GeriHamur İşi Tarifleri Gürze tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gürze tarifi

Gürze tarifi

Gürze, Azerbaycan mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Dış görünüş itibarıyla hıngal mantıya çok benzeyen gürze, iç harcıyla farklılaşıyor. Özel katlama şekliyle sunumu da çok şık olan gürze mantıyı evde de denemek isteyenler için işte malzemeleri ve yapılış aşamaları…

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Hamuru için:

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Aldığı kadar soğuk su

İç harcı için:

  • 250 gram kuzu kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam zerdeçal

Haşlamak için:

  • 4 litre su
  • 2 yemek kaşığı tuz

Servis için:

  • Yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tereyağı
  • Kırmızı pul biber

Gürze tarifi Nasıl yapılır?

Soğanı incecik doğrayıp kıymaya ekleyin.

Baharatları da ekleyip güzelce yoğurun ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.

Diğer yanda unu derin bir kaseye alıp ortasını çukur yapın.

Tuz, yumurta ve azar azar su ekleyip kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamuru üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenen hamuru iki bezeye ayırıp, yarım santimetre kalınlığında açın.

Hamurdan bir kalıp ya da bardak yardımıyla yuvarlaklar kesin.

Hazırladığınız harcı yuvarlakların ortasına koyup örgü şeklinde ağzını kapatın ve unladığınız bir tepsiye yerleştirin.

Büyün bir tencereye 4 litre suyu ve su kaynayınca tuzu ekleyin.

Mantıları bu suda 10-15 dakika kadar haşlayıp kevgirle sudan alın.

Sarımsağı dövüp yoğurtla karıştırın.

Tereyağını kızdırıp içine biberi ekleyin.

Mantıların üzerine yoğurdu ve biberli yağı gezdirip servis edin. Afiyet olsun…