Hediyelik ve ikramlık çikolata pazarı 2021’de büyümeye devam etti
2021 yılında Türkiye bayramlık çikolata ve şekerleme pazarının büyüklüğü yaklaşık 35 bin ton ve 1,1 milyar TL’ye ulaştı. Hediyelik ve İkramlık çikolata pazarının tonaj büyüklüğü 12.600 ton, ciro değeri ise 608 milyon TL iken ikramlık şekerleme pazarı 22.200 ton, ciroda ise 536 milyon TL olarak gerçekleşti.
Türkiye hediyelik ve ikramlık çikolata pazarının 2021’de tonajda yüzde 40, ciroda da yüzde 60 büyüdüğünü aktaran Ülker Pazarlama Üst Yöneticisi (CMO) Mustafa Kabakçı, tonajdaki büyümenin yüzde 67’sinin ikramlık çikolatadan, yüzde 23’ünün ise paketli hediyelik çikolatadan geldiğini söyledi. Kabakçı, şu bilgileri aktardı: “Bayramlık çikolata pazarına tonaj olarak baktığımızda, ağırlıklı olarak hediyelik paketli ürünlerin tercih edildiği görülüyor. Hediyelik ve ikramlık çikolata pazarının yüzde 55’i paketli, yüzde 45’i dökme ürünlerden oluşuyor.”
İKRAMLIK PAZARI 2021’DE BÜYÜDÜ
Bayram dönemlerinde çikolata ve şekerleme tüketiminin katlandığına dikkat çeken Kabakçı, “2021 yılında Türkiye bayramlık çikolata ve şekerleme pazarının büyüklüğü yaklaşık 35 bin ton ve 1,1 milyar TL’ye ulaştı. Hediyelik ve İkramlık çikolata pazarının tonaj büyüklüğü 12.600 ton, ciro değeri ise 608 milyon TL iken ikramlık şekerleme pazarı 22.200 ton, ciroda ise 536 milyon TL olarak gerçekleşti. İpsos hane tüketim paneli verilerine göre Ülker yüzde 35,9 ciro pazar payıyla bayramlık çikolata Pazar lideri olmaya devam etti. 2021 yılında bayramlık çikolata ve şekerleme pazarı bir önceki yıla göre tonajda yüzde 45, ciroda da yüzde 66’lık bir büyüme gösterdi. İkramlık şekerleme giren hane sayısı geçtiğimiz yıl 2,8 milyon artarak 8,1 milyondan 10,8 milyona yükselirken, ikramlık çikolata giren hane sayısı ise 2,3 milyon artarak 7,9 milyondan 10,2 milyona çıktı” dedi.
ÇİKOLATADA MARMARA, ŞEKERLEMEDE DOĞU VE GÜNEY DOĞU ANADOLU ÖNDE
Bayramlık çikolata ve şekerlemede Türkiye’nin bölgesel dağılımına da ilişkin bilgiler veren Mustafa Kabakçı, hediyelik ve ikramlık çikolata satışında her yıl olduğu gibi yüzde 29,1’lik payla Marmara Bölgesi’nin ilk sırada yer aldığını, Marmara Bölgesi’ni ise yüzde 22,1’lik payla İç Anadolu Bölgesi’nin takip ettiğini söyledi. Kabakçı, ikramlık şekerlemenin en çok yüzde 38,9’luk payla Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde tüketildiğini, bu bölgeleri yüzde 19,4 ile Marmara, yüzde 19,1 ile İç Anadolu’nun takip ettiğini dile getirdi.
ŞEKERLEME 30 DERECENİN ALTINDA; ÇİKOLATA 18-22 DERECEDE SAKLANMALI
Mustafa Kabakçı çikolata ve şekerleme alırken ve saklama koşulları açısından tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalar hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Çikolata ve şekerlemenin üretim aşamasında izlenen yöntemler büyük önem taşıyor. Tüketicilerin saklama koşulları da ürünlerin lezzeti söz konusu olduğunda bir o kadar önemli hale geliyor. İkramlık şekerlemenin 30 derecenin altında, oda şartlarında, güneş görmeyen serin ortamda saklanması gerekiyor. Çikolata ambalajı ürünün nefasetini koruması ve yeme deneyimi açısından önemli bir unsur. Ambalaj ürünü çok iyi kapatmalı ve sarmalı, hava ve ışığa maruz kalmasını engellemeli. Çikolatanın yüzeyinin parlak ve pürüzsüz olması, ağızda kolayca erimesi önemli. Çikolatada bulunan kakao yağı çok özel ve hassas kristal bir yapıya sahip, bu yüzden 18-22 C de serin bir ortamda saklanması yeterli. Buzdolabında muhafaza edilmemelidir.