Kalamar nedir? Kalamar nasıl pişirilir?
Kalamar, Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır. Bir yumurtayla aynı kolesterol düzeyine sahip olan kalamar, fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde de pişirilebilir. İşte, ilk kez deneyecekler için kalamar tarifi…
Kalamar, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. İçindeki melanin adındaki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi'nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunur. Türkiye sularındaki en yaygın bulunan türü Avrupa kalamarı veya Adi Kalamar olarak da bilinen Loligo vulgaris'tir.
Kalorisi en düşük deniz ürünü olan kalamar, protein, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Kalamar; B2, B3 ve B12 vitaminleri barındırır.
Kalamar Tava
Kalamarları kızartmak için önce sosu hazırlayın. Sos için; incecik kıyılmış maydanoz, sirke, kekik, sarımsak ve biberiyeyi karıştırın. Kalamarlarınızı önce una sonra sosa bulayıp kızgın yağda kızartın. Servis tabaklarına rokalarını büyük yapraklar halinde yerleştirin, üzerine kızarttığınız kalamarlarını koyun.