İspir Fasulyesi Tarifi
Kış ayları yaklaştığına göre artık görmekten mutluluk duyduğumuz kuru fasulye pilav ikilisine sofralarımızda yer verebiliriz. Açılışı Erzurum yöresine ait özel bir fasulye olan İspir fasulyesiyle hazırlanmış kuru fasulye tarifi ile yapmaya ne dersiniz? Erzurum İspir Fasulyesi, normal fasulyelere göre lignin, kalsiyum ve magnezyum açısından düşük değerlere sahiptir. İspir fasulyesinin sırrı süt ve fırında ağır ağır pişmesinde diyor ve sizi en güzel ispir fasulyesi tarifi ile baş başa bırakıyoruz.
Yapımı için malzemeler
- 2 bardak İspir fasulye
- 200 gr dana kuşbaşı
- 2 bardak süt
- 2 diş sarmısak
- 1 iri soğan
- Yarım şu bardağı domates püresi
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 200 gram tereyağı
- Çeyrek limon
- 2 yemek kaşığı şeker
- Bir tutam tuz
İspir Fasulyesi Tarifi Nasıl yapılır?
İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız.
Sonrasında bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı hazırlayıp içine 1 kaşık şeker koyarak yumuşayana kadar pişirin.
İspir fasulyesi piştikten sonra sosu için öncelikle etinizi bulanık suyu akıp gitsin diye ayrı bir tencerede bir taşım kaynatıp suyunu dökerek kuru fasulyenizi pişireceğiniz tercihen çömlek kaba boşaltın.
Zeytinyağını da aynı kaba alıp çok minik doğradığınız soğanlarla kavurup tereyağını ekleyin.
Tereyağın kokusu çıktıktan sonra, salça püre ve kalan şekeri de katarak iyice kavurun.
Bu sosa su katıp 15-20 dakika kaynatın. Diğer yandan çeyrek limonu da içine sıkıp, limon kabuğunu da içine atın.
Son olarak süzüp yıkadığınız fasulyeleri sosa katıp, yarım saat ocakta, yarım saat de fırında pişirin. Afiyet olsun…