Şıllık tatlısı tarifi
Şanlıurfa yöremize ait bir çeşit şerbetli tatlı olan şıllık tatlısı pek çok tarifin yapımında kullandığınız akıtma olarak da bilinen krep hamurundan hazırlanır ve ceviz içi ya da isteğe göre fıstık içi ile dolgulu bir şekilde sunulur. Adını son zamanlarda sıklıkla duyduğumu bu lezzetli şıllık tatlısının yapımına ve püf noktalarına gelin birlikte bakalım.
Yapımı için malzemeler
Hamuru için;
- 8 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı su
- 1 çimdik tuz
Şerbeti için;
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
İçi için;
- 1 kase ceviz
Üzeri için;
- Fıstık içi
Şıllık tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
Un, su ve tuzu derin bir kapta topaklanmaması için sürekli olarak krep kıvamına gelene kadar çırpın.
Daha sonra tavaya çok az tereyağı sürün ve krepleri yapmaya başlayın.
Toplam 8 krep elde ettiyseniz, dördünü alt kata koyup cevizi ya da fıstık içini üzerine dökün.
Daha sonra kalan dört taneyi de üzerini boşluk kalmayacak şekilde kapatın.
Şerbetinin sıcak olması gerektiğinden, bu kez şerbetimizi krepler hazır olduktan sonra hazırlayalım.
Şerbet için; şeker, su ve tereyağını kaynattıktan sonra on dakika bekletip dilimlediğiniz tatlının üzerine dökün.
Son olarak da fıstık içiyle süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tatlının hamuru pürüzsüz olmalıdır.
Elinizden geldiği kadar süt ile yapmaya özen gösterin. Yapımında su kullanırsanız tadı illaki fark edecektir.
Krepleri kısık ateşte arkalı önlü aynı ölçüde pişirmeye özen gösterin.
Sıcak olması en önemlisidir.
Tatlının servisinde kaymak ya da dondurma kullanılabilir.