Gerdan tatlısı tarifi
Türkiye’de etli tatlı denince aklımıza genellikle tavuk göğsü tatlısı geliyor ancak içinde et kullanılan başka tatlılarımız da var. Örneğin gerdan tatlısı… Kuzunun gerdan etiyle yapılan bu bol meyveli tatlı görünüş itibarıyla da Osmanlı saray yemeği mutancanayı hatırlatıyor. Gerdan tatlısını siz de denemek isterseniz malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Kolay gelsin…
Yapımı için malzemeler
- 1 adet kuzu gerdan
- 1,5 su bardağı badem
- 6 su bardağı toz şeker
- 20 adet erik
- 2 yemek kaşığı damla sakızı
- 3 adet çubuk tarçın
- 20 adet kuru kayısı
- 7-8 adet karanfil
- 1 su bardağı dolmalık fıstık
Gerdan tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
Erikleri ve kuru kayısıları suya koyup yumuşatın.
Dolmalık fıstıkları kavurun.
Damla sakızını havanda döverek toz haline getirin.
Gerdanı yağlarını ayıkladıktan sonra tencereye alın.
Eti üzerini geçmeyecek kadar suda orta ateşte pişmeye bırakın. Pişerken suyun üzerinde biriken köpükleri toplamayı ihmal etmeyin.
Et yumuşayıp kemiklerinden ayrılana kadar piştiğinde yağını ve sinirini iyice temizleyip elinizle lif lif ayırın.
Etleri başka bir tencereye alıp et suyunu da süzerek etlerin üzerine ekleyin.
Yemeği yeniden ocağa alıp kısık ateşte yeniden pişirmeye başlayın.
Suda ıslattığınız erik ve kayısıları da ete ilave edip pişirmeye devam edin.
Meyveler yumuşadığında, karanfil, badem, tarçın ve kavrulmuş fıstıkları da tencereye ekleyin.
Ardından şekeri ilave edip karıştırarak pişirmeye devam edin.
Son olarak damla sakızını da ekleyip 10 dakika daha pişirin ve altını kapatın.
Önceden ısıttığınız kaplarda ılık servis edin. Afiyet olsun…