Mizanplas (Mise en place) nedir? Mizanplas hazırlığı nasıl yapılır? İşte mizanplas aşamaları
MasterChef yarışmacılarının ve şeflerinin kullandığı terimler ile anlamları merak ediliyor. Mizanplas kelimesi de bunlardan biri. Peki mizanplas (Mise en place) nedir? Mizanplas hazırlığı nasıl yapılır? İşte mizanplas aşamaları
Mizanplas, dilimize Fransızca 'Mise en place' kelimesinden çevrilmiştir. Son zamanlarda da MasterChef programında şeflerden de bu terimi zaman zaman duyuyoruz. Mizanplas yöntemi zaman yönetimine yardımcı oluyor. İşte mizanplas hakkında detaylar...
Fransızca “mise en place” ifadesinden gelen mizanplas, “her şey yerli yerinde” gibi bir anlama geliyor. Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse, yemekte kullanılacak tüm malzemelerin ve aletlerin yemeği yapmaya başlamadan önce hazırlanmasına deniyor. Bu işlem restoranlarda servis başlamadan önce yapılıyor.
Mizanplas, amaca göre farklı biçimlerde gerçekleşebilir. İlk olarak tarif dikkatli şekilde incelenir gerekli malzemeler gözden geçirilir. Malzemelerin kullanım sıralaması önemlidir. Tava veya su ısıtma gibi işler yapılır. Çatal, kaşık, bıçak ve tabak lazım olan malzemeler yerinde olmalı.
MİZANPLAS HAZIRLIĞI NASIL YAPILIR?
İlk olarak hazırlanacak tarife karar verilir ve gerekli malzemeler gözden geçirilir.
Tarife uygun olarak malzemeler ve mutfak araç gereçleri hazırlanır.
Daha sonra da yemekte kullanılacak malzemeler soyulur veya doğranır.
Tarife göre malzemeler de ölçülğü olarak hazırlanır ve yemeğe ekleme sırasına göre dizilir, araç gereçler de sıralanır.
Pişirme işlemi yaparken de boş zaman olursa kullanılan araç gereçler toplanıp temizlenir.