Lezzetli şekerpare tarifi
Şekerpare tarifi ile en sevilen şerbetli tatlılardan biri olan şekerpare, evde kolayca yapılır. Üstelik çok da ekonomik bir tatlı olan şekerparenin ağızda dağılmasının ve şerbetini iyice çekmesinin sırrı, tatlı ve şerbetin sıcaklıklarının iyi ayarlanmasıdır. İşte “Şekerpare nasıl yapılır?” diyenler için nefis şekerpare yapımı ve malzemeleri..
Yapımı için malzemeler
- 2 adet yumurta
- 125 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağı
- 1,5 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Aldığı kadar un
Şerbeti için:
- 4 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- Yarım limon
Lezzetli şekerpare tarifi Nasıl yapılır?
- Şekerpare yapımı için ilk olarak yumurtalardan birinin sarısını ayırın.
- Beyazını diğer yumurtayı, tereyağını, sıvı yağı, irmiği ve pudra şekerini iyice karıştırın.
- Vanilya ve kabarma tozunu ekleyin.
- Son olarak unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin. Üzerine bir fırça yardımıyla ayırdığınız yumurta sarısını sürüp çatalın tersiyle çizik atın.
- Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp biraz ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin. Üstü kızaran şekerparelerinizi fırından çıkarın.
- Bu esnada su ve şekeri tencerede karıştırıp şerbeti pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra içine limon suyunu ilave edin. 5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakın.
- Şerbeti tatlıların üzerine dökeceğiniz zaman ılık olmalı. Tatlıların da ilk sıcaklığının geçmesini beklemelisiniz. Şerbeti döktükten sonra üzerini kapatmadan çekmesini bekleyin. Ardından dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.
Şekerpare Çeşitleri
Geleneksel Türk tatlılarından birisi olan şekerpare oldukça lezzetlidir. Özellikle davet sofralarında sıkça yapılan şekerpare şerbetli tatlılar arasında yer alır. Yumuşak ve lezzetli hamuru ile şekerpare yapmak da oldukça kolaydır. Damak zevkine göre birbirinden farklı şekerpare çeşitleri yapılabilir. Özellikle de damla çikolatalar ile yapılan çikolatalı şekerpare değişik ve lezzetli bir tarif olarak öne çıkar. Bunun yanı sıra kakaolu şekerpare de yapılabilir. Şekerpare güzel görüntüsü ile ön plana çıkıyor.
Kolay bir şekilde yapılan şekerparenin şerbeti de dökülerek iyi bir kıvama gelmesi sağlanır. Hamurunun da kıvama gelmesinin ardından şerbeti dökülür. Şerbeti ile şekerpare hamurunun da doğru kıvamda olması gerekiyor. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen şekerparenin birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle damak zevkine göre çikolatalı şekerpare ve kakaolu şekerpare yapılabilir. O nedenle isteğe bağlı olarak farklı şekillerde şekerpare de yapılabilir.
Şekerpare Püf Noktaları
Şekerpare yapılırken bazı püf noktaları bilmek gerekir. Bu püf noktalara göre şekerpare hamurunun da kıvamının iyi olması gerekir.
Şekerpare hamurunun kıvamı ne sert ne de çok yumuşak olmamalıdır. Buna göre şekerpare hamuru kulak memesi kıvamında olmalıdır.
Şekerpareler tepsiye dizilmeden önce tepsi mutlaka yağlanmalıdır.
Şekerpareler fırından çıkarıldıktan sonra 2 dakika kadar beklenmeli. Bekleyen şekerparelerin üzerine de ılıyan şerbet dökülmelidir.
Şekerparelerin üzerine şerbet döküldükten sonra üzerine bir tepsi kapatılarak şekerparenin şerbeti çekmesi beklenir.
Şekerparelerin şekli güzel olmalıdır. Bu nedenle şekerpareler yuvarlanarak şekil verilmelidir.
Şekerpareyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Şekerpareler yapılırken çok daha lezzetli olması için bazı detaylar gözden geçirilmelidir. Özellikle şekerpare hamurunun dağılmaması gerekir. Onun için de şekerpareler fırından erken alınmamalıdır. Yapılan şerbet kıvam almadan su gibi kaldığı takdirde şekerpareler de dağılacaktır. Buna çok dikkat etmek gerekir.
Şekerparenin hamuru yapılırken iyice kulak memesi kıvamı alınmalıdır. Şekerpareler yapıldıktan sonra mutlaka yağlanmış tepsi ve ya yağlı kağıdın üzerine dizilmelidir. Bunun yanı sıra şerbetin daha lezzetli olması için birkaç damla limon da sıkılmalıdır. Bunun yanı sıra şerbet de ılıdıktan sonra dökülmelidir.
Şekerpare Sunumları
Şekerpare sunumu yapılırken şık ve güzel görünmesi için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle şekerpare soğuduktan sonra servis edilmelidir. Şekerpare pişerken üzerine fındık içi ve ya antep fıstığı içi konulabilir. İsteğe bağlı olarak şekerparenin şerbeti döküldükten sonra biraz beklenir. Beklemenin ardından şekerparelerin üzerine toz antep fıstığı ve ya toz fındık da serpilebilir. Bu şekilde şekerpare de oldukça güzel bir görünüme kavuşur. Servis tabağına alınan şekerparenin yanına ceviz de konulabilir. Şekerpare çay saatlerinde ve yemekten sonra yenilebilecek lezzetli bir tatlıdır. Şekerparenin yanında taze meyve dilimleri de ikram edilebilir. Bu şekilde şık bir sunum da yapılabilir.
Şekerparenin Faydaları Var mıdır?
Geleneksel Türk mutfağının en sevilen tatlılarından birisi olan şekerparenin insan sağlığına da doğru şekilde tüketildiğinde yararları olabilir. Her saat rahatlıkla tüketilebilen şekerpare tok tutan bir tatlı olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra şekerpare günlük karbonhidrat ihtiyacını da karşılıyor. Doyurucu ve besleyici bir tatlı olan şekerpare enerji veriyor.
Şekerpare Kaç Kalori?
En sevilen tatlılardan birisi olan şekerpare kalori miktarı yüksek olan tatlılar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra orta büyüklükte bir tane şekerpare 113 kalori olarak bilinmektedir. Şekerparenin boyutuna göre kalori miktarında da artış görülmektedir. Şekerpare tatlısının kalorisi yüksek olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle de zayıflamak isteyen kişiler tarafından şekerpare doğru bir şekilde tüketilmelidir.
Şekerpare Kilo Aldırır mı?
Geleneksel Türk tatlıları arasında yer alan şekerpare oldukça lezzetli ve kolay bir tatlıdır. Osmanlı mutfağında da yeri olan şekerpare yüksek kalori içerdiği için kilo aldırmaktadır. Bu nedenle şekerpare tatlısı dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Orta büyüklükte bir adet şekerpare 113 kalori olduğu için diyet listelerinde yer almaz. O nedenle zayıflamak isteyen kişiler şekerpareyi tüketirken dikkatli olmalılar.
Özellikle de şekerpare küçük porsiyonlar halinde uzun aralıklar ile tüketilmelidir. Bu nedenle şekerpare de kilo aldırdığı için kilo kontrolünde dikkatli bir şekilde davranılmalıdır. O nedenle şekerpare tüketimi de dikkatli olmalı. Bu sayede kilo alımının önüne geçilir.