GeriBalık Tarifleri Kadayıfa sarılı karides tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadayıfa sarılı karides tarifi

Kadayıfa sarılı karides tarifi

Kadayıfa sarılı karides, en şık sofralarınızı süsleyecek enfes bir ara sıcak. Yapılışı oldukça pratik olan kadayıfa sarılı karidesin lezzetine de doyum olmuyor. Sizin için MasterChef jürisi Somer Sivrioğlu'nun kitabı Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu'dan kadayıfta karides tarifini derledik. Yanında muhammara ile servis edilen bu müthiş lezzeti mutlaka deneyin. Afiyet olsun.

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 8 adet jumbo karides
  • 1 yemek kaşığı sade yağ
  • Yarım portakalın suyu
  • 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 100 gram tel kadayıf

Süslemek için:

  • 2 çay kaşığı sumak

Muhammara için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kırmızı kapya biber veya 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 2 diş sarımsak
  • 50 gram ceviz
  • 1 çay kaşığı isot veya acı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 20 adet nar tanesi

Kadayıfa sarılı karides tarifi Nasıl yapılır?

Önce muhammara sosu yapın.

Zeytinyağının yarısını kapya biberlerin üzerine sürüp ocağın üzerindeki açık ateşte maşayla çevirerek közleyin. Daha hafif sarımsak tadı istiyorsanız aynı işlemi sarımsağa da uygulayın.

Biberleri bir köşeye alın, terlemesi iiçin üzerlerini streç filmle kapatıp 15 dakika bekleyin.

Biberlerin kabuğunu soyun, sap ve çekirdeklerini çıkarın, kabaca doğrayın.

Doğradığınız biberleri sarımsak, ceviz, isot, kimyon, tuz, biber salçası, lmon suyu, nar ekşisi ve geri kalan zeytinyağını blender'a koyup 15 saniye çekerek taneli bir ezme yapın.

Nar tanelerinin yarısıyla karıştırın.

Fırını önceden 180 dereceye ısıtın.

Karideslerin kafasını ayırın. Bunu yapmanın en iyi yolu karidesi bir elinizle tutup düzleştirerek elinizle başını 90 derece çevirerek kafayla birlikte siyah çizgisini de çıkarmaktır. Karideslerin kabuğunu soyun ama kuyruğunu üzerinde bırakın.

Sade yağı bir tavada orta ateşte hafifçe (parmağınızı içine koyabileceğiniz sıcaklıkta) ısıtın.

Portakal suyunu ve portakal kabuğunu ekleyin.

Tel kadayıfı bir köşeye koyup sade yağ karışımını yavaşça ekleyerek yumuşatın, parmaklarınızın arası yağlanmaya başladığında tamamen yumuşamış demektir.

Tel kadayıf yumuşadığında 1 santimetre genişliğinde kurdele haline getirin.

Tel kadayıf kurdelesini karidesin kuyruğundan başlayarak tüm eti boyunca sararak katlayın.

Sarma işlemini düzenli ve iyice piştiğinden emin olmak için tek kat halinde sararak yapın.

Karidesleri fırın tepsisine dizip tel kadayıflar altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 15 dakika fırınlayın.

Fırınınız eşit pişirmiyorsa pişirme esnasında tepsiyi bir tur çevirin.

1 tepeleme yemek kaşığı dolusu sosu tabağa yayın.

Her sosun üzerine 2 tane karidesi kuyrukları yukarı gelecek şekilde oturtun.

Üzerine biraz sumak ve birkaç nar tanesi koyarak servis edin. Afiyet olsun...