, bence ülkemizin en büyük ulusal güvenlik konusu.
Ve Türkiye’de, hiçbir gazeteye manşet olmadı, hiçbir TV tartışma programına konu olmadı ama bu veriler çalındı. Evet, ulusal güvenliğimizin bana göre en önemli unsuru epeydir bilmediğimiz birilerinin elinde.
Daha da fenası, geçen hafta itibarıyla da artık bu veriler isteyen herkesin bilgisayarına indirebileceği bir formatta internete de yüklendi. Yakında bir aklıevvel bir web sitesi kurup bu bilgileri bütün dünyanın erişimine açarsa kimse şaşırmasın.

 


KİMLİK HIRSIZLIĞI PATLAMASI SEBEPSİZ DEĞİL

 

Yazının Devamını Oku

Terörle mücadelenin bir yolu da siyaset yapmaktır

19 Şubat 2016
ANKARA’da bomba yüklü araçla yapılan ve 28 can alan son terör eylemi, zaten derimizin altında her an hissettiğimiz terörle bitmek tükenmek bilmeyen savaşımızı bir kez daha bize hatırlattı.

Terörle elbette mücadele edilecek. Bu mücadele uğruna da hepimiz türlü çeşitli fedakârlıklar yapacağız. Bu fedakârlıkların başında da maalesef kişisel özgürlüklerimiz ve hayat tarzlarımız geliyor.

Ancak şunu da bilmeliyiz: Terörle mücadelenin kaçınılmaz yöntemi güvenliğin arttırılmasıdır evet ama teröre karşı kullanabileceğimiz yegâne silah da bu değildir.
Terörü var eden sebepleri ortadan kaldıramadığımız, bunun için çaba göstermediğimiz sürece yapabileceğimiz en iyi şey, kendimizi savunmaya çalışmak için güvenlik önlemlerini arttırmak, yani kişisel özgürlüklerimizden parça parça vazgeçmek olabilir.

 


RİSKİ AZALTMAK

 


Yazının Devamını Oku

Rusya ile kanlı tarihimizden iki sayfa

16 Şubat 2016
KUDÜS’te, Hazreti İsa’nın çarmıha gerildiği ve sonra cansız bedeninin çarmıhtan indirilip küçük bir mağaraya konduğu, oradan da göğe yükseldiğine inanılan tepenin üzerinde bütün Hıristiyan âleminin en kutsal kilisesi yükselir.

1852 yılında bu kilisenin çatısında çöküntüler olmuştu ve kiliseyi birlikte yöneten mezhepler onarım için aralarında anlaşamıyor; şehri yöneten Osmanlı ise durumu pek umursamıyordu.

Kilisenin onarılmayan çatısı bahanesi sonunda Osmanlı ile Rusya’yı Kırım Savaşı’na kadar götürdü. Bu savaşta Avrupa’nın iki büyük gücü, Birleşik Krallık ve Fransa, Rusya’yla değil Osmanlı ile ittifak yaptığı için savaşı Osmanlı’nın da içinde yer aldığı cephe kazandı.
Savaşın sonucu, Osmanlı’nın kaderini Batı Avrupa ile birleştirmesi oldu. Ama bu savaş aynı zamanda Osmanlı’nın mali iflasını daha da hızlandırdı.
Rusya ile Osmanlı’nın çok kanlı, savaşlarla dolu tarihinden sübjektif bir biçimde seçtiğim ilk sayfa bu. Türkiye ile Batı’nın çıkarlarının bir biçimde uyuştuğu ve dolayısıyla müttefik olup Rusya’ya karşı savaştığı ve Rusya’yı mağlup ettiği Kırım Savaşı yani.

 


AMA BİR DE 93 HARBİ VAR

 

Yazının Devamını Oku

Dalgaları gözleyince boyumuz bir karış uzadı mı?

12 Şubat 2016
ASLINDA evet, uzadı ama sanırım bunu fark etmemiz biraz zaman alacak.

Eminim zaman zaman denk geliyorsunuzdur; televizyonda mesela 10 yıl önceki bir maçın görüntülerini yayınladıkları zaman veya internette gezinirken eski bir TV görüntüsüne denk geldiğiniz zaman, görüntünün çözünürlüğünün, yani resim kalitesinin bozukluğu dikkatinizi çekiyordur.

 

Çekiyor ama şunu da düşünüyorsunuz:

 

Ben on yıl önce bu maçı canlı yayında, son model renkli televizyonumda izlemiştim ve o zaman görüntü bana kötü gelmemişti.

 

Bugün kötü geliyor, çünkü artık TV’lerimiz çok daha yüksek çözünürlüklü.Evreni gözleme tarihimiz de öyle. Babilliler gökyüzüne çıplak gözle bakıyorlar ve yıldızları haritalamaya çalışıyorlardı.

 

Yazının Devamını Oku

Avrupa’da hava çok değişmiş...

11 Şubat 2016
DAHA önce yazmıştım, tekrar edeyim:

Türkiye’de herkes başka şeylerle meşgulken 2014 başından beri Dışişleri Bakanlığı, mesaisini Avrupa ile ilişkileri onarmaya ayırmıştı.

 

‘Avrupa ile aradaki dikenleri temizlemek’ adı verilen politikalar demetinin detaylarına yeniden girmeyeceğim ama Türkiye’nin geleceği doğru okuduğu geçen yazın ortalarından itibaren belli oldu ve kimse beklemezken Türkiye ile AB yeniden yakınlaşmaya başladı.


Geçen hafta, AB Bakanı Volkan Bozkır’la Paris ve Brüksel’deydim, önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Hollanda’nın başkenti Lahey’de bulundum.

 

Haftaya Davutoğlu Brüksel’e gidecek; bu hafta başında Almanya Başbakanı Angela Merkel Ankara’daydı.


Yazının Devamını Oku

Sevinç içindesiniz, anladık!

9 Şubat 2016
İTİRAF edeyim, daha dün sayılabilecek kadar bir zamana kadar meseleye çok daha dar bir açıdan, kendi ‘yerel’ sayılabilecek zaviyemizden bakıyor, temel kavganın aslında Adalet ve Kalkınma Partisi karşıtlığı/yandaşlığı seviyesinde gerçekleştiğini düşünüyordum.

Ama giderek ortaya daha fazla işaret çıktı; bizim burada ‘yerel’de yaşadığımız aslında bölgesel olan kavganın bir parçası ve insan kendini kavgaya fazla kaptırdıkça dünya gerçeğinden de kopmaya, daha doğrusu bütün dünyada yaşananları bu kavga gözlüğünden izlemeye fazlasıyla eğilimli.

Birkaç aydır Suriye’de yaşanan şey belli: Esad rejimi kendi uçaklarını uçuramaz hale gelince Rusya hava kuvvetleri devreye girdi ve belli bir strateji çerçevesinde askeri harekât yürütüyor. Harekâtın stratejisinin belkemiğini, Türkiye ve Ürdün üzerinden Suriyeli rejim muhalifi İslamcılara ulaşan ikmal yollarını kullanılamaz hale getirmek oluşturuyor.
Bu bombardımanlar sonunda elde edilen başarı, Esad rejimini Halep’i muhaliflerin elinden geri alabilir bir noktaya getirdi. Bazılarına bakacak olursanız Suriye’de rejim kazanıyor muhalifler kaybediyor diye halk sevinç içinde. Peki ama o zaman yeniden göç yollarına düzülen ve Türkiye sınırına yığılan yüz binler kim? Uzaylı herhalde.

 

TUNCER KILINÇ’IN KULAKLARI ÇINLASIN

 

Siyasi durumu boşverin, yüz binlerce insanın yaşamakta olduğu dram, ölümler, göçler belli ki kimsenin vicdanını kanatmıyor. Gelişmeleri sevinçle izleyenler var, bunu açıkça yazıp çiziyorlar zaten.

Yazının Devamını Oku

Beynimizin konuştuğu dil

5 Şubat 2016
ÇOK uzun zamandır kafamı kurcalayan, fırsat buldukça uzmanlarına sorduğum, hakkında çıkan yazıları okumaya çalıştığım bir soru bu:

Beynimizin konuştuğu dil...

Geçen gün ünlü Amerikan popüler bilim dergisi The Scientific American’da aynı soruyu görünce (http://www.scientificamerican.com/article/deciphering-the-language/) bu konuda birkaç şey yazmak istedim.

Biz Türkçe konuşuyoruz; başkaları İngilizce, Fransızca, Almanca, Korece vs konuşuyor. Ama hepimiz biyolojik olarak aynı beyni kullanıyoruz.

Eğer bilgisayar diliyle söyleyecek olursak, konuştuğumuz dil, bizim beynimiz açısından bir ‘arayüz’.

Yani, bütün bilgisayarlar aslında 0 ve 1’lerden oluşan bir ‘makine dili’ne sahip. Ama biz bunların üstüne farklı ‘işletim sistemleri’ koyuyoruz; mesela Apple’ın, mesela Windows’un işletim sistemlerini. Onların üzerine de başka türlü
çeşitli arayüzler ekliyoruz, işte bu yazıyı şu an yazmakta olduğum Word programı gibi.

Gerek arayüz ve gerekse işletim sistemi, benimle bilgisayarın 0 ve 1’lerden oluşan ‘makine dili’ arasında tercümanlık yapıyor aslında.

Beynimizde de benzer bir durum var. Beynimizdeki 100 milyarı aşkın nöronun birbiriyle hangi dilde ve nasıl haberleştiğini kısmen biliyoruz; o nöronların ne olup da zaman zaman grup oluşturduklarını ve birer ‘işlemci’ gibi davrandıklarını vs bilmiyoruz.

Yazının Devamını Oku