Turşu kurarken bu hataları yapmayın!
Yemeklerin yanında en çok tercih edilen lezzetlerden olan turşuyu yapmak özel bir hüner istiyor. İşte turşu yaparken dikkat edilmesi gerekenler...
Fermente bir ürün olması nedeniyle tüketilmesi sağlık açısından da tavsiye edilen turşu, dışarıdan hazır alınabildiği gibi evde de kolayca yapılabilir. Peki, turşu yaparken nelere dikkat edilmeli?
Turşu kurarken ilk dikkat edilmesi gereken şey, sebzelerin tazeliği ve diriliğidir. Eğer turşusunu kuracağınız sebze çürümeye başlamışsa, turşunuzu kurduktan sonra buradaki zararlı bakteriler artabilir. Bu bakteriler, diğer sebzelere de bulaşarak tüm turşunun bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle, şekli düzgün ve herhangi bir yerinde çürük olmayan sebzeleri tercih edin.
Bir kabın hepsine aynı sebzeden turşu kurabileceğiniz gibi birçok sebzeyi karıştırarak karışık turşu da elde edebilirsiniz. Ancak, kırmızı lahana gibi bazı sebzeler suyun içinde renklerini salarlar. Eğer bu tercih etmediğiniz bir durumsa, bu gibi sebzeleri diğerlerinden ayırmalısınız.
Turşu kurduğunuz kap da oldukça önemlidir. Plastik kaplar, her ne kadar daha ekonomik ve kolay bulunabilir olsa da, sağlık açısından cam kavanozları seçmelisiniz. Plastik kapların içinde birtakım kanserojen maddeler olabilir ve bu maddeler besinler yoluyla sizi de etkileyebilir. Eğer plastik kavanoz kullanmak isterseniz, gıda ile uyumlu ve tek kullanımlık kaplar bulmaya özen gösterin.
Turşu kurmadan önce kullanacağınız kabı ve besinlerinizi çok iyi dezenfekte etmelisiniz. Bunun için sebzeleri sirkeli suda bekletebilirsiniz. Kavanoz ve diğer ekipmanların temizliği için de kimyasal olmayan ve gıda ile teması uygun temizlik maddeleri kullanabilirsiniz.
Turşu hazırlamada en kritik faktörlerden biri de turşunun suyudur. Turşu sadece temiz suyla hazırlanmalıdır. Kesinlikle direkt çeşmeden akan su ile turşu kurmayın. En iyisi kaynatıp soğuttuğunuz suyla turşu kurmaktır. Dışarıdan aldığınız içme suyunu da tercih edebilirsiniz.
Su kadar kullandığınız tuzun cinsi, kalitesi ve miktarı da önemlidir. Sofra tuzları genellikle turşuluk malzemelerin çabuk yumuşamasına neden olur. Bu nedenle, kaya tuzu kullanmak çok daha etkilidir. Limon tuzu, sirke ve sarımsak da hem lezzet veren hem de turşunun içerisindeki bakteri dengesini destekleyen besinlerdir.
Turşuyu kurduktan sonra serin ve karanlık bir yerde bekletmeye özen gösterin. Turşunun yerini çok fazla değiştirmeyin.
MİNİ TÜRK MUTFAĞI'NIN SOFRASINDA BUGÜN MANTI VAR