GeriBörek Tarifleri Pırasalı börek tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pırasalı börek tarifi

Pırasalı börek tarifi

Hem çok besleyici hem de çok doyurucu ve lezzetli bir tarifimiz var: Pırasalı börek. Biz tarifimizde pratik olsun diye hazır yufka kullandık ama siz isterseniz yufkanızı kendiniz açıp çıtır çıtır ağızda dağılan bir pırasalı börek de yapabilirsiniz. İşte kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde zevkle tüketebileceğiniz pırasalı börek nasıl yapılır? Evde kolay yapımı için tarifi ve malzemeleri..

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 4 adet yufka

İçi için:

  • 1 kilogram pırasa
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 kaşık salça
  • 1 fincan su
  • Tuz

Sosu için:

  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Pırasalı börek tarifi Nasıl yapılır?

  • Pırasaları yıkayıp ince ince doğrayın.
  • Tencereye 2 kaşık sıvı yağ koyup pırasaları kavurun.
  • Biraz ölünce pırasalara tuz ve salçayı da ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Suyunu da ilave edip 5 dakika daha pişirin. Altını kapatıp soğuması için kenara alın.
  • Yumurta, süt ve sıvı yağı çırparak böreğin sosunu hazırlayın.
  • Yufkaları ikiye bölüp üstlerine fırçayla sütlü sostan sürün.
  • Pırasalı harcı yufkanın düz kenarına yayıp sıkı bir rulo yapın.
  • Tepsiyi sıvı yağla yağlayıp ruloları spiral şeklinde tepsiye yerleştirin.
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağa 1 yumurtayı kırıp çırpın ve fırçayla böreklerin üzerine sürün.
  • Dilerseniz üzerine susam ya da çörek otu serpin.
  • Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
  • Tepsiyi fırına verin, böreklerin üstü kızarınca çıkarın.
  • Ilınınca dilimleyip servis yapın.

Pırasalı Börek Çeşitleri

Pırasa, mutfaklarımızda hak ettiği yeri henüz bulamamış bir sebzedir. Oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek pırasasının daha fazla tüketilmesi gerektiğini uzmanlar söylemektedirler. Çünkü pırasanın bazı özellikleri daha eski uygarlıklar döneminde bile bilinmekte idi. Mısırlılar ve Romalılar beslenmelerinde pırasaya epeyce yer vermişlerdir.

Romalılar, uykuyu sağladığı için pırasayı akşam yemeklerinden sonra tüketmişlerdir. Hatta eski Yunanlılar pırasanın yemekten önce mi sonra mı yenmesi gerektiği konusunda ciddi tartışmalara girmişlerdir. Böylesi ilginç bir tarihi olan pırasa Avrupa'da ortaçağdan itibaren tüketilmeye başlanmıştır. Ülkemizde nedense ikinci plana itilmiş olan pırasanın hakkını vermek gerekir.

Yaygın biçimde üretilen bu sağlıklı sebzeye beslenmemizde daha fazla yer vermeliyiz. Pırasanın en bilinen yemeği zeytinyağlı pırasa yemeğidir. Fakat etli, nohutlu ve salçalı pırasa yemeği de severek tüketilmektedir. Pırasa, çiğ olarak salatalarda da kullanmaya başlanmıştır. Pırasanın en sevilen yemeği ise hiç şüphesiz pırasa böreğidir. Pırasa böreğinin de değişik çeşitleri vardır. Bunlar:

Pırasalı tava böreği

Pırasalı-ıspanaklı börek

Pırasalı el açma böreği

Yufkalı pırasa böreği

Pırasalı Arnavut böreği

Kıymalı pırasalı börek

Mayalı açma pırasalı börek

Peynirli pırasalı börek

Beşamel soslu fırın pırasalı börek

Havuçlu pırasalı börek

Patatesli pırasalı börek

Tavuklu pırasalı gül böreği

Pırasalı tepsi böreği

Pırasalı kaşarlı gözleme

El açması pırasalı kol böreği

Pırasalı krep börek

Patatesli pırasalı kek böreği

Tepside yufkasız pırasa böreği

Pırasalı Börek Yapımında Püf Noktaları

Yemek yaparken bazı püf noktalarını bilmek büyük kolaylık sağlamaktadır. Pırasa böreğinin yapımında da bazı püf noktaları vardır. Bunları bilirseniz ve uygularsanız pırasa böreğiniz çok daha başarılı olacaktır:

Pırasa böreği için kullanacağınız pırasaları orta kalınlıkta pırasalardan seçiniz. Pırasalar ne çok ince ne çok kalın olmalıdır.

Yağda kızartılacaksa eğer mutlaka kızartma yağı bir kağıt havlu yardımı ile alınarak pırasa böreği bundan sonra servis edilmelidir.

Fırında pişirilecekse pırasa böreği fırının önceden ısıtılmış olması gerekir.

Pırasalı Börek Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Tadı damaklarda kalacak enfes bir pırasa böreği hazırlamak ve misafirlerinize sunmak istiyorsunuz. Peki bunun için bazı püf noktaları olduğunu biliyor muydunuz? İşte lezzeti arttıracak püf noktaları:

Pırasa böreğini hazır yufkadan yapacaksanız mutlaka günlük ve taze yufka kullanmaya özen gösterin. Yufka asla bayat olmamalıdır.

Pırasa böreğinde kullanacağınız süt ne soğuk ne sıcak olmalıdır.

Pırasalı harcı mutlaka soğutarak kullanmanız gerekir.

Pırasa böreğini hazırladıktan sonra eğer fırında pişirecekseniz böreğinizi bir müddet dinlendirdikten sonra fırına sürmelisiniz.

Fırından çıkan böreğinizi bir müddet tepsisinde bekletip ılıyınca çıkarmanız gerekmektedir.

Pırasalı Börek Sunumları

Pırasalı börek tek kişilik porsiyonlar şeklinde de sunulabilir. Genişçe şık bir servis tepsisinde de sofraya getirilerek ikram edilebilir. Her iki seçenekte de pırasalı böreğin yanına içecek olarak çay yakışır. Eğer ara sıcak olarak sunum yapılacak ise pırasa böreğinin yanında koyu yapraklı yeşillik ve cherry domates ya da rende havuç gibi garnitürler bulunmalıdır.

Pırasalı Börek Faydaları Var mıdır?

Pırasa çok yararlı bir kış sebzesidir. Bu nedenle beslenme uzmanları tarafından kesinlikle önerilmektedir. Fakat pırasalı börek hazırlanırken başka malzemeler, yani yufka, yumurta ve yağ gibi malzemeler de eklendiği için kalorisi de artmaktadır. Bir porsiyon pırasalı börek yüzde 34 oranında yağ, yüzde 11 protein ve yüzde 55 oranında karbonhidrat içerir.

Pırasalı böreğinin besin değerlerine bakıldığında 19 mg C vitamini, 194 iu A vitamini, 126 mg kalsiyum içerdiği görülmektedir. Pırasalı börek demir de içerir, lif oranı da 4,5 g civarındadır. Potasyum ve sodyum içeren pırasalı börek ne yazık ki yüksek oranda da kolesterol ( 55 mg ) içermektedir.

Pırasalı börek esasında sağlıklı bir yemektir ve zaman zaman da tüketilmelidir. Ancak porsiyonların küçük tutulmasında yarar vardır.

Pırasalı Börek Kaç Kalori?

Lezzetli bir pırasalı börek yemeden önce acaba kaç kaloridir diye merak edilebilir. 100 gram pırasalı börek yaklaşık 160 kalori civarındadır. Pırasalı börek harcında kullanılan diğer malzemeler ve yufka bu kalori miktarında önemli etkenlerdir. Yağda kızartılarak yapılan pırasalı böreğin kalorisi bir miktar da yükselir

Pırasalı Börek Kilo Aldırır mı?

Pırasalı börek diyet listesinde yer alabilecek bir yemektir. Önemli olan nasıl hazırlandığı ve tüketilen miktardır. Örneğin, tam buğday unu ile yapılmış yufka kullanılması ve fırında pişirilmesi gibi etkenler pırasalı böreği daha sağlıklı ve düşük kalorili bir yemek haline dönüştürebilir. Pırasalı börek ölçülü bir biçimde tüketilirse kilo aldırmayacağı söylenebilir.