Tarçınlım tarifi
Bu tarifi hazırladığınızda eviniz buram buram tarçın kokusu ile dolacak!
Yapımı için malzemeler
- 60 mililitre ılık su
- 15 gram toz maya
- 350 mililitre süt
- 1,5 çorba kaşığı sirke veya limon suyu
- 120 mililitre sıvı yağ
- 550 gram un
- 1 tutam tuz
- 4 çorba kaşığı toz şeker
- 1 paket karbonat
- Arasına
- 115 gram erimiş tereyağı
- 180 gram esmer toz şeker
- 2 çorba kaşığı sarı üzüm
- 1 tatlı kaşığı limon rende
- 1,5 tatlı kaşığı tarçın
- 80 gram toz şeker
- Yarım paket vanilya
- 1,5 tatlı kaşığı sıcak su
- 3 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı süt
Tarçınlım tarifi Nasıl yapılır?
Tüm sos malzemesini iyice karıştırın, benmari usulü ılıtın.
Büyükçe bir kaseye maya ve ölçülü su koyun. Karışım krema gibi oluncaya kadar, yaklaşık 10 dakika kadar bekletin.
Küçük bir sos tenceresinde sütü ılıtıp içine sirke veya limon koyun, kesilmesini bekleyin. Sonra bu kesik süt, toz şeker ve sıvı yağı da mayalı karışıma katın. Un, tuz ve karbonat karıştırın ve yavaş yavaş mayalı karışıma yedirin, yumuşak bir hamur elde edin.
Tezgaha un serpin ve hamuru buraya alıp 20 kez kadar yoğurun. Üzeri örtülü şekilde 30 dakika bekletin.
Küçük bir kasede tereyağı, esmer şeker, tarçın, limon rendesi ve üzümleri karıştırın. Hafifçe unlanmış tezgahta hamuru dikdörtgen biçim kalınca açın, üzerine esmer şekerli karışım sürün. Hamuru rulo yapın. 2 parmak kalınlığında kesin, kesik tarafı yukarı gelecek şekilde 25x35 ölçülerindeki hafifçe yağlanmış kalıba yan yana dizin. Üzerini bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
175 derecede 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkan tarçınlı çöreklerin ılınmasını bekleyip üzerine hazırladığınız sosu gezdirin.