Gelincik böreği tarifi
İlkbaharda kırmızı çiçekleriyle tarlaları ve ekilmemiş alanları süsleyen gelincik çiçeğinin yeşil kısımlarının yenebildiğini biliyor muydunuz? Hatta Manisa yöresinde gelincik ile enfes börekler de yapılıyor. Manisa mutfağından gelincik böreği için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
İç harcı için:
- 250 gram lor
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 demet gelincik
- 1 adet kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Hamuru için:
- 2 su bardağı un
- 1 adet yumurta sarısı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz
Gelincik böreği tarifi Nasıl yapılır?
Unu bir kaseye alın.
Çırpılmış yumurta, tuz ve zeytinyağını una ekleyip karıştırın.
Azar azar su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru 4 bezeye ayırıp nemli bir örtünün altında yarım saat dinlendirin.
Diğer yanda soğanı ince ince doğrayıp tuzla ovun.
Gelincik otunu, maydanozu ve dereotunu ince ince doğrayın.
Yeşillikleri lor, soğan, baharatlar ve zeytinyağını da ekleyip harmanlayın.
Hamurları 30-35 santimetre çapında yufkalar halinde açın.
Yufkanın bir ucunu katlayıp, katladığınız yere iç harcından yayın ve rulo yapın.
Rulo yaptığınız böreği tepsiye sarmal şekilde yerleştirin.
Diğer hamurları da aynı şekilde açıp sararak hazırlayın.
Üzerini hafifçe yağlayıp 180-200 derecede ısıttığınız fırına verin. (Dilerseniz yumurta sürüp çörekotu da serpebilirsiniz.)
Altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Dilimleyip servis edin. Afiyet olsun…