Topik tarifi
MasterChef yarışmasında Somer Şef’in imza tabağı topik yarışmacıları epey zorladı. Ekran başındakiler ise nasıl yapıldığını ve bu lezzetin tadını merak etti. Tatlı ve tuzlu lezzetlerin bir arada kullanıldığı bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Peki topik nasıl yapılır? İşte tarifi…
Yapımı için malzemeler
Dışı için:
- 400 gram nohut
- 3 adet patates
- 2 yemek kaşığı toz tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 100 gram tahin
İç malzemesi için:
- 10 adet kuru soğan
- 100 mililitre zeytinyağı
- 30 gram kuş üzümü
- 30 gram dolmalık fıstık
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
- 2 çay kaşığı yenibahar
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 250 gram tahin
Servis için:
- 2 çay kaşığı toz tarçın
- 1 adet limon suyu
Topik tarifi Nasıl yapılır?
Bir tencere suyu kaynattıktan sonra nohutları ekleyip 1 dakika daha kaynatın.
Üzümlerini süzüp soğana ekleyin.
Dolmalık fıstık, tarçın, tuz, karabiber, yenibahar ve şekeri ekleyin. Tahinin içine karıştırın.
Soğanı ince doğrayın.
Bir tavada zeytinyağını orta ateşte ısıtın ve soğanı ekleyip şeffaflaşıncaya kadar 10 dakika hafifçe karamelize edin.
Ocağın altını kısın, ara sıra karıştırarak kapağı yarım kapalı olacak şekilde 25 dakika kısık ateşte pişirin.
Streç filmden 30 cm'lik 12 adet kare yapın.
Topik yapmak için her streç filmin ortasına 4 yemek kaşığı nohut püresi koyun.
15 cm'lik bir daire ve merkezi kenarlarından daha kalın olacak.
Nohutu süzüp yıkayın ve sonra sert bir bezle ovalayarak kabuklarının soyulmasını sağlayın.
Soyulmuş nohutları geniş bir tencereye alın, ūstünü geçecek kadar su ekleyin ve kapağını açık bırakarak kaynatın.
Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Nohutlar soğuduğunda kabuklarını soyup bir kenarda bekletin.
Dışarıya doğru açarak düzleştirin ve soğanlı karışımdan 2 yemek kaşığı yaydığınız nohutun ortasına koyun.
Streç filmin bir kenarını alıp harcın üzerine kapatın ve streç filmi köşelerinden toplayarak bir top şekline getirin.
Streç filmin köşelerini bükün. Topun hemen üstüne büktüğünüz yere bir düğüm atın.
On iki topun her birini bu şekilde hazırlayın. Hepsini tepsiye dizerek bir gece buzdolabına koyun.
Patatesleri ikiye kesin ve geniş bir tencereye koyup, üzerini geçecek kadar tuzlu su ekleyip kaynatın.
Patatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirip süzün. Soğutup kabuğunu ayıklayın.
Servise hazır olduğunuzda streç filmin üst kısmını düğümün hemen altından kesin ve topları streç filmden çıkarın.
Üzerine biraz tarçın ve birkaç damla limon suyu damlatarak servis edin.
Afiyet olsun.