Laba (Kaburga dolması) tarifi
Laba, Antalya mutfağına ait sevilen bir et yemeği. Kaburga dolması olarak da bilinen laba, evde yapılışı biraz zahmetli ancak yemesi her şeye değen bir lezzet. Siz de labayı denemek isterseniz malzemelerini ve yapılış aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 1 adet koyun veya keçi kaburgası (hayvanın karın boşluğuna isabet eden yarı kısmı)
- 1 su bardağı zeytinyağı
İç harcı için:
- 500 gram karaciğer
- 1 adet böbrek
- 500 gram kıyma
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
- 1 kahve fincanı kuş üzümü
- 1 çay bardağı kavrulmuş badem
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı tuz
Laba (Kaburga dolması) tarifi Nasıl yapılır?
Pirinci sıcak suya koyup 20-25 dakika kadar bekletin.
Ciğer ve böbreği küçük küpler halinde doğrayın.
Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
Ciğer, böbrek ve kıymayı ilave edip rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
Pirinci de süzüp yıkadıktan sonra ciğerlere ekleyin.
Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ilave edip hepsini 5 dakika daha kavurun.
Maydanozları ince ince kıyıp tuz ve karabiberle birlikte harca ilave edin ve ocaktan alın.
Kaburgayı dikkatle keserek torba gibi açın.
Pirinçli harcı kaburganın içine çok sıkıştırmadan doldurup ağzını iğne iplikle dikin.
Kaburganın etli kısımlarına 5-6 yerinden bıçak saplayıp hava deliği açın.
Kaburganın sığacağı kadar büyük bir tencereye 1 su bardağı zeytinyağını koyun.
Yağı kızdırıp kaburganın iki tarafını da yağda kızartın.
Etin hizasının yarısına gelecek kadar suyu tencereye ilave edip 3-5 dakika kaynatın ve altını kısın.
Bu şekilde etler iyice yumuşayana kadar 2,5-3 saat boyunca pişirin.
Yemeğin pişmesine yakın kalan pirinçli harcı sıcak su ilavesiyle pilav gibi pişirin.
Etler pişince tepsiye önce pilavı üzerine de kaburga dolmasını yerleştirip sıcak servis edin. Afiyet olsun…