Ekşi mayalı ekmek tarifi
Ekşi mayalı ekmek aslında bir süredir çok revaçta ancak özellikle son dönemde evde ekmek yapma alışkanlığımız geliştikçe, bayatlamayan sağlıklı ekşi mayalı ekmeğe olan ilgi de artıyor. Sizin için sadece un, su ve tuzla yapabileceğiniz nefis bir ekşi mayalı ekmek tarifi hazırladık. Bu arada şunu da belirtelim: Aşağıda verdiğimiz ölçü ve süreler kullandığınız una ve fırına göre ufak değişiklikler gösterebilir. Ancak ekmeğinizi yaptıkça sizin için en uygun olan miktar, derece ve süreyi kendiniz de ayarlayabilirsiniz.
Yapımı için malzemeler
Taze maya için:
- 50 gram ekşi maya
- 100 gram beyaz un
- 100 gram su
Ekmek hamuru için:
- 360 gram içme suyu
- 150 gram tam buğday unu
- 250 gram beyaz un
- 20 gram tuz
Ekşi mayalı ekmek tarifi Nasıl yapılır?
Taze maya için ekşi mayanızdan 50 gram alıp, bir kavanozda 100 gram su ve 100 gram unla karıştırın.
Kavanozu kapağını hava girecek şekilde çok sıkıştırmadan kapatıp mayanızı bir gece dinlendirin.
Ertesi gün ekmek yapma kıvamına gelen taze mayayı yoğurma kabına alın.
Üzerine suyu, unları ve tuzu ilave edip hamur toparlanana kadar yoğurun.
Hamuru yarım saatte bir dört tarafından bohça katlar gibi katlayın. Bu işlemi dört kez tekrarlayın.
Bu sürenin sonunda gevşeyen hamurunuzu güzelce unladığınız tezgahın üzerine dikdörtgen şeklinde yayın.
Üzerini de unladığınız hamuru önce kenarlarından, sonra da altından ve üstünden katlayıarak ortada toplayın.
Hamurunuzu bolca unladığınız bir beze sarıp derin bir kasenin, kalıbın ya da tencerenin içinde buzdolabına kaldırın ve en az 12 en fazla 48 saat soğuk ortamda mayalandırın.
Mayalanan hamuru pişirmeden birkaç saat önce oda sıcaklığına gelmesi için buzdolabından çıkarın.
Hamurun üzerini unlayıp keskin bir bıçakla çizin.
Fırını 250 dereceye ayarlayıp ısıtın.
Ekmek hamurunu varsa önceden fırına koyup ısıttığınız döküm tencereye ya da fırın taşına, yoksa altına fırın kağıdı serilmiş bir kek kalıbına yerleştirin.
Ekmeği fırında 250 derecede 25 dakika, ardından 240 derecede 20 dakika pişirin.
Ekmeği fırına verirken ısıya dayanıklı bir kap içinde fırına su koymanız, buharın ekmeğin kurumasını önleyecektir. Ancak ekmeğinizi kapağı kapalı bir döküm tencerede pişiriyorsanız bu işleme gerek yoktur.
Kızaran ekmeği fırından çıkardıktan sonra dilimlemeden önce 2 saat kadar telin üzerinde soğutun. Afiyet olsun…