Ev yapımı peynir tatlısı tarifi
Kolay yapımı ve enfes tadıyla Bursa'ya ait geleneksel tatlılar arasında yer alan peynir tatlısı, yılın her döneminde kaymak ya da dondurma eşliğinde sofralarınıza misafir olmaya hazır. Lor peyniriyle şerbetin harika buluşması olan peynir tatlısı genellikle hazır paketlerde satılır ve sadece şerbeti hazırlanır. Ancak, evde pratik bir şekilde peynir tatlısının hamurunu da hazırlayabilir, el lezzetinizi de katabilirsiniz. Hem de çok kolay bir tarifle… İşte, evde peynir tatlısı yapımı, kalorisi ve püf noktaları…
Yapımı için malzemeler
- 250 gram lor peyniri
- 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi
- Un
- 1 paket vanilya
- 1,5 çorba kaşığı tereyağı
- 3 çorba kaşığı irmik
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 adet yumurta
Şerbeti için;
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Ev yapımı peynir tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım. Şerbeti için, 3 su bardağı suya, 3 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya ve 1 çorba kaşığı limon suyunu karıştırın.
10 dakika kaynatıp, soğumaya bırakın.
Tereyağı, yumurta ve tuzsuz lor peynirini geniş bir kapta karıştırın.
İrmik, Hindistan cevizi ve aldığı kadar unu ekleyin. Hamur haline getirip, yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayıp, yuvarlak tepsiye dizin. Üstlerine 1 adet yumurtanın sarısını sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstleri hafifçe kızarana dek pişirin. Üzerine soğuk şerbet döküp servis yapın.
Peynir Tatlısı Püf Noktaları
Hamurun kıvamı yumuşak olursa, azar azar un ekleyebilirsiniz.
Kıvamını tutturabilmek için, hamurun üzerini örtüp 15 dakika dinlendirebilirsiniz.
Tatlıları alırken kaşık veya çatal kullanmayın. Aksi halde hamurlar dağılmaya başlayacaktır.
Peynir Tatlısı Kaç Kalori?
Şerbet ile tatlandırılan peynir tatlısının bir porsiyonu, 165 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının küçük porsiyonlarla tüketmesi önerilir.