Elbasan tava tarifi
Elbasan tava, Osmanlı saray mutfağından günümüze uzanan, gerçekten karşı konulmaz bir lezzet. Elbasan ismi günümüzde Arnavutluk sınırları içinde bulunan bir kentten geliyor. Kuzu eti ve yoğurt sosunun bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu yemek, her sofraya yakışacak şıklıkta. Siz de evde Elbasan tava yapmak isterseniz malzemelerini ve adım adım yapılış aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz. İşte enfes Elbasan tava tarifimiz…
Yapımı için malzemeler
- 800 gram kuzu kol ya da kuşbaşı
- 10 adet arpacık soğan
- Çeyrek su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı su
Sosu için:
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 3 adet yumurta sarısı
- Çeyrek su bardağı un
- Tuz
- Karabiber
Elbasan tava tarifi Nasıl yapılır?
Tereyağı ve sıvı yağı tavada kızdırın.
Etleri tavada mühürleyin.
Ardından kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları ve 2 su bardağı suyu ekleyin.
Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp kapağı kapalı halde 1,5 saat pişirin.
Soğanları ve etleri tencereden alıp fırın kabına yerleştirin.
Yumurtaları, yoğurdu ve unu derin bir kasede çırpın.
Etlerin pişme suyunu bu karışıma ekleyip akışkan bir sos elde edin.
Sosu etlerin üzerine dökün.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra yemeği fırına verin.
15 dakika kadar pişirip üzeri kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin. Afiyet olsun…