GeriBalık Tarifleri Uskumru dolması tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uskumru dolması tarifi

Uskumru dolması tarifi

Uskumru dolması mutfağımızın en nefis ve en ustalık isteyen yemeklerinden biridir. Balığı parçalamadan açmak, içini pirinçli ve baharatlı harçla doldurmak ardından da galeta ununa bulayıp yağda kızartmak biraz uğraştırıcı bir iş gibi görünebilir ancak ortaya çıkan lezzet o kadar muazzamdır ki uğraştığınıza değer. Sizin için nefis bir uskumru dolması tarifi hazırladık. Mutlaka deneyin…

  • Yağda
  • 4 - 6 Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 4 adet uskumru
  • 2 adet kuru soğan
  • 200 gram pirinç
  • 50 gram dolmalık fıstık
  • 50 gram kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çeyrek demet maydanoz
  • 1 çeyrek demet dereotu
  • Tuz
  • Tarçın

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

Uskumru dolması tarifi Nasıl yapılır?

Uskumru dolmasının en önemli noktası, balığın kemiğini karnını yarmadan içinden çıkarabilmektir.

Bunun için öncelikle solungaçları temizleyin.

Ardından balığın kuyruk kısmına denk gelen bir noktada kemiği sert bir hareketle kırın.

Balığı parmak uçlarınızla ovalayarak kemiğin etten ayrılmasını sağlayın.

Balığın kafa tarafından çektiğiniz kemiği etli kısmından ayırıp alın.

Kemiğin üzerinde kalmış olan etleri toplayın.

Balıklarınızı bu şekilde ayıkladıktan sonra yıkayıp kağıt havluyla güzelce kurulayın ve kenara alın.

Bu esnada dolmanın iç harcını hazırlayın. Bunun için soğanları yemeklik doğrayın.

Tencerede ısıttığınız zeytinyağında dolmalık fıstıkları kavurun.

Soğanları ve kemiğin üzerinden ayıkladığınız balık parçalarını da fıstıklara ilave edip kavurmaya devam edin.

Ardından pirinçleri ekleyip güzelce harmanlayın.

Tarçın, yenibahar, karabiber, kuş üzümü ve tuzu ekleyin ve iyice karıştırın.

Son olarak pirinçlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin ve kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin ve altını kapatın.

Kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekleyip harmanlayın.

Pirinçli dolma harcını uskumruların içine balıkları parçalamadan dikkatle doldurun.

İçi doldurulmuş balıkları önce una, sonra çırpılmış yumurta sarısına ardından da galeta ununa bulayın.

Çok kızgın olmayan sıvı yağda 6-7 dakika kızarttığınız balıklarınızı sıcak servis yapın. Afiyet olsun…