Deniz Sipahi

1600 global şef katıldı trendleri belirlediler

8 Ağustos 2023
“BİR şef olarak insanı asıl meşgul eden şey, menülerinin trendlere uygun ve ilham verici kalmasını sağlamak. Ve günümüzde bunu başarmak artık çok daha zor.”

 


Bu söz Unilever Food Solutions’un Global Executive Şefi Kees van Erp’a ait…
Bir Egeli olarak yazın bu sıcak günlerine alışkınız.
Ama kıyılar yanarken; dünyanın başka yerleri bu kadar sıcak değildi.
Galiba bir iklim krizinin tam ortasındayız.
Ve bu durum başta gıda olmak üzere hayatımızı çok farklı bir noktaya taşıyor.

Yazının Devamını Oku

Barselona’nın yaşadığını şimdi bizler yaşıyoruz

3 Ağustos 2023
Hürriyet’te Salim Uzun’un haberi manşetti.


Yaz tatili için Antalya’yı tercih eden yabancı turist, tatil maliyetini düşürmek adına rotayı Airbnb platformu üzerinden kiralanan evlere çevirmişti.
Sadece Antalya mı; bence Türkiye’nin birçok tatil bölgesinde benzer bir durum var.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu şöyle konuşmuş:
“Rakamlar ortada. Gecelemede yüzde 23 artış var ama oteller dolmadı. Neden? Çünkü bu yıl konaklamanın yaklaşık yüzde 19’u evlerde yapıldı. Hatta şunu da söyleyebilirim; yüksek gelir grubu olarak gördüğümüz ve otel villalarını tercih eden turist bile artık evlerde konaklıyor. Bu da orta segmentin üzerindeki otelleri ciddi biçimde etkiledi. Turist böyle bir yöntemi tercih edebilir. Buna sözümüz yok. Ama bu işin denetimi olmalı. Bu işi yapanlar da bizim geçtiğimiz yollardan geçmeli. Dünyada bunun örnekleri var.”
Herkes haklı...
Airbnb gibi platformlar bütün dünyada yaygın...

Yazının Devamını Oku

Deprem çocukları için harika bir proje "Mektup arkadaşım"

2 Ağustos 2023
DEPREM hepimizin ruh halini değiştirdi.


6 Şubat’tan bu yana başka bir Türkiye var artık...
Şehirlerimiz yıkıldı, binlerce insanımız öldü ve yüz binler evsiz kaldı.
Şimdi hep birlikte yaraları sarmaya çalışıyoruz.
Kolay olmayacak biliyoruz ama böyle günlerde Türk insanı birbirine çok daha sıkı bağlanır ve bu bizi her seferinde daha güçlü yapar.
Deprem bölgesini unutmayalım, bu acıları paylaşmaya devam edelim.
Bu süreçte çok hikaye dinledim, onlardan birini sizinle paylaşmak istedim.

Yazının Devamını Oku

İYTE yeni nesil bir üniversite modeli

29 Temmuz 2023
ÜNİVERSİTELERİMİZİN başarılarını yakından takip ediyorum. Arada ben de gençlerle buluşuyorum, onların derslerine misafir oluyorum. Beni en fazla heyecanlandıran da bazı üniversitelerin Danışma Kurulları’nda verdiğim mesailer oluyor.


Birkaç yıldır İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ile buluşup sohbet ediyoruz.
İYTE’nin öğrenci odaklı yaklaşımını çok beğeniyorum. Öğrencisinin kariyerini düşünüyor. Eğitim kadar barınmaya, ulaşıma katkı sağlıyor. Öğrenci topluluklarıyla kültür, sanat ve spor ekseninde bir kampüs hayatı sunuyorlar.
Bazı etkinliklerde bulundum. Rektör Yusuf Baran başta olmak üzere herkesin öğrencisine ilgisini gördüm; bu da yeni nesil bir üniversite modeli yaratıyor.
O yüzden de bağımsız bir değerlendirme kuruluşu olan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı tarafından yapılan 2023 Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nda tüm devlet ve vakıf üniversiteleri arasında birinciliği aldılar. Prof. Dr. Yusuf Baran da Rektör Performansı değerlendirmesinde Altın Ödül’ün sahibi oldu.
İzmir’in en güzel sahil ilçelerinden biri olan Urla’da, teknolojik alanda üst düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma yapma amacı ile kurulmuş, yurt sorunu olmayan bir devlet üniversitesinden bahsediyorum.
Çoktan hak edilmiş ödüller bunlar...


Yazının Devamını Oku

Sadun Boro hiç unutulur mu

28 Temmuz 2023
ÇOK Sadun Boro hikayesi dinledim.

Kendisiyle de epey sohbet ettim.
Denizi severdi ama tavizsiz bir çevreciydi de...
Türkiye’nin mavi, yeşil cennet köşelerinin korunması için çok çaba sarf etti.
Toplumun bilinçlenmesine büyük katkılar sağladı.
Ve bana göre denizcilik dünyasına da örnek bir rol model oldu.
Sadun Boro, dünya seyahatine çıktığı ilk anı şöyle anlatmıştı:
“O an Caddebostan’dan bismillahla demirimizi alıp yelken bastığımız gün içimizde karışık duygular birbiriyle çarpışıyordu. Ömür boyu süren mücadelemizden sonra teknemizi yapmışız. Onunla peşinden koştuğumuz hayal dünyasına ilk adımımızı atıyorduk. Hem çok mutluyduk hem de içimiz burkuluyor, sevdiklerimizden, dostlarımızdan, memleketimizden ayrılıyoruz. Acaba bir daha geriye dönebilecek miyiz? Nice tehlikeler tayfunlar, fırtınalar önümüzde uzanıyor. Gayet tabii en büyük arzumuza nail olmanın zevki ve heyecanını yaşıyorduk.”

Yazının Devamını Oku

Eski emeklileri de unutmayalım

26 Temmuz 2023
KABİNE toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan emekli maaşlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.Enflasyonist ortamlarda dengeler bozuluyor.


Bir alanı düzeltirken diğerindeki bozulmalar rahatsızlık veriyor.
Erdoğan toplumda oluşan bu beklentilerin karşılanacağını söyledi ve ekledi;
“Asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili bir huzursuzluk ortaya çıktı. Kamu işçisi, memuru nasıl ortada bırakmadıysak, çalışanından emeklisine hiç kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza göstermeyiz. Ek bütçede deprem bölgesinin kalkınmasını sağlayacak projelere verdik. Hem bütçe gelirlerini artırmaya hem de bütçe dışı kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımızın semerisini gördükçe kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü mutlaka alacağız. Bunu da çok gecikmeden yılbaşı civarı neticeye ulaştırmayı bekliyoruz.”
Öyle anlaşılıyor ki; maaşlardaki bu düzenleme yeni yıla kalacak.
Bütçe imkanları daha fazlasına imkan tanımıyor olabilir.
Ama şunu hatırlatmak isterim.

Yazının Devamını Oku

Bu yılın mottosu "Dünyaya umut ol"

25 Temmuz 2023
Pandemi galiba dünyayı, hayatımızı, hayatlarımızı yeniden yorumlamamıza neden oldu.

 

İki yıl hayat durdu.
Bildiğimiz her şeyi sorgular olduk.
Evlerdeyken yakın çevremizi özledik, günlük hayatımızın bizi sıkan yanlarını bile özler olduk.
Alışkanlıklarımızda değişiklikler oldu, iş yapış biçimlerimiz değişti, gelecek planları yeniden şekillendi.
O günleri her birlikte yaşadık; sonrasında bütün dünyada hızlı bir açılma olsa da, geriye dönük sorgulamalar başladı.
Dünya medyasını yakından takip ediyorum.

Yazının Devamını Oku

Gastronomi yolculuğunda güzel bir öykü ADI MÜCELLA

20 Temmuz 2023
LAL, Barbun, Alancha, Yek, Atelier Malt...



Hepsi de Türk gastronomisinin en önemli adresleri oldu.
Bu markaların yaratıcısı Demirasal ailesiydi.
Kemal Demirasal, Türk mutfağını yeniden yorumlayan menüler hazırladı hep...
Mekanın merkezindeki, iyi yatırım yapıldığı hemen anlaşılan açık mutfak, kendilerinden emin bir şekilde çalışan birçok şef ve başka yerde göremeyeceğiniz sunumlarda hazırlanmış servis edilmeyi bekleyen yemekler...
Bu konseptin yayılmasında bu mekanların önemli bir katkısı oldu.

Yazının Devamını Oku